چگونه یک شهردار انتخاب کنیم؟

 ایالات متحده آمریکا

آمریکا دارای سابقه‌ای طولانی در انتخاب شهردار است. در این کشور از دیرباز اشکال مختلفی از حکومت‌های شهری وجود داشت که در این بین نوع شهردار شورا آزمایش خود را به عنوان یکی از انواع حکومت‌های شهری موفق پس داده است. در حال حاضر در ۲۶ شهر اصلی آمریکا این نوع حکومت شهری حاکم است که در آن روابط بین شهردار و شورا بدون ابزار خاصی همسو و هماهنگ می‌شود ولی به طور کلی شوراهای شهر که زمانی حاکمیت زیادی داشت، با گسترش نقش شهردار قدرت خود را از دست دادند. در این نظام هم اعضای شورا و هم شهردار به صورت مستقیم با آرای عمومی انتخاب می شوند. به عنوان مثال در واشینگتن دی. سی شهردار برای یک دوره ۴ ساله توسط مردم انتخاب می‌شود.

 انگلستان

انگلیس کشوری نوپا در انتخاب مستقیم شهردار است. نخستین شهردار در این کشور کن لیوینکستون بود که در سال ۲۰۰۰ با رای مستقیم مردم انتخاب شد.

 چین:

کمونیست‌ها در کشور چین بر شهرداری‌ها نیز حاکمیت دارند. شهرداری پکن یکی از شهرداری‌هایی است که مستقیما تحت رهبری دولت مرکزی اداره می‌شود و شهردار آن مستقیما به دولت مرکزی گزارش می‌دهد. شهردار و معاونان او توسط کنگره خلق شهرداری انتخاب می‌شوند. طبق قوانین چین، کمیته ثابت کنگره خلق در سطح محلی اختیار تعیین مقامات محلی تا سطح معاونان ارشد را دارد، اما فقط در جلسه سالانه با حضور تمام اعضا، حق انتخاب رییس دولت محلی شهردار را پیدا می‌کند. کنگره خلق شهرداری پکن نیز یک نماینده مقتدر دولتی است که نمایندگان آن توسط نمایندگان کنگره‌های خلقی مناطق و بخش‌ها انتخاب می‌شوند. این کنگره برای مدت پنج سال خدمت می‌کند و شهردار و معاونان وی در جلسات از طریق رای‌گیری انتخاب می‌شوند.

 مالزی

در کشور مالزی انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم نیست. شهردار کوالالامپور پایتخت کشور مالزی و بزرگ‌ترین شهر این کشور توسط وزیر کشور برای یک دوره سه ساله انتخاب می‌شود.

 برزیل

در شهرهای این کشور، شهرداران به جز مراکز استان‌ها، شهرهای مرزی و مناطق امنیتی و حساس توسط مردم انتخاب می‌شدند اما از سال ۱۹۸۸ همه شهرداران به طور مستقیم برای یک دوره ۴ ساله توسط مردم انتخاب می‌شوند.

 فرانسه

آخرین انتخابات شوراها و شهرداری‌های فرانسه در ماه مارس سال ۲۰۰۱ میلادی برگزار شد و شهروندان فرانسوی اعضای شورای شهر، شهردار و معاونان شهردار را برای مدت ۶ سال انتخاب کردند. این انتخابات که منطبق با قانون مصوب ۱۹۸۲ انجام گردید بر اساس وسعت هر کمون صورت گرفت که البته شهرهای پاریس، لیون و مارسی از مقررات خاص برخوردارند. از آنجا که فرانسه دارای سه شهر بزرگ پاریس، لیون و مارسی است، این شهرها علاوه بر شورای شهرداری از شورای محله نیز برخوردارند که این شوراهای محله توسط شهردار ومعاونان او هدایت می‌شوند. در پاریس انتخابات شورای شهرداری در ۲۰ منطقه انجام می‌گیرد که ۱۶۳ نفر به عنوان اعضای شورای شهرداری و ۳۵۲ نفر به عنوان شورای محلات انتخاب می‌شوند. در لیون این انتخابات در ۹ منطقه انجام می‌شود که ۷۳ نفر عضو شورای شهرداری و‌ ۱۴۸ نفر عضو شورای محله‌ها هستند. این انتخابات در ۸ منطقه مارسی انجام می‌شود که ۸۱ نفر عضو شورای شهرداری و۱۷۴ نفر عضو شورای محله می‌باشند.

 آلمان

در برلین یکی از بزرگترین شهرهای آلمان هم مردم به احزاب برای شوراهای شهر رای داده و حزب برنده شهردار را انتخاب می‌کند.

 هلند

شهرداری آمستردام پایتخت هلند، دارای یک شورای منطقه با ۴۹ عضو است. این شورا ده نفر را از میان اعضای خود به عنوان هیات مدیره شهر تعیین می‌کند. حزبی که در انتخابات شورای شهر اکثریت را به دست آورده، می‌تواند کلیه اعضای هیات مدیره را از حزب خود انتخاب نماید. هیات مدیره نیز شهردار را انتخاب می‌کند. اعضای شورای این شهر، مانند اعضای شورای منطقه، هر ۴ سال یکبار از طریق انتخابات عمومی تعیین می‌شوند.