مذاکرات روسای بانک مرکزی دو کشور برای حذف دلار
بنیاد حسین اف در برنامه سفیران که از شبکه پنج سیما پخش می شود در رابطه با جمهوری آذربایجان گفت: جمهوری آذربایجان کشوری است که همسایه جمهوری اسلامی ایران است از نظر ما با جمهوری اسلامی ایران تاریخ، فرهنگ و مشترکات زیادی دارد، شخصیت های مشترکی داریم و در کنار هم روابط دو کشور در حال توسعه است.
وی ادامه داد: در چهار سال گذشته روسای جمهور هر دو کشور ۹ بار با هم ملاقات داشتند که ۵ بار آن در پایتخت های دو کشور بود و به زودی دهمین ملاقات انجام خواهد گرفت. همه این ها نشانگر اراده سیاسی است که برای توسعه همکاری دو کشور وجود دارد.سال گذشته روابط تجاری ایران و آذربایجان ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده است، آذربایجان با تمام همسایگان و با تمام جهان ارتباطات خوبی دارد و در همه زمینه ها همکاری می کند.
بنیاد حسین اف در پاسخ به این سئوال که ۱۵ ماه است که سفیر جمهوری آذربایجان در ایران شدهاید، این زندگی و این مدتی که در تهران بودید نگاه شما را تغییر نداد؟ خاطر نشان کرد:بله با ۱۵ سال پیش تغییر و تحولاتی در شهر و در زندگی مردم دیده ام، البته هم من و هم خانواده ام هیچ وقت احساس غریبی در تهران نداشتیم. مثل اینکه از ماموریت خارجی برگشتیم چون هم چهره ها و هم فرهنگ و آداب و رسوم اینجا همه برای ما آشنا است و احساس غریبی نداریم .
وی در خصوص نقاط مشترک فرهنگی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان گفت: نقاط مشترک خیلی زیاد است یعنی اگر اینها را لیست کنیم خیلی لیست طولانی خواهیم داشت و من نقاط متفاوت را نمی بینم .مشترکات خیلی زیاد است مثلا موسیقی یا نواهای مختلف و ادبیات مشترک داریم. تاریخ وشخصیت های مشترک داریم مثل نظامی گنجوی. همه این ها هم افتخار برای مردم ایران هم برای مردم آذربایجان هستند به این خاطر اشتراکات را بیش از حد می بینم.
سفیر آذربایجان همچنین در خصوص تعاملات بین دو کشور عنوان کرد: در ۴ سال گذشته روسای جمهور هر دو کشور ۹ بار با هم ملاقات داشتند از بعد از استقلال آذربایجان بین ایران و آذربایجان ۱۳۰ سند امضا شده و از این ۱۳۰ سند ۴۰ عدد مربوط به بخش اقتصادی است. در زمینه اقتصادی آذربایجان و ایران همکاری های خوبی انجام می دهند .
وی ادامه داد:امسال در اوایل ماه جولای در شهر تهران و اصفهان هفته فرهنگی آذربایجان برگزار شد و ای کاش شما آن صحنه را می دیدید در تالار وحدت ارکسترملی آذربایجان آهنگ ای ایران را اجرا کرد و حدودا در سالن ۸۰۰ نفر بودند همه آنها بلند شدند و آهنگ را خواندند. این صحنه خیلی دیدنی بود.
این دیپلمات آذربایجانی افزود:در ۱۵ ماهی که اینجا هستم از ایران و از آذربایجان در سطح وزرا حدودا ۲۲ وزیر رفت و آمد داشته اند و همه این ها نشانگر تعامل، دید مثبت به آینده و خواست توسعه روابط همه جانبه دو کشور است.
وی در پاسخ به این سئوال که فکر می کنید چه کارهایی باید انجام شود تا این سطح تعاملات گسترده تر وبیشتر شود؟گفت: در این زمینه هم سفارت جمهوری اسلامی در باکو هم سفارت ما در تهران خیلی فعال هست سعی می کنیم که پتانسیل و امکانات کشورهایمان را بیشتر با مردم کشورها آشنا کنیم و بخش خصوصی را تشویق کنیم .در شرایط فعلی که اقتصاد مهم است بخش خصوصی را تشویق می کنیم برای این ارتباطات که محکمتر باشد.
حسین اف ادامه داد:در سال های اخیردو پروژه مهمی که بین دو کشور ایجاد شده یکی در نزدیکی باکو با همکاری با شرکت ایران خودرو شرکت آذر ماش یک کارخانه مشترک دارند و بعد از آن هم شرکت دارو پخش با بخش خصوصی آذربایجان کارخانه داروسازی را می زنند. من فکر می کنم نزدیک عید نوروز خودروسازی افتتاح خواهد شد یک ماه بعد از آن هم امکان دارد که افتتاح کارخانه داروسازی به انجام برسد.
وی افزود:حتی اخیرا برای من هم خیلی جالب بود که بخش خصوصی آذربایجان در استان سمنان سرمایه گذاری کرده است و همه این ها خیلی جذاب وجالب برای سرمایه گذاری بیشتر است وسرمایه گذاران هم اگر زمینه آماده باشد آنها خودشان کار خودشان را خیلی خوب بلد هستند و همکاری هایی را شروع خواهند کرد.
وی تصریح کرد:در شهری در بندر قزاقستان دولت آذربایجان یک مرکز لجستیک ساخته است که از امکانات خیلی زیادی برخوردار است و انبارهای خشک و زیر صفر است و کشتی می تواند آنجا پهلو بگیرد یا راه آهن دارد. شرایط منطقه آزادی دارد .ما تشویق می کنیم استان های همجوار دریای خزر از آن مرکز لجستیک استفاده کنند.
سفیر آذربایجان خاطرنشان کرد: من در طول ۱۵ ماهی که در تهران به عنوان سفیر فعالیت می کنم با اتاق بازرگانی استان های گلستان ، گیلان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، همدان، تهران و ایلام ملاقات هایی داشته ام ودر همه ملاقات ها برای بررسی موضوعات توسعه تجارت بوده است.
وی ادامه داد: همانطور که اطلاع دارید اتباع آذربایجان در بازار میوه و تره بار روسیه و آسیای مرکزی خیلی فعال هستند، در آنجا هم تشویق میکنم از امکانات و محصولات برادران ایرانی استفاده کنند. یعنی الان در زمینه اقتصاد و تجارت نه تنها روبط دو جانبه بلکه همکاری در بازارهای ثالث هم شروع شده است.
بنیاد حسین اف در پاسخ به این سئوال که نگاه شما در مورد پیشرفت های ایران در زمینه اقتصاد و در زمینه دانش و علوم چگونه است؟ از دیدگاه شما این پیشرفت ها به چه صورتی است؟ گفت:پیشرفت های ایران در زمینه دانش، اقتصاد و فناوری را زمانی که انسان اینجا زندگی می کند لمس می کند ولی متاسفانه در خارج از ایران زیاد آشنایی ندارند. من در این موضوع ایران را یک کشوری می دانم که در کالاهای مهم به خودکفایی رسیده و حتی می تواند بازارهای منطقه را هم تامین کند .
وی ادامه داد:در زمینه دانش، علم و فناوری من از نزدیک با فعالیت پارک علم و فناوری پردیس آشنا شده ام و در مورد فعالیت هایی که در هر استان هم یک پارک علم و فناوری هست من مطلع نبودم اخیرا مطلع شدم جلسه ای گذاشتیم با رهبران پارک علم و فناوری استان گیلان، اردبیل، آذربایجان شرقی، استان آذربایجان غربی و دعوت کردیم تشویق کردیم که آنها با مراکز علم و صنعت آذربایجان و دانشگاه های آذربایجان ارتباطاتی داشته باشند.
سفیر آذربایجان خاطرنشان کرد:درمورد علوم دانش بنیان یا سلولهای بنیادی که ایران پیشرفت های خیلی خوبی داشته اخیرا یک مقاله ای می خواندم که در مورد تولید علم یا مقالات علمی ایران اکنون رتبه اول جهانی را دارد و این خیلی برای جهان اسلام افتخار هست و ما در این زمینه تشویق می کنیم که با آکادمی علوم آذربایجان و با دانشگاه دولتی باکو و یا مناطق صنعتی آذربایجان ارتباطی داشته باشند. مثلا در مورد IT این را در زندگی روزمره در تهران احساس می کنم که چه قدر پیشرفت کرده و من فکر می کنم که در این زمینه ما بین کشورهایمان ارتباطات را باید تقویت کنیم چراکه IT یک محصول و یا یک علمی است که هم برای امروزهم برای فردا است.
حسین اف با اشاره به فزایش ۷۰ درصدی مبادلات تجاری ایران و آذربایجان تاکید کرد:در سال ۲۰۱۶ روابط البته مبادله تجاری ایران و آذربایجان ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده است. این هم در آن زمانی است که به خاطر شرایط اقتصادی جهان مبادله تجاری آذربایجان با همسایه های دیگر یک افتی داشته ولی با آذربایجان افزایش پیدا کرده است و امسال در ۸ ماه سال میلادی امسال با آن ۷۰ درصد ما مبادله تجاری سال گذشته را پر کرده ایم.
وی گفت:می دانید که آذربایجان برنامه های ساخت و ساز دارد و از ایران سنگهای تزیینی، سرامیک، کاشی وارد می شود . از آذربایجان به ایران محصولاتی برای فولاد و یا مواد خام محصولات برای صنایع فولاد و یا محصولات برای دام و طیور وارد می شود و در روابط ایران و آذربایجان این همکاری دو جانبه هست.
ایران یک کشوری است که از نظر جغرافیایی امکان ترانزیت بیشتری دارد و ما در این زمینه هم امکاناتی فراهم کردیم و نتایجی آماری که به دست ما می آید همه نشانگر توسعه روابط تجاری و اقتصادی است.
سفیر آذربایجان در پاسخ به اینکه برای اینکه این بحث های اقتصادی را توسعه بدهیم گفتید در جمهوری آذربایجان بحث های ساخت و ساز خیلی پیشرفت می کند و به محصولات صنعت ساختمان مثل کاشی، سیمان و مواردی که به صنعت ساختمان مربوط می شود ازجمهوری اسلامی ایران نیاز است برای توسعه این کارها فکر می کنید باید در بحث های گمرکی و قانونی چه اتفاقاتی رقم بخورد تا این مراودات راحت تر برای تجار و بازرگانان دو کشور صورت بگیرد؟ عنوان کرد:کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان یکی از فعال ترین کمیسیونها است در زمانی که از طرف ایران رئیس کمیسیون مشترک آقای واعظی بود کارهای مهمی انجام شد اکنون به خاطر تغییر سمت وی آقای کرباسچیان برای ریاست کمیسیون مشترک ایران و آذربایجان انتخاب شدند و به زودی جلسه سیزدهم کمیسیون مشترک در تهران برگزار خواهد شد .
وی خاطرنشان کرد:در این چهار سال گذشته اگر در گذشته ما مبادله می کردیم ۵ هزار تا اجازه برای کامیون ها الان تعداد آن اجازه ها به ۱۵ هزار تا افزایش پیدا کرده است. قبلا ۱۶۰ دلار از کامیون ها عوارض می گرفتند الان عوارض را پایین آورده ایم و صد دلار شده و به جز آن آذربایجان برای امکانات ترانزیت و ترانسفورت خودروها خیلی برنامه های وسیعی انجام می دهد.
سفیر آذربایجان تاکید کرد:بنا به دستور آقای الهام علیاف از ماه می سال ۲۰۱۷ میلادی هر کامیونی که به اولین ایستگاهی که نزدیک به مرز هست کالایی ببرد یا کالا برگردد از تمام عوارض سه سال معاف شده است و همه این ها برای رونق تجارت بیشتر افزایش پیدا کرده است.ما اکنون در زمینه مبادله اقلام کالاهایی که در ایران تولید می شود و آذربایجان آن را وارد می کند یا کالاهایی که در آذربایجان تولید می شود و ایران آن را وارد می کند در کمیسیون مشترک مسائل در حال مذاکره هستیم. در ترکیب کمیسیون مشترک ۹ گروه کاری تاسیس شده است گروه های کاری در زمینه کشاورزی، بانک، آبیاری و هم چنین مسائل مهمی که در روابط دو کشور موجود است در چارچوب گروه کاری و کمیسیون مشترک بسیار مورد مذاکره قرار می گیرند.
وی خاطرنشان کرد :من به عنوان سفیر مطلع شده ام ولی متاسفانه در پیشرفت ایران در این زمینه فکر می کنم در خارج از ایران زیاد شناخته نشده است که باید تشویق شود . در آن پارک های علم و فناوری که من رفته ام و کالاهای دانش بنیان و پیشرفت ایران در زمینه it را دیده ام ، فکر می کنم یکی از افتخارات جهان اسلام است.
حسین اف در رابطه با اینکه بازرگان ایرانی برای اینکه بخواهند محصولات خود را به آذربایجان صادر کند چه اقداماتی را باید انجام بدهند؟ توضیح داد: آن تاجرانی که در استان همجوار زندگی می کنند راه را از ما بهتر بلد هستند و می دانند که مثلا در این فصل در آذربایجان این محصول نیاز است به آذربایجان ببرند یا در این فصل از آذربایجان این محصول را بیاورند. از استان های دور آن هم ما سعی می کنیم امکانات خودمان را از طریق فضای مجازی که سفارتمان دارد به اطلاع آنها برسانیم. مثلا قانون حفظ سرمایه خارجی را به زبان فارسی ترجمه کرده ایم و روزانه به ایمیل سفارت مراجعه می شود.هیچ نامه ای را بدون دقت کنار نمی گذاریم و سعی می کنیم به همه جواب بدهیم و دعوت می کنیم به سفارت که با آنها در ارتباط باشیم.
وی در پاسخ به اینکه برای افزایش ضریب اطمینان و امنیت معاملات تجار ایرانی در آذربایجان چه تدابیری اندیشیده اید؟ گفت:در آذربایجان اولین قانونی که قبول شده حفظ سرمایه خارجی و برگشت سرمایه خارجی است. اگر سرمایه خارجی می خواهیم یا تجارت اولین اولویتش امنیت و ثبات است .باید هر سرمایه دار از سرمایه گذاریش اطمینان داشته باشد و با خیال راحت این کار را انجام بدهد. خدا را شکر در آذربایجان از سال ۱۹۹۴ آتش بس انجام شده و هر کس با خیال راحت می تواند تجارت داشته باشد.
سفیر آذربایجان افزود:در ۲۵ سال گذشته در اقتصاد آذربایجان بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری شده است که از این میزان ۲۰۰ میلیارد دلارش سرمایه خارجی است و در این زمینه سرمایه ایرانی هم هست.در آذربایجان حدودا ۵۰۰ شرکت ایرانی در حال حاضر فعال هستند که در زمینه های مختلف، بازرگانی، تولید، صادرات فعالیت می کنند و اگر امنیت و رضایت نداشتند نمی توانستند در بازار آذربایجان فعال باشند.
حسین اف در پاسخ به سئوال دیگری مبنی براینکه فعلا در بخش عمده ای از مبادلات واحد پولی که باهاش مبادلات بازرگانی اتفاق می افتد دلار است به نظرتان می شود دلار را از مبادلات اقتصادی بین دو کشور حذف کرد؟ عنوان کرد:چنانچه اشاره کردم ۱۵ ماه است در تهران هستم در این ۱۵ ماه رئیس بانک مرکزی آذربایجان به ایران سفر کرد و بعد رئیس بانک مرکزی ایران به آذربایجان سفر کرد و در سطح کارشناسی هم تقریبا ۶ تا سفرهای متقابل داشتند و در این زمینه مذاکراتی داشته اند.
این دیپلمات آذربایجان در پاسخ به اینکه در گذشته در حوزه انرژی همکاری های متعددی انجام شده از جمله ساخت سد خدا آفرین که این ها به توسعه روابط انرژیک بین دو کشور کمک کرده آیا برنامه های دیگری برای توسعه این روابط وجود دارد؟ تاکید کرد:بله شما چنانچه اشاره کردید موضوع خدا آفرین چندین سال بود که در حال مذاکره بود این قرارداد بین دو کشور امضا شد و در مجلس هر دو کشور تصویب شود و در حال اجرا است. در این زمینه کارگروه کاری تشکیل شد و به زودی جلسه اول برگزار خواهد شد .
حسین اف با بیان اینکه حداقل ۱۰ شرکت مشترک و مهم بین ایران و آذریایجان وجود دارد گفت: تا جایی که من اطلاع دارم و ۱۰ شرکت مشترک را در ذهنم هست که خیلی فعال هستند و محصولات مشترک دارند و این محصولات نه فقط در بازار ایران و یا آذربایجان صادر می شود بلکه به بازارهای دیگر هم می رود.
وی در پاسخ به این سئوال که ما مرز مشترک بسیار خوبی بین دو کشور داریم که می تواند به افزایش سطح تعاملات بین دو کشور کمک کند. مشکلی که برای بازرگانان ایران وجود دارد این است که محصولی که در ایران ارایه می شود با تعرفه گمرکی که در جمهوری آذربایجان دریافت می شود باعث می شود تفاوت قیمت زیادی در ایران و آذربایجان وجود داشته باشد . برای این موضوع شما چه تمهیداتی را در نظر گرفته اید؟ افزود:یک سری موضوعاتی است که گاها در ایران سوتفاهم ایجاد می شود. در آذربایجان تعرفه گمرک یا مالیات واحد است. آذربایجان عضو سازمان کشورهای مشترک المنافع هست یعنی در آذربایجان تعرفه ها شروع می کند از صفر تا ۳۶ درصد ولی با کشورهای مشترک المنافع تا ۱۸ درصد می رسد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر