مرکز آمار منتشر کرد
آمار خوراکیها در ابتدای پاییز
کارنامه خوراکیها در مهر
مرکز آمار کشور اعداد و ارقام تورم خوراکیهای منتخب مناطق شهری کل کشور در مهر ماه را منتشر کرد. براساس آمار منتشر شده از میان ۲۴ کالای خوراکی، تنها یک کالا تورم مثبت دورقمی داشته است. این آمارها نشان میدهد از میان کالاهای بررسی شده ۹ کالا تورم ماهانه بیش از یک درصد، ۱۰ کالا تورم ماهانه منفی و تغییرات قیمتی ۵ کالا قابل توجه نبوده است. این آمارها نشان میدهد که بیشترین کاهش و افزایش قیمت در گروه میوهها و سبزیجات بوده است. براساس گزارش منتشر شده، قیمت هر کیلو خیار در شهریور ماه سال جاری حدود ۴ هزار و ۳۰۰ تومان بوده که در مهر ماه حدود هزار و ۱۰۰ تومان افزایش قیمت داشته است. به عبارت دیگر حدود ۲۸ درصد در یک ماه به قیمت هر کیلو خیار افزوده شده است. در مقابل بیشترین کاهش قیمت به پرتقال تعلق داشته است. آمارها نشان میدهد هر کیلو پرتقال در مهر ماه ۸ هزار و ۱۰۰ تومان بوده که به نسبت شهریور ماه با کاهش قیمت ۳۹ درصدی مواجه بوده است. بعد از آن بیشترین کاهش قیمت به سیب زمینی اختصاص داشته که تورم ماهانه آن منفی ۲۴ درصد بوده است. بعد از آن تورم ماهانه سیب درختی و گوجه فرنگی به ترتیب منفی ۲/ ۱۷ درصد و منفی ۹/ ۱۴ درصد بوده است. سایر اقلام بررسی شده نوسانات قیمتی در بازه منفی ۸/ ۶ درصد تا مثبت ۶/ ۲ درصد داشته است.
گران شدن برنج خارجی
آمارهای خوراکیهای مرکز آمار کشور نشان میدهد افزایش قیمت برنج خارجی درجه یک از مرداد ماه سال جاری شتاب بیشتری گرفته است. براساس این آمارها، در مهر ماه سال جاری قیمت هر کیلو برنج خارجی درجه یک حدود ۸ هزار و ۹۰۰ تومان بوده که به نسبت ماه قبل ۴/ ۱ درصد افزایش قیمت داشته است. اما آمارها نشان میدهد قیمت برنج خارجی به نسبت مدت مشابه سال قبل تفاوت چندانی نداشته بهطوری که حدود ۶/ ۳ درصد رشد را تجربه کرده است. بررسی روند قیمتی این کالای پرمصرف نشان میدهد قیمت برنج خارجی در مدت یک سال گذشته فراز و فرودهایی را تجربه کرده است. بهطوری که در آذرماه سال گذشته قیمت یک کیلوی آن از ۹ هزار تومان نیز فراتر رفته و به حدود ۹۱۰۰ تومان رسیده است. بعد از آن روند نسبتا نزولی را طی کرده بهطوری که در مرداد ماه سال جاری به کمترین مقدار خود در مدت مذکور، یعنی حدود ۸ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده است. بعد از آن روند قیمت برنج خارجی تغییر کرده و مجددا صعودی شده بهطوری که تا مهر ماه سال جاری حدود ۳۰۰ تومان به قیمت هر کیلو برنج خارجی افزوده شده است.
در مقابل، قیمت برنج داخلی تقریبا از بهار امسال تغییر چندانی نداشته است. آمارهای منتشر شده نشان میدهد قیمت هر کیلو برنج داخلی در مهرماه سال جاری حدود ۲۳ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل تغییر چندانی نداشته است. اما رشد نقطه به نقطه قیمت برنج داخلی حدود ۵۴ درصد بوده است. روند قیمتی این محصول داخلی نشان میدهد که قیمت آن از آبان سال گذشته تا فروردین ماه از حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان به حدود ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. به عبارت دیگر در مدت ۵ ماه حدود هزار و ۸۰۰ تومان به قیمت هر کیلو برنج داخلی اضافه شده است. اما بررسی روند قیمت برنج داخلی نشان میدهد از فروردین تا خرداد سال جاری حدود ۶ هزار تومان به قیمت هر کیلو برنج اضافه شده و قیمت آن در حدود کیلویی ۲۳ هزار تومان تثبیت شده است. این روند تا مهر ماه نیز ادامه داشته است.
کاهش قیمت در گوشت قرمز
براساس آمارهای منتشر شده، قیمت گوشت قرمز (گوشت گاو و گوسفند) از آبان سال گذشته تا فروردین سال جاری روند صعودی را سپری کرده و بعد از آن تقریبا روند با ثباتی داشته است. البته قیمت هر کیلو گوشت قرمز در مهر ماه به نسبت شهریور ماه حدود ۲ درصد کاهش داشته است. بررسیها نشان میدهد قیمت هر کیلو گوشت گاو و گوساله در مهر ماه سال جاری حدود ۸۷ هزار تومان و قیمت هر کیلو گوشت گوسفند در همین ماه حدود ۹۸ هزار تومان بوده است. از سوی دیگر رشد قیمتی گوشت گاو و گوساله در مدت یک سال منتهی به مهر ماه سال جاری حدود ۵۱ درصد و رشد قیمتی گوشت گوسفند در مدت مذکور حدود ۵/ ۶۸ درصد بوده است.
ارزانی ۱۱ درصدی قیمت تخم مرغ
آمارهای مرکز آمار کشور نشان میدهد قیمت یک کیلوگرم تخم مرغ ماشینی در مهر ماه به نسبت مدت مشابه سال گذشته حدود ۷/ ۱۰ درصد کاهش داشته است. براساس این آمار قیمت هر کیلو تخم مرغ در مهر ماه سال جاری به ۹ هزار تومان رسیده است که به نسبت ماه مشابه سال گذشته حدود هزار تومان ارزانتر شده است. البته روند قیمتی تخم مرغ نشان میدهد که از آذرماه تا خردادماه روندی نزولی داشته است و در خردادماه کمترین قیمت این محصول در یک سال گذشته بوده است. اما بعد از آن در تیرماه افزایش قیمت را تجربه کرد ولی در ماههای بعدی قیمتها کاهشی شده است. البته آمار منتشر شده حاکی از این است که قیمت یک شانه تخممرغ در مهر ماه به نسبت شهریورماه تغییر قیمت قابلتوجهی نداشته است.آمارها نشان میدهد که قیمت هر کیلو مرغ در مهرماه حدود ۱۳ هزار تومان بوده که قیمت آن به نسبت ماه قبل حدود ۴/ ۴ درصد کاهش داشته است. قیمت مرغ نیز در مدت یک سال گذشته دورههای مختلفی را تجربه کرده است. از آبان ماه سال گذشته تا فروردین ماه سال جاری روند قیمتی افزایشی بوده و از فروردینماه تا خردادماه روندی نزولی طی کرده است. پس از آن تا مردادماه مجددا قیمتش افزایش داشته و پس از آنکه در مردادماه به قیمت ۱۴ هزار تومان برای هر کیلو رسید، مسیر خود را تغییر داده و به سمت کاهش قیمت حرکت کرده است. آمارها نشان میدهد رشد نقطه به نقطه قیمت هر کیلو مرغ ماشینی در مهرماه سال جاری حدود ۶/ ۳۳ درصد مثبت بوده است.
لبنیات بر دور گرانی
بررسی روند قیمتی گروه لبنیات نشان میدهد که در مدت یک سال گذشته تقریبا روندی صعودی داشته است. بهطوری که تورم سالانه قیمت هر لیتر شیر پاستوریزه در مهرماه سال جاری به نسبت مدت مشابه سال گذشته، حدود ۳/ ۶۱ درصد بوده است. قیمت پنیر ایرانی نیز در مدت یک سال حدود ۴۰ درصد افزایش و قیمت هر کیلو ماست پاستوریزه نیز حدود ۲/ ۳۷ درصد رشد داشته است. افزایش قیمت در گروه لبنیات اگرچه بهصورت رسمی صورت نگرفته اما عملا شرکتهای لبنی آن را به بهانههای مختلف مانند گران شدن بستهبندی و افزودنیهای مختلف منطقی جلوه دادند. نگاهی به آمارهای ماهانه این گروه نیز نشان میدهد که در مهرماه به نسبت شهریورماه همچنان نرخ تورم در این گروه مثبت بوده است. تورم ماهانه شیر ۱/ ۲ درصد، ماست ۶/ ۰ درصد و پنیر ایرانی ۴/ ۲ درصد مثبت بوده است.
کاهش قیمت در ترهبار
آمارهای منتشر شده حاکی از این است که در مهر ماه سال جاری قیمت میوهها و سبزیجات به جز خیار با کاهش مواجه بوده است. این آمار نشان میدهد که قیمت هر کیلو موز در مهر ماه به حدود ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است که به نسبت شهریورماه حدود ۹ درصد کاهش داشته است. اما بیشترین کاهش در قیمت میوههای منتخب اعلام شده به پرتقال اختصاص دارد که نسبت به شهریورماه حدود ۴۰ درصد کاهش داشته است. در گروه سبزیجات نیز قیمت پیاز، گوجهفرنگی و سیبزمینی با کاهش و خیار با افزایش روبهرو بوده است. آمارها نشان میدهد که هر کیلو گوجهفرنگی در مهرماه بهطور متوسط به قیمت ۲۵۰۰ تومان عرضه شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۴۲ درصد کاهش قیمت داشته اما در مقابل قیمت هر کیلو خیار به حدود ۵ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده که به نسبت شهریورماه حدود ۷/ ۲۷ درصد افزایش قیمت داشته است. بارشهای زیاد در سال جاری موجب رونق در بخش کشاورزی شده و محصولات کشاورزی به خوبی در بازار عرضه شده است. این افزایش عرضه موجب کاهش قیمت در بازار شده است.
نوسان کم در قیمت قند و شکر
روند قیمتی یکساله در گروه قند و شکر نشان میدهد که از آبانماه تا بهمنماه تقریبا قیمتها در این دو کالا ثابت بوده است. بعد از آن تا اردیبهشتماه روند صعودی در پیش گرفته و در اردیبهشت ماه به بالاترین قیمت خود در یکسال گذشته رسیده است. اما در اردیبهشتماه روند قیمتی تغییر کرده و به مرور کاهشی شده است. بر اساس آمار منتشر شده در مهرماه قیمت هر کیلو قند حدود ۷ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلو شکر حدود ۶ هزار تومان بوده است که به نسبت شهریور ماه قیمت قند حدود ۶/ ۰ درصد کاهش و قیمت شکر ۵/ ۱ درصد افزایش داشته است.
افزایش قیمت کمتر از انتظار
روند قیمت چای در یک سال گذشته متفاوت بوده است. آمارها نشان میدهد که قیمت هر بسته نیم کیلویی چای در مهر ماه سال گذشته حدود ۳۰ هزار تومان بوده که در مهر سال جاری به حدود ۵۶ هزار تومان رسیده است. به عبارت دیگر در یک سال منتهی به مهر سال جاری رشد قیمتی حدود ۷/ ۸۷ درصد را تجربه کرده است. روند قیمتی این محصول نشان میدهد که از مهر سال گذشته تا تیرماه سال جاری قیمت تقریبا ثابت بوده اما از تیرماه به مرور به قیمت چای افزوده شده است. افزایش قیمت چای به دلیل تغییر در ارز تخصیص یافته به آن است. پیش از تیرماه چای از گروه کالاهایی بود که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشد، اما بعد از تیرماه ارز آن از طریق ارز نیمایی تامین میشود. در نتیجه افزایش قیمت در این محصول به دلیل تغییر در قیمت ارز وارداتی آن است. از این منظر میتوان گفت از آنجا که قیمت ارز نیمایی حدودا ۳ برابر دلار ۴۲۰۰ تومانی است، در نتیجه قیمت چای کمتر از افزایش قیمت تغییر ارز آن افزایش داشته است.
ارسال نظر