بیمه رازی با تمرکز بر پنج چرخش استراتژیک به دست آورد
رشدی فراتر از میانگین صنعت بیمه
این شرکت در راستای محورهای استراتژیک پنج گانه فوق همکاریهای گستردهای را با شبکه بانکی کشور در پیش گرفته و محصولات رقابتی جدیدی را ارائه دهد.
در عین حال در تولید حق بیمه در رشتههای کمریسک نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳۵ درصد رشد را کسب کرده در حالی که کفه ترازو در سمت بخش پرریسک تنها به میزان ۶۲ درصد رشد را نشان میدهد.
علی جباری مدیرعامل شرکت بیمه رازی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با تاکید بر اینکه برای رشته بیمههای زندگی پروژههایی را با استفاده از پتانسیلهای شبکه بانکی تعریف کردهایم، میگوید: رقابت میان بیمهگران در اجرای بیمههای مکمل بازنشستگی مشروط بر آن است که رقابت میان بیمهگران مبتنی بر ارزیابی ریسک و به دور از نرخشکنیهای بی حد باشد.
مشروح این گفتوگو را در پی میخوانید.
وضعیت مالی بیمه رازی از لحاظ حق بیمه تولیدی، خسارت پرداختی، ترکیب حقبیمه تولیدی و تحقق بخشی از سود پیشبینی شده را بفرمایید.
شرکت بیمه رازی تا پایان ۸ ماهه نخست سال توانسته است حدود ۴۲ میلیارد ریال حقبیمه تولید کند که این میزان حق بیمه تولیدی نسبت به مدت مشابه دوره گذشته بالغ بر، ۸۵درصد رشد نشان میدهد. در بررسی میزان رشد حق بیمه با توجه به اینکه توسعه بازار در بخش سود ده در برنامه امسال شرکت درنظر گرفته شد، لذا رشد در تولید حقبیمه در رشتههای کمریسک نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۳۵درصد و در بخش پر ریسک تنها به میزان ۶۲درصد بوده است، این در حالی است که میانگین رشد شرکت در حق بیمهتولیدی ۸۵درصد بوده و میانگین رشد صنعت براساس آخرین آمار منتشره در سایت بیمه مرکزی تا ۶ ماهه نخست سال جاری، به میزان ۵۹درصد است. همچنین با مقایسه عملکرد شرکت در تولید حقبیمه در رشتههای کمریسک (تمامی رشتههای بیمهای به جز رشته ثالث و درمان) شرکت نسبت به مدت مشابه رشدی ۱۳۵درصد را ثبت کرده که بیش از دو برابر نرخ رشد ۵۴درصد صنعت در این مدت است. در رشتههای پرریسک (ثالث و درمان) نرخ رشد ۶۲درصد بوده است که از نرخ رشد ۶۳درصد صنعت در این رشتهها کمتر است. در این مدت خسارت پرداختی شرکت به میزان حدود ۲۲ میلیارد ریال بوده است که با این میزان نسبت خسارت شرکت به ۵۴درصد رسیده است. این نسبت در مقایسه با دوره مشابه کمی رشد داشته است که با توجه به راهبرد پرداخت بموقع خسارت، تثبیت روند رشد در تولید حقبیمه و افزایش سهم از بازار شرکت است. ترکیب حقبیمه تولیدی براساس هدفگذاری انجام شده در ابتدای سال که مقرر بوده است، سهم بیمههای ثالث و درمان در سبد حقبیمه تولیدی کاهش یابد، بهرغم برنامه توسعه بازاری که شرکت در این مدت مدنظر داشته است، توانسته است اهداف درنظر گرفته شده برای افزایش سهم حقبیمه تولیدی در رشتههای کم ریسک را برآورده سازد و سهم رشته درمان را براساس انتظارات در سال جاری کنترل کند.
براساس اهداف ابلاغی شرکت توانسته است تا پایان ۸ ماهه نخست سال به میزان ۱۲۲درصد هدف مصوب را محقق و همچنین در مدت زمان تقریبا ۷ ماهه کل حق بیمه تولیدی سال ۱۴۰۱ را در سال ۱۴۰۲ محقق سازد. این مهم در تاریخ ۰۷/ ۰۸/ ۱۴۰۲ رقم خورده است. همچنین براساس پیشبینی ابتدای سال ۱۴۰۲، ما توانستهایم تا پایان ۸ ماهه ۷۰درصد برنامه تحقق سودآوری را محقق کنیم.
لطفا در خصوص بیمهگذاران جدید و بیمهنامههای قبلی که تمدید شده است توضیح دهید.
از ابتدای سال تا پایان آبان سال جاری، قریب به ششصد هزار فقره بیمهنامه صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰درصد رشد ثبت شده است و در همین بازه زمانی نرخ تمدید بیمهنامه به ازای رشتههای قابل تمدید در حدود ۴۰درصد بوده است و بیشترین میزان آن در رشته بیمههای خودرو به ثبت رسیده است. همچنین نرخ بیمهنامه جدید ثبت شده در سیستم به معنای ثبت بیمهنامههای با کد ملی یا کد اقتصادی جدید نیز دارای رشد مطلوبی بوده است است. تعداد کل بیمهشدگان شرکت از ابتدای سال تا ۳۰ آبان ماه، در مجموع رشتههای بیمه اشخاص اعم از درمان، عمر و حوادث در تمامی گرایشها بالغ بر دو میلیون نفر است که این میزان نسبت به مدت پایان سال ۱۳۹۹ در حدود صد در صد رشد داشته است و همه اینها موید موفقیت و تحقق استراتژی توسعه بازار شرکت میباشد که در این مدت پیگیری شده است.
آیا طرح نوینی برای ارائه به بازار دارید؟
در راستای محورهای استراتژیک تعریف شده در برنامه استراتژیک و حرکت از بیمهگری سنتی به سوی بیمهگری دیجیتال در کل زنجیره ارزش با تمرکز بر شبکه فروش، شرکت، بر نحوه ارائه خدمات نوین متمرکز شده است. در این راستا مجموعه همکاریهای گستردهای با شبکه بانکی کشور صورت گرفته و مقرر شده است محصولات بیمهای در ارتباط با خدمات بانکی در حال ارائه به مشتریان طراحی و در اختیار ایشان قرار گیرد. مقرر است تا در پوششهای قابل ارائه در رشتههای پر فروش بیمهای با رویکرد ایجاد تسهیل و افزایش رضایتمندی در بیمهگذاران، تغییراتی در فرآیند صدور و پرداخت خسارت انجام پذیرد. ضمن اینکه برای تحقق همین امر نیز مقرر شده است تا محصولات بیمهای در قالب سوپر مارکت مالی با مشارکت بانکهای طرف قرارداد با شرکت با ورود به حوزه بیمههای زندگی طراحی و تدوین شود که نسبت به محصولات موجود در بازار حایز مزیت رقابتی برجسته باشد. انشاالله بهزودی در این خصوص اخباری منتشر خواهد شد.
آیا برنامهای برای رشد بیمههای زندگی دارید؟
برای رشته بیمههای زندگی پروژهها و طرحهای متعددی در حال پیگیری و تدوین است. عمده این طرحها در حوزه استفاده از پتانسیلهای شبکه بانکی و ارائه خدمات متناسب با نیاز بیمهگذاران و بازار صنعت بیمه کشور در حوزه بیمههای زندگی است. در این بخش با تلاشهای خوب مدیریت محترم، طراحی بیمهنامه عمر با ارائه پوششهای بیمهای مناسب و ایجاد مزیت رقابتی در محصول نه صرفا با ارائه نرخهای مشارکت در منافع خارج از عرف صنعت مدنظر است. از اهم ماموریتهای مدیریت بیمههای زندگی حرکت در مدار طراحی بیمهنامه با ارائه پوششهای ارزش آفرین و متناسب با نیاز بیمهشدگان و بیمهگذاران با هدف ارزش آفرینی تؤامان میان بیمهگر و بیمهگذار/ بیمهشده است. با این چشمانداز مقرر شده است تا طرحهای نوین بیمهای در حوزه بیمههای زندگی با محوریت مدیریت محترم ، طراحی و تدوین شده و در کوتاهترین بازه زمانی ممکن به بازار صنعت بیمه کشور عرضه شود.
با توجه به چالش صندقهای بازنشستگی، آیا صنعت بیمه بازرگانی توان اجرای بیمههای مکمل بازنشستگی را دارد؟
موضوع صندوقهای بازنشستگی در کنار تغییرات نرخ رشد جمعیت، تغییر ترکیب جمعیتی و جمعیت آتی نیروی انسانی متخصص، شاخصهای اقتصادی و وضعیت اقتصاد کلان کشور، مجموعا شرایطی را ایجاد میکند تا ایفای این نقش برای بیمهگران بازرگانی چنانچه با ارزیابی دقیق ریسک و فراهم شدن فرصتهای سرمایهگذاری که نیازمند ایجاد تحول در سیاستهای کلان اقتصادی است، به یک فرصت قابل استفاده تبدیل شود. اما استفاده از این فرصت، ظرافتهای بسیار نیاز دارد. چنانچه شرکتهای بیمهگر بازرگانی مسیر سرمایهگذاری و کسب حداکثری بهرهوری در این حوزه را بتوانند رقم بزنند، امکان ارائه محصولات بیمهای در حوزه بیمههای اشخاص برای این بخش فراهم خواهد بود، مشروط بر آنکه رقابت میان بیمهگران مبتنی بر ارزیابی ریسک و به دور از نرخ شکنیهای بی حد و حصر باشد.
نظر شما در خصوص اصلاح قانون بیمهگری و تاسیس بیمه مرکزی چیست؟ شما موافقید؟
در خصوص ایجاد اصلاحات و بازنگری در قانون بیمهگری و تاسیس بیمه مرکزی، چنانچه براساس مولفههای تاثیر گذار بر فضای رقابت و کسب و کار صنعت بیمه این اصلاحات مدنظر باشد که این تغییرات نیز اعم از تغییرات مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات، ارائه محصولات و خدمات نوین مبتنی بر بهرهگیری از فرصتهای اقتصاد دیجیتال، تغییر مبانی کنترل و نظارت بر شرکتها، تضمین حقوق مشتریان و حفظ حریم خصوصی ایشان باشد، راهگشا خواهد بود.
با توجه به مصوبات شورای عالی بیمه، ضرورت این اصلاحات که موافقانی هم دارد، چیست؟ آیا منجر به استقلال بیمه مرکزی خواهد شد؟
مجموعه این اصلاحات باید منجر به ایجاد تغییرات در نظام کنترلی و نظارتی بیمه مرکزی شود که اهم این اقدامات باید در بخش رگولاتری و رگ تکها و سامانههای مرتبط با این بخش نمایان باشد. چنانچه اصلاحات انجام شده منجر به ایجاد تحول در این بخش، متعاقبا افزایش کیفیت محصولات و خدمات بیمهای، افزایش میزان رضایت بیمهگذاران، ایجاد نظام سالم رقابتی میان شرکتهای حاضر در صنعت مبتنی بر مدیریت ریسک و ارائه خدمات بیمهای با کیفیت و البته سودده، حذف نرخ شکنی و رقابت بر سر از دست دادن سرمایههای شرکتها و قربانی کردن منافع ذینفعان شود، امکان افزایش میزان استقلال در این بخش نیز افزون خواهد شد.
آقای دکتر در بدو ورود خود به بیمه رازی، استراتژی جدیدی را تعریف کردید، چند درصد از برنامهها محقق شد؟ آیا برای اجرا چالشی پیشرو دارد؟
با آغاز به کار در شرکت بیمه رازی، شرایط حاکم بر شرکت بررسی شد و متناسب با شرایط خارجی، ۵ محور استراتژیک در راستای تحقق شعار «بیمه رازی در اوج» طراحی و تدوین و به بدنه شرکت ابلاغ گردید. درکنار این محورهای استراتژیک، ۲۰راهبرد و ۱۵ هدف کلان نیز ترسیم شد که تا به امروز مجموعا توانستهایم به طور متوسط ۹۰درصد اهداف ترسیم شده را محقق سازیم. این در حالی است که در برخی موارد تحقق ۱۰۰درصد نیز رخ داده است به طور مثال شرکت در پایان سال مالی ۱۴۰۱ توانسته است از زیان انباشته خارج شود و به سودآوری دست یابد. تعداد بیمهگذاران بزرگ و نیز مجموع بیمهشدگان در مقایسه با روزهای نخستین رشد ۱۳۲درصد داشته است که این مهم نشان از افزایش اعتماد بیمهگذاران به شرکت بیمه رازی است و البته مسیر ما برای رسیدن به جمع ۵ شرکت برتر صنعت همچنان ادامه دارد و نیازمند تلاش و همت مضاعف هستیم. در بخش جذب و به کارگیری نیروی انسانی ماهر که از اهداف شرکت بود، آموزش و ارتقای عملکرد حرفهای در دستور کار قرار گرفت و با توجه به میزان کار انجام شده در این بخش همچنان نیازمند ادامه مسیر بهبود در شرکت هستیم. در بخش توسعه بازار توانستیم نسبت به سال ۱۳۹۹، از سهم بازار ۱.۷۳درصد به سهم از بازار ۲.۲ درصدی در سال ۱۴۰۱دست یابیم و این مسیر با محوریت رشتههای هدف همچنان در حال پیگیری است.
بخش سرمایهگذاری بیمه رازی طی ۸ ماهه امسال چند درصد سودآوری داشته است؟
در بخش سرمایهگذاری با توجه به شرایط شرکت و نیز کیفیت عملکرد شبکه فروش، توانستیم در مدت ۸ ماهه به میزان ۳۰درصد نرخ بازده سرمایهگذار کسب کنیم. با توجه به اهداف تعیین شده در بخش سرمایهگذاری نیز همانطور که پیشتر اشاره شد، توانستیم به میزان ۷۰درصد برنامه تحقق سوآوری را تا پایان ۸ ماهه محقق سازیم. این اقدامات در شرایطی رقم میخورد که شرکت در پایان سال مالی ۱۴۰۱ از زیان انباشته خارج شده است و شرایط اقتصادی کشور نیز با توجه به وجود و تدوام تحریمها، رویدادهای جهانی و منطقهای، تورم جهانی و پارهای مشکلات ریشهای اقتصادی با چالشهای بسیاری مواجه است.