شماره روزنامه ۶۰۱۷
|

  • دستور توقف جنگ از لاهه

    دنیای اقتصاد-گروه جهان: دیوان عالی سازمان ملل متحد به اسرائیل دستور داد تا حمله خود به شهر رفح در جنوب غزه را متوقف و از این منطقه عقب‌نشینی کند. تصمیم روز جمعه، سومین حکم در سال جاری است که طی آن هیاتی متشکل از ۱۵قاضی دستورات اولیه را برای کاهش رنج با اهداف بشردوستانه صادر می‌کند.
  • «فاصله صفر» در چین

    دنیای‌اقتصاد: دیوار ایستگاه پلیس با کاغذهایی پوشانده شده بود که برای هر ساختمان در مجتمع آپارتمانی وسیع پکن استفاده می‌شود. در ایستگاه پلیس، هر برگه با اسامی، شماره تلفن و سایر اطلاعات مربوط به ساکنان، بیشتر بر اساس واحد تقسیم شده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، با این حال، شاید مهم‌ترین جزئیات این بود که چگونه هر واحد دارای کد رنگی بود: سبز به معنای قابل اعتماد بود. زرد، نیاز به توجه دارد و نارنجی به «کنترل دقیق» محتاج است.
  • قحطی در رفح

    دنیای‌اقتصاد: کاخ سفید و دفتر ریاست‌جمهوری مصر روز جمعه اعلام کردند که مصر موافقت کرده اجازه دهد سوخت و کمک‌های بشردوستانه از خاک این کشور به غزه از طریق اسرائیل منتقل شود و کانال حیاتی برای امداد‌رسانی به این منطقه ویران‌شده بازگشایی شود. بر اساس گزارش کاخ سفید، این توافق طی تماس تلفنی روز جمعه بین بایدن و عبدالفتاح السیسی (رؤسای جمهور آمریکا و مصر) حاصل شد که در آن گفته شد سوخت و کمک‌های بشردوستانه می‌تواند از طریق گذرگاه «کرم شالوم» اسرائیل وارد غزه شود. «آرون باکسرمن» در گزارش ۲۵مه در نیویورک‌تایمز نوشت، برای ماه‌ها، کرم شالوم یکی از دو گذرگاه اصلی زمینی به غزه بود که از طریق آن غذا، دارو و سوخت مورد نیاز می‌توانست وارد غزه شود. دیگری هم راه اصلی فرار ساکنان بیمار و مجروح غزه از جنگ بوده است.
  • برنز دوباره ظاهر می‌شود

    دنیای اقتصاد: ویلیام جی برنز، مدیر سیا که مذاکره‌‌‌کننده اصلی آمریکایی در تلاش‌‌‌ها برای آتش‌‌‌بس در غزه بود، قصد دارد برای گفت‌وگو با همتای اسرائیلی‌اش به اروپا سفر کند. به گفته یک مقام آمریکایی، او تلاش دارد بحث‌‌‌های متوقف شده بر سر توقف درگیری‌‌‌ها و آزادی گروگان‌‌‌ها را احیا کند.
  • ورق در اوکراین برمی‌گردد

    دنیای اقتصاد: نیروهای روسی در هفته‌های اخیر در سراسر خط مقدم در حال پیشروی و گرفتن اراضی از نیروهای اوکراینی هستند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در برخی موارد، آنها زمین‌هایی را تصرف می‌کنند که اوکراینی‌ها در نبردهای سخت سال گذشته پس گرفته بودند.
  • جهان در انتظارحکم لاهه

    دنیای‌اقتصاد: آفریقای جنوبی از دیوان سازمان ملل درخواست کرد که به اسرائیل دستور دهد تا حمله زمینی خود به رفح را متوقف کند؛ زیرا به نظر می‌رسد اسرائیل در حال گسترش کارزار خود است و صدها هزار نفر از جنوب غزه فرار کرده‌اند. «گایا گوپتا» در گزارش ۲۴مه در نیویورک تایمز نوشت، یک تیم حقوقی آفریقای جنوبی هفته گذشته از دیوان عالی سازمان ملل خواست تا محدودیت‌های بیشتری را برای تهاجم اسرائیل به آنجا [رفح] اعمال کند و گفت این آخرین گام در نابودی غزه و مردم آن است. اسرائیل گفته است که عملیاتش در رفح یک عملیات دقیق برای هدف قرار دادن حماس است. ارتش اسرائیل روز پنج‌شنبه اعلام کرد که در محله‌هایی در نزدیکی قلب شهر، در حال نبرد هستند.
  • اوباما؛ یار کمکی بایدن

    دنیای‌اقتصاد: بله! باراک اوباما هم آنجا بود. شام‌های تدارک دیده‌شده از سوی دولت که معمولا برای در آغوش کشیدن متحدان شناخته می‌شود، قرعه را نصیب کنیا کرده بود. اما ششمین شام دولتی دوره ریاست‌جمهوری بایدن به‌گونه‌ای طراحی شده بود که متحدان داخلی – که یکی از آنها اوباما بود که پدرش هم کنیایی است- را در آغوش بگیرد؛ زیرا رئیس‌جمهور در آستانه انتخاب مجدد در ماه نوامبر قرار گرفته است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، این رویداد ۵۰۰نفره که در یک غروب نمناک ماه مه در چمنزار جنوبی کاخ سفید برگزار شد، البته با حضور ده‌ها تن از کنیایی‌های با نفوذ برگزار شد.
  • مسیر نجات آفریقای جنوبی

    دنیای‌اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: در سال۱۹۹۴ وقتی نلسون ماندلا به‌عنوان نخستین رئیس‌جمهور سیاه‌پوست آفریقای جنوبی برگزیده شده، برخی از شادترین صحنه‌های قرن بیستم به ثبت رسید. گذار کم و بیش مسالمت‌آمیز از نظام آپارتاید به دموکراسی چند نژادی، نشان داد هنگامی که دشمنان سیاسی از خود شجاعت و خلاقیت نشان دهند، نتیجه چه خواهد شد.با این حال بعد از گذشت ۳۰سال، نشریه اکونومیست اکنون این پرسش را مطرح می‌کند که آیا دموکراسی آفریقای جنوبی که با دشواری‌های فراوان به‌دست آمد، می‌تواند روند افول پرمخاطره این کشور را معکوس کند یا خیر؟
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    ورود اعضای اخوان‌المسلمین به قطر از اواسط قرن بیستم عامل مهمی در زندگی سیاسی قطر بوده که بر سیاست داخلی و خارجی این کشور تاثیر گذاشته است. از دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، قطر (و سایر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس) به تبعیدی‌هایی از عراق، مصر، فلسطین و سوریه در همراهی با اخوان‌المسلمین (که از سطح تحصیلات بالاتر خود برای ایجاد و تامین نیرو در وزارتخانه‌های اصلی به‌ویژه وزارت آموزش در قطر استفاده کردند) شغل دادند. این فرصتی برای قطر بود تا اتکای خود به عربستان سعودی را کاهش دهد.
  • داستـان ۱۷سقوط

    دنیای اقتصاد: سانحه سقوط هلی‌کوپتر حامل رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران این پرسش را مطرح کرده که آیا چنین اتفاقی برای سایر روسای دولت‌ها در جهان هم رخ داده است یا خیر؟ بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که در فاصله سال‌های ۱۹۴۰ تا ۲۰۱۰، ۱۱ رئیس‌جمهور و ۶ نخست‌وزیر بر اثر سانحه هوایی در زمان حضور در قدرت در گذشتند. این فهرست عبارتند از:
  • سکته دوم اروپا نزدیک است؟

    دنیای‌اقتصاد: اقتصاد اروپا ممکن است دوباره وضعیتی بحرانی پیدا کند. قاره سبز در شرایطی آرام‌آرام از شوک ناشی از جنگ اوکراین خارج می‌شود که خطر گسترش جنگ و افزایش تنش در سطح اروپا این بخش از جهان را تهدید می‌کند. ترور نخست‌وزیر اسلواکی می‌تواند به مثابه سکته دوم اقتصاد اروپا باشد.
  • احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو

    دنیای اقتصاد: بنی‌گانتس، عضو کابینه جنگی اسرائیل، تهدید کرده است که اگر نخست‌وزیر تا ۸ژوئن برنامه پس از جنگ غزه را ارائه نکند، کابینه نتانیاهو را ترک خواهد کرد. گانتس در یک کنفرانس مطبوعاتی در روز شنبه از کابینه خواست تا با یک طرح ۶ماده‌ای موافقت کند که چشم‌اندازی برای حکومت نوار غزه پس از پایان درگیری ارائه می‌کند. «محمد جمجوم» در گزارشی برای الجزیره در ۱۸مه نوشت، این سیاستمدار و وزیر جنگ سابق اسرائیل گفت که اگر خواسته‌هایش برآورده نشود، حزب خود را از «دولت وحدت اضطراری» که سال گذشته برای نظارت بر جنگ غزه تشکیل شد، خارج خواهد کرد. گانتس به‌عنوان رقیب اصلی سیاسی نتانیاهو در اسرائیل دیده می‌شود. او پیش از پیوستن به کابینه جنگ، یکی از چهره‌های برجسته اپوزیسیون بود.
  • تئوری‌های توطئه شهروندان پاکستانی

    دنیای‌اقتصاد: بازیگران و اجراکنندگان یا همان میم‌های خیابانی اولین بار چند سال پیش در چهارراه‌های شلوغ اسلام‌آباد ظاهر شدند. آنها سر تا پا، با رنگ طلایی چشم‌نوازی پوشیده شده بودند، کاملا ثابت ایستاده بودند و به عصای درخشان تکیه داده بودند و کلاه را از سر خود پی‌در‌پی برمی‌داشتند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، بعضی وقت‌ها، عابران از آنها راهنمایی می‌خواستند اما به لبخند زدن یا تکان دادن سرشان اکتفا می‌کردند. شاید در جای دیگری، ظهور میم‌هایی که در خیابان به دنبال کسب چند دلار هستند، مورد توجه قرار نگیرد؛ اما اینجا پاکستان است، جایی که امور، زیر نظر دولت امنیتی اغلب آن‌قدرها هم که به نظر می‌رسد، ساده نیستند.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    اگرچه قطر رسما وهابیت را پذیرفته و از مکتب حنبلی پیروی می‌کند، اما به دلایل عمل‌گرایانه با تعدادی از گروه‌های ایدئولوژیک مختلف، از جمله جنبش‌های سنی و شیعه، وارد تعامل شده است. این جنبش‌ها عبارتند از: اخوان‌المسلمین، گروه مبارز اسلامی لیبی، النهضه، حماس، حزب‌الله لبنان، طالبان، حوثی‌ها و جدایی‌طلبان چچن. قطر روابط شخصی نزدیکی با اعضای اخوان‌المسلمین، النهضه، گروه مبارز اسلامی لیبی و جدایی‌طلبان چچنی ایجاد کرده و بسط داده است.
  • فاز جدید جنگ تعرفه ای

    دنیای اقتصاد: در دو دهه اول قرن بیست‌ویکم، بسیاری از محصولات مصرفی در قفسه‌های فروشگاه‌های آمریکا جزو ارزان‌ترین‌ها در دنیا بودند. موج واردات از چین و سایر اقتصادهای نوظهور به کاهش هزینه بازی‌های ویدئویی، تی‌شرت، میز ناهارخوری، لوازم خانگی و غیره کمک کرده بود. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، این واردات باعث شد که برخی از کارخانه‌های آمریکایی از کار بیفتند و به قیمت نابودی شغل بیش از یک‌میلیون کارگر تمام شود. فروشگاه‌های تخفیف‌دار و خرده‌فروشی‌های آنلاین، مانند والمارت و آمازون، فروش کالاهای ارزان‌قیمتی را که در خارج از کشور ساخته شده، رونق داده بودند. اما رای‌دهندگان شورش کردند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر