شماره روزنامه ۶۰۴۱
|

  • صنایع بزرگ؛ پیشران توسعه

    دنیای اقتصاد-فاطمه صالحی: ایجاد تمرکز در بخش خرده‌فروشی و ادغام واحدهای کوچک صنعتی یکی از مهم‌ترین درس‌های سیاست صنعتی است که در ایران چندان توجهی به آن نمی‌شود. تجربه موفقیت‌آمیز ایالات متحده در پیشبرد این سیاست و ادغام واحدهای کوچک، هر چند در ابتدا با ترس کاهش رقابت مواجه شد اما در بلندمدت با کاهش قیمت کالاها، افزایش رضایت و رفاه مصرف‌کنندگان و بهبود کیفیت کالاها و خدمات تولیدی همراه بود. این سیاست همچنین یکی از راه‌های افزایش حاشیه سود بنگاه‌هاست. در اقتصاد ایران واحدهای صنعتی کوچک پراکنده زیادی در بسیاری از حوزه‌ها از جمله پوشاک وجود دارد که به دلیل کوچک بودن بازار داخلی و فقدان بازار خارجی با حاشیه سود کم و بهره‌وری پایین فعالیت می‌کنند. علت عدم‌ادغام واحدها در بازار ایران جای تحقیق بسیار دارد اما یک سیاست صنعتی مناسب می‌تواند مشوق این ادغام باشد. در دو دهه گذشته، بخش خرده‏‌فروشی ایالات متحده شاهد تغییرات چشمگیری در ساختار بازار خود بوده است. افزایش تمرکز ملی و محلی، همراه با ظهور خرده‏‌فروشان آنلاین، چشم‏‌انداز این صنعت را دگرگون کرده است. اما آیا این تغییرات به معنای افزایش قدرت بازار و قیمت‌های بالاتر برای مصرف‌کنندگان است، یا می‌تواند نشان‏‌دهنده ظهور شرکت‌های کارآمدتر با قیمت‌های پایین‏‌تر باشد؟
  • نگاه ضعیف به بخش معدن

    سید‌احمد مشکانی / عضو هیات‏‏‌مدیره انجمن مس
    کشور ایران با قرارگیری روی کمربند آلپ- هیمالیا که یکی از سه کمربند فلزایی جهان است و برخورداری از ۶۸ ماده معدنی ارزشمند همچون فلزات طلا، مس، سرب و روی، آهن،کروم، منگنز، خاک‌های صنعتی باریت، فلورین، تالک، فلدسپات، کائولن، بنونیت و سنگ‌های تزئینی و نما به همراه سنگ قیمتی و نیمه‌قیمتی به همراه ذخایر نفت و گاز در ردیف چهارمین کشور به لحاظ ذخایر منابع طبیعی است. وابستگی به درآمدهای نفتی و گازی باعث شده دولتمردان کمتر به معادن و کسب در‌آمد در این حوزه بپردازند.
  • تنگنای زیرساختی توسعه معدن

    دنیای اقتصاد: بررسی وضعیت معدن و صنایع معدنی در دو دهه اخیر حاکی از آن است که این بخش، به‌رغم داشتن رتبه پنجم ذخایر غنی معدنی در جهان و زیرساخت‌های بالا، به‌دلیل مشکلاتی چون نبود زیرساخت‌های انرژی گاز و برق، جاده‌سازی، روابط بین‌المللی آزاد، لزوم استفاده از سامانه ارز نیمایی برای تجارت، نبود تکنولوژی‌های لازم، محدودیت در واردات ماشین‌آلات معدنی و... از وضعیت خوبی برخوردار نیست و میزان صادرات معدنی در سال۲۰۱۹، ۱۷.۶میلیارد دلار بوده است که در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به ترتیب به ۲.۶۶ و ۲.۱۹میلیارد دلار سقوط کرده و پس از آن نیز شریط رو به بدتر شدن حرکت کرده است.
  • رشد کم‌رمق تولید

    دنیای اقتصاد: تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی اگرچه در اردیبهشت‌ماه با افزایش همراه بوده است، اما بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که رشد میانگین متحرک شاخص تولید همچنان کاهشی است. فروش بنگاه‏‏‌ها نیز اگرچه در دومین ماه سال با اندکی بهبود همراه بوده؛ اما بحران تقاضا و افت فروش همچنان بسیاری از بنگاه‏‏‌ها را با مشکل روبه‌رو کرده و از همین رو رو رشد کم‌رمق اردیبهشت‌ماه نتوانسته است به کاهش هزینه متوسط و سود شرکت‌ها منجر شود. کارشناسان بی‏‏‌توجهی به مولفه‏‏‌هایی همچون اقتصاد مقیاس واحدهای تولیدی و صنعتی و عدم‌ایجاد و گسترش سهم بازار را از جمله دلایل حاشیه سود پایین بنگاه‏‏‌ها عنوان می‌کنند.
  • معمای رشد بالا و حاشیه سود کم

    امیررضا انگجی / پژوهشگر توسعه
    دنیای اقتصاد: در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، شاخص تولید و فروش رشته‌فعالیت‌‌‌های خودرو و قطعات کاهش ۹ و ۲۳.۴درصدی داشته است. همچنین، شاخص تولید و فروش رشته‌فعالیت‌‌‌های شیمیایی به‌جز دارو نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۸ و ۱۲.۸ درصدی داشته است. این بخشی از گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی است. آنچه اهمیت دارد، فهم این موضوع است که چرا بنگاه‌‌‌های تولیدی و صنعتی در ایران با حاشیه سود کم و ضرر به فعالیت ادامه می‌دهند. علت بهره‌‌‌وری پایین بنگاه‌‌‌ها چیست و چرا صنایع روز به‌ روز رو به افول می‌‌‌روند؟
  • رشد ۳ درصدی تولید برق نیروگاه‏‏‌های کشور

    دنیای‌اقتصاد: مدیرکل دفتر فنی تولید شرکت برق حرارتی با اشاره به اینکه تولید روزانه نیروگاه‌‌‌های حرارتی از مرز ۱.۱میلیون مگاوات ساعت انرژی عبور کرده است، گفت: تولید برق این واحدها در سه‌ماهه نخست امسال با رشد ۳درصدی نسبت به سال گذشته به ۹۰میلیون مگاوات ساعت رسید.
  • احیای ۴۵۰۰ واحد صنعتی راکد در دولت سیزدهم

    دنیای‌اقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اهتمام رئیس‌جمهور شهید بر احیای واحدهای راکد، گفت: تاکنون نزدیک به ۴‌هزار و ۶۲۷واحد صنعتی در دولت سیزدهم احیا شده و این فرآیند و نهضت همچنان ادامه دارد.به گزارش «ایرنا»، عباس علی‌‌‌آبادی، در مراسم افتتاح و بهره‌‌‌برداری همزمان از ۲۶طرح تولیدی، صنعتی و معدنی وزارت صمت در ۱۰استان کشور، بیان کرد: تعداد ۱۲۵طرح بزرگ آماده افتتاح داریم.او افزود: رقمی معادل ۲۳۸‌هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری انجام شده که برای مردم تبعات بسیار خوبی خواهد داشت و موجب ایجاد نزدیک به ۳۰‌هزار شغل می‌شود.
  • پارادایم شیفت از نفت به تولید

    دنیای اقتصاد: سیاستگذاری بلندمدت و کلان اقتصادی به‏‌منظور تغییرات ساختاری در اقتصاد ایران، تقریبا در تمامی دولت‏‌های گذشته، با ناکامی مواجه بوده و آنچه بر فضای غالب سیاستگذاری حاکم است، سیاستگذاری‏‌های مناسبتی و اقتضایی بوده است. به عبارتی فعالان اقتصادی یا به دلیل وابستگی اقتصاد به نفت، در معرض شوک‏‌های خارجی قرار داشته‌اند یا به دلیل نبود برنامه‏‌ای هدفمند و قابل‏‌اجرا، در معرض تصمیمات خلق‏‌الساعه قرار دارند؛ فضایی که قربانی اصلی آن، تولید و درنتیجه اشتغال و رفاه عمومی است.
  • تعرفه آب مشترکان پرمصرف و بدمصرف پلکانی محاسبه می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب کشور با اشاره به پیشبرد برنامه منابع و مصارف آب برای عبور بدون تنش از تابستان جاری، گفت: تعرفه پلکانی برای مشترکان پرمصرف و بدمصرف در راستای مدیریت منابع آبی اعمال می‌شود.
  • نیمی از ظرفیت سدهای تهران خالی است

    دنیای‌اقتصاد: مدیر روابط‌‌عمومی و آموزش همگانی شرکت آب و فاضلاب منطقه۴ تهران گفت: خشکسالی‌‌های انباشته در چهار سال گذشته، کاهش نزولات آسمانی، افزایش جمعیت و توسعه شهر تهران و در نهایت مصرف بی‌‌رویه برخی از شهروندان به افت منابع سطحی (سدهای پنج‌‌گانه تامین‌‌کننده آب تهران) منجر شده، به‌‌نحوی‌‌که هم‌اکنون نیمی از ظرفیت سدهای پنج‌‌گانه تامین آب شرب تهران خالی است.
  • «قابلیت سازمانی» متغیر فراموش‌شده صنعت

    دنیای اقتصاد-امیررضا انگجی: مشکل اصلی دستیابی به رقابت با فناوری‌‌‌های جدید این است که رقابت‌‌‌پذیری نه‌تنها با قیمت عوامل داخلی، بلکه در درجه اول توسط بهره‌‌‌وری نیروی کار، نهاده‌‌‌ها و موجودی سرمایه سازمان‌های اقتصادی داخلی با استفاده از این فناوری‌‌‌ها تعیین می‌شود. این بهره‌‌‌وری تا حد زیادی به ساختار سازمانی شرکت بستگی دارد و نه فقط به کیفیت و کمیت موجودی سرمایه و مهارت‌‌‌های رسمی نیروی کار آن. در اقتصاد ایران «قابلیت سازمانی» در بنگاه‌ها یک متغیر فراموش‌شده است و همین علت اصلی تداوم حیات بنگاه‌هایی است که با ضرر یا حاشیه سود پایین به تولید و فعالیت ادامه می‌دهند.
  • صنعت؛ بخش مغفول اقتصاد ایران؟

    دنیای اقتصاد: در طول دودهه منتهی به سال۱۳۹۹، رشد تولید در حدود ۳۶درصد و رشد نقدینگی در حدود ۱۰هزار درصد بوده است. باوجود شرایط اولیه مشابه با ترکیه و آغاز همزمان صنعتی‌سازی، ارزش‌افزوده بخش صنعت در ایران به میزان قابل توجهی پایین‌تر است.
  • تحریم داخلی تولید صنعتی

    دنیای اقتصاد: بر اساس روند شامخ کل اقتصاد در اردیبهشت۱۴۰۳، اگرچه سطح فعالیت‌های اقتصادی نسبت به فروردین به‌طور نسبی بهبودی اندک داشته، اما همچنان عدم تخصیص ارز به مواد اولیه و قوانین جدید ثبت سفارش واردات می‌تواند در ماه‌های آینده، دسترسی به مواد اولیه را محدود کند.
  • وزیر صمت: قیمت‌گذاری دستوری ساماندهی شود

    دنیای اقتصاد: وزیر صمت بر رفع گره‌‌‌های ایجادشده بر اثر تحریم، ساماندهی قیمت‌گذاری دستوری و پشتیبانی عمیق از دیپلماسی اقتصادی و بازرگانی کشور توسط موسسه مطالعات و پژوهش‌‌‌های بازرگانی تاکید کرد.
  • اجرای بیش از ۳۰۰ نیروگاه تجدیدپذیر در کشور

    دنیای‌اقتصاد: به بیان وزیر نیرو، در حال حاضر بیش از ۳۰۰نیروگاه تجدیدپذیر در کشور در حال اجراست که بالغ بر ۸‌هزار و ۴۰۰مگاوات ظرفیت را در اختیار کشور قرار می‌دهند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر