شماره روزنامه ۶۱۵۷
|

ویژه‌نامه سراسری «معرفی اتاق‌های بازرگانی استان‌ها»

  • حلقه مفقوده تامین منابع بنگاه‌ها

    صنعت کشور در بخش‌های مختلف به گفته بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی شرایط رکودی و سختی را تجربه می‌کند؛ شرایطی که باعث شده بسیاری از واحدهای تولیدی در آستانه تعطیلی قرار بگیرند. این در حالی است که طی دو سال گذشته همواره بر تحقق اقتصاد مقاومتی و احیای تولید داخل تاکید شده است. با این همه فعالیت ستادهای اقتصاد مقاومتی در گرو تامین منابع مالی است که هنوز کارنامه خاصی از این موضوع مشاهده نمی‌شود. در این شماره ویژه‌نامه اتاق‌های بازرگانی استان‌ها، گفت‌وگوهایی با اعضای هیات نمایندگان و هیات رئیسه اتاق‌های بازرگانی اصفهان و مازندران داشته‌ایم که در آنها به پتانسیل‌های این استان‌ها و مشکلات صنایع فعال آنها در بخش‌های مختلف اقتصادی پرداخته شده است.

  • نقش روابط عمومی در اتاق‌ها

    سید جواد زمانی/ معاون استان‌های اتاق ایران

    روابط عمومی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در هر سازمان از جمله اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور است که نه تنها منعکس‌کننده اخبار و رویدادهای اقتصادی پارلمان بخش خصوصی، بلکه بازوی همراهِ ریاست سازمان محسوب می‌شود. هویت بخشیدن به اتاق‌ها از طریق روابط عمومی صورت می‌گیرد و انتقال مطالب متنوع، زنده بودن و تدوین اخبار همگام با سلیقه جامعه اقتصادی کشور از انتظارات اتاق های بازرگانی، از مسوولان روابط عمومی محسوب می شود.

  • بخش خصوصی محور کسب و کار در مازندران

    استان مازندران با توجه به مواهب بی‌شمارش بستر تولید بسیاری از مواد معدنی و محصولات کشاورزی، باغداری و دامداری است. رئیس اتاق بازرگانی،صنایع، معادن وکشاورزی مازندران معتقد است: استان مازندران به رغم فرصت‌ها و ظرفیت‌هایی که برای سرمایه‌گذاری نسبت به بسیاری از استان‌ها دارد، از سهم پایینی در طرح‌های ملی برخوردار بوده و آنچه پویایی و کسب‌و‌کار را در این استان زنده نگاه داشته، حضور بخش خصوصی است. مشروح گفت‌وگو با عبدالله مهاجررا می‌خوانید:

    مزیت‌ها و جذابیت‌های استان مازندران برای جذب سرمایه گذار در کدام بخش‌هاست؟

    کشاورزی و دامداری، گردشگری، حمل و نقل و ترانزیت و بخش معدن از مزیت‌ها و جذابیت‌هایی است که استان مازندران می‌تواند در این بخش‌ها سرمایه گذار جذب کند.

  • ستادهای اقتصاد مقاومتی در انتظار منابع بانکی

    حضور صنایع برتر و بخش خصوصی در بخش‌های مختلف اقتصادی اصفهان، اهمیت این استان را در توسعه اقتصادی کشور نمایان می‌سازد. هرچند این روزها صنایع استان اصفهان نیز تحت تاثیر رکود اقتصادی کشور قرار گرفته، اما برای بازگشت به رونق اقتصادی لحظه‌شماری می‌کنند. استان اصفهان به قول رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان «شاه‌بیت صنعت» کشور است که در حال حاضر شرایط خوبی ندارد. با این حال فعالیت ستادهای اقتصاد مقاومتی در صورت همکاری بانک‌ها می‌تواند به احیای واحدهای صنعتی منجر شود. عبدالوهاب سهل‌آبادی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در این گفت‌وگو آخرین شرایط بنگاه‌های اقتصادی استان را تشریح کرده است.

  • جایگاه رقابت در تدوین اهداف راهبردی صادرات

    نایب رئیس اتاق بازرگانی مازندران، یکی از عوامل موثر در ارائه راهکار برای بهبود ظرفیت های صادراتی در ایران را اندیشیدن و تامل بر مبحث توانمندی رقابتی برای فعالان اقتصادی می داند. امید حاجیان برنجستانکی معتقداست: همیشه در مباحث بازاریابی دو عامل کیفیت و کمیت به عنوان جامع ترین مفاهیم برای ارزش بخشیدن به یک محصول مطرح بوده اند. هرچند نمی توان به راحتی مدلی طراحی کرد که ارتباط بین این دو را با یک رابطه تک بعدی مستقیم یا غیر مستقیم تعریف کند، اما می‌توان تصور کرد که بالابردن کیفیت در صورتی از لحاظ اقتصادی برای تولید کننده قابل توجیه است که کمیت تولید نیز رشد مثبت داشته باشد.

  • تدوین نقشه راه گردشگری مازندران

    مازندران به دلیل برخورداری از جاذبه‌ها و زیبایی‌های طبیعی بی نظیر گردشگری، همواره به‌عنوان یک مقصد مناسب گردشگری مطرح است و سالانه میلیون‌ها نفر برای گذراندن تعطیلات این استان را انتخاب می‌کنند. با این همه به گفته علی تقی‌پور رئیس کمیسیون گردشگری و احمد اصغری عضو هیات نمایندگان اتاق مازندران، درآمد مورد انتظار از این منابع طبیعی به دلیل عدم وجود امکانات مناسب و زیرساخت‌های لازم حاصل نشده است.

    رئیس کمیسیون تخصصی گردشگری، سرمایه‌گذاری و نمایشگاهی اتاق مازندران با تاکید بر اینکه هم دولت و هم نظام باور عمیقی به بخش خصوصی پیدا کرده‌ و آماده اند اقتصاد کشور را به صاحب اصلی آن یعنی بخش خصوصی واگذار کنند، خاطرنشان کرد: در اتاق بازرگانی نیز امروز بسترهای لازم برای یک جهش و گام بلند صورت ایجاد شده و اتاق در پی رسالت خود به‌عنوان مشاور دهنده ۳ قوا در پی شناسایی فعالان بخش خصوصی که در حوزه گردشگری فعال اند، تشکیل کمیسیون‌های تخصصی منظم و شناسایی مشکلات و معضلات پیش روی این صنعت برآمده و در ارائه راهکارهای لازم همیشه پیشقدم و حامی بوده است.

  • نبود زیرساخت، نقطه ضعف صادرکنندگان

    عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران گفت: مازندران با داشتن موقعیت آبی، ریلی و کانتینری موقعیت بسیار خوبی در بازارهای بین‌المللی به خصوص در میان کشورهای CIS و کشورهای اروپایی دارد. موسی آقایی خاطر‌نشان کرد: با این وجود و باداشتن سه بندر، مرزهای زمینی، محصولات کشاورزی، دام و طیور و محصولات صنعتی استان مازندران در بخش بازرگانی جایگاه مناسبی ندارد.

    وی ادامه داد: استان مازندران در تولید مرکبات، کیوی،گل و گیاه و طیور درکشور مقام نخست را دارد و در مواردی مانند برنج، چای و شیلات حرف های زیادی برای گفتن دارد، اما با داشتن این محصولات هنوز در صادرات جایگاه مطلوبی ندارد.

  • راه طولانی صنایع تبدیلی مازندران

    مشاور هیات رئیسه و عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران گفت: چالش‌های زیادی در بخش کشاورزی وجود دارد که عدم هماهنگی در برنامه‌ریزی تولید محصولات کشاورزی و بازارشناسی برای فروش،گران بودن نهاده‌های کشاورزی، عدم استفاده از فناوری روز در تولید و استفاده از ماشین‌آلات فرسوده، تبدیل شدن زمین‌های کشاورزی به قطعات کوچک و در نهایت صدور مجوز‌های طرح‌های کاربری که زمین‌های کشاورزی را به راحتی از کشاورزی بودن خارج می‌کند، تنها بخشی از این مشکلات است. محمد چلنگری افزود: عدم استفاده صحیح از منابع و جنگل‌ها و بالا بودن نرخ سود بانکی برای تسهیلات در بخش کشاورزی از دیگر مواردی است که سر راه کشاورزان قرار دارد و برای عبور از این چالش‌ها باید با برگزاری جلسات و کار کارشناسی برنامه‌ریزی کرد.

  • تلاش برای توسعه فناوری در مازندران

    در استان مازندران بیش از ۶۵ شرکت با حدود ۱۰۰ محصول دانش‌بنیان فعال هستند. رئیس کمیسیون تخصصی تحقیقات، خدمات فنی و مهندسی و فناوری اطلاعات اتاق مازندران با اشاره به اقدامات انجام شده برای توسعه فناوری در این استان، گفت: توسعه صنایع دوستدار محیط زیست در حوزه آی‌تی، کمک به خوداشتغالی فارغ‌التحصیلان دانشگاه با توجه به حجم کمتر سرمایه‌گذاری مورد نیاز در این بخش، فراهم کردن شرایط حضور شرکت‌های بزرگ دنیا در این حوزه در استان که هم در اشتغال‌زایی اثر زیاد دارند و هم سبب رشد شرکت‌های کوچک‌تر می‌شوند و تسهیل انتقال فناوری در این حوزه مهم‌ترین مواردی اند که از سوی کمیسیون تخصصی تحقیقات و فناوری اطلاعات اتاق مازندران مورد توجه قرار دارد.

  • شرایط یکسان با رقبا نداریم

    استان اصفهان دارای پتانسیل‌های صنعتی زیادی است و اغلب صنایع کوچک و خرد استان در اختیار بخش خصوصی است که نشان از توانمندی این بخش دارد. با این همه واحدهای صنعتی استان درگیر مشکلات متعددی هستند که به گفته رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی اصفهان بین واحدهای تولیدی مشترک است. بر این اساس کمیسیون صنایع اتاق اصفهان سعی دارد با شناسایی موانع، راهکارهای لازم را به تولیدکنندگان ارائه دهد. مشروح گفت‌وگو با بهرام سبحانی، رئیس کمیسیون صنایع اتاق اصفهان را می‌خوانید.

    مهم‌ترین برنامه‌هایی که کمیسیون صنایع در اتاق اصفهان دنبال می‌کند، چیست؟

    اعضای این کمیسیون، صنعتگران، کارآفرینان و صاحبان کارخانه‌های تولیدی استان اصفهان هستند که مشکلات هرکدام به یک صنف و صنعت مربوط می‌شود.

  • اصفهان، فرصت‌ها و تهدیدهای گردشگری

    محمد‌رضا رجالی

    عضو هیات نمایندگان و رئیس کمیسیون گردشگری و برند شهری اتاق بازرگانی، صنایع و معادن اصفهان صنعت گردشگری، صنعتی پویا با آینده‌ای روشن تلقی می‌شود و سرمایه‌گذاری در این صنعت در تمام کشور‌های دارای جاذبه‌های جهانگردی رو به افزایش است. امروزه جذب گردشگران به رقابتی فزاینده در بین نهاد‌های درگیر در این صنعت تبدیل شده و گردشگری برای کشورهای دارای جاذبه‌های جهانگردی نظیر ایران نیز می‌تواند به مهم‌ترین‌ منبع کسب در آمد ارزی تبدیل شود، مشروط بر اینکه برنامه ریزی صحیح و همه جانبه ای توام با آینده نگری برای آن تنظیم و اجرا شود.

  • به دنبال رشد پایدار کشاورزی

    کمیسیون کشاورزی اتاق اصفهان با تکیه بر بر پنج فرآیند اصلی تفکر یعنی استراتژی، برنامه‌ریزی، برنامه‌ریزی برای اجرا، اجرا و ارزیابی عملکرد فعالیت می‌کند. رشد پایدار بخش کشاورزی در دهه ۱۳۹۰ از مهم‌ترین موضوعاتی است که اتاق اصفهان آن را در دستور کار دارد. حمیدرضا قلم‌کاری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و محیط‌زیست اتاق اصفهان در این گفت و گو به بیان فعالیت های بخش کشاورز ی در این استان پرداخته است.

    ظرفیت بخش کشاورزی استان اصفهان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

    ظرفیت کشاورزی استان اصفهان طبق سند آمایش سرزمینی توسط استادان مجرب و با همکاری استانداری اصفهان استخراج شده که سند ساختار و وضع موجود کشاورزی اصفهان است.

  • برند شهری اصفهان برمحور «شکوه»

    عادل دهدشتی
    مشاور کمیسیون گردشگری و برند شهری اتاق بازرگانی اصفهان

    امروزه شهرها و به ویژه کلان‌شهرها در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و. . . از جایگاه و قدرت ویژه‌ای برخوردار شده‌اند. شهرها در بسیاری موارد به جای کشورها به نقش‌آفرینان اصلی اقتصاد، فرهنگ، سیاست و. . . تبدیل شده اند‌ و رقابت بین آنها برای کسب اعتبار بهترین انتخاب گردشگران، سرمایه‌گذاران، دانشجویان و افراد مستعد، گسترش یافته است. از این‌رو، شهرها باید به منظور رقابت با رقبا، بر مزیت‌های رقابتی خود متناسب با گروه‌های هدف، بیش از پیش تمرکز کنند.

  • مازندران نیازمند تحول در صنعت است

    بخش‌های مهندسی، صنعت و معدن استان مازندران ظرفیت ورود جدی و فعالیت مناسب بخش خصوصی را دارد ؛ هرچند این بخش‌ها نیز با چالش‌های خاص خود مواجهند که مانع حضور آنها در عرصه‌های بین‌المللی شده‌ است. در این گزارش، خزانه‌دار اتاق مازندران و رئیس کمیسیون صنعت و معدن این اتاق به تشریح فرصت‌های بخش‌های مهندسی، صنعت و معدن مازندران و چالش‌هایی که مانع از پررنگ‌تر شدن این بخش‌ها در اقتصاد استان شده، پرداخته‌اند. خزانه‌دار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه توان خدمات فنی - مهندسی در استان مازندران بسیار بالاست، تاکید کرد:استان مازندران ۵/ ۱ درصد وسعت و ۴/ ۱ درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده است.

  • پتانسیل‌های مغفول مانده مازندران

    مجید فانی
    عضوهیات نمایندگان اتاق بازرگانی مازندران

    استان مازندران یکی از استان‌های بی‌نظیر با آب و هوای استثنایی و ظرفیت‌های عظیم در ایران است. از مهم‌ترین پتانسیل‌های مازندران نزدیکی به بزرگ‌ترین دریاچه جهان است که آن را دریا می‌نامیم. وسعت دریاچه خزر ۵ برابر دریاچه سوپرپروپین که دومین دریاچه بزرگ دنیاست، برآورد شده. سواحل بکر و ماسه‌ای این دریا به همراه غلظت کم‌نمک آب آن، محیطی مناسب برای شنا و دیگر تفریح های آبی به وجود آورده است که هر سال میلیون‌ها گردشگر داخلی و خارجی را جذب می کند.

  • همکاری های مشترک ضامن بهبود کسب و کار

    قاسم علی جباری
    رئیس کمیسیون حمایت از سرمایه‌گذاری اتاق اصفهان

    اصفهان با داشتن ۸ هزار واحد صنعتی،۶۰۰ معدن و زمین‌های کشاورزی موقعیت منحصر به فردی برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف دارد. کمیسیون حمایت از سرمایه‌گذاری اتاق بازرگانی اصفهان برای دستیابی به سرمایه‌گذاری‌های مشترک در راستای توسعه اقتصادی، دستیابی به دانش، فناوری اطلاعات، تکنولوژی، جذب نقدینگی و تولید کالا‌های موردنیاز بازار داخلی و بین‏المللی ایجاد شد تا روابط اقتصادی استان توسعه یابد. به دنبال آن، دعوت از هیات‌های اقتصادی و دیدار با گروه‌های اقتصادی از کشور‌های مختلف در زمینه‌ بهینه‌سازی، تولید و مصرف آب، کشاورزی نوین و تولید روغن‌های گیاهی خوراکی، توسعه انرژی پاک، داروسازی و تجهیزات پزشکی، صندوق‌های تامین سرمایه‏گذاری، حمل‌ونقل، آموزش و خدمات، صنعت گردشگری و خدمات مهندسی به‌عمل آورد.

بیشتر