تا چند سال پیش، چه کسی فکرش را میکرد که خودروهای بدون راننده، کشتیهای روباتیک و پهپادها در دهههای آینده رایج شوند. برخی از کارشناسان بازار کار استدلال میکنند که «دومین عصر ماشین» توانایی ما را برای خلق ثروت آزمایش میکند. براساس گزارش فدراسیون بینالمللی روباتیک، استفاده از روباتها در اقتصادهای پیشرفته در یکدهه گذشته بیش از دوبرابر شده است. حال سوال کلیدی این است که آیا روند صعودی استفاده از روباتها ادامه خواهد داشت و به تغییرات گسترده در تولید و تقسیمبندی ثروت منجر خواهد شد و در این میان بخشهای بزرگی از نیروی کار از بین میروند؟ آنچه در دنیا در حال وقوع است، نشان میدهد هوش مصنوعی و روباتها فرصتهای زیادی برای تولید ثروت ارائه میدهند و همانطور که فناوری هوش مصنوعی به تکامل خود ادامه میدهد، پتانسیل ایجاد ثروت را نیز افزایشی میکند. در پرونده امروز «باشگاه اقتصاددانان» به بررسی آخرین تحولات دنیای روباتها پرداخته و این موضوع را مورد پرسش قرار دادهایم که آیا وزن تولید ثروت در دنیا قرار است روی دوش روباتها بیفتد؟
در سال ۲۰۱۵ میلادی، شرکت «آمازون» دریافت که نرمافزارهای مورد استفاده این شرکت برای جذب نیرو، دچار سوگیری منفی و غیرمنطقی نسبت به گروهی از متقاضیان کار است. شاید بتوان این درک را نقطه شروعی جدی برای نگاه منفی به فناوری هوش مصنوعی در حوزه اشتغال دانست. پس از آن گزارشهای متعدد دیگری به موضوع هوش مصنوعی و تاثیر آن بر مشاغل پرداختند که عموما با نگاه منفی همراه بود.
شرکت هانسون روباتیکز در سال ۲۰۱۶ یک روبات انساننما با نام سوفیا را که شبیه یک زن بود به عموم مردم ارائه کرد. این زن روباتیک در سال ۲۰۱۷ بهعنوان اولین زن غیرانسانی و قهرمان نوآوری برنامه توسعه سازمان ملل معرفی شد و تابعیت کشور عربستانسعودی را دریافت کرد. با انتخاب جنسیت زن برای این روبات ساختهوپرداخته از هوش مصنوعی، صاحبنظران حوزه زنان بر آن شدند که توسعه و گسترش هوش مصنوعی میتواند گامی مثبت در جهت تعدیل تصویر تلخ از شکاف جنسیتی و نبود تعهد کافی در سطح جهانی در قبال ارائه فرصتهای برابر برای زنان و دختران باشد.
ژولورن (۱۹۰۵-۱۸۲۸) یکی از پیشگامان حوزه رمانهای علمیتخیلی محسوب میشود و اثرات بزرگی بر توسعه علم و دانش داشته است. او با رمانهای خود توانست پیشگوییهای علمی و تصویرسازیهای جذاب و جالبی از آینده ارائه دهد. بهاینطریق بسیاری از هنرمندان و نویسندگان (نظیر آرتور سیکلارک و آیزاک آسیموف) و همچنین مخترعان و نوآوران را الهام بخشیده است.