دنیای اقتصاد: یکی از خودروهای خوشنامی که همزمان با عرضه در بازارهای جهان در ایران نیز تولید شد Buick SkyLark بود. سدانی نیمه لوکس از بیوک که پیشینه تولیدش به سال ۱۹۵۳ بازمیگردد. خودرویی که بیشک یکی از زیباترین ساختههای تاریخ این کمپانی آمریکایی است. بیوک این خودرو را به منظور گرامی داشت ۵۰ سالگی خود طراحی کرد. خودرویی که رقیبی برای اولدزمبیل سری ۹۸ فیستا و کادیلاک ۶۲ الدورادو بود؛ با این تفاوت که استایلی شیکتر داشت. به نوعی میتوان گفت طراحی این خودرو شیکتر و جذابتر از کادیلاک و به خصوص اولدزمبیل بود.
دنیای اقتصاد: فولکس واگن بزرگترین رسوایی فنی صنعت خودرو جهان را رقم زد. رسوایی موتورهای دیزل شرکت فولکسواگن یکی از بخشهای حساس و حیاتی اقتصاد آلمان را تحت تاثیر قرار داده است. صنعت خودرو سال گذشته ۱۴درصد از تولید ناخالص داخلی آلمان را تشکیل داده بود. از سوی دیگر، رسوایی اخیر دامن طبقه سیاسی آلمان را نیز گرفته است. مقامات آلمانی روابط بسیار محکمی با بخش خودروسازی به خصوص شرکت فولکسواگن بهعنوان بزرگترین خودروساز این کشور و اروپا دارند. این جنجال باعث کنارهگیری مارتین وینترکورن از ریاست هیات مدیره این مجموعه شد.
دنیای اقتصاد: همیشه این فورد موستانگ بوده که مقابل شورولت کامارو قد علم کرده است. از سوی دیگر در خاطرمان تنها کسی که یارای برابری با بیامو را داشته، مرسدسبنز بوده است. خلاصه که به نظر میرسد آمریکاییها با آمریکاییها و آلمانیها با آلمانیها توان جدال دارند. اکنون در یک مقایسه خارج از عرف، شاهدیم که اسپرتترین و قدرتمندترین کوپههای بیامو و شورولت مقابل یکدیگر صفآرایی کردهاند. یک سوی میدان ویرایش تقویتشده سری چهار یعنی M۴ و در سوی دیگر میدان بهترین ویرایش شورولت کامارو یعنی SS را مشاهده میکنیم.
تب تند خودروهای شاسی بلند زیر ۱۰۰میلیون تومان بالاتر هم میرود چرا که در این رنج قیمتی خودروهای زیادی وجود دارند که البته تنها و تنها قد و قوارهای بزرگ تر از سواریها دارند در این بازار زیر ۱۰۰میلیون تومان بیش از هر برند دیگری برندهای چینی جولان میدهند. چانگان و برلیانس برندهایی هستند که توسط شرکت سایپا تولید میشوند. برندهایی که هر کدام حرفهای زیادی برای گفتن دارند اما تا کنون نتوانستهاند موفق باشند. هر دو خودرو از موتوری ۶/ ۱ لیتری بهره میبرند.
اوپل آلمان همانطور که قول داده بود، ویرایش X شاسیبلند موکای خود را در ژنو رونمایی کرد. این خودرو در حقیقت نسخه فیسلیفت همان موکای استاندارد سال ۲۰۱۵ است. حالا با چهرهای نرمتر و پختهتر وارد ژنو شده است. موکا ایکس با چراغهایی کشیده، جلوپنجرهای تخت و کابینی مدرن، بازار شورولت ترکس را هدف قرار داده است. اوپل برای این محصولش از دو رنگ جدید نارنجی و قرمز خاص بهره گرفته که ادعا شده پیش از این روی هیچیک از دیگر تولیدات استفاده نشده بود. موکا ایکس با یک پیشرانه ۱. ۴ لیتری توربوشارژ که ۱۵۲ اسببخار نیرو تولید میکند وارد بازار خواهد شد.
فراری در اقدامی جنجالی از جیتیسی۴ Lusso بهعنوان جانشین کوپه FF خود رونمایی کرد. خودرویی که البته از نظر ظاهری فرق چندانی با مدل قبلی ندارد. دلیل اصلی این حرکت فراری پایان دادن به تمام انتقاداتی بود که نسبت به اولین کوپه چهار چرخ متحرکشان مطرح میشد. در حقیقت افاف آمده بود که رقیبی باشد برای لامبورگینی گالاردو. حالا محصول جدید با رویکرد جدید روی تقویت پیشرانه، از چیزی که در تخصص فراری نبود یعنی کوپههای دو دیفرانسیل دور شده است. درون سینه جیتیسی یک پیشرانه ۵/ ۶ لیتری ۱۲ سیلندر Vشکل به قدرت ۶۸۰ اسببخار با ۶۹۷ نیوتنمتر گشتاور تعبیه شده است، در حالی که پیشرانه نمونه قبلی ۶۵۱ اسببخار نیرو و ۶۸۳ نیوتنمتر گشتاور داشت.
مرسدس به طرزی شوکهکننده نسخه روباز Cکلاس کوپه را پردهبرداری کرد. در حالیکه پیشبینی میشد این شرکت نامدار ویرایش ۲۰۱۶ سدان نیمهلوکس Eکلاس را به ژنو بیاورد، با این اسپرت بدونسقف خودش را بهشدت سر زبانها انداخت. سقف جمعشونده سیکلاس جدید میتواند در ۲۰ ثانیه، آنهم وقتی خودرو در حال حرکت با ۵۰ کیلومتر در ساعت است باز و بسته شود. مانند همیشه خلاقیت چشمگیر مرسدس روی این خودرو هم دیده میشود. مثلا در فصل سرما اگر سقف باز باشد از پشتسریهای صندلی و لبه روی شیشه جلو باد گرم میوزد. بهترین پیشرانه پایهای که برای این آلمانی در نظر گرفته شده، نسخهای است ۲ لیتری توربوشارژشده با ۲۴۱ اسببخار قدرت و سیستم انتقال قدرت ۴ چرخ متحرک.
کوروت هنوز هم جذاب است
با اینکه بسیاری بر این باورند که نسل جدید شورولت کوروت از اصالتش خارج شده، ولی واقعیت آن است که مراسم پردهبرداری از ویرایش گرند اسپرت این خودرو بسیار باشکوه برگزار شد. خودرویی که با استقبال شدید حاضران روبهرو شد. گرنداسپرت در حقیقت زیر پوست خود همان مشخصات فنی Z۰۶ جادویی را دارد. عضلانی اسپرت آمریکایی که حالا با رینگهای عریض ۲۰ اینچی و تایرهایش میشلین خود برای رقبا دندان تیز کرده است.
باز هم کونیگزگ جنجال به پا کرد. چندی پیش این شرکت سوئدی با معرفی نسخه مفهومی با نام «رِگرا» خداحافظی شیرینی با آگرای رویایی کرد. حالا در نمایشگاه ژنو امسال میبینیم که نسخه تولیدی آن با بیش از ۳۰۰۰ تغییر عرضه شده است. یک کوپه هیولایی درون سینهاش یک قلب ۵ لیتری هشت سیلندر Vشکل دو توربو گنجانده شده است. اما این تمام ماجرا نیست. سه موتور برقی نیز به کمک قوای محرکه بنزینی آمده است. این ترکیب فنی کاری کرده است که قدرت ترکیبی خروجی آن به بیش از ۱۵۰۰ اسببخار برسد. این یعنی پیمودن صفر تا صد در فقط ۸/ ۲ ثانیه.
ژنو امسال سرشار از اتفاقات هیجانانگیز است. پورشه بعد از مدتها عرضه ۹۱۱های قویتر و سریعتر، حالا یک راست رفته سراغ چیزی که در آن استادانه تسلط دارد؛ دنیای مسابقات. محصول جدید آنها ۹۱۱R نام دارد. یک کوپه فول اسپرت که خودش را برای رقابتهای استاندارد جیتی آماده میکند. این آلمانی سالها است که مدلهای جیتی۳ و آر. اس مسابقات سرعت را فتح میکند. ایده جالبی که در طراحی بیرونی این خودرو لحاظ شده، دو خط مسابقهای است که بهصورت عجیبی در کنارههای کاپوت جا خوش کرده است. پورشه برای ۹۱۱آر از یک پیشرانه ۴ لیتری ۶ سیلندر خوابیده تنفس طبیعی بهره میبرد.
دیگر باید Zenvo را یکی از اعضای اصلی باشگاه هیولاسازان بدانیم. شرکتی دانمارکی که چند سالی است با انواع و اقسام مدلهای سوپراسپرت پرقدرت برای خودش اسم و رسمی به پا کرده است. حالا زنوو در نمایشگاه ژنو سوئیس از تی. اس. ۱ پردهبرداری کرده است. نسخه جدید کوپههای هیولاگونهای که مانند تولیدات قبلی با ظاهری خشمگین و اخمآلود خود به شدت گیرا و جوانپسند از آب درآمده است. این خودرو با رینگهای ۲۰ اینچی و تایرهای سفارشی میشلین مدل پایلوت سوپراسپرت، توانمندیهای مسابقهای خود را به رخ کشیده است.
صنعت خودرو جهان هرچند وقت یکبار با رسواییهایی مواجه میشود که تعداد وسیعی از خودروها را ممکن است شامل شود. در برخی موارد این رسواییها به مشکلات مربوط به ایمنی خودروها برمیگردد و جان افراد به دلیل اشتباه خودروسازان به خطر میافتد که ممکن است سهوی و یا عمدی باشد. در پی رسوایی بزرگ شرکت فولکس واگن که در زیرمجموعه خود برندهای مطرح و معروف زیادی دارد، دوستداران محیط زیست و سازمانهای حافظ آن واکنشهای تندی را به نشانه اعتراض به این اقدام عمدی فولکس واگن نشان دادند. این بمب خبری تاثیرات گسترده و منفی در سهام این شرکت داشته است.
آستونمارتین به وعدهاش عمل کرد. این انگلیسی محبوب نسل جدید کوپههای اسپرت خود به نام DB۱۱ رامعرفی کرد. خودرویی که نسخه مفهومیاش را در آخرین نسخه از فیلمهای جیمزباند دیده بودیم. نمونه نهایی و تولیدی این خودرو با پیشرانه ۲/ ۵ لیتری ۱۲ سیلندر Vشکل میتواند ۶۰۰ اسببخار نیرو در ۶۵۰۰ دور در دقیقه و ۷۰۰ نیوتنمتر گشتاور در ۱۵۰۰ دور در دقیقه تولید کند. این یعنی قویترین عضو خانوادههای دیبی. شتاب صفر تا صد دیبی۱۱ زیر ۴ ثانیه است. سرعت نهایی آن نیز ۳۲۲ کیلومتر در ساعت برآورد شده است.