شماره روزنامه ۶۰۳۳
|

  • پایان ۵۰ سال سلطه پترودلار

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: پایان قرارداد ۵۰ ساله پترودلار میان ایالات متحده و عربستان سعودی در تاریخ ۹ ژوئن ۲۰۲۴، نقطه عطفی در تاریخ مالی جهانی به شمار می‌رود. به گزارش تارنمای nasdaq.com، اصطلاح «پترودلار» به نقش دلار آمریکا به عنوان ارز مورد استفاده برای معاملات نفت خام در بازار جهانی اشاره دارد. این توافق در دهه ۱۹۷۰، پس از آنکه ایالات متحده استاندارد طلا را کنار گذاشت، شکل گرفت و منجر به ایجاد معامله‌ای مهم با عربستان سعودی شد که تاثیرات گسترده‌‌ای بر اقتصاد جهانی داشت.
  • تولید بنزین‌‌‌ در پالایشگاه نفت تهران

    مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران از راه‌‌‌اندازی فاز نخست واحد بنزین‌‌‌سازی این مجتمع تا پایان امسال خبر داد و گفت: این واحد هم‌‌‌اکنون بیش از ۷۷درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امیدواریم تا تیر ۱۴۰۴ به‌‌‌صورت کامل عملیاتی شود. به گزارش شانا، محسن ایران‌‌‌زاد با ارائه گزارشی از طرح‌‌‌های توسعه‌‌‌ای این پالایشگاه، توضیح داد: طی چند ماه گذشته اقدام‌‌‌های موثری برای تکمیل پروژه‌‌‌های موجود و ورود به پروژه نفت کوره انجام شده است. وی با اشاره به اینکه بلوغ سازمانی در پالایشگاه نفت تهران در حال شکل‌‌‌گیری است و سال ۱۴۰۲ با خرید سهام پتروشیمی اراک، به یک واحد پتروپالایشی تبدیل شدیم، افزود: امیدواریم در سال‌های آینده شعار جلوگیری از خام‌‌‌فروشی را محقق کنیم. وی با بیان اینکه طرح کیفی‌‌‌سازی را با الگوبرداری از پالایشگاه نفت اصفهان پیاده‌سازی کردیم، گفت: همکاران ما در پالایشگاه نفت اصفهان همه مدارک ابتدایی و جزئیات این طرح را در اختیار ما قرار دادند.
  • استاندارد یورو برای بنزین کشور

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌‌‌های نفتی با اشاره به اینکه هم‌‌‌اکنون ۷۵درصد بنزین تولیدی کشور دارای استاندارد یورو ۴ و ۵ است، اعلام کرد: با راه‌‌‌اندازی واحدهای توسعه‌‌‌ای پالایشگاه نفت تهران، شیراز و تکمیل بخش دوم فاز ۲ پالایشگاه آبادان، ۱۰۰درصد بنزین تولیدی‌‌‌مان استاندارد یورو خواهد داشت. به گزارش شانا، جلیل سالاری گفت: ۷۵درصد بنزین کشور دارای استاندارد یورو است که امیدواریم با افزوده‌‌‌شدن تولیدات کیفی پالایشگاه‌‌‌های تهران و شیراز (که طرح افزایش کیفیت آن در شهریور امسال آماده بهره‌‌‌برداری می‌شود) و نیز بخشی از فاز دوم پالایشگاه آبادان، ۱۰۰درصد بنزین تولیدی کشور با استاندارد یورو تولید شود.
  • تولید نفت با سرمایه‌گذاری روس‌‌‌ها

    رئیس طرف ایرانی کمیسیون همکاری‌‌‌های مشترک اقتصادی تهران و مسکو اعلام کرد که در دیدار با رئیس طرف روسی این کمیسیون، همه موارد دستور کار مناسبات دو کشور طی سه سال اخیر بررسی و درباره سرمایه‌گذاری روسیه در میدان‌‌‌های جدید نفتی ایران مذاکره و تصمیم‌‌‌های خوبی گرفته شد. به گزارش شانا، ‌‌‌ جواد اوجی گفت: ‌‌‌ اکنون هفت میدان نفتی در ایران با سرمایه‌گذاری شرکت‌های مختلف روسی در حال توسعه است و ۲۲۰‌هزار بشکه از تولید روزانه نفت ایران از آن دسته از میدان‌‌‌های کشور است که روس‌‌‌ها در آن سرمایه‌گذاری کرده‌‌‌اند. وزیر نفت بیان کرد: ‌‌‌ درباره سرمایه‌گذاری شرکت‌های روس در میدان‌‌‌های جدید نفتی در ایران نیز در این نشست مذاکره شد. اوجی از گفت‌‌‌وگو درباره صادرات فرآورده‌‌‌های نفتی و محصولات پتروشیمی و ‌‌‌انتقال فناوری به‌‌‌عنوان محور دیگر مذاکرات خود با مقامات روسی نام برد و گفت: ‌‌‌ متخصصان ایرانی هم‌‌‌اکنون در حال تامین نیازمندی‌‌‌های شرکت‌های روسیه در حوزه‌‌‌های بالادست و پایین‌‌‌دست صنعت نفت هستند و درمقابل، یک‌‌‌سری نیازمندی‌‌‌های صنعت نفت و گاز ایران از طریق شرکت‌های روسی تامین می‌شود که همه این موارد در نشست‌‌‌هایی که با دولتمردان روسیه داشتیم مطرح و تصمیمات خوبی اتخاذ شد.
  • رشد بی‌وقفه تولید نفت ایران

    دنیای اقتصاد: اوپک تولید نفت ‌خام ایران را در ماه مه ۳میلیون و ۲۲۶هزار بشکه در روز تخمین زده است؛ رقمی که از حال و روز خوب صنعت نفت ایران حکایت دارد و حفظ همین سطوح به معنای موفقیت این صنعت است.
  • کربن‌‌زدایی؛ بلای‌‌جان نفت دریای‌‌شمال

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی فرد: اپراتورهای نفت و گاز فعال در حوزه دریای‌‌شمال با سرمایه‌گذاری بالقوه نزدیک به ۳.۸ میلیارد دلار، طرح‌‌های کربن‌‌زدایی را توسعه می‌دهند. در حالی که قطار جهانی‌گذار انرژی در حال سرعت‌‌ گرفتن است، سازمان‌گذار انرژی در دریای شمال (NSTA)، به بررسی طرح‌‌های کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌ای توسط اپراتورهای نفت و گاز با مجموع بودجه معادل ۳ میلیارد پوند (۳.۷۶ میلیارد دلار) در بررسی عملکرد سالانه ۲۰ شرکت برتر بریتانیا در این حوزه پرداخته است. به نوشته تارنمای آف‌‌شورز‌‌انرژی، سازمان‌گذار انرژی در دریای شمال، در گزارش اخیر خود آورده است اپراتورهای نفت و گاز فعال در حوزه این دریا قادر خواهند بود تا معادل ۳ میلیارد پوند در ۱۴ پروژه بزرگ سرمایه‌گذاری کنند.
  • گذار پرهزینه اروپا از گاز روسیه

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: گذار اروپا از گاز خط لوله روسیه به گاز طبیعی مایع(LNG) منجر به افزایش سرسام‌آور هزینه‌های انرژی شده و خوش‌بینی اولیه مبنی‌بر اینکه این تغییر بدون اثرات نامطلوب خواهد بود را به چالش کشیده است. به‌رغم ادعاهایی مبنی‌بر غلبه بر وابستگی به گاز روسیه، این قاره با چالش‌های اقتصادی جدیدی مواجه خواهد شد، به‌ویژه در زمستان‌‌‌‌‌های آتی که احتمالا به دلیل افزایش تقاضا و پایان الگوهای آب‌وهوایی مساعد، شاهد قیمت‌های بالاتر گاز خواهد بود. رشد صنعتی در اروپا به دلیل بهای بالای LNG تا حدی مختل شده‌است. علاوه‌بر این، مقررات جدید اتحادیه اروپا در مورد انتشار متان قرار است هزینه‌های LNG را بیشتر و چشم‌‌‌‌‌انداز انرژی مقرون‌‌‌‌‌به‌‌‌‌‌صرفه و بهبود صنعتی در اروپا را در آینده نزدیک پیچیده‌‌‌‌‌تر سازد. زمانی‌که اتحادیه اروپا پس از حمله به اوکراین در سال‌۲۰۲۲، روسیه را تحریم کرد، گاز در کانون توجه قرار گرفت.
  • مهار ناترازی گاز

    مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور، سعید عقلی گفت: درمجموع هزار روز فعالیت دولت سیزدهم، ۸۱۵‌میلیارد مترمکعب گاز به مشترکان رسید‌که نسبت به‌‌‌‌ دوره مشابه دولت گذشته، ۴درصد افزایش یافته، درحالی‌که عدد ناترازی هم افزایش نیافته‌است. به گزارش «شانا» واحد دیسپچینگ یا راهبری شبکه گاز مجموعه‌‌‌‌ای است که باید زنجیره بزرگی از فرآیند-از بیرون‌‌‌‌آوردن گاز از منابع گازی، پالایش و فرآورش، انتقال، توزیع و مصرف-را مدیریت کند. عقلی تصریح کرد: همه این اقدام‌ها به‌منظور تامین گاز طبیعی برای مصرف‌کنندگان به‌صورت دائم و متناسب با نوع مصرف انجام می‌شود و درعین‌‌‌‌حال باید شبکه را در حالت پایدار نگه داشت و گاز را بدون قطعی در هیچ نقطه‌‌‌‌ای از کشور، تحویل مبادی مصرف و مشترکان داد.
  • امضای قرارداد طرح توسعه میدان چنگوله

    شانا: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از امضای قرارداد طرح توسعه و بهره‌‌‌‌برداری میدان چنگوله با هدف تولید روزانه ۶۰‌هزار بشکه نفت‌خام خبر داد. به گزارش «شانا» محسن خجسته‌‌‌‌مهر اعلام کرد: قرارداد میدان نفتی چنگوله با حجم ذخیره درجای ۳‌میلیارد و ۲۰۰‌هزار بشکه نفت و با هدف تولید روزانه ۶۰‌هزار بشکه نفت به‌زودی امضا می‌شود. به‌‌‌‌گفته وی، رقم سرمایه‌گذاری به‌منظور توسعه میدان نفتی چنگوله در استان ایلام یک‌‌‌‌میلیارد و ۳۰۰‌میلیون دلار اعلام‌شده و امضای قرارداد با پیمانکار توسعه‌‌‌‌دهنده به‌زودی انجام خواهد شد. معاون وزیر نفت افزود: ازجمله عملیات اجرایی در این میدان می‌توان به حفاری ۱۸حلقه چاه تولیدی، حفاری ۲حلقه چاه ارزیابی، حفاری ۲حلقه چاه دفع پساب و تعمیر ۲حلقه چاه، احداث تاسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و احداث تاسیسات فرآورش و انتقال نفت‌خام و گاز همراه اشاره کرد. پیش‌بینی می‌شود این طرح توسعه‌‌‌‌ای، ۶‌هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند. میدان مشترک نفتی چنگوله در مرز ایران و عراق، در جنوب‌غربی استان ایلام و حدود ۵۰‌کیلومتری شهر مهران واقع شده‌است.
  • پمپاژ نفتی به چین

    دنیای اقتصاد: صادرات نفت ایران به چین در ماه مه، رکورد هفت‌ماهه خود را شکست. پکن در طول این ماه، روزانه معادل یک‌میلیون و ۵۴۰هزار بشکه نفت‌خام از تهران خریداری کرده است. به لطف مشتریانی مانند چین، مبادلات نفتی افزایش داشته و این روند موجب شده است ایران در سال گذشته میلادی رکورد افزایش تولید اوپک را ثبت کند. همچنین شواهد نشان می‌دهد پاکستان با نادیده گرفتن تهدید‌ها به اجرای پروژه مشترک خط لوله انتقال گاز میان دو کشور، مصمم است. به گزارش بلومبرگ، بلوک کشورهای تحریم‌شده توسط آمریکا، دارای پتانسیل برقراری تجارت دو و چندجانبه با یکدیگر هستند تا بتواند از آنها در برابر جنگ اقتصادی واشنگتن محافظت کند. این موارد به معنی آن است که رئیس‌جمهور بعدی ایران حداقل در صادرات نفت‌خام برای حفظ شرایط فعلی کار چندان دشواری نداشته باشد.
  • رشد الگوی مبادله اعتباری

    دنیای اقتصاد- هادی سلگی : روز گذشته رویدادی با عنوان همایش ملی عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد. در این همایش ضمن قدردانی از شرکت‌های پیشرو در زمینه عرضه اعتباری محصولات، از امتیازات و منافع این الگوی تامین مالی زنجیره‌ای در اقتصاد کشور سخن گفته شد. آنطور که مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مرتضی شاهمیرزایی و دیگر سخنرانان اعلام کردند، در سال‌گذشته شرکت‌های پتروشیمی ۸۰‌هزار ‌میلیارد‌تومان عرضه اعتباری به بازار داشته‌ و در دو ماهه ابتدایی امسال این نوع عرضه ۶۰‌درصد نسبت به مدت مشابه سال‌قبل رشد داشته‌است.
  • کسری بازار نفت در تابستان

    گروه بازار نفت-حمید ملازاده: به دلیل انتظار افزایش تقاضا برای سوخت در ماه‌های تابستان، بهای نفت در روز دوشنبه مورخه ۱۰ژوئن اندکی بالا رفت، با این حال با توجه به تقویت دلار و کاهش انتظارات برای کاهش فوری نرخ‌های بهره در ایالات‌متحده، میزان سود محدود بود. تحلیلگران موسسه مالی گلدمن‌ساکس پیش‌بینی می‌کنند که قیمت نفت‌خام برنت در سه‌ماهه سوم به ۸۶ دلار در هر بشکه برسد. در آخرین گزارش آنها، این افزایش به تقاضای قوی برای حمل‌ونقل در تابستان نسبت داده‌شده که انتظار می‌رود بازار نفت را به کسری یک‌‌میلیون و ۳۰۰‌هزار بشکه در روز در سه‌ماهه سوم برساند.
  • گذار سبز میزبان کاپ ۲۹

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: جمهوری ‌آذربایجان، با ذخایر عظیم نفت و گاز خود، در ســـال‌ جـــــاری میزبان بیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ونهمین نشست اقلیمی سازمان ملل‌‌‌‌‌متحد موسوم به کاپ‌۲۹ است و اهدافی بلندپروازانه را به‌منظور کاهش انتشار کربن دنبال می‌کند. این کشور متعهد شده که سهم انرژی‌های تجدیدپذیر خود را حداقل ۳۰‌درصد افزایش دهد و این تعهد با سرمایه‌گذاری ۲‌میلیارد دلاری در پروژه‌های انرژی سبز قبل از نشست سران سازمان ملل‌متحد تقویت شده‌است. پرویز شهبازوف، وزیر انرژی جمهوری ‌آذربایجان، اعلام کرده که این سرمایه‌گذاری‌ها بخشی از استراتژی این کشور برای همسویی با اهداف جهانی پایداری محیط‌زیست است. در همین راستا، جمهوری ‌آذربایجان سال‌۲۰۲۴ را همزمان با بیست و نهمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل‌متحد در باکو به‌عنوان «سال همبستگی برای دنیای سبز» اعلام کرده‌است. جمهوری آذربایجان در نوامبر امسال، طی نشست کاپ۲۹، میزبان مذاکرات حدود ۲۰۰کشور درباره چگونگی تامین منابع مالی بیشتر برای مبارزه با تغییرات اقلیمی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای خواهد بود.
  • پترو پالایش دهلران آماده بهره‌‌‌‌‌برداری

    مدیرعامل پتروپالایش دهلران، جواد کمری با اعلام آمادگی این مجتمع برای بهره‌‌‌‌‌برداری رسمی گفت: با اجرای این طرح، گازهای همراه نفت میدان‌های چشمه‌‌‌‌‌خوش، پایدار غرب، دانان، سروک و آذر و دهلران جمع‌‌‌‌‌آوری و ۹مشعل در این میدان‌‌‌‌‌ها به‌‌‌‌‌طور کامل خاموش می‌شود. به گزارش «شانا» وزارت نفت اجرای پروژه‌های جمع‌‌‌‌‌آوری گازهای همراه نفت را به‌صورت جدی در دستور کار قرار داده‌است که افزون بر درآمدزایی، مانع سوزاندن گازهای همراه نفت و ثروت و درنتیجه جلوگیری از انتشار گازهای آلاینده در مناطق نفتی می‌شود. در این مسیر طرح‌های نیمه‌‌‌‌‌تمام در اولویت قرارگرفت.
  • حفاری بیشتر در ‌برابر اهداف اقلیمی

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: به‌رغم وعده رئیس‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌‌‌‌‌متحده برای پایان‌‌‌‌‌‌دادن به برنامه نفت فدرال، شاهد آن هستیم که تولید نفت این کشور به بالاترین حد خود رسیده‌است. رئیس‌‌‌‌‌جمهور جو‌‌‌‌‌بایدن، با وعده پایان‌دادن به حفاری نفت و گاز وارد کاخ‌سفید شد، در عوض می‌توان ادعا کرد او تاکنون ریاست دوران رونقی بی‌سابقه در تولید نفت ایالات‌‌‌‌‌متحده را بر عهده داشته‌است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر