شماره روزنامه ۶۱۲۴
|

  • سقوط پلکانی وام مسکن

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: سقوط مرتب سهم مسکن از تسهیلات بانکی طی نیمسال اول –در ادامه ریزش در سال‌های اخیر- از «ضعف پنهان» بانک‌ها در تامین مالی بخش مهم اقتصاد حکایت دارد. این سهم از ۷درصد سال گذشته به ۶درصد در ۴ماه اول امسال و ۵.۶درصد در ۶ماه تنزل کرده؛ سهم متعارف حداقل ۲۰درصد است. رکوردهای جدید نیز از ناکارآمدی وام خرید و نپرداختن وام تعمیرات ثبت شده است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از راز این سقوط نشان می‌دهد، منبع شارژ مسکن، خودش دشارژ شده و با «جریمه» هم برنمی‌گردد. بانکدارها سه راهکار پیشنهاد می‌کنند.
  • تعیین‌‌ رتبه «معضل مسکن»

    دنیای‌اقتصاد: تامین مسکن، مشکلی جهانی است؛ اما شدت و ضعف آن در نقاط مختلف دنیا متفاوت است. بررسی شدت چالش مسکن برای ساکنان ایران و مقایسه آن با داده‌‌های سایر نقاط دنیا از آن حکایت دارد که چالش تامین سرپناه مناسب و تامین هزینه‌‌های آن معضلی به مراتب جدی‌‌‌‌تر برای ایرانی‌‌ها و در نگاهی کلی‌‌تر ساکنان کشور است. این در حالی است که بخش قابل‌توجهی از ساکنان هلند، کانادا و استرالیا نیز در زندگی خود به‌‌طور جدی با چالش هزینه تامین مسکن مواجه هستند.
  • اجبار ساختمان‌‌‌ها به رعایت ایمنی آتش‌‌‌سوزی

    تدوین ویرایش جدید مبحث ۳ مقررات ملی و کنترل ساختمان با موضوع محافظت ساختمان‌‌‌ها در برابر آتش در همکاری با دفتر مقررات ملی به زودی آغاز خواهد شد؛ اجبار تمامی ‌‌‌ساختمان‌‌‌ها برای مقاوم‌‌‌سازی در مقابل آتش‌‌‌سوزی بخشی از این ویرایش خواهد بود. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی در ویرایش سال ۱۳۹۵ از مقررات ملی و کنترل ساختمان بر موارد مهمی از جمله ضوابط آتش برای مصالح، ضوابط آتش برای نما، مقاومت در برابر آتش، ضوابط نصب سیستم‌های اطفای حریق و بسیاری از موارد مرتبط و مهم تاکید شد. با وجود این حوادثی نظیر حادثه چالوس و بیمارستان گاندی، باعث شد تا ویرایش و به‌روزرسانی از این مقررات در دستور کار قرار گیرد. در ویرایش سال ۱۳۹۵ ضوابط مرتبط با آتش در برخی از ساختمان‌‌‌ها از جمله ساختمان‌‌‌های مسکونی با ارتفاع کم اجباری نشده بود که در ویرایش جدید این موضوع بررسی و به احتمال زیاد حوزه اجباری مقررات در این زمینه توسعه خواهد یافت. در نهایت اجباری شدن ضوابط آتش برای تمامی ساختمان‌‌‌ها مدنظر است. همچنین موضوعاتی از جمله تخلیه دود و موضوع طراحی پایه عملکردی در ویرایش جدید همراه با ضوابط نما در ویرایش جدید به‌روز خواهد شد.
  • برداشت دوگانه از قانون پشتیبان برقی‌‌‌سازی

    تعدادی از رانندگان تاکسی اقدام به خرید تاکسی‌‌‌‌‌‌های فیروزه‌‌‌ای برقی کرده‌‌‌اند، اما عدم‌تحقق وعده‌‌‌های مالی، صدای اعتراض آنها را بلند کرده است. قرار بود با اجرای ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌‌‌پذیر، نیمی از قیمت خودروهای برقی که رقمی بیش از یک میلیارد تومان می‌شود، به شکل کمک بلاعوض دولت به رانندگان تاکسی برقی پرداخت شود؛ اما هنوز قدمی برای این موضوع برداشته نشده است.
  • شهرها برای زلزله آماده می‌‌‌شوند

    مطابق با ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران کشور، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی موظف به شناسایی حریم گسلی ۳۹ شهر کشور شد؛ از این تعداد حریم گسلی ۳۵ شهر‌شناسایی شده و انجام مطالعات در ۴ شهر دیگر به مرور در برنامه قرار دارد. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه وشهرسازی از شهرهای مورد بررسی، ممنوعیت ساخت‌وساز در حریم گسل‌‌‌های اصلی ۶ شهر ابلاغ و اجرایی شده است و مابقی نیز برای بررسی و ابلاغ به شورای عالی شهرسازی و معماری ارائه شده است. تعدیل ساخت‌وسازها و مقاوم‌سازی ساختمان‌‌‌هایی که بر روی این محدوده‌‌‌ها احداث شده‌‌‌اند از جمله اقداماتی است که مجموعه وزارت راه و شهرسازی و مشخصا مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، بر آن اهتمام دارد. همچنین بر اساس ماده ۱۴ قانون مدیریت بحران و آیین‌نامه استاندارد ۲۸۰۰ (آیین‌‌‌نامه طراحی ساختمان‌‌‌ها در برابر زلزله) ممنوعیت قرارگیری ساختمان‌‌‌هایی که حاوی مواد خطرزا بوده و در زمان زلزله نشت از آنها سبب بروز سوانح گسترده می‌شود در دستور کار قرار گرفت. با توجه به قرارگیری ایران در کمربند لرزه‌‌‌خیز جهان، شناسایی حریم ناایمن گسل‌‌‌ها و همچنین مقاوم‌‌‌سازی آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • ترافیک لذت‏‏‌بخش؛ چگونه؟

    دنیای اقتصاد-نیلوفر ادیب‏‏‌نیا: ترافیک یا همان رفت‌‌‌وآمد بین کار و منزل، ‌‌‌ در تهران و احتمالا تعداد دیگری از کلان‌شهرهای جهان، در ردیف «فعالیت‌‌‌های روزانه عذاب‌‌‌آور» محسوب می‌شود چون «بخش زیادی از وقت مفید شهروندان، هر روز در ازدحام خودروهای متوقف در خیابان‌‌‌ها و بزرگراه‌‌‌ها، تلف می‌شود». این وضعیت باعث شده، تهرانی‌‌‌ها ترافیک را با «معطلی در معابر»، هم‌‌‌معنا بدانند؛ اما در سه شهر آمریکا، دستاورد مجموعه‌‌‌ای از سیاست‌‌‌های شهری، شهروندان را با «ترافیک لذت‌‌‌بخش» روبه‌رو کرده است. ترافیک، جریان رفت و آمد یا سفرهای روزانه درون‌‌‌شهری است که بسته به هنر شهرداران، ‌‌‌ می‌تواند حالت «ازدحام خودرویی» و «طاقت‌‌‌فرسا» داشته باشد یا برعکس، «مطلوب و باکیفیت».
  • اجاره‌بهای آپارتمان‌های منطقه ۲

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: آپارتمان‌های در نوبت اجاره در بازار مسکن منطقه ۲ تهران با متوسط اجاره‌بهای ماهانه ۲۷ میلیون تومان و پول پیش ۵۲۰ میلیون تومانی، فایل شده است. گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» از بازار اجاره در این منطقه حاکی است، اختلاف رقم اجاره‌بهای ماهانه بین محله‌های گران و متوسط منطقه۲، کاملا محسوس است. در محله‌‌های لوکس و گران بازار مسکن منطقه۲، ارقام اجاره‌بهای ماهانه، ۳۰ میلیون به بالا است اما در محله‌های متوسط این منطقه،‌ این رقم زیر ۲۰ میلیون تومان پیشنهاد می‌شود. وزن اجاره‌بهای ماهانه در عمده فایل‌ها از وزن پول پیش، بیشتر است و حدود دو سوم کل بهای اجاره را شامل می‌شود. در جدول زیر، فایل‌های اجاره در محله‌های منتخب منطقه ۲ طی هفته‌های گذشته از پاییز، آمده است.
  • ساختمانی‌ها در بن‌بست

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: سازندگان مسکن نه فقط در تهران که در همه مناطق شهری کشور، بین «نقطه‌جوش قیمت ساخت» و «انجماد معاملات خرید» متوقف شده‌اند. فعالان این بازار در نظرسنجی «شامخ» بخش مسکن و ساختمان، وضعیت تورم تولید در نیمه اول امسال را «بالا و هم‌سطح» التهاب هزینه‌های سال گذشته توصیف کردند. این روایت حاوی ۷پیام است که یکی از آنها، افت شدید «نبض فروش سازنده‌ها» نسبت به ۱۴۰۲ است. در عین حال، شرکت‌های ساختمانی انتظار دارند در نیمه دوم سال، وضعیت قرمز بازار با بهبود اوضاع تولید و فروش تغییر پیدا کند.
  • سوء برداشت از «فراوانی زمین» و «کمبود مسکن»

    فرشید سامانپور/ پژوهشگر حوزه شهری
    خانم دکتر صادق، وزیر محترم راه و شهرسازی، در نشستی با معاونان از عددسازی در این حوزه انتقاد و بیان کرد که تعداد واحدهای در حال ساخت در اراضی ملی از نصف میزان اعلام‌شده بیشتر نیست. این صحبت‌‌‌ها تاییدی بر تشکیک چندماه گذشته کارشناسان به آمارهای مدیربخش مسکن بود. ولی ما پیشنهاد می‌‌‌کنیم که ایشان این کم‌‌‌کاری را روی اراضی ملی به چشم یک فرصت ببینند.
  • سال مراقبت از مستاجرها

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژاد‌قربان: هموار کردن راه برای خانه‌‌‌های اجاره‌‌‌ای مقرون به صرفه یکی از اهداف نهادهای جهانی برای مستاجران است و روز جهانی مستاجرها اهمیت مسکن ایمن و مقرون به صرفه را برای همه برجسته می‌کند. یکی از عناصر کلیدی در حقوق سازمان ملل «مسکن در دسترس و مقرون به صرفه برای همه» است و روز جهانی مستاجرها در واقع یادآور حقوق، چالش‌‌‌ها و نابرابری‌‌‌هایی است که مستاجران در سراسر دنیا با آن مواجه هستند که این سازمان به دنبال راه‌‌‌هایی برای تقویت این بازار است.
  • پاداش‌تراکم به جای تراکم‌فروشی

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: فساد در صدور جواز ساختمانی با تراکم‌فروشی، بدون آنکه «خواسته سازنده» سرکوب شود، می‌تواند یک‌بار برای همیشه پایان یابد. الگوی آمریکایی در تنظیم بازار جواز ساختمانی، «حق انتقال توسعه» نام دارد که تهدید «محدودیت ارتفاعی ساخت‌وساز» در محله‌هایی از شهر را به «فرصت پاداش تراکم» تبدیل می‌کند.
  • سرنوشت قیمت مسکن

    دنیای اقتصاد: بازیگران و تماشاچی‌های بازار مسکن – معامله‌گران و افرادی که قدرت خرید ندارند- بعداز حداقل سه ماه ثبات ‌نسبی قیمت‌ها، درباره «اثر تنش‌های منطقه» پرسش دارند. «دنیای‌اقتصاد» برای پاسخ، دو کارنامه از «بروز ریسک تنش» در بازار مسکن را مورد بررسی قرار داده است؛ تجربه اول به سال‌های اواخر دهه۵۰ و طول دهه۶۰ مربوط می‌شود و رخداد دوم، «وقایع فروردین ۱۴۰۳» است. تنش منطقه، به‌صورت بالقوه، «تمایل به سرمایه‌گذاری ملکی» را کاهش می‌دهد و خط مسکن را از دلار جدا می‌کند. چشم‌انداز بازار ملک بر این اساس، با سه سناریو قابل پیش‌بینی است.
  • عمر کوتاه مدیریت در شهرداری تهران

    رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران با انتقاد از عمر بسیار کوتاه مدیریت‌‌‌ها در شهرداری تهران آن را یک برنامه «باخت – باخت» توصیف کرد. به گزارش اکوایران، سید جعفر تشکری هاشمی با بیان اینکه برای اینکه مدیران بتوانند ماموریت خود را به درستی دنبال کنند و با تیم‌‌‌های کاری خود هماهنگ شوند، به طور معمول عمر مدیریت باید حدود ۴سال باشد و در این صورت فرصت کافی برای اجرای سیاست‌‌‌ها و راهبردهای ابلاغ شده وجود دارد. اما در شهرداری تهران شاهد عمر بسیار کوتاه مدیریت‌‌‌ها بعضا در حد چندماه، چند هفته و گاه حتی چند روز هستیم. این اتفاق نامبارکی است که نه تنها موجب آسیب زدن به حیثیت کارکنان زحمت‌‌‌کش و مدیرانی که با کسب تجربه در یک کرسی کارگزاری قرار گرفته‌‌‌اند، می‌‌‌شود، بلکه حتی مدیران آینده را هم نسبت به سیستم بدگمان می‌‌‌کند.
  • طبیعت‏‌خواری در وقت اضافه

    دنیای اقتصاد-صدیقه نژادقربان: افزایش گرما در شهرها به خاطر «گذار از طبیعت شهر برای توسعه شهر» با شدت بیشتری نسبت به مناطق روستایی جهان در حال وقوع است و اگر شهرداران ۵۰۰ شهر پرجمعیت دنیا با همین دست‌‌فرمان، «طبیعت‌‌زدایی» را ادامه دهند، سه تهدید پرهزینه و احتمالا جبران‌‌ناپذیر دامن شهروندان، اقلیم شهر و اقتصاد شهر را خواهد گرفت.
  • هدف‌گذاری برنامه هفتم برای احیای بافت فرسوده

    تازه‌‌‌ترین آمار رسمی استخراج‌شده از سامانه ستاد ملی بازآفرینی شهری حاکی است، تا پایان شهریور ۱۴۰۳ بالغ بر ۳۰۵‌هزار واحد مسکن در بافت‌‌‌های فرسوده نوسازی شده است. بر اساس گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، شرکت بازآفرینی شهری ایران به عنوان راهبر و سیاستگذار در حوزه بازآفرینی شهری وظیفه شتاب‌‌‌بخشی به پروژه‌‌‌های بازآفرینی شهری، نوسازی مسکن و تامین خدمات زیر‌بنایی و روبنایی و محرومیت‌‌‌زدایی را بر عهده دارد. بر اساس برنامه هفتم توسعه کشور، در سال اول اجرای این برنامه باید عملیات ساخت ۱۵۰‌هزار واحد مسکن در بافت‌‌‌های فرسوده آغاز شود و تا پایان سال اول برنامه هفتم نیز ۱۰۰‌هزار واحد مسکن نوسازی شده در این بافت‌‌‌ها به بهره‌‌‌برداری خواهد رسید.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر