اخبار خودرویی طی هفتهای که گذشت
از افت تولید تا انتخاب مدیردولتی برای خودرو
مقیمی بر صندلی ریاست ایران خودرو
اواسط هفته جاری به ناگاه اعلام شد فرشاد مقیمی، معاون وزیر صمت در امور صنایع بهعنوان مدیرعامل جدید ایران خودرو انتخاب و جانشین هاشم یکهزارع مدیرعامل پیشین شده است. برای انتخاب جایگزین یکهزارع گزینههای گوناگونی مطرح بود بهطوریکه بلافاصله بعد از برکناری و بازداشت یکهزارع از عباس علیآبادی مدیرعامل مپنا بهعنوان مدیرعامل جدید ایران خودرو نام برده شد، اما بعد از کش و قوسهای فراوان سرانجام دوشنبه نام فرشاد مقیمی بهعنوان سکاندار جدید ایران خودرو اعلام شد. در مراسم معارفه مقیمی که در محل شرکت ایران خودرو برگزارشد، معاونان وزیر صمت و محمد باقر عالی رئیس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(ایدرو) حضور داشتند. مقیمی در مراسم معارفه خود از اولویتهای کاریاش در ایران خودرو رونمایی کرد. رونق تولید، احیای شرکت ساپکو، توجه به منابع انسانی، ایجاد ساز و کار برای پرداخت بدهی این شرکت به قطعهسازان و تمرکز بر تعمیق عمق ساخت داخل از اهم برنامههای مدیرعامل جدید ایران خودرو بود.
دنده عقب خودروسازان در جاده تولید
منتشر نکردن آمار تولید شرکتهای خودروساز توسط وزارت صمت وارد چهارمین ماه خود شد. وزارت صمت تنها آمار تولید فروردین ماه را منتشر کرد و بعد از آن از انتشار آمار تولید طفره رفت. در این شرایط تنها منبعی که میتوان به آن در زمینه آمار تولید دو شرکت بزرگ خودروساز اتکا کرد، آمارهایی است که این دو شرکت در اختیار سازمان بورس قرار میدهند و این سازمان آنها را در سایت کدال منتشر میکند. بر اساس این آمارها دو خودروساز بزرگ کشور در پنج ماه نخست سالجاری و نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش تیراژ را در محصولات سواری تجربه کردهاند.
این شرکتها در مجموع ۳۲۰ هزار و ۳۳۹ دستگاه انواع محصول سواری را تا پایان مرداد امسال به تولید رساندهاند که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۷ درصد کاهش را نشان میدهد. در این بین، سایپا توانسته با تولید ۱۴۶ هزار و ۳۴۸ دستگاه انواع محصول سواری طی پنج ماه نخست امسال، به بزرگترین خودروساز کشور (از حیث تیراژ) تبدیل شود. این میزان تولید البته کاهش ۴/ ۱۱ درصدی را در مقایسه با پنج ماه ابتدایی سال گذشته برای نارنجیهای جاده مخصوص بهدنبال داشته است. زیرمجموعه این شرکت یعنی پارسخودرو نیز تیراژی ۳۹ هزار و ۱۴۵ دستگاهی تا پایان مرداد امسال از خود به جا گذاشته که نسبت به پنج ماه ابتدایی سال گذشته ۵۰ درصد افت را نشان میدهد. افت ۵۰ درصدی شرکت پارس خودرو را باید در خروج رنو و برلیانس جست و جو کرد. این شرکت تولید خود را روی محصولات این برندهای فرانسوی و چینی متمرکز کرده بود. از ایرانخودرو نیز خبر میرسد این شرکت طی پنج ماه امسال تیراژی ۱۳۶ هزار و ۳۰۷ دستگاهی را به ثبت رسانده که نشان میدهد در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته ۳۰ درصد کاهش داشته است.
ایرانخودرو همواره در این سالها تولید بالاتری نسبت به رقیب نارنجیپوش خود داشته، اما در حالحاضر این سایپا است که عنوان پرتیراژترین خودروساز داخلی را یدک میکشد. این احتمال وجود دارد که جا ماندن ایرانخودرو از سایپا، بهدلیل تمرکز این شرکت روی تکمیل خودروهای ناقص باشد. هرچند سایپا نیز تمرکز خود را روی تکمیل ناقصها گذاشته، اما به هر حال ایرانخودروییها تنوع محصول بیشتری داشته و طبعا مشکلات زیادتری در مقایسه با سایپا برای تامین قطعات دارند.
آزادی دو نماینده مجلس به قید وثیقه
در ابتدای هفته جاری دو عضو کمیسیون صنایع مجلس که به جرم اخلال در بازار خودرو در بازداشت به سر میبردند به قید وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی آزاد شدند. این دو نماینده طی هفته گذشته توسط قوهقضائیه بازداشت شدند. علت بازداشت فریدون احمدی و محمد عزیزی نمایندگان زنجان و ابهر اخلال در بازار خودرو و در ارتباط با پرونده شرکت سایپا بوده است. بر اساس سخنان محمد جواد جمالی سخنگوی هیات نظارت بر رفتار نمایندگان، شهریورماه سال گذشته نامهای از سوی دادستان تهران به هیات رئیسه مجلس مبنی بر دستگیری دو نفر در ارتباط با اخلال در نظام اقتصادی کشور و پولشویی رسید. براساس اظهارات این دو نفر آنها در تولید و پیش فروش عمده محصولات سایپا مشارکت داشته و قراردادی را با این شرکت به امضا رسانده بودند. آن طور که جمالی گفته بعد از بررسی قرارداد مذکور توسط مدیران جدید سایپا از آنجا که این قرارداد غیرقانونی بوده است بعد از اتمام تمدید نشده این در شرایطی است که دو نماینده عضو کمیسیون صنایع متهم هستند که از نفوذشان برای تمدید این قرارداد استفاده کردهاند. بعد از آزادی این دو نماینده به قید وثیقه، احمد توکلی نماینده پیشین مجلس و عضو فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام در نامهای به رئیس کمیسیون حقوقی مجلس اتهامی را علیه این دو نماینده در ارتباط با خرید 6 هزار خودرو توسط آنها مطرح کرد.
افشای ابعاد جدیدی از پرونده گوسن
روزنامه والاستریتژورنال در گزارشی اختصاصی از برخی فعالیتهای غیرقانونی، کارلوس گوسن، رئیس کنار گذاشته شده شرکتهای نیسان و رنو پرده برداشت. این روزنامه در این افشاگری اسنادی را ارائه کرده است که نشان میدهد، گوسن با همراهی پسرش، میلیونها دلار پولی که بهطور غیرقانونی از شریک تجاری نیسان در کشور عمان دریافت میکرده است را بهصورت شخصی در «سیلیکونولی»- قطب شرکتهای فناوری آمریکا- سرمایهگذاری کرده است. منابع آگاه به این روزنامه گفتهاند که گوسن بیآنکه به نیسان در اینباره اطلاع بدهد، دست به چنین اقدامی زده است. گوسن در نوامبر ۲۰۱۸ به اتهامات فساد مالی و خیانت در امانت توسط دادستانهای توکیو بازداشت شد و پس از آزادی با وثیقه اکنون انتظار دادگاهی را میکشد که باید به اتهامات وی رسیدگی کند. در پرونده کیفری عمان، گوسن به سرقت ۵میلیون دلار از پولهای شرکت نیسان طی نقلو انتقالات مالی متهم شده است. این سرقت مالی از طریق یک خط اعتباری در لبنان انجام شده است.
ارسال نظر