از دیدگاه کارشناسان کمبود شدید نقدینگی، کاهش ارزش دلار و احتمال افت درآمد شرکت‌های صادرکننده ناشی از کاهش قیمت فروش و همچنین دشواری روزافزون صادرات به دلیل تحریم‌ها دلیل این نگرانی و افت شاخص است. هر‌چند کاهش قیمت‌ها فرصت اصلاح روند و بازگشت را نیز در روزهای آتی فراهم کرده اما به‌نظر می‌رسد بازار به محرک‌های خبری نظیر گزارش‌های ۹ ماهه برای بازگشت نیاز دارد. در حال‌حاضر بخشی از بازار در انتظار انتشار گزارش‌های ۹ماهه با هدف تاثیر‌گذاری بر روند قیمت‌ها است.

دیروز در خبرهای موثر برای بازار معارفه، مدیرعامل جدید شستا خبرهایی برای بازار داشت. در این جلسه شریعتمداری، وزیر رفاه در پاسخ به گفته‌های لطفی، مدیرعامل پیشین شستا مبنی بر اینکه «بیژن زنگنه، وزیر نفت مانع اجرای تفاهم‌نامه میان شستا با این وزارتخانه شده است» تصریح کرد: «برای مردم فرقی نمی‌کند که مدیران‌عامل شرکت‌ها چه کسانی باشند؛ بدون تردید آقای زنگنه زمانی که با عدم واگذاری پتروشیمی جم مواجه شده، نتوانسته پایبند اجرای تفاهم‌نامه‌ای باشد که در آن شرکت‌های غیرسودده در فهرست واگذاری هستند و یک شرکت سودده از فهرست واگذاری خارج شده است.» شریعتمداری ادامه داد: «چه حقی دارید که منابع مورد‌نیاز افراد بیمه‌شده را با هدف در دست داشتن مدیریت وارد شرکتی زیان‌ده کنید، و در این مسیر، آن شرکت را از شرکت مادر خود جدا کرده و شرکت مادر را برای تامین مواد اولیه به خارج از کشور وابسته کنید؟» وزیر تعاون در ادامه تاکید کرد: هلدینگ‌ها و شستا باید فورا وارد بورس شوند تا مردم بدانند درون این شرکت‌ها چه اتفاقی رخ می‌دهد. «کسی نمی‌تواند یک ریال از اموال کارگران و افراد بیمه شده را جایی ببرد؛ البته عده‌ای با طرح چنین مسائلی به دنبال ساختن دشمن فرضی هستند.»

آخرهفته همچنین وزیر صنعت در ابلاغیه‌ای خداداد غریب‌پور مدیرعامل گروه توسعه ملی (وبانک)را به‌عنوان معاون وزیر و رئیس هیات‌عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) منصوب کرد و دکتر سدیدی جایگزین وی در گروه توسعه ملی شد.

در گروه خودرویی وضعیت بلاتکلیف این گروه همچنان ادامه دارد. دیروز شاهپور سامعی، نایب‌رئیس انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو در نشست خبری با خبرنگاران درخصوص وضعیت صنعت قطعه‌سازی گفت: در حوزه تامین ارز مشکلاتی وجود دارد؛ این در حالی است که بانک مرکزی قطعه‌سازان را به دریافت ارز از صادرکنندگان و پتروشیمی‌ها هدایت کرد. اما این امر ما را با مشکلاتی مواجه کرد و پتروشیمی‌ها علاوه بر اینکه به ما ارز ندادند، قیمت اعلامی از سوی آنها در سامانه نیما نیز ملاک عمل قرار نگرفت. سامعی گفت: ما مجبور به مراجعه به صرافی هستیم تا ارز را بگیرد و در سایر کشورها تحویل دهد؛ این در حالی است که قرار بود کارمزد یک درصد باشد؛ در حالی‌که این ارز با کارمزد یک تا ۱۰ درصد جابه‌جا‌ شد و اسناد آن نیز مشخص است. از سوی دیگر، وقتی ارز نیما دریافت شده، کاملا نرخ آن مشخص است و اسناد در گمرک نیز رصد می‌شود؛ پس جای تقلب در این زمینه وجود ندارد و بانک مرکزی کاملا در این زمینه نظارت می‌کند.

وی با بیان اینکه کونلون بانک چین، در دولت دهم یک موسسه مالی بود که با پول نفت ایران تبدیل به بانک شد، اظهار کرد: با تحریم اعمال شده از سوی کونلون بانک، مشکلات بیشتر شد و در عمل، باج‌خواهی کونلون به اوج رسید و ما تا ٣١اکتبر به هر موردی که آنها خواستند، عمل کردیم و اکنون ٤٥ روز است که حتی یک سنت هم برای قطعه‌سازی از جانب کونلون جابه‌جا‌ نشده است. یک هفته است بانک مرکزی تاییدیه لازم را صادر می‌کند ولی کونلون پرونده‌ای را پذیرش نمی‌کند.

سامعی ادامه داد: شرکت‌ها برای خریدهای خارجی یک ماه و نیم تا پنج ماه زمان نیاز دارند که چین کوتاه‌ترین زمان است؛ پس خوابیدن خاموش خطوط تولید خودروسازان را شاهد هستیم و بنابراین تولید روزانه خودروسازان که ۶ هزار دستگاه در روز بود به دو هزار دستگاه رسیده است. در گروه لیزینگی، لیزینگ ایران و شرق قصد دارد سرمایه اسمی را از ۳۰ به ۱۰۰ میلیارد تومان برساند. «ولشرق» این تامین مالی را از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی و به منظور حفظ جایگاه، توسعه فعالیت و اصلاح ساختار مالی انجام می‌دهد.

در گروه معدنی بهای سنگ‌آهن و زغال‌سنگ در چین افزایش یافته است. براساس خبرها قیمت زغال‌سنگ صادراتی استرالیا ۴‌دلار در هر تن رشد داشته ۲۳۰ دلار در هر تن فوب ثبت شده است و قیمت سی‌اف‌آر چین در ۲۱۲ دلار در هر تن سی‌اف‌آر ثابت ماند. اخیرا معاملاتی در ۲۲۵ تا ۲۳۰ دلار در هرتن فوب استرالیا نهایی شده است. با توجه به افت قیمت‌های اخیر بازارهای فولاد قیمت فعلی زغال‌سنگ در سطوح بالاست. البته فولادسازان لیدر چینی اخیرا در بازار نقدی خرید چندانی نداشته‌اند و با کم شدن موجودی بنادر شاید خرید‌ها بیشتر شود.در گروه معدنی همچنین مدیرعامل شرکت بورسی گل‌گهر درباره تعلیق قرارداد مهم شیرین‌سازی آب خلیج‌فارس توسط شرکت هایفلاکس سنگاپور توضیح داد. ناصر تقی‌زاده درباره تعلیق قرارداد شیرین‌سازی آب خلیج فارس توسط شرکت هایفلاکس سنگاپور به بورس‌پرس گفت: این موضوع ناشی از اعمال تحریم‌های ایران توسط آمریکا بوده اما مذاکراتی در جریان است و انتظار می‌رود به‌راحتی قابل حل باشد.

وی ادامه داد: درحالی از سال ۹۲، شرکتی تاسیس و مسوول این طرح ملی شده که شیرین‌سازی و انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی ایران برای استفاده شرکت‌های گل گهر، چادرملو و مس سرچشمه از سال ۹۴ شروع شده و قرار است اواسط سال آینده ابتدا به سیرجان و سپس به اصفهان و یزد برسد. تقی‌زاده افزود: با توجه به پرداخت پول به طرف خارجی و گشایش «ال‌سی»، مانعی برای اجرای این طرح نخواهد بود و پیش‌بینی می‌شود در موعد مقرر انجام شود. در گروه بانکی، بانک صادرات در صورت‌های مالی تلفیقی ۶‌ماهه حسابرسی شده ۱۴۵ ریال زیان به ازای هر سهم شناسایی کرده است، این عدد در دوره مشابه ۳۸۴ ریال بوده است. در سود شرکت اصلی نیز زیان هر سهم کم شده و به ۱۶۳ ریال در ۶ ماهه  نخست سال رسیده است. در گروه پتروشیمی دیروز با شایعه معامله عمده پتروشیمی غدیر این شرکت با صف خرید همراه شد.

از سوی دیگر سازمان خصوصی‌سازی در راستای وصول مطالبات از خریدار قبلی، شرایط واگذاری و انتقال سهام شرکت آلومینیوم المهدی و دارایی‌های طرح آلومینیوم هرمزال را اعلام کرد.سازمان خصوصی‌سازی با انتشار فراخوانی اعلام کرد: به منظور وصول مطالبات از خریدار قبلی نسبت‌ به واگذاری و انتقال سهام شرکت آلومینیوم المهدی و دارایی‌های طرح آلومینیوم هرمزال با مشخصات و شرایط مصوب اقدام می‌کند. بر این اساس، میزان سهام قابل واگذاری آلومینیوم المهدی ۳۶/ ۷۳ درصد و میزان دارایی قابل واگذاری دارایی‌های طرح آلومینیوم هرمزال ۱۰۰ درصد سهام این شرکت را شامل می‌شود.همچنین شرایط پرداخت وجه این معامله به‌صورت ۳۴۰ میلیارد تومان به‌عنوان حصه نقدی معامله، پرداخت باقی‌مانده ثمن معامله به‌صورتی تعیین شده که خریدار، تمام اقساط مربوط به این معامله را که خریدار قبلی تعهد کرده اما سررسید آن فرانرسیده، تقبل و پرداخت می‌کند.

افزون بر این روز گذشته شرکت داده‌گستر عصر نوین توضیحاتی تکمیلی درخصوص اخذ گواهی قبولی نهایی خدمت پروژه USO۲ اعلام کرد؛ «های‌وب» عنوان کرده: پیرو انتشار اطلاعیه قبلی درخصوص اخذ گواهی قبولی نهایی خدمت پروژه USO۲، نامه پیوست ۲۱ آذرماه صادره از طرف مجری طرح توسعه خدمات اجباری روستایی خطاب به ذی‌حساب و مدیر امور مالی وزارت ارتباطات بوده و مدت اتمام فرآیند آزمایش و تحویل پروژه به پیمانکاری شرکت داده‌گستر عصر نوین است.نامه فوق‌الذکر، سند گواهی قبولی تعهدات دوره تامین خدمت پروژه USO۲ است که درآمد مربوطه در سال مالی ۹۶ (برابر با ۶۰ درصد مبلغ قرارداد) شناسایی شده است.بر‌اساس سند مذکور، دوره ارائه خدمت (برابر با ۴۰ درصد مبلغ قرارداد با مدت ۱۰ سال) قرارداد USO۲ از ۳۱ اردیبهشت ۹۷ آغاز شده و درآمد مربوطه قابل شناسایی خواهد بود. پیش از این شرکت نسبت به احتساب تاریخ اول مرداد سال جاری به‌عنوان زمان آغاز دوره ارائه خدمات اقدام کرده بود که با توجه به تاییدیه اخذ شده، درآمد مربوط به ماه‌های خرداد و تیر سال جاری به مبلغ تقریبی ۱۴/ ۱میلیارد تومان نیز قابل شناسایی خواهد بود.در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف و کم‌حجم بود که در آن ارزش معاملات در بورس (با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت) به ۳۴۶میلیارد تومان و در فرابورس به ۳۵۴میلیارد تومان بالغ شد.