خط ۶ مترو تهران، از میان ۶۵ ابر پروژه توسط داوران انجمن بینالمللی تونل برگزیده شد:
فینالیست برترین پروژههای تونل سازی اجرا شده در جهان
خط ۶ مترو تهران، رکورددار طولانی ترین خط زیرزمینی در خاورمیانه است
حضور خط ۶ مترو تهران در یک رقابت جهانی به عنوان یکی از ۴ فینالیست، ما را بر آن داشت تا در مورد این خط، چگونگی اجرا، عملکرد بخشهای مهم و وابسته به آن و سایر عوامل تأثیر گذار و تعیین کننده که باعث چنین رخداد بزرگی شده است بیشتر بدانیم. بدین منظور گفت و گویی را با مهندس فتحعلی پور مدیر پروژه خطوط ٦ و ٧ مترو تهران (نماینده بانک شهر) انجام دادیم که در ادامه ملاحظه میفرمایید.
در ساخت این خط چه مقدار هزینه شده و تأمین مالی آن از چه طریقی صورت گرفته است؟
مسئوولیت تأمین مالی، تأمین مصالح، طراحی و ساخت تونل و ایستگاههای این خط در قالب کنسرسیوم بانک شهر با سه شرکت پیمانکار آهاب، سابیر بینالملل و چیلکو در حال انجام بوده و شرکت سرمایهگذاری شهرآتیه بهعنوان نماینده بانک شهر و مدیر کنسرسیوم در پروژه خط ۶ مترو تهران عمده فعالیتهای اجرایی زیر را بر عهده دارد:
• مدیریت بر اجرای کامل پروژه
• مدیریت اسناد مالی و گزارش تصویری از کل خط
• مدیریت بر پرداخت کسور قانونی و به موقع پیمانکاران در پروژه.
• هماهنگی فنی و مالی بین کارفرما، مدیر طرح، مشاوران و پیمانکاران همکار درکل خط جهت تسهیل و رفع مشکلات تکنیکی پروژه.
• نظارت و بررسی بر عملکرد فنی پیمانکاران همکار در مطابقت با صورت وضعیتهای هزینه کرد در کل خط.
• ایجاد ساختار سازمانی واحد کنسرسیوم، از تامین کننده مالی و پیمانکاران همکار و ایفای نقش ریاست کنسرسیوم در کمیته راهبری پروژه با توجه به چشم انداز استراتژیک در کل خط جهت راهبری مالی، فنی و اداری پروژه.
بانک شهر با مدیریت جناب آقای دکتر پورزرندی، بهعنوان تأمین کننده منابع مالی پروژه خط ۶ مترو تهران تاکنون توانسته است بالغ بر ۲۵ هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال در این پروژه تزریق نقدینگی بهعمل آورد. این در حالی است که این بانک فراتر از وظیفه خود عمل نموده و مصالح مورد نیاز پروژه از قبیل میلگرد و سیمان و همچنین ریل، سوزن، کراس اور و ماشین سوزن خط ۶ را نیز تأمین نموده است. در این راستا تاکنون بالغ بر ۲هزار و ۱۷۰ میلیارد ریال بابت میلگرد و سیمان، ۳۹۸ میلیارد ریال بابت ریل، ۳۴۶ میلیارد ریال بابت سوزن و کراس اور و ۴۷ میلیارد ریال بابت ماشین سوزن در خط ۶ مترو تهران هزینه شده است.
با توجه به اینکه بسیاری از پروژههای مهم شهری از جمله حمل و نقل ریلی در کلانشهرها به دلیل کمبود منابع مالی به سرانجام نمیرسد، نقش این بانک به عنوان حامی و پشتیبان شهرداریها در به ثمر رسیدن پروژههای عمرانی کلانشهرها کاملاً محسوس میباشد. چرا که بسیاری از پروژههای عمرانی در کشور با حمایتهای این بانک به سرانجام رسیده است.همچنین این بانک در راستای تحقق شعار سال ۱۳۹۶، اقتصاد مقاومتی تولید و اشتغال که توسط مقام معظم رهبری نامگذاری گردیده است، قدم برداشته است و با حمایت از پروژه خط ۶ مترو تهران به اشتغال بالغ بر ۸ هزار نفر نیروی متخصص و کارگری در این پروژه کمک کرده است.
همچنین با تأمین مصالح (سیمان و میلگرد) مورد نیاز این پروژه توسط بانک شهر علاوه بر حمایت از تولید ملی، بسیاری از صنایع مربوطه و وابسته و بالتبع نیروی انسانی شاغل در آن صنایع با توجه به رکود فعالیتهای عمرانی در سطح کشور، توسط این پروژه فعال گردیده، که با تحقق این امر در جهت اشتغال زایی و کاهش معضل بیکاری و اشتغال بیش از ۲۰ هزار نفر در صنایع وابسته و حمایت از خانوادههای ایرانی کمک شایانی کرده است.
ساخت این خط از چه ﺳﺎﻟﻰﻛﻠﻴﺪﺧﻮﺭﺩ؟ ویژگیهای فیزیکی آن را بیان نمایید؟
ﻛﺎﺭ ﺳﺎﺧﺖ این خط ﺍﺯ ﻧﻴﻤﻪ ﺩﻭﻡ سال ۹۴ با تشکیل کنسرسیوم بانک شهر و پیمانکاران آهاب، چیکو و سابیر بینالملل آغازﺷﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﺣﺎﺿﺮ ﭘﻴﺸــﺮﻓﺖ ساختمانی ﻛﻞ ﭘﺮﻭژﻩ در ﺣﺪﻭﺩ ۸۸ ﺩﺭﺻﺪ ﺍﺳﺖ. ﺍﻳﻦﺧــﻂﺷــﺎﻣﻞ ۳۲ ﻛﻴﻠﻮﻣﺘﺮ ﺗﻮﻧﻞ ﺍﺳــﺖ ﻛﻪ ﻋﻤﻠﻴﺎﺕ ﻻﻳﻨﻴﻨــﮓ ﺁﻥ تکمیل ﻭ در حدود ۹۰ درصد ﺁﻥ ﺭﻳﻞﮔﺬﺍﺭﻯ ﺷﺪﻩ ﺍﺳــﺖ. ﺍﻳﻦ ﺧﻂ ﺩﺍﺭﺍﻯ ۲۷ ﺍﻳﺴــﺘﮕﺎﻩ و ۲۵ هواکش میان تونلی و ۲۶ پله اضطراری بین ایستگاهها بوده ﻛﻪ ﻫﻤﻪ ﺁﻧﻬﺎ در مرحله تکمیل میباشد.
ﺟﺎﻧﻤﺎﻳﻰ ﻧﺨﺴـﺘﻴﻦ ﻭ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﺍﻳﺴﺘﮕﺎﻩﻫﺎ ﭼﮕﻮﻧﻪ است؟
اﻳﺴﺘﮕﺎﻩ ﺍﺑﺘﺪﺍﻳﻰ، ایستگاه کن ﻭﺍﻗﻊ ﺩﺭ ﺟﺎﺩﻩ ﺍﻣﺎﻣﺰﺍﺩﻩ ﺩﺍﻭﻭﺩ ﺩﺭ ﺷــﻤﺎﻝ ﻏﺮﺏ ﺗﻬﺮﺍﻥ میباشد. ﻣﺴــﻴﺮ ﺍﻳﻦﺧﻂ، ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻗﻄﺮﻯ ﺗﻬﺮﺍﻥ ﺭﺍ ﻗﻄﻊ ﻣﻰﻛﻨﺪ ﻭ ﺁﺧﺮﻳﻦ ﺍﻳﺴــﺘﮕﺎﻩ، ﺩﺭ ﺩﻭﻟﺖﺁﺑﺎﺩ ﺩﺭ ﺟﻨﻮﺏﺷﺮﻗﻰ ﺗﻬﺮﺍﻥ ﻭﺍﻗﻊ شده ﺍﺳﺖ. با افزوده شدن برنامه ﺗﻮﺳــﻌﻪ ﺟﻨﻮﺑﻰ به ﺍﻳﻦ ﺧﻂ ﺍﺯ ایستگاه ﺩﻭﻟﺖﺁﺑﺎﺩ ﺑﻪ ﺳﻤﺖ ﺷﻬﺮﺭﻯ، ۶ ﻛﻴﻠﻮﻣﺘﺮﺩﻳﮕﺮ به آن اضافه شده و طول آن به ۳۸ کیلومتر خواهد رسید که در حال حاضر رکورددار طولانی ترین خط زیرزمینی در خاورمیانه است. ﺳــﺎﺧﺖ ﺍﻳﻦ ۶ﻛﻴﻠﻮﻣﺘــﺮ با ۴ ایستگاه نیز ﺷــﺮﻭﻉ ﻭ در حدود ۶۰۰ﻣﺘﺮ ﺍﺯ ﺗﻮﻧــﻞ ﻫﻢ ﺣﻔﺎﺭﻯ شده است.
محدوده اجرایی هریک از پیمانکاران خط ۶ مترو تهران را معرفی نمایید.
۱- محدوده شرکت آهاب (قطعه جنوبی و میانی) :
قطعه جنوبی و میانی خط ۶ متروی تهران به طول ۹۰/ ۱۵ کیلومتر با ۱۴ ایستگاه و ۱۲ هواکش میان تونلی، ۲ پست برق فشار قوی و بخشی از پایانه در قالب دو قرارداد، توسط شرکت آهاب در حال ساخت میباشد.
۱-۱- قطعه جنوبی از ایستگاه پایانه دولت آباد (A۶) در جنوب شرقی تهران شروع و تا ایستگاه میدان سپاه(J۶) ادامه مییابد و شامل ۱۰ ایستگاه میباشد. طول تونل این قطعه ۸۰/ ۱۰ کیلومتر و روش اجرای تونل در این بخش بصورت مکانیزه توسط ماشین حفار (TBM) انجام میگیرد. همچنین روش ساخت ایستگاههای این محدوده به دو روش ترانشه باز و روش تونلی شمع و ریب انجام میشود.
۱-۲- قطعه میانی از ایستگاه میدان سپاه (J۶) تا تقاطع خیابان حجاب با بلوار کشاور (ایستگاه پارک لاله (O۶)) نیز توسط شرکت آهاب در حال ساخت بوده که طول تونل این قطعه ۱۰/ ۵ کیلومتر میباشد و شامل ۴ ایستگاه و روش اجرای تونل در این بخش به روش NATM انجام میگیرد. همچنین روش ساخت ایستگاههای این محدوده به روش تونلی شمع و ریب میباشد.به واسطه این پروژه قریب به ۳۵۰۰ نفر در این شرکت در بخشهای مختلف مشغول به کار شده اند و تاکنون مبلغ ده هزار میلیارد ریال تأمین اعتبار از طریق بانک شهر صورت گرفته است.
۲- محدوده شرکت سابیر بینالملل (نیمه جنوبی قطعه شمالی):
نیمه جنوبی قطعه شمالی به طول ۶۰/ ۷ کیلومتر شامل ۵ ایستگاه و ۶ هواکش میان تونلی میباشد. این محدوده از ایستگاه پارک لاله (O۶) شروع و تا ۵۰۰ متر بعد از ایستگاه یادگار امام (T۶) ادامه دارد. روش اجرای تونل در این بخش به روش NATM انجام میگیرد. روش ساخت ایستگاههای این محدوده به روش تونلی شمع و ریب میباشد.
در این بخش نیز قریب به ۲۰۰۰ نفر در بخشهای مختلف مشغول به کار شده اند و تاکنون مبلغ هفت هزار میلیارد ریال تأمین اعتبار از طریق بانک شهر صورت گرفته است.
۳- محدوده شرکت چیلکو (نیمه شمالی قطعه شمالی):
نیمه شمالی قطعه شمالی بطول ۲۰/ ۸ کیلومتر و شامل ۷ ایستگاه، ۶ هواکش میان تونلی، ۱ پست برق فشار قوی، ۱ تعمیرگاه و پارکینگ شبانه قطار میباشد. این محدوده از ۵۰۰ متری قبل از ایستگاه مرزداران (U۶) شروع و تا ایستگاه سولقان (شهرک شرکت نفت) (۱-۶ Z) ادامه دارد. اجرای تونل در این بخش به روش NATM انجام میگیرد. روش ساخت ایستگاههای این محدوده به روش تونلی شمع و ریب میباشد.
در این شرکت در حدود ۲۵۰۰ نفر در بخشهای مختلف مشغول به کار شده اند و تاکنون مبلغ ۷۸۰۰ میلیارد ریال تأمین اعتبار از طریق بانک شهر صورت گرفته است.
عوامل موثر در دیده شدن خط ۶ در رقابت بینالمللی تونلها چه بوده است؟
هر ساله انجمن بینالمللی تونل، برترین پروژههای تونل سازی اجرا شده در جهان را با بررسی دقیق، طی یک رقابت تحت عنوان ITA Tunneling Awards انتخاب مینماید. درسال ۲۰۱۷، پروژه خط ۶ متروی تهران با تایید انجمن تونل ایران، به عنوان نماینده کشورمان به این رقابت معرفی گردید. که از میان ۶۵ ابر پروژه که توسط داوران انجمن بینالمللی تونل از کشورهای مختلف مورد بررسی قرارگرفتند، پروژه خط ۶ متروی تهران به فینال این رقابتها راه یافت.
پروژههای فینالیست باید روز ۱۵ نوامبر در پاریس، شاخصها و نوآوریهای کلیدی خود را برای داوران بینالمللی ارائه نمایند تا جایزه ابر پروژه سال ۲۰۱۷ به برترین پروژه اهدا گردد. ۴ ابر پروژه که به فینال راه یافتهاند: پروژه هایLRT کانادا، فاز سوم متروی دهلی هند، متروی دوحه قطر و خط ۶ متروی تهران میباشد.
شاخصه های متمایز خط ۶ مترو تهران که آن را فینالیست این رقابت نمود چه مواردی هستند؟
ﺍﻳﻦ ﺭﻗﺎﺑﺖ ﺑﺮﺍﻯ ﭘﺮﻭژﻩﻫﺎﻳﻰ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ بیش از ۵۰۰ ﻣﻴﻠﻴﻮﻥ ﻳﻮﺭﻭ ﻳﻌﻨﻰ ﺣﺪﻭﺩ ۲ ﻫﺰﺍﺭ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣﺎﻥ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﻭ در ﺧﻂ۶، ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺯ ﺍﻳﻦ میزان ﻫﺰﻳﻨه شده است. ﺳﺎﺧﺖ ﻫﺮﻛﻴﻠﻮﻣﺘﺮ خط ﻣﺘﺮﻭ ﺩﺭ ﺍﻳﺮﺍﻥ ﻛﻪ ﺟﺰﻭ ﺍﺭﺯﺍﻥﺗﺮﻳﻦ ﻣﺘﺮﻭﻫﺎﻯ ﺩﻧﻴﺎﺳﺖ، تقریباً ۲۰۰ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣــﺎﻥ هزینه دارد. بنابراین اولین آیتم موثر در راهیابی به فینال هزینه اختصاص یافته با توجه به طولانی بودن این خط میباشد. همچنین ﺑــﺮﺍﻯ ﺩﺍﻭﺭﺍﻥ ﺍﻳﻦ مسأله ﻛﻪ ﺍﻳــﻦ ﻣﺘﺮﺍژ ﺗﻮﻧﻞ ۳۲ ﻛﻴﻠﻮﻣﺘــﺮ (ﺑﺎ ﭼﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪﺭﻳﺰﻯ ﺩﺭ ﻣﺪﺗﻰ ﻛﻤﺘﺮ ﺍﺯ ۲ ﺳــﺎﻝ ساخته شده است نیز جالب بود. که البته تأمین به موقع نقدینگی که معلول تلاشهای بانک شهر بود یکی از آیتمهای تأثیر گذار در این رابطه میباشد و تلاشهای بانک شهر در این پروژه ستودنی است.
در این رقابت شاخصههایی همچون کنترل زمانبندی و برنامه ریزی، مدیریت هزینه، مدیریت ریسک، مدیریت کیفیت مورد توجه بوده است. در پروژه خط ۶، با استفاده از مدلهای برنامه زمانبندی خطی همچون LSM در بخش تونل NATM و بهینه سازی عملکرد و راندمان ماشین حفار TBM رکوردهای چشمگیری در نرخهای تونلسازی بدست آمده است و در کنار این رکوردها با بکارگیری روشها و استانداردهای روز طراحی و همچنین به روز کردن پارامترهای طراحی با استفاده از نتایج ابزار دقیق و آنالیز برگشتی، احجام قابل توجهی از آرماتور و بتن مصرفی کاهش یافت که نتیجه آن کاهش هزینه ساخت و مدیریت هزینه بوده است.
ﻣﻮﺿــﻮﻉ ﺩﻳﮕﺮی ﻛــﻪ ﺟﺎﻳﮕﺎﻩ ﻣﻬﻤــﻰ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭژﻩ دارد، ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺭﻳﺴﻚ میباشد. ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭژﻩ ﺩﺭ ﺑﺮﺧﻰ ﻣﻮﺍﺭﺩ لازم بود ﺍﺯ ﺯﻳﺮ ﺑﺎﻓﺖ ﻣﺴﻜﻮﻧﻰ ﻋﺒﻮﺭ شود. بنابراین ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﻨﺎﻃﻖ ﺍﺯ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ building risk assessment ﺍﺳــﺘﻔﺎﺩﻩ شد ﻛــﻪ ﻳﻜــﻰ ﺍﺯ به روز ترین ﻣﺪﻝﻫﺎﻯ ﺍﺭﺯﻳﺎﺑﻰ ﺭﻳﺴﻚ ﺩﺭ ﺩنیا میباشد. ﺩﺭ ﻭﺍﻗﻊ ﻳﻜﻰ ﺍﺯ مزیتﻫﺎﻯ ﻣﻬﻢ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭژﻩ ﺍﻳــﻦ ﺑﻮﺩ ﻛﻪ قبل از عبور ﺍﺯ ﺯﻳﺮ ﻫﺮ ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻧﻰ، ﺍﻧﺪﻳﺲﺁﺳﻴﺐﭘﺬﻳﺮﻯآن ﺳﺎﺧﺘﻤﺎﻥ محاسبه و مشخص میشد ﺩﺭ ﭼﻪ ﻛﻼﺳﻰ ﻗﺮﺍﺭﺩﺍﺭﺩ؟ همچنین ﺳــﺎﺧﺘﻤﺎﻥ ﺍﺯ ﻧﻈــﺮ ﺧﻄﺮ ﻧﺸﺴــﺖﻫﺎﻯ ﻣﺨﺘﻠــﻒ بررسی شده و در صورت نیاز ﻣﻘﺎﻭﻡسازی انجام میگرفت.
مزیت ﺩﻳﮕﺮ این پروژه ﺍﺑﺰﺍﺭ ﺩﻗﻴﻖ است. ﺩﺭ ﺗﻬﺮﺍﻥ ﻗﻨﺎﺕﻫﺎﻯ ﺯﻳــﺎﺩﻯ ﺩﺍﺭﻳــﻢ ﻛﻪ ﺑــﻪ ﺣﺎﻝ ﺧﻮﺩ ﺭﻫﺎ ﺷــﺪﻩ ﻭ ﺣﺘﻰ ﻧﻘﺸــﻪﻫﺎﻯ ﺧﻴﻠﻰ ﺩﻗﻴﻘﻰ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﻭﺟﻮﺩ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﻳﺎ ﻧﻘﺸــﻪﻫﺎﻯ ﺍﻧﺪﻛﻰ ﺩﺭ ﺩﺳﺘﺮﺱ ﺍﺳﺖ. ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﺑﺎ به کار بردن ﺍﺑﺰﺍﺭ ﺩﻗﻴﻖ، ﺩﻩﻫﺎ ﺣﻔﺮﻩ ﺧﺎﻟﻰ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻰ و پر شد و تعدادی از ساختمانهای در معرض آسیب از خطر نشست در امان ماندند که ﺍﺯ ﺍﻳﻦ ﻧﻈﺮ، ﭘﺮﻭژﻩﻫﺎﻯ ﻣﺸﺎﺑﻬﻰ ﻛﻪ ﺩﺭ ﻛﺸﻮﺭ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪﻩ، ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺍﻧﺪﻙ ﺍﺳﺖ.
ﻳﻜــﻰ ﺩﻳﮕﺮ ﺍﺯ ﻛﺎﺭﻫﺎﻳﻰ ﻛــﻪ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﭘﺮﻭژﻩ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷــﺪ، ﺑﺮﺭﺳــﻰﻫﺎﻯ ﺩﻗﻴﻖ ﺩﺭ ﺯﻣﻴﻨﻪ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵ ﺍﺳــﺖ. ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵﺳﻨﺠﻰ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺩﻗﻴﻘﻰ ﺑﺎ ﻫﻤﻜﺎﺭﻯ ﺷﺮﻛﺖ D۲S ﺑﻠﮋﻳﻚ ﻛﻪ ﺷﺮﻛﺖ ﺗﺨﺼﺼﻰ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵ ﺍﺳــﺖ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷــﺪ. و ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺩﺭ ﻋﺒﻮﺭ ﺍﺯ ﺑﻴﻤﺎﺭﺳــﺘﺎﻥ ﺷــﺮﻳﻌﺘﻰ ﺗﻬﺮﺍﻥ ﺩﺭ ﺧﻴﺎﺑﺎﻥ ﻛﺎﺭﮔﺮ، ﺑﺎ ﺍﺳــﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﭘﺎﺑﻨﺪﻭﻧﮕﺎﺭﺩ ﺩﺭ ﺭﻳﻞﮔﺬﺍﺭﻯ، ﺍﺭﺗﻌﺎشات ﺑﻪ ﺯﻳﺮ۶۰ ﺩﺳــﻴﺒﻞ ﻛﻪ ﭘﺎﻳﻴﻦﺗﺮ ﺍﺯ ﺁﺳﺘﺎﻧﻪ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵ ﺍﻧﺴﺎﻥ (۶۵ﺩﺳﻴﺒﻞ) ﺍﺳﺖ، رسانده شد. ﺑﺎ ﻛﻤﻚ ﻫﻤﻜﺎﺭﺍﻥ ﻭ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺗﺠﺮﺑﻪﻫﺎﻯ ﺑﻴﻦﺍﻟﻤﻠﻠﻰ، ﻣﻄﺎﻟﻌﺎﺕ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵ ﻃﻮﺭﻯ ﺍﻧﺠﺎﻡ شد ﻛﻪ ارتعاشات ﺩﺭ ﺗﻤﺎﻡ ﻃﻮﻝ ﺧﻂ، در محدوده ﻣﺠﺎﺯ (ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺍﺳــﺘﺎﻧﺪﺍﺭﺩ ﺍﻑﺗﻰﺍِﻯ ﺍﻣﺮﻳﻜﺎ، ۷۲ﺩﺳﻴﺒﻞ) قرار گیرد. از این لحاظ خط ۶ مترو نسبت به تمامی خطوط متروی تهران متمایز میباشد.
جمع بندی
با توجه به موارد ذکر شده بی شک حمایتهای بانک شهر در پیشبرد اهداف و سیاست گذاریهای مدیریت شهری و به سرانجام رسیدن این پروژهها بسیار چشمگیر بوده است. گرچه همکاری و تعامل بانک شهر در تأمین مالی و جلب مشارکتهای بخش خصوصی برای توسعه زیرساختها موثر و نتیجه بخش بوده است، اما ضرورت گسترش تعاملات و استفاده از ایدههای نوین برای تسهیل تأمین منابع مالی پروژههای شهری از طریق منابع بانکی و تبلور و شکوفایی پروژه های عمرانی بدیهی به نظر میرسد.
ارسال نظر