پلتفرم جدید کشت قراردادی بانک کشاورزی
همچنین بهای محصول پس از کسر بدهی کشاورزان بابت هزینههای صرفشده برای تامین نهادهها و خدمات تامین شده توسط پشتیبانها و تامینکنندگان، به کشاورز پرداخت میشود. یک روش دیگر، تامین نهادههای کشاورزان زعفرانکار به صورت تعهدی از فروشندگان پشتیبان یا تامینکننده است. در این روش، کشاورز طرف قرارداد با مجری کشاورزی قراردادی، خدمات و نهادههای خود را به صورت تعهدی از تامینکنندگان و فروشندههای خدمات و نهادههای کشاورزی طرف قرارداد با مجری خریداری کرده و بانک به عنوان رکن تضمین ضمانت، پرداخت هزینه این نهادهها را بر عهده دارد. در زمان برداشت و تحویل محصول کشاورزان به مجریان کشاورزی قراردادی، مجری با منابع خود یا منابع تسهیلاتی از بانک بهای محصول را با کسر هزینه و تسویه با پشتیبانان و تامینکنندگان به حساب کشاورز واریز میکند.
بدیهی است در صورت عدم ایفای تعهدات توسط کشاورز در سررسید، بانک نسبت به پرداخت دیون وی اقدام خواهد کرد. این مصوبه به عنوان یکی از گامهای فرآیند اجرای مدل جدید کشاورزی قراردادی مبتنی بر پلتفرم در بانک کشاورزی است که طراحی آن از سال گذشته با تاکید فرشید فرخنژاد مدیرعامل بانک کشاورزی در دستور کار کارشناسان این بانک قرار گرفت. با این اقدام بانک کشاورزی، یکی دیگر از برنامههای دولت به منظور تامین مالی زنجیرههای تولید مواد غذایی و تامین مایحتاج ضروری مردم وارد فاز اجرایی شده و انتظار میرود طی ماههای آتی با سرعت و مبالغ بالاتری دنبال شود. به گفته کارشناسان، استفاده از ابزارهای نوین اعتباری از جمله اعتبارات اسنادی داخلی، ضمانتنامه، برات الکترونیک، اوراق گام، کیف پول اعتباری و به گردش درآوردن این ابزارها در حلقههای زنجیره تامین در بخشهای مختلف، از یکسو نیاز متقاضیان تسهیلات را مرتفع کرده و از سوی دیگر با به حداقل رساندن تزریق نقدینگی توسط بانکها، مانع از افزایش نرخ تورم خواهد شد.
گرچه موضوع تامین مالی زنجیرهها موضوع بدیع و جدیدی نیست، اما به دلیل وجود برخی اشکالات تاکنون این طرح به جایگاه واقعی خود در شبکه بانکی نرسیده بود. طرح جدید بانک کشاورزی که با تامین مالی زنجیره تولید زعفران کلید خورده، ضمن رفع نیازهای مالی تولیدکنندگان در سریعترین زمان ممکن، ریسکهای متوجه بانک و مشتریان را به حداقل رسانده است.