شماره روزنامه ۶۰۳۹
|

  • کروکی زمین ۲۰۰ متری

    دنیای اقتصاد: طرح اعطای ۲۰۰مترمربع زمین به هر خانوار مسکن‌ندار، چهار پرسش برای زوج‌های خانه‌اولی و همچنین کارشناسان اقتصادی و مقامات پیشین بخش مسکن به‌وجود آورده است. یکی از نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری با تشریح این طرح وعده داده است مردم امکان دسترسی بدون هزینه به کلید خانه ۱۲۰مترمربعی را دارند، آن هم نه در بیابان‌ها که داخل محدوده مسکونی ۸۰درصد از شهرها و همه روستاهای ایران. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره نشان می‌دهد، ۵۰درصد از حداقل ۴میلیون خانه‌ندار در کشور، ساکن ۹کلان‌شهر کشور هستند. به این ترتیب، مرکز ثقل «مساله مسکن» فقط در یک‌درصد از شهرهای ایران است. از طرفی، هیچ‌کدام از دولت‌ها از سال۸۶ تاکنون، با اختیار سراغ «زمین ۹۹ساله بیرون از شهرها» نرفتند، بلکه به‌دلیل نبود زمین دولتی در داخل محدوده شهرها مجبور به این انتخاب شدند. دوسوم از اراضی اختصاص‌یافته به مسکن‌سازی‌های دولتی در سال‌های اخیر، «زمین الحاقی» بوده است. منابع لازم برای تبدیل زمین خام بیرون شهر به قطعات ۲۰۰مترمربعی در تیراژ معادل تعداد مسکن‌ندارها، برحسب کسری از بودجه۱۴۰۳ کل کشور، برآورد شد.
  • اجاره‌‌‌بها در برج، آپارتمان و ویلا؛ نبض مسکن منطقه ۲

    دنیای اقتصاد، گروه مسکن و شهری: منطقه دو یکی از مناطق وسیع شهر تهران با تراکم جمعیتی بالا است. مجتمع‌‌‌های بسیاری در این منطقه ساخته شده است. بافت مسکونی این منطقه ترکیبی از عمدتا آپارتمان‌‌‌های سالخورده و در برخی محله‌‌‌ها نوساز، برج‌‌‌ها، مجتمع‌‌‌های مسکونی و خانه‌های ویلایی است. بنابراین طیف وسیعی از تنوع و سبک زندگی و طبقه‌‌‌های اجتماعی را در این منطقه می‌توان مشاهده کرد. اما وضعیت اجاره‌‌‌بها در این منطقه براساس تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از فایل‌‌‌های رهن و اجاره واحدهای مسکونی، حکایت از آن دارد که آپارتمان‌‌‌های اجاره‌‌‌ای با میانگین مبلغ ۸۰۰میلیون تومان پول پیش و ۲۴ میلیون تومان اجاره‌‌‌‌‌‌بهای ماهانه به بازار عرضه شده است. این رقم از محله‌‌‌های منتخب منطقه ۲ و براساس فایل‌‌‌های موجود، به دست آمده است. با توجه به میانگین مساحت آپارتمان‌‌‌ها در فایل‌‌‌های این منطقه، می‌توان گفت اجاره‌‌‌بهای پیشنهادی در منطقه۲ در حال حاضر، ماهانه میانگین حدود ۵۵۰ هزار تومان در مترمربع است. این رقم با تبدیل کامل پول پیش به اجاره‌‌‌بهای ماهانه به دست می‌‌‌آید. فایل‌‌‌ها دارای مساحت میانگین ۸۴ مترمربع و میانگین عمر بنای ۸ سال ساخت است.
  • سرعت‌گیر تورم مسکن

    دنیای اقتصاد: بازار معاملات مسکن خردادماه با سه نیروی ضدتورمی روبه‌رو شد. نتایج تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از نبض خرید و فروش آپارتمان در تهران حاکی است، شاخص «قیمت پیشنهادی ۲۲منطقه و محله‌های منتخب» در پایان بهار ۲درصد نسبت به میانه فصل افزایش یافت؛ اما برآیند نیروهای موثر روی رفتارها و قیمت‌ها اثر این رشد را خنثی کرد. واسطه‌ها از تغییر سطح قیمت مسکن خبر می‌دهند.
  • ‌‌‌ نظافت تهران با قرارداد ۲۰ سال پیش

    دنیای‌اقتصاد: جمع‌‌‌آوری به موقع زباله‌‌‌ها از مخازن پسماند در محله‌‌‌ها یکی از مطالبات عمده تهرانی‌‌‌ها در مناطق مختلف شهر است؛ از بالاشهر گرفته تا مناطق جنوبی پایتخت. گزارش‌‌‌های میدانی از سطح شهر تهران حکایت از آن دارد که مخازن جمع‌‌‌آوری زباله در کوچه‌‌‌ها و محله‌‌‌ها در ساعات میانی روز، ‌‌‌ دچار «سرریز زباله» می‌شود و از طرف دیگر، در برخی نقاط نیز در ابتدای صبح، این وضعیت وجود دارد که هر دو حکایت از «ضعف مدیریت شهری در نظافت به موقع شهر» دارد. شهرداری از طریق مجموعه‌‌‌ای از پیمانکاران، عملیات نظافت و جمع‌‌‌آوری زباله‌‌‌ها از مخازن سطح شهر را پیش می‌‌‌برد. «اکوایران» درباره نارضایتی تهرانی‌‌‌ها از «ساده‌‌‌ترین مسوولیت شهرداری، ‌‌‌ یعنی نظافت به موقع و درست تهران» با یک مقام مسوول در شهرداری گفت‌‌‌وگو کرده است.
  • تیرهای انتخاباتی در بازار مسکن

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: بازار مسکن در ماه انتخابات شاهد رفتار معنادار هر دو سمت معاملات است. تقاضای خرید انتظار تعدیل قیمت‌ها در دولت جدید را دارد و یک گروه در دسته فروشنده‌ها نیز با همین نگاه، «صبر» کرده است. اما در ماه «اعلام رئیس‌جمهور منتخب» متغیر کلیدی بازار ملک چه جهتی پیدا می‌کند؟ «دنیای‌اقتصاد» با بررسی تورم مسکن در ماه‌های تیر سال‌های انتخابات، به این پرسش پاسخ داده است. شروع کار یک رئیس‌جمهور با جهش ۱۲درصدی قیمت مسکن همراه شد و با انتخاب رئیس‌جمهور دیگر ۵درصد ریزش کرد.
  • اجاره‌بها در مناطق جنوبی تهران؛ چند؟

    دنیای‌اقتصاد-گروه مسکن و شهری: فایل‌های اجاره آپارتمان در پنج منطقه جنوبی تهران طی روزهای گذشته را ترکیبی از آپارتمان‌های میانسال و آستانه سالخورده تشکیل می‌دهد. با این حال واحد اجاره‌ای نوساز یا کم‌سن (زیر ۵ سال ساخت) هم در این بازار به چشم می‌‌خورد اما نتایج تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از این بخش از بازار اجاره مسکن تهران حاکی است، سمت تقاضا (اجاره‌نشین‌ها) عمدتا به دنبال فایل‌های با سن‌بنای بیشتر هستند تا بلکه «توان پرداخت»‌شان بتواند از پس اجاره‌بها بربیاید. در جدول امروز نبض‌بازار مسکن «دنیای‌اقتصاد» آپارتمان‌هایی از مناطق ۱۵ تا ۱۹ برای اجاره وجود دارد که میانگین مساحت این واحدها ۸۳ مترمربع و سن‌بنای متوسط آنها نیز ۷ سال ساخت است. این واحدها با مبالغ متوسط ۱۰میلیون اجاره‌بهای ماهانه و ۵۰۰میلیون تومان پول‌پیش فایل شده است که بر این اساس مشخص می‌شود اجاره‌بهای هر مترمربع از این آپارتمان‌ها (با تبدیل کامل پول پیش به اجاره‌بهای ماهانه)، زیر ۲۰۰ هزار تومان است. متوسط این رقم برای شهر تهران (با استناد به فایل‌های اجاره یا همان «اجاره‌بهای پیشنهادی») حدود ۳۲۰ تا ۳۳۰ هزار تومان است.
  • وام مسکن زنده شد؟

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: کارنامه «تامین مالی مسکن» طی دو ماه اول امسال تحت تاثیر «شارژ دستوری» سازنده‌های خاص، نمره درخشان گرفت. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد وام‌دهی به پروژه‌های مسکن‌دولتی باعث شد پرداخت وام ساخت ۲.۶برابر شود. خریداران مسکن اما از این پرواز تسهیلاتی جاماندند؛ «وام خرید» سقوط بزرگ کرد.
  • ۲۰۰‌هزار مسکن کجا ساخته شد؟

    دنیای‌اقتصاد:چند روز پیش کانال تلگرامی روزنامه «دنیای‌اقتصاد» با طرح این پرسش که «آدرس ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی کلنگ‌‌زنی شده در تهران کجاست؟»، نوشت: آدرس این ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی که به نام مسکن حمایتی یا بخشی از طرح مسکن ملی، گفته شده که کلنگ‌‌زنی شده، کجاهای شهر تهران است؟
  • ۱۰ فرمان در بخش مسکن

    حبیب‌الله طاهرخانی/ بهروز ملکی
    مسکن، مهم‎‌ترین نیاز بشر، پس از غذا و پوشاک است. اهمیت مسکن تاجایی است که در اصول ۳۱ و ۴۳ قانون اساسی نیز به آن اشاره شده است. طی دهه‌‌‌های اخیر، اقتصاد مسکن، توجه سیاستگذاران اقتصادی-اجتماعی را بیش از پیش به خود جلب کرده است. دلایل متعددی برای این امر قابل ذکر است. مهم‌ترین دلیل این است که هزینه مسکن، مهم‌ترین بخش هزینه‌‌‌های خانوار را تشکیل می‌دهد. ضمن اینکه بیشترین وزن را در محاسبه شاخص قیمت مصرف‌کننده دارد. علاوه بر این، بخش مسکن، ارتباط گسترده‌ای با سایر بخش‌‌‌های اقتصاد دارد.
  • قیمت آپارتمان‌‌های «تهران‌‌ قدیم»

    دنیای‌اقتصاد، گروه مسکن و شهری: منطقه ۱۲ یکی از مناطق قدیمی شهر تهران است که امروز بخش قابل‌توجهی از املاک موجود در آن، کاربری تجاری پیدا کرده و در خدمت کسبه‌‌های بازار قرار گرفته است.
  • عیار مسکن ۱۰ میلیونی

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: احتمال غفلت دولت چهاردهم از مساله اصلی بخش مسکن و مشغول‌شدن به بیراهه «خانه‌سازی دولتی» باتوجه به دیدگاه‌های برخی نامزدها، کم نیست. آنچه می‌تواند انحراف سیاستی برای حل مشکل خانه‌ندارها را رقم بزند، اشتباه دولت جدید در تشخیص «مساله اصلی» بازار مسکن است. کمبود عرضه مسکن، «مساله اول» نیست، بلکه «مساله سوم» است.
  • گسل اجاره تهران-حومه

    دنیای اقتصاد: جریان مهاجرت مستاجرهای تهران به دو نقطه از حومه پایتخت، به دو دلیل رو به افزایش است. گزارش میدانی و بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از حرکت محسوس اجاره‌نشین‌ها به پرند و پردیس حاکی است، «گسل بزرگ اجاره‌بها بین تهران و اطراف تهران» و همچنین «سهم پایین هزینه ماهانه اجاره در سبد خانوارهای حومه‌نشین نسبت به تهرانی‌ها» باعث این جابه‌جایی شده است. اجاره‌بها در حومه برای تمدیدی‌ها زیر ۳۰درصد و برای قراردادهای جدید زیر ۴۰درصد افزایش پیدا کرده است. از بازار اجاره پرند و پردیس ۱۲پیام مخابره شده است.
  • آدرس ۲۰۰‌هزار مسکن حمایتی تهران کجاست؟

    کانال تلگرام روزنامه «دنیای‌اقتصاد» نوشت: ۹ خرداد ماه امسال، شهرداری تهران با اجرای یک طرح «مسکن‌‌‌سازی» در سطح شهر، اعلام کرد: «کلنگ ساخت ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی در تهران را به زمین زدیم.» این مراسم با حضور سرپرست ریاست جمهوری و شهردار برگزار شد. بعداز آن، مدیران شهری تهران اعلام کردند، «شروع به ساخت ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی در تهران، یک اقدام عظیم و بی‌‌‌سابقه در شهر است.» آیا واقعا «شروع به ساخت ۲۰۰‌هزار مسکن»، کاری عظیم در تهران است؟ بررسی‌‌‌های گروه شبکه‌‌‌های اجتماعی روزنامه «دنیای‌اقتصاد» درباره این پاسخ نشان می‌دهد، «ساخت ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی در یک روز در شهر تهران، عظیم نیست، بلکه بسیار عظیم است». با این حال، در کنار این پرسش، «سوال مهم‌تر» آن است که «آدرس این ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی که به نام مسکن حمایتی یا بخشی از طرح مسکن ملی، گفته شده که کلنگ‌‌‌زنی شده، کجاهای شهر تهران است؟» شهرداری هنوز اسامی کامل مناطق و محله‌‌‌هایی را که این ۲۰۰‌هزار واحد مسکونی در آنها ابتدای خرداد ماه کلنگ‌‌‌زنی شد منتشر نکرده است.
  • منوی مسکن ۵ نامزد

    نگاه نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری، به غیر از یک نفر از کاندیداها، نسبت به «یکی از مهم‌ترین مسائل اقتصادی خانوارها، یعنی تامین مسکن» از اظهارنظرهای آنها و همچنین اعضای ستادهای انتخاباتی‌شان مشخص شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از آنچه محمدباقر قالیباف، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی و همچنین امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی درنظر دارند برای خانه‌اولی‌ها انجام دهند، نشان می‌دهد دو کاندیدا با مداخله مستقیم دولت در مسکن‌سازی به شیوه‌هایی که از دهه۸۰ روی زمین‌های دولتی پیاده شد، زاویه دارند. یکی از این دو کاملا مخالف مسکن‌سازی دولتی است و دیگری، مدل منتهی به تولید خوابگاه روی زمین‌های ۹۹ساله به جای ساخت خانه را قبول ندارد. با این حال پیش‌بینی می‌شود «اجاره به شرط تملیک برای خانه‌دارشدن» توسط یکی از آن دو نامزد درصورتی‌که به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شود، به اجرا دربیاید. دو نامزد دیگر اما قصد دارند طرح دولتی ساخت انبوه مسکن را به پشتوانه ماده‌ای از برنامه هفتم با قدرت پیش ببرند. یک نامزد دیگر انتخابات، قصد «کاهش قیمت از طریق کاهش هزینه‌های ساخت» را دارد. دو خلأ عمده در منوی مسکن نامزدها شامل «نحوه مهار محرک‌های بیرونی تورم مسکن» و «چگونگی رونق بخش مسکن در دل شهرها (بافت‌های فرسوده)» می‌شود.
  • طرح ترافیک چگونه تغییر می‌‌‌کند؟

    مدیرعامل سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهر تهران در مورد شاخص‌‌‌های مطالعاتی طرح ترافیک جدید پایتخت توضیحاتی ارائه کرد و گفت: تغییرات پس ‌‌‌از مطالعات فنی و پژوهشی تا زمستان امسال نهایی می‌شود و قصد داریم نسخه جدید را در سال آینده اجرایی کنیم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر