تا «همایش بازارها»
تفاوت ملکی تهران با سایر کلانشهرها
تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» از طریق گفتوگو با تعدادی از سازندههای مسکن در شهرهای بزرگی همچون اصفهان نشان میدهد: برداشت این سازندهها آن است که در شهر محل فعالیتشان، «گذر از رونق معاملات خرید مسکن به رکود» خیلی سریعتر از آنچه در تهران رقم میخورد، اتفاق میافتد. مثلا در اصفهان سال گذشته، در فاصله زمانی خیلی کوتاه، نبض معاملات خرید مسکن از کار میافتد و خرید و فروش آپارتمان به رکود میرود. سازندههایی که از شهرهای بزرگ کشور طی ماههای اخیر به تهران آمدهاند، اوضاع بازار املاک تهران را در مقایسه با آنچه در شهر خود اتفاق افتاده است، «فعال و مناسب» توصیف میکنند! به بیان دیگر عمق رکود معاملات مسکن در تهران که سال گذشته از نگاه تهرانیها سنگین بود، از نگاه فعالان ساختمانی ساکن در شهرهای بزرگ کشور، «ناچیز» برآورد میشود. آنها میگویند، در تهران حتی در زمان رکود، امکان فروش آپارتمان توسط سازنده وجود دارد و سمت تقاضا نیز در حدی که آماده خرید باشد، همواره در بازار جستوجوهای ملکی دیده میشود. اما در سایر شهرهای بزرگ کشور، هنگام شکلگیری رکود معاملات مسکن، کار عرضه نوساز به بازار فروش و در نتیجه کار ساخت و ساز جدید، تقریبا غیرممکن میشود.
بساز و بفروشهای فعال در شهرهای بزرگ کشور همچنین به بیاثر شدن وام خرید مسکن در شهر خود نیز اشاره میکنند و پیامد بیتوجهی سیاستگذار بخش مسکن به این موضوع را در بیانگیزه شدن برای ساخت و ساز (سرمایهگذاری مجدد برای ساخت مسکن) موثر میدانند.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، سیاستگذار بخش مسکن در حال حاضر اولویت تامین و حمایت مالی را سمت عرضه قرار داده است. این در حالی است که تجربه دورههای گذشته مشخص میکند حمایت یکطرفه در بازار مسکن و بیتوجهی به نیاز مالی خانهاولیها، امکان رونق ساختمانی را بهوجود نمیآورد. سازنده هر چقدر در فرآیند ساخت، از تسهیلات مناسب برخوردار شود اما در مرحله فروش بهخاطر نبود قدرت خرید از ناحیه تقاضا، نتواند واحدهای ساخته شده را بفروشد، در عمل، وارد بنبست عرضه و سرمایهگذاری شده است و توان شروع پروژه ساختمانی بعد را از دست میدهد. اکنون برای آینده بازار مسکن با توجه به متغیرهای مختلف اثرگذار، یک پرسش مهم وجود دارد و آن نحوه نوسان قیمت مسکن است. «دنیای اقتصاد» در همایشی که نهم اردیبهشت ماه با عنوان «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۸» برگزار میکند، به این پرسشها پاسخ خواهد داد. همچنین همایش «سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید» نیز در همان تاریخ (در نوبت صبح) توسط «دنیایاقتصاد» برگزار میشود که در آن تصمیمگیران، اقتصاددانان و صاحبنظران ارشد کشور به آسیبشناسی «ماندگاری چالشهای اقتصاد ایران» میپردازند. علاقهمندان به شرکت در همایش میتوانند برای ثبتنام و حضور، به آدرس http://events.den.ir مراجعه کنند یا با شماره تلفن ۸۷۷۶۲۳۵۰ (دبیرخانه همایش) تماس بگیرند.
ارسال نظر