شماره روزنامه ۶۱۲۲
|

  • داستان اقتصاد سلبریتی

    در سال‌های اخیر همه ما با پدیده نوظهوری به نام «سلبریتی» آشنا شدیم. سلبریتی‌‌‌ها کسانی هستند که به‌طور معمول در زمینه‌های عمومی همچون هنر، ورزش یا مدلینگ به چهره‌‌‌های نام‌‌‌آشنایی بدل شده‌‌‌اند که به‌طور ویژه‌‌‌ای توسط قشر جوان هر جامعه‌‌‌ای شناخته‌‌‌شده‌‌‌اند. این چهر‌‌‌ه‌‌‌ها به‌طور معمول نه در حوزه‌‌‌های جدی، بلکه در عرصه‌‌‌ سرگرمی فعال هستند و رفته‌‌‌رفته به شخصیت‌‌‌های مهمی بدل شده‌‌‌اند. سیر صعودی اهمیت سلبریتی‌‌‌ها نه فقط در کشور ما که در تمام جهان به‌صورت حیرت‌‌‌انگیزی مناسبات را تحت‌‌‌تاثیر قرار داده است. اگر زمانی از سلبریتی‌‌‌ها برای فرهنگ‌‌‌سازی یا جلب توجه افکار عمومی به سمت مسائل فرهنگی و اجتماعی استفاده می‌‌‌شد، اکنون از آنها برای رونق بخشیدن به عملکرد نظام‌‌‌های اقتصادی استفاده می‌شود؛ مساله‌ای که نشان می‌دهد سلبریتی‌‌‌ها نقشی متفاوت با آن چیزی که بودند، پیدا کرده‌‌‌اند.
  • احیای گومز؛ بازگشت ستاره نوجوان

    اشتون جکسون /روزنامه‌نگار تیم موفقیت CNBC
    براساس تخمین اخیر بلومبرگ، برند آرایشیRare Beauty سلنا گومز، این خواننده را میلیاردر کرده است. این خواننده و بازیگر ۳۲ساله به‌عنوان کودکی که نمی‌‌‌توانست هزینه سفر برای تست‌‌‌های بازیگری و فرصت‌‌‌های انتخاب بازیگر را پرداخت کند، کارش را از گرند پریری تگزاس، محل سکونتش آغاز کرد. گومز در سال ۲۰۰۸ در برنامه الن دی‌‌‌جنرس گفت: «وقتی ۱۲ساله بودم، شبکه دیزنی یک برنامه جست‌‌‌وجوی بازیگر برای سراسر کشور داشت، اما اصلا نمی‌‌‌توانستیم هزینه سفر به کالیفرنیا را بپردازیم. بنابراین نوارهای ضبط‌شده‌ای را برای دیزنی ارسال کردم و فکر می‌کنم آنها از من خوششان آمد.»
  • دقیقا می‌‌‌دانم چه می‌‌‌خواهم

    ماریا شالن بارگر/فایننشال‌تایمز
    کیم کارداشیان، سلبریتی، مدل، فعال رسانه‌‌‌ای و این‌‌‌ روزها زن موفق عرصه کسب‌وکار است. امروزه کمتر کسی است که در شبکه‌‌‌های اجتماعی حضور نداشته باشد و کمتر کسی از کاربران این شبکه‌‌‌ها با نام کیم کارداشیان بیگانه است. او پنج‌سال پیش در حالی برند پوشاک خود را با شراکت دو نفر دیگر هم‌‌‌بنیان‌گذاری کرد که کمتر کسی فکر می‌کرد در این مدت محدود، اسم این برند در کنار ابربرندهای این صنعت قرار گیرد.
  • یک خواننده و تاثیرات اقتصادی حیرت‌‌‌انگیز آن

    جینی کاپستاین/تولیدکننده محتوای تایم ماریا اسپادا/روزنامه‌نگار فرهنگ اینترنتی تایم
    لازم نیست طرفدار تیلور سوئیفت باشید تا تحت‌تاثیر تور Eras این خواننده قرار بگیرید. این تور که ادای احترام به تمام دوران فعالیت ۱۷ساله این هنرمند است، قرار است تنها در یک‌سوم مسیر اجرای خود به بزرگ‌ترین تور تمام دوران تبدیل شود. تور Eras ششمین تور کنسرت در حال اجرا توسط تیلور سوئیفت، خواننده و ترانه‌‌‌سرای آمریکایی است. این تور، ۱۷ مارس ۲۰۲۳ از آریزونا آغاز شد و قرار است ۸ دسامبر ۲۰۲۴، در ونکوور به پایان برسد. تور Eras با تاثیر اقتصادی بزرگ در سراسر جهان، طبق برخی محاسبات، پردرآمدترین تور تمام دوران‌‌‌ها محسوب می‌شود.
  • داده‏‏‌ها در اتاق شیشه‏‏‌ای

    البرز نظامی: همه‌چیز از جمله علم اقتصاد و سیاستگذاری‌‌‌های مبتنی بر آن در جهانی که زندگی می‌‌‌کنیم، مبتنی بر داده است. بر این اساس، اهل فن اقتصاد و سیاستگذاری در عصر ما بر شفافیت در این حوزه تاکید ویژه‌‌‌ای دارند. به بیان دقیق‌‌‌تر، اقتصاددانان و سیاستگذاران در عصر ما بر این نکته تاکید دارند که برای شناخت بهتر شرایط موجود و در نتیجه، ارائه تفسیر کارآمد، لازم است داده‌‌‌ها در یک اتاق شیشه‌‌‌ای نگهداری شوند.یکی از مشکلات کشورهای در حال توسعه، دسترسی نداشتن به داده‌‌‌هاست.
  • داده‌‌‌هراسی، هوش‌مصنوعی، رگولاتوری

    شایان نوظهوری/تحلیلگر اقتصاد دیجیتال
    دستاوردهای هوش‌مصنوعی به ایده «رونق تولید» ابعاد وسیع‌تری بخشیده است؛ از کاهش ساعات کاری و کاهش هزینه‌‌‌های حمل‌ونقل و اسکان به‌واسطه آن، تا آموزش و پزشکی از راه دور و هنوز مزایای انقلاب تکنولوژیک در حال شکوفایی است. قانون‌گذاری در هر حوزه‌ای همواره ابعاد پیچیده‌‌‌ای داشته است. در حوزه‌‌‌هایی همچون سلامت و بهداشت نقش تنظیم‌‌‌گری دولت‌ها به‌واسطه توافق جمعی بر سر تصدی‌گری دولت‌ها پذیرفته‌شده‌تر است؛ چراکه جامعه به قواعد علمی و استانداردهای همه‌شمول و قابل آزمایش این حوزه اعتماد دارد. با این حال، در سایر حوزه‌‌‌ها، حساسیت‌‌‌ها نسبت به نوعی از مهندسی اجتماعی و تحمیل ترجیحات حاکمیت بر مردم بالاتر است. این موضوع یادآور «سیستم اعتبار اجتماعی» در چین است؛ جایی که قواعد دولت‌مدار بر زندگی افراد به‌‌‌طور مستقیم تحمیل می‌شود.
  • از تنظیم‌گری تا گروگان‌گیری داده‌‌‌ها

    میثم اکبرپوری/کارشناس RegTech و حقوقدان
    یکی از شوخی‌‌‌هایی که اهالی حوزه تکنولوژی، حقوق تکنولوژی و فناوری تنظیم‌‌‌گری و خیلی‌‌‌های دیگر در مورد ساختار داده در ایران، به‌‌‌خصوص این اواخر، به‌کرات می‌کنند این است که «داده‌‌‌های ایرانیان، به داده‌‌‌هایی متن‌‌‌باز (Open source) تبدیل شده» که البته با توجه به تعداد و وسعت نشت اطلاعات در ایران که بخش عمده آنها توسط هکر‌‌‌ها منتشر شده است چندان بیراه نیست. اما اگر همین الان به سراغ بسیاری از دستگاه‌‌‌های دولتی بروید و داده‌‌‌ای بخواهید که خاصیت داشته باشد و به کار بیاید، در بدو امر با یک «نه» بزرگ رو‌‌‌به‌‌‌رو می‌‌‌شوید. بنابراین به‌مزاح گفته می‌شود که اگر صبر کنیم تا هکر‌‌‌ها داده‌‌‌ها را هک و منتشر کنند، کمتر وقت و انرژی می‌گیرد تا برای دسترسی به داده‌‌‌ها سراغ نهاد‌‌‌ها و سازمان‌ها برویم.
  • سند تحول هوش‌مصنوعی صنعت

    مسلم تقی‌زاده /پژوهشگر هوش‌مصنوعی در دانشگاه تهران
    هوش‌مصنوعی به‌‌‌عنوان یکی از انقلاب‌‌‌های صنعتی نوین، تاثیرات چشمگیری بر صنعت داشته و نقش کلیدی در بهبود بهره‌‌‌وری، کاهش هزینه‌‌‌ها و توسعه نوآوری‌‌‌ها ایفا می‌کند. استقرار هوش‌مصنوعی در صنعت نیازمند رویکردی جامع و یکپارچه است که تمام جنبه‌‌‌های مختلف از جمله زیرساخت، داده، استعداد، فرهنگ، حکمرانی و استراتژی را شامل می‌شود. سند تحول هوش‌مصنوعی در صنعت، نقشه راهی جامع برای ایجاد تحولی بنیادی در فرآیندهای تولید و خدمات است و مرزهای نوینی را برای خلاقیت، اخلاق و مسوولیت‌پذیری ترسیم می‌کند که در نهایت به تغییر ساختارهای بنیادی تولید، اقتصاد و حتی تفکر بشری منجر خواهد شد.
  • تولید؛ محتاج حمایت صنعتی یا آزادسازی؟

    تداوم روند رکودی بخش صنعت در کنار نبض کم‌‌‌رمق رشد اقتصادی بخش صنعت و معدن (بدون نفت) در ماه‌‌‌ها و فصل‌‌‌های اخیر ، مباحث درباره نحوه حل و فصل چالش‌‌‌های تولید را داغ کرده است. بخشی از تحلیلگران با اشاره به تحولات جهانی و بازی فراگیر با تعرفه‌‌‌ها از لزوم به‌کارگیری سیاست صنعتی و افزایش حمایت از واحدهای بزرگ یا کوچک و متوسط بحث می‌کنند و چاره وضعیت کنونی را دنبال‌کردن یک استراتژی صنعتی می‌‌‌دانند، حال آنکه بسیاری از اقتصاددانان با یادآوری تبعات این دست اقدامات و اثر مداخلات دولتی در فضای تولید و سرمایه‌گذاری، رفع تحریم، تزریق سرمایه‌گذاری خارجی، تحریک صنایع به صادرات و گشودن راه دسترسی صنایع به فناوری و ماشین‌‌‌آلات را راه درست عبور از رکود صنعتی می‌‌‌دانند. از آنجا که بخش صنعت روابط گسترده‌‌‌ای با بخش‌‌‌های مختلف اقتصاد و اثرگذاری عمیقی بر رشد سالانه کشور دارد، جهت‌‌‌گیری سیاستگذار در حل و فصل مسائل این بخش بسیار حائز اهمیت است.
  • سود و زیان ایران از ‌گذار جهانی خودرو

    علی یکه‏‏‌فلاح/فعال صنعت قطعه‏‏‌سازی
    نتایج تنها یک پژوهش سیاستی و کاربردی در حوزه تحولات صنعتی جهان نشان می‌دهد که اگر سیاستگذاران ایرانی در تدبیر صنعت قطعه‌‌‌سازی دیر بجنبند، منافع بزرگی را از دست می‌دهند که این امر کشور را با زیان‌‌‌های جبران‌‌‌ناپذیر روبه‌رو می‌‌‌سازد. پژوهش مشترک گروه مشاوران بوستون (BCG) و مجمع جهانی اقتصاد (WEF) که اخیرا روی وب‌سایت این دو مجموعه بارگذاری شده است، به‌خوبی نشان می‌دهد همسویی با تغییرات جهانی صنعت خودرو از جمله در سه بخش هوشمندسازی، خودران و الکتریکی‌‌‌سازی می‌‌‌تواند عایدی بسیار بزرگی برای اقتصاد ایران به ارمغان آورد و به خلق ثروت چشمگیر در بخش تولید کشور منجر شود.
  • صنعت نساجی صنعت فقرزدا

    دکتر رضا رحمانی/وزیر اسبق صمت و تحلیلگر مسائل صنعتی
    صنعت پوشاک و نساجی صنعتی چندبعدی است که سودآوری و میزان اشتغال‌زایی بالایی دارد. این صنعت از صنایع با حاشیه سودبالا محسوب می‌‌شود. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵ بازار صنعت پوشاک و نساجی به ۲هزار میلیارد دلار در سال برسد. هم‌‌‌اکنون گردش مالی این صنعت در اقتصاد ایران حدود ۱۵میلیارد دلار تخمین زده می‌شود که شامل تولید داخلی، واردات و قاچاق است.
  • شهرک‌های صنعتی و توسعه فراگیر در ایران

    مرتضی دارایی / کارشناس صنایع کوچک و متوسط و شهرک‌های صنعتی
    توسعه فراگیر در تعریف مرکز توسعه بین‌المللی آمریکا (USAID) یک رویکرد عادلانه توسعه براساس هویت و پیشینه هر فرد و جامعه است که با هدف تغییر و بهبود جامعه و جلب مشارکت آنها در کل فرآیند توسعه انجام می‌شود. برمبنای این تعریف، توزیع عادلانه منابع و فرصت‌ها و تنوع جغرافیایی، منطقه‌ای و فرهنگی یک اولویت جدی صنعتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. یکی از این دستگاه‌های اجرایی که در این زمینه در ایران وظایفی دارد، سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران است که به‌عنوان زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، اقداماتی را در این زمینه در دستور کار دارد. آنچنان‌که از اسم این سازمان‌ برمی‌آید، ترکیب دو واژه صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی، هویت و ماموریت آن را روشن می‌کند.
  • تحریم و تعرفه علیه تجارت آزاد

    حالا تقریبا ۱۳سال از آغاز موج بزرگ تحریم‌‌‌های ظالمانه آمریکا و غرب علیه ایران گذشته و این آفت اثر واقعی خود را در اقتصاد ایران نمایان ساخته و در قالب‌‌‌های مختلف رفاه ایرانیان را کاهش داده است. مهم‌ترین نکته در بررسی اثر تحریم‌‌‌ها بر اقتصاد ایران، مساله تجارت آزاد و اثری است که تحریم بر این فضا گذاشته است. ذکر یک نکته در ابتدا الزامی است که آمریکا به رغم داعیه تاریخی درباره التزام به تجارت آزاد همواره از این ابزار علیه کشورهای رقیب سوءاستفاده کرده است.
  • حکایت تعرفه‏‏‌های تجاری در شرایط تحریمی

    سینا عاشوری/ دانشجوی دکترای اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
    در تئوری‌‌‌های جدید تجارت بین‌الملل، به‌‌‌ویژه در مدل ملیتز (۲۰۰۳)، تاثیرات تجارت بر ساختار بازار و بهره‌‌‌وری بنگاه‌‌‌ها به طور گسترده و جامع بررسی شده است.
  • اسکان زیر تیغ فقر

    پرهام پهلوان: یکی از نشانه‌‌‌های جوامع مدرن اما بیمار، اسکان افراد در سکونتگاه‌‌‌های غیررسمی و بی‌‌‌کیفیت است؛ مناطقی که در طیف وسیعی از شهرهای جهان در پنج‌قاره می‌‌‌توان ردپای آنها را دید. ساکنان سکونتگاه‌‌‌های غیررسمی، به دلایل مختلف نه‌تنها مجوز تصرف یا سکونت در منازل خود به شیوه‌‌‌های مرسوم مالکیت یا استیجاری را ندارند، بلکه از اغلب کالاهای عمومی در دسترس شهروندان عادی استفاده نمی‌‌‌کنند؛ موضوعی که عموما ذیل بحث نابرابری در شهرها و ابرشهرها محل بحث است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر