شماره روزنامه ۶۱۸۴
|

ویژه‌نامه سراسری «معرفی اتاق‌های بازرگانی استان‌ها»

  • گردشگری یزد و قزوین در انتظار تحول

    در دو استان قزوین و یزد حضور فعالان بخش خصوصی در بخش صنعت بسیار پررنگ است. هرچند این دو استان نیز از شرایط رکودی اقتصاد کشور رنج می‌برند، اما با سخت‌کوشی توانسته‌اند شرایط پویا و فعالی را در بنگاه‌های اقتصادی شاهد باشند. به اعتقاد رئیس اتاق بازرگانی قزوین، این استان که یکی از صنعتی‌ترین استان‌های کشور است توانسته در زمینه صادرات غیرنفتی و حتی جذب سرمایه‌گذار خارجی در شهرک‌های صنعتی خود عملکرد مناسبی داشته باشد. همچنین برنامه‌های گسترده‌ای در استان قزوین به‌ویژه برای توسعه محصولات ارگانیک در دست اقدام است.

  • تلاش برای یکسان‌سازی شیوه‌نامه‌ها

    سید جواد زمانی/ معاون استان‌های اتاق ایران

    چارچوب و شاکله هر سازمان، براساس قوانین و مقررات آن شکل گرفته و توسعه می‌یابد. بر این اساس، بسیاری از مشکلات مطروحه در هر یک از اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور ناشی از سکوت و ابهامات قانون و آیین‌نامه‌های موجود اتاق‌هاست. بنابراین به‌منظور اجرای رویکردهای چهارساله هیات رئیسه دوره هشتم اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برای رفع مسائل اداری اتاق‌ها و مشخص کردن وظایف اعضای هیات نمایندگان، هیات رئیسه و دبیر اتاق‌های شهرستان، معاونت استان‌ها اقدام به تهیه و تدوین شیوه نامه وظایف هیات نمایندگان، هیات رئیسه، رئیس و دبیر اتاق‌های شهرستان کرده است.

  • فعالان اقتصادی در انتظار تقاضای موثرند

    نام استان یزد همیشه با صنعت و فعالیت‌های تولیدی و صنعتی همراه بوده و صنعتگران این استان از گذشته‌های دور در تأمین کالاهای مورد نیاز کشور نقش اثرگذار و قابل توجهی داشته‌اند. بیشترین تولیدات واحدهای صنعتی شهر یزد را منسوجات، کاشی، سرامیک و فرش ماشینی تشکیل می‌دهد. همچنین یزد معادن زیادی دارد که مهم‌ترین آنها سنگ‌آهن چادرملو، چغارت و معدن سرب و روی کوشک است و معادن غنی اورانیوم نیز در این استان کشف شده. یزد به‌عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان، شهر بادگیرها، دوچرخه‌ها ، قنات ها، قنوت و قناعت، ظرفیت‏‌ها و پتانسیل‏‏‌های اقتصادی و سرمایه‏‌گذاری زیادی در بخش‌های صنعت، معدن، کشاورزی، تجارت و گردشگری دارد.

  • قزوین، پایلوت تولید محصولات ارگانیک

    استان قزوین یکی از صنعتی‌ترین استان‌های کشور است که به دلیل نزدیک بودن به پایتخت و دارا بودن واحدهای تولیدی مختلف، از صادرات غیرنفتی مناسبی برخوردار است. این در حالی است که بخش خصوصی استان قزوین در صنایع مختلف حضور فعال دارد و در صورتی که حمایت لازم از آن توسط دولت صورت بگیرد، می‌تواند در زمینه‌های مختلف حضور پررنگ‌تری در این استان صنعتی داشته باشد. علیرضا کشاورز قاسمی رئیس اتاق بازرگانی قزوین، معتقد است: محوریت استان قزوین به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید محصولات گلخانه‌ای با توجه به مزیت‌های اقلیمی، نزدیکی به پایتخت و دسترسی به جاده‌های ترانزیت بین‌المللی ظرفیت بالایی ایجاد می‌کند.

  • سخت‌کوشی کشاورزان یزد در کم آبی

    استان یزد در زمینه تولید روناس رتبه اول،زعفران رتبه دوم، بلدرچین رتبه اول، بادام و انار رتبه پنجم، گل‌های زینتی رتبه ششم، پسته رتبه سوم و محصولات گلخانه‌ای رتبه سوم را دارد. این ویژگی‌ها نشان‌دهنده جایگاه ممتاز استان یزد در زمینه کشاورزی است. حسین پهلوان‌پور رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق یزد، معتقد است که با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد کشاورزی در این استان ، کم توجهی به این بخش می تواند به رکود و ورشکستگی واحد‌های بهره‌برداری، کاهش امنیت غذایی و استانداردهای زیست محیطی استان منجر ‌شود. مشروح گفت‌وگو با حسین پهلوان‌پور را می‌خوانید:

    مهم‌ترین پتاسیل‌ها و ظرفیت‌های بخش کشاورزی یزد و صنایع تبدیلی استان چیست؟

    استان یزد از دیرباز به کم آبی و خشکی مشهور بوده ، اما سخت کوشی کشاورزان آن به کم آبی مجال نداده و وضعیت کشاورزی را به جایی رسانده که اکنون استان یزد در تولید تعدادی از محصولات کشاورزی پیشتاز است.

  • مرکز «علم و کار»؛ حلقه واسط دانشگاه و صنعت

    غضنفر میرجلیلی

    نایب‌رئیس اتاق بازرگانی یزد

    ایران ۵ برابر کشورهای پیشرفته دانشگاه دارد و تعداد دانشگاه‌هایش حدود ۲۴۸۱ دانشگاه و موسسه عالی است. این در حالی است که آلمان ۴۱۲ دانشگاه، انگلیس ۲۹۱، کانادا ۳۲۵، ایتالیا ۲۳۶ دانشگاه دارند. در کنار انبوه مراکز آموزش عالی در کشور، صنایع و کارخانه های فراوانی مشغول به فعالیت اند که انواع محصولات از قبیل اتومبیل و وسایل نقلیه، کاشی و سرامیک، صنایع نساجی، غذایی، صنایع پلاستیک و فولاد و. . را تولید می‌کنند و دولت برای صادرات محصولات تولیدی حساب ویژه‌ای در برنامه‌های خود باز کرده است.

  • یزد در انتظار گردشگران خارجی

    با توجه به شرایط اقلیمی و جاذبه‌های متعدد صنعت گردشگری استان یزد، در سند چشم‌انداز استان نیز آمده است که می‌تواند نقش موثری در ایجاد اشتغال، درآمدزایی و توسعه استان باز ‌کند. تحقق این هدف منوط به رسیدن به اجماع عملی، فرهنگ‌سازی و توجه بیشتر به زیرساخت هاست. محمدرضا داد رئیس کمیسیون گردشگری استان یزد، درخصوص توانمندی‌های استان گفت: در حال حاضر میزان درآمدزایی این بخش به هیچ وجه با امکانات بالقوه استان همخوانی ندارد. وی در پاسخ به اینکه آیا کمیسیون گردشگری یزد برنامه‌ای مدون برای توسعه بخش گردشگری دارد یا نه، خاطرنشان کرد: برای تدوین برنامه توسعه گردشگری، تلاش‌هایی هم درون استان و هم بیرون آن صورت گرفته است.

  • شناسایی بازارهای جدید در دستور کار اتاق یزد

    استان یزد با قرار گرفتن در محور مواصلاتی شمال- جنوب و غرب - شرق و همچنین در آینده‌ای نزدیک با بهره برداری از بندر خشک می‌تواند به‌عنوان قلب بازرگانی ایران ایفای نقش کند. علی اصغر بیگی عضو هیات رئیسه اتاق یزد با بیان این مطلب افزود: با این همه استان‌های همجوار استان یزد نیز در حال توسعه بخش بازرگانی خود هستند که باید هر چه سریع‌تر به توسعه این بخش اهتمام ورزند.

    وی با بیان اینکه تراز تجاری استان یزد مثبت ۴۰۰ میلیون دلار است که نشان از توسعه صادرات محصولات صنایع استان دارد، تاکید کرد: مهم‌ترین مزیت‌های ما در استان یزد صادرات مصالح ساختمان از جمله کاشی، سیم و کابل، شیشه و صنایع فولادی هستند.

  • گردشگری و اهمیت کاروانسراها

    دکتر بهادر صادقی

    دبیر اجرایی و کارشناس امور گردشگری

    مجمع جهانی اقتصاد پس از بررسی اقتصاد ۱۴۱ کشور طی فرایندی متشکل از ۱۴ ستون و ۹۰ شاخص انفرادی، یافته‌های خود را در حوزه رقابت پذیری سفر و گردشگری (سال ۲۰۱۵) و در قالب گزارش تخصصی (هر دو سال یکبار) منتشر می‌سازد که رئوس آن را می‌توان به شرح ذیل خلاصه کرد:

    ۱- توانمند‌سازی محیط شامل: محیط تجاری (۱۲ شاخص)، امنیت(۵ شاخص)، بهداشت (۶ شاخص)، منابع انسانی و بازار کار ( ۹ شاخص)، آمادگی فناوری اطلاعات و ارتباطات (۸ شاخص)

    ۲- سیاست‌های رقابتی و شرایط توانمند‌سازی شامل: اولویت‌دهی به سفر و مسافرت (۶ شاخص)، فقدان موانع یا باز بودن عرصه های بین‌المللی (۳ شاخص)، رقابت قیمت(۴ شاخص)، پایداری محیط زیست (۱۰ شاخص)

    ۳- زیر‌ساختارشامل: زیر‌ساختار حمل‌‌و‌نقل هوایی (۶ شاخص)، زیر‌ساختار زمینی- فرودگاهی - بندری (۷ شاخص)، زیر‌ساختار خدمات گردشگری (۴ شاخص)، منابع طبیعی (۵ شاخص) و سفر تجاری و منابع فرهنگی (۵ شاخص)

    با نگاهی به رتبه‌بندی کشورها دراین گزارش پی‌می‌بریم که اسپانیا، فرانسه، آلمان، ایالات‌متحده آمریکا، انگلیس، سوئیس، استرالیا، ایتالیا، ژاپن و کانادا به ترتیب رتبه‌های یک تا ده را به خود اختصاص داده‌اند.

  • نگاهی به پتانسیل های معدن در قزوین

    مهندس مهرداد شکوهی رازی

    عضوهیات نمایندگان اتاق قزوین ورئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق قزوین

    مزیت عمده معدنی استان قزوین در بهره‌برداری و استخراج سنگ سیلیس، خاک‌های صنعتی، آهک و شن و ماسه است. در حال حاضر تعداد بنگاه‌های اقتصادی فعال استان قزوین در زمینه استخراج و بهره‌برداری معدن ۸۷ بنگاه است. البته تعداد معادن استان ۱۸۲ عدد است که تعدادی از آنها نیمه فعال اند. بزرگ‌ترین معادن استان قزوین متعلق به شرکت‌های استخراج و مواد اولیه شیشه و ابهر سیلیس‌است و دیگر معادن مهم استان شامل سیلیس کیسه جین، سیلیس طهماسب آباد و دولومیت آسیان، سرب و روی زه آباد و سرب و روی لک، مس طارم و معادن آهک و شن و ماسه است.

  • فرصت‌ها و پتانسیل‌های جذب سرمایه گذاری در قزوین

    مهدی بخشنده

    نایب‌رئیس نخست اتاق بازرگانی قزوین

    پس از تصویب قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی در ۲۵ / ۳ / ۸۷ و تصویب آئین‌نامه اجرایی ماده ۷ این قانون (که مرتبط با موضوع سرمایه‌گذاری است) در مرداد ماه ۱۳۸۸ ، توجه به بحث سرمایه‌گذاری در کشور شروع شد. براساس تبصره ۲ماده هفت اصل ۴۴ قانون اساسی، ستاد سرمایه‌گذاری استان به ریاست استاندار یا معاون برنامه‌ریزی وی و روسای سازمان‌های صنایع و معادن، جهاد کشاورزی، کار و امور اجتماعی، بازرگانی، امور اقتصادی ودارایی و ادارات کل تعاون و حفاظت محیط زیست هر استان تشکیل می‌شود.

  • مسکنی برای ناوگان فرسوده حمل و نقل

    سید علی حسینی

    رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی قزوین

    دست‌اندرکاران حمل‌ونقل در جهان به این مساله واقف اند که شاهرگ حیاتی مبادلات اقتصادی، فرهنگی،گردشگری و. . . با حمل‌و‌نقل مدرن و پویا سروکار دارد.

    در مورد ترانزیت کالا بعضی کشورهای دنیا سرآمد هستند و اصلی‌ترین منبع درآمد آنها از ترانزیت کالا و مسافر تامین می‌شود. به‌طور مثال، بلژیک در اروپا، سنگاپور و هنگ‌کنگ در آسیا و پاناما در آمریکا با ایجاد سامانه‌های قدرتمند و پویا در این زمینه موفق شده‌اند.

  • سهم ناچیز درآمدزایی گردشگری در یزد

    اصغر نبیل

    کارشناس ارشد مدیریت جهانگردی و مدیرعامل هتل باغ مشیرالممالک یزد

    گرچه یزد از دیرباز مورد توجه گردشگران بوده و نام این شهر تاریخی همواره یادآور معماری زیبا و بی‌آلایش آن، سخت کوشی مردم این خطه، قنات و قناعت و گرمی کویر زیبای آن با تپه ماهور‌های زیبای شنی و بلورهای نمکی است و طعم شیرینی یزد آوازه جهانی پیدا کرده است، ولی تا دو دهه قبل از نظر زیرساخت‌های لازم به خصوص امکانات اقامت و پذیرایی از گردشگران بسیار ضعیف بود. بر این اساس، یزد به‌عنوان مقصد نهایی گردشگری هدف‌گذاری شده است.

  • برنامه های اتاق قزوین برای گسترش بازارهای صادراتی

    استان قزوین جایگاه ویژه‌ای در صنعت کشور دارد. این استان ۸ شهرک صنعتی دارد و با دو شهرک در حال احداث و سه ناحیه صنعتی بیش از ۸۰۰ شرکت صنعتی را داراست، به طوری که این استان یکی از قطب‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شود. با مهدی جباری، عضوهیات نمایندگان اتاق بازرگانی قزوین ورئیس کمیسیون تجارت درخصوص روند تولید و صادرات دراستان قزوین به گفت‌وگو نشستیم.

    ***

    آیا استان قزوین توانسته از ظرفیت‌های صادراتی خود استفاده کند؟

    در پاسخ باید گفت بله تا حدودی، ولی همچنان ظرفیت‌های خالی وجود دارد؛ به‌خصوص در بخش کشاورزی که به نحو شایسته از آن در صادرات استفاده نشده است.

  • انتقاد از عدم ثبات قوانین معدنی

    عضو هیات نمایندگان اتاق یزد، در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد به ویژگی‌های استان یزد در بخش معدن پرداخت. امیرحسین حیدرزاده گفت: تنوع و گستردگی ذخایر معدنی استان یزد به‌گونه‌ای است که از ٨٠ نوع ماده معدنی شناخته شده در کشور، ٥٢ نوع آن در این استان ذخیره شده و یزد بعد از کرمان رتبه دوم کشور را دارد. همچنین براساس آمارها تولید و عرضه مواد معدنی در استان یزد حدود ٣٠ میلیون تن در سال گذشته بوده است. وی با بیان اینکه بخش خصوصی نتوانسته از این معادن غنی بهره‌گیری لازم را داشته باشد، افزود: در مقابل، بخش دولتی در معادن بزرگ استان نقش مؤثر دارد، نظیر معادن چادرملو، سنگ آهن مرکزی بافق، سرب و روی مهدی آباد و ذغال سنگ طبس که در حوزه استحفاظى استان یزد است.

  • بخش خصوصی باید پیشتاز حرکت اقتصادی کشور باشد

    رئیس دفتر رییس جمهوری با بیان اینکه اقتصاد ایران وارد دوره جهش شده است، گفت: امروز دیگر نباید خطای تاریخی گذشته در اینکه تصدی بخش دولتی می تواند مشکل اقتصادی کشور را حل کند، تکرار شود بلکه باید با مهندسی دقیق فرصت به وجود آمده، بخش خصوصی و تعاونی را موتور حرکت اقتصادی قرار داد و از همه ظرفیت ها برای توسعه و توانمندی این بخش استفاده کرد. دکتر محمد نهاوندیان در جمع نمایندگان بخش خصوصی استان قزوین در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی با تأکید بر اینکه لازمه محور بودن بخش خصوصی، برطرف کردن ضعف هایی است که به دلایل مختلف تاریخی با آن مواجه است، گفت: امروز بخش خصوصی را نباید فقط مجموعه ای از بنگاه های اقتصادی دانست که صرفا به دنبال منافع شخصی خود هستند، بلکه بخش خصوصی نیازمند نظم تشکلی است و این اتاق ها و تشکل ها هستند که با نگاه به مصالح ملی می توانند حلقه اتصال بنگاه های اقتصادی با سیاستگزاران باشند.

  • چالش بانکی در راس مشکلات صنایع یزد

    بخش عمده پرونده‏های ارجاعی به کمیته حمایت قضایی از سرمایه‏گذاری در استان یزد پیرامون حل و فصل مشکلات و مسائل پولی و امور مالیاتی است. رئیس کل دادگستری استان یزد با تاکید بر اینکه تمرکز فعالیت‏های کمیته حمایت از سرمایه‏گذاری در راستای تولید است، گفت: با توجه به منویات مقام معظم رهبری مبنی‏بر ضرورت حمایت از سرمایه‏گذاری، مالکیت مشروع و ایجاد دادگاه‏های تخصصی و همچنین با استفاده بهینه و اثربخش از ظرفیت های دستگاه قضایی، کمیته حمایت قضایی از سرمایه‏گذاری تشکیل شده است. محمدرضا حبیبی ادامه داد: امیدواریم در وضعیت فعلی اقتصادی کشور که با رکود بی‏سابقه همراه شده است، یاری‏گر فعالان اقتصادی و عرصه تولید و صنعت استان باشیم.