میثم رضایی با اشاره به لزوم مدیریت منابع ارزی کشور در شرایط خاص کنونی گفت: اخیرا دولت تصمیم به ممنوعیت واردات ۱۴۰۰ قلم کالا در گروه‌های مختلف گرفت که برخی از ردیف‌های آن مرتبط با خودروهای سواری و سنگین است، اما این مهم را نباید فراموش کرد که دولت در این شرایط چاره‌ای جز این کار نداشته است.

 وی ادامه داد: براساس قانون تجارت هیچ کالایی که از نظر شرعی مشکلی نداشته باشد، امکان ممنوع کردن واردات آن به‌طور کامل وجود ندارد و دولت تنها می‌تواند با اعمال تعرفه در واردات آن کالاها از جمله خودرو محدودیت ایجاد کند، در نتیجه این ممنوعیت در واردات خودرو قطعا مقطعی خواهد بود.

رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو همچنین به موقتی بودن ممنوعیت واردات خودرو اشاره کرد و گفت: این تصمیم با توجه به شرایط فعلی و در این زمان حساس اتخاذ شده و قطعا با آرام‌شدن فضای اقتصادی و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت دولت، واردات خودرو دوباره به روال عادی و منطقی خود برمی‌گردد.وی افزود: نمی‌شود به‌راحتی اشتغال و سرمایه‌گذاری عظیم صورت‌گرفته در این بخش را برای همیشه از بین برد و قطعا مسوولان دولتی هم به این مهم واقف هستند.

رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو با اشاره به قانون تجارت و غیر‌قانونی بودن واردات خودرو برای مدت طولانی گفت: با توجه به غیرقانونی بودن ممنوعیت واردات خودرو، اگر این موضوع برای مدت زمان متمادی ادامه پیدا کند، قابل پیگیری در مراجع قضایی و ذی‌ربط خواهد بود.

رضایی به مضرات طولانی شدن ممنوعیت واردات خودرو به کشور هم اشاره کرد و گفت: اگر واردات خودرو برای مدت طولانی به‌طور کلی متوقف بماند قطعا باعث افزایش قیمت خودروهای وارداتی و در مرحله بعد افزایش قیمت خودروهای داخلی در کارخانه و بازار خواهد شد و باز هم در این شرایط این مشتریان هستند که ضرر می‌کنند.

رئیس انجمن صنفی واردکنندگان خودرو با تشریح هدف دولت از محدود کردن واردات خودرو گفت: این تصمیم دولت بیشتر برای حمایت از تولید داخل و حرکت واردکنندگان خودرو به سمت تولید و مونتاژ است چراکه واردات خودرو به‌صورت (سی‌بی‌یو) هیچ ارزش افزوده‌ای برای کشور نخواهد داشت و بیشتر از همه به سود شرکت‌های خارجی خواهد بود اما اگر واردکنندگان ولو به‌صورت مونتاژ این خودروها را در بازار عرضه کنند هم موجب اشتغال‌زایی می‌‌شود و هم در کشور ارزش‌افزوده بیشتری ایجاد خواهد شد.