به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، سید میعاد صالحی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راه‌آهن، در نخستین جلسه ستاد برنامه‌ریزی، نظارت و هماهنگی قطارهای نوروزی ۱۴۰۲ که با حضور اعضای هیات‌مدیره، معاونان، مدیران شرکت‌های حمل‌ونقلی مسافری و مدیران مناطق به شکل برخط برگزار شد، گفت: ایام نوروز فرصت بی‌نظیری است تا مسافران ریلی که سفرای راه‌آهن هستند، پیام مثبتی از اکرام و احترام در سفرهای ریلی را به جامعه منتقل کنند.

مدیرعامل راه‌آهن با ابراز خشنودی از اینکه حمل‌ونقل ریلی از اولویت‌های دولت سیزدهم است، تاکید کرد: حمل‌ونقل ریلی به‌ویژه در بخش مسافری همواره مورد توجه همگان بوده است و وزیر محترم راه و شهرسازی نیز در سخنان خود بر اولویت بخش ریلی بر سایر مدهای حمل‌ونقلی تاکید داشته اند.

صالحی با بیان اینکه در ماه گذشته راه‌آهن توانست از رقم ۲۴ میلیون و ۴۰۰ سفر از ابتدای سال عبور کند، اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم این روند را ادامه دهیم و در صورت تحقق این امر، تا پایان امسال می‌توانیم ان‌شاالله رکورد جدیدی در جابه‌جایی مسافر خلق کنیم.

ارتقای سامانه‌‌‌های پیش‌فروش بلیت‌های نوروزی، از دیگر مسائلی بود که مدیرعامل راه‌آهن در این جلسه به آن اشاره و تاکید کرد: انتظار می‌رود بهترین خدمات برای پیش‌فروش اینترنتی و حضوری بلیت ارائه شود و هر مشکلی در این زمینه به فوریت رفع شود.

صالحی همچنین ضمن اشاره به اقدامات انجام شده برای نوروز سال ۱۴۰۱ گفت: خوشبختانه در سال گذشته، گزارشی از ایجاد بازار سیاه منعکس نشد و این یک موفقیت برای راه‌آهن و حوزه ریلی است که ایمن ترین، راحت ترین و به صرفه‌ترین خدمات حمل‌ونقل را بدون وجود چنین معضلاتی به مسافران ارائه می‌دهد.

وی ضمن ابراز امیدواری از اینکه نکات مطرح در این جلسه و بهره گیری، یادآوری و اشتراک‌گذاری تجربیات سنوات گذشته، منجر به سفرهای ایمن و آسوده در ایام نوروز ۱۴۰۲ شود، افزود : ارائه برنامه‌های فرهنگی خاص در ایام پیک سفرهای نوروزی و هماهنگی با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و سایر دستگاه‌های فرهنگی برای ارائه برنامه‌های کیفی باید در دستور کار قرار گیرد.

رئیس هیات‌مدیره راه‌آهن ضمن تشکر از اقدامات بی‌دریغ و موثر کارکنان این مجموعه در ایام پیک سرمای زمستانی گفت : علاوه بر اینکه در این ایام، ۸۰ کیلومتر افتتاح خطوط ریلی انجام شد، به هنگام بروز مشکلات تمامی همکاران در همه سطوح تلاش کردند تا ضمن مدیریت بحران و حفظ ایمنی، مسافران کمترین معطلی ممکن را داشته باشند.

وی همچنین با قدردانی از زحمات مهمانداران و روسای قطار در این ایام، خاطرنشان کرد: این دسته از همکاران باید در هر شرایطی و به‌ویژه در شرایط اضطراری، خدمات خود را با روی گشاده به مسافران ارائه دهند.

مدیرعامل راه‌آهن با یادآوری اینکه قطار همچون شهری متحرک با قومیت‌ها و هویت‌های مختلف است، تصریح کرد: ضرورت دارد تا ضمن خدمت رسانی، بازنمایی مناسبی از فعالیت بخش‌های مختلف راه‌آهن صورت گیرد تا مسافران نیز در جریان قرار گیرند که از هنگام حرکت قطار از ایستگاه تا رسیدن به مقصد، چه اقدامات و زحماتی انجام می‌شود.

صالحی با اشاره به اینکه از سال‌های قبل بیش از ۲‌هزار میلیارد انباشت تعهدات، فقط در حوزه ناوگان برای راه‌‌‌آهن باقی مانده، گفت: متاسفانه راه‌آهن سال‌هاست که به لحاظ بودجه به استضعاف کشیده شده است. این در حالی است که با توجه به اینکه میانگین سن ناوگان ریلی کشور بیش از ۳۰ سال است نیاز به صرف هزینه مناسب برای تعمیر و نگهداری و همچنین نوسازی ناوگان و زیرساخت است.