هدف مجلس از ادغام طرح ساماندهی و گزارش تحقیق و تفحص
خرداد امسال بود که مجلس شورای اسلامی طرح ساماندهی صنعت خودرو را با بندهای مهمی از جمله بازگشت شورای رقابت به قیمتگذاری و لزوم خصوصیسازی کامل ایران خودرو و سایپا به تصویب رساند. این مصوبه اما مورد تایید شورای نگهبان قرار نگرفت و به مجلس عودت داده شد و در نهایت نیز کار به مجمع تشخیص مصلحت نظام کشید. این مجمع هم برخی مفاد طرح ساماندهی صنعت خودرو را مغایر با سیاستهای کلی نظام دانست تا طرح موردنظر کماکان معلق بماند.
تقریبا دو هفته پیش نیز ۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامهای به شورای نگهبان، ایراداتی را درباره طرح ساماندهی خودرو مطرح کردند و خواستار شفاف شدن برخی موارد از جمله خصوصیسازی و بازگشت شورای رقابت به قیمتگذاری و اسقاط خودروهای فرسوده و همچنین تعرفه هیبریدیها و برقیها شدند. هنوز شورای نگهبان به این نامه پاسخی نداده حال آنکه در هفته گذشته یکی از اعضای کمیسیون صنایع مجلس خبر از ادغام طرح ساماندهی خودرو با گزارش تحقیق و تفحص از خودروسازان داد. آن طور که فاطمه زرآبادی عنوان کرد، چون تحقیق و تفحص از خودروسازی در حال تکمیل بوده و رو به پایان است، مقرر شد گزارش مربوطه و طرح ساماندهی خودرو با یکدیگر ادغام و پس از آن به صحن مجلس ارائه شود. وی با بیان اینکه رویکرد تحقیق و تفحص از خودروسازی، ارائه راهکار برای ساماندهی و بهبود وضع این صنعت است، این را هم گفت که باید این راهکار بهصورت قانون تصویب شود تا از بروز مجدد مشکلات در صنعت خودرو جلوگیری به عمل آید.
اظهارات این نماینده مجلس و سایر نمایندگان نمایانگر آن است که مجلسیها قصد دارند این بار از دل گزارش تحقیق و تفحص، قوانینی پایدار برای خودروسازی مصوب کنند. در واقع نمایندگان مجلس میخواهند ابتدا گزارش تحقیق و تفحص آماده و مشکلات و چالشها و تخلفات خودروسازی عیان شود و سپس برای جلوگیری از تکرار موارد مشابه، قوانینی را در قالب طرح ساماندهی خودرو مصوب کنند. به عبارت بهتر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی میخواهند با ادغام طرح ساماندهی و گزارش تحقیق و تفحص، به نوعی هم طرح موردنظر را به سرانجام برسانند و هم برچسب «بیهوده بودن» را از گزارشهای تحقیق و تفحص حذف کنند. در ادوار گذشته مجلس سه بار از خودروسازی کشور تحقیق و تفحص صورت گرفت و با وجود روشن شدن تخلفات مختلف در صنایع خودرو و قطعه و همچنین احراز کمبودهای کمی و کیفی در عملکرد خودروسازان، پیگیریهای لازم برای برخورد با متخلفان و جلوگیری از تکرار تخلفات انجام نشد. البته برخی موارد در اختیار قوهقضائیه قرار گرفت، با این حال خبری مبنی بر اینکه آیا برخوردی با متخلفان صورت گرفته، منتشر نشد. حالا مجلسیها برای آنکه افکار عمومی را بابت جلوگیری از تکرار تخلفات در خودروسازی مطمئن کنند، قصد دارند قوانینی بازدارنده را در قالب طرح ساماندهی خودرو به تصویب برسانند. آنها همچنین امیدوارند با توجه به رویکرد اخیر قوهقضائیه، تخلفات محرز شده در گزارش تحقیق و تفحص نیز مورد پیگیری قضایی قرار گیرد.
ارسال نظر