شماره روزنامه ۶۱۸۳
|

ویژه نامه سراسری «صنعت لوازم خانگی»

  • صنعت لوازم خانگی به دنبال رشد اقتصادی

  • قاچاق، چگونه در حال نابودی صنعت لوازم خانگی است؟

    وضعیت اقتصادی موجود در کشور و آینده مبهم نفت در اقتصاد جهان، بیش از هر زمان دیگری لزوم توجه به توسعه تولیدات غیر نفتی را آشکار کرده است. پربیراه نیست اگر بگوییم نبض حیات اقتصادی ما در آینده پیش‌رو، در گرو توجه به این صنایع خواهد بود. صنعت لوازم خانگی یکی از صنایع با دامنه‌ای بسیار وسیع و متنوع است که می‌توان گفت همواره بر موجی از ثبات سوار است. در وصف پتانسیل این صنعت همین بس که به‌جرات می‌توان گفت پس از نفت، صنعت لوازم خانگی می‌تواند به بزرگترین صنعت سودآور کشور تبدیل شود. اگرچه طبق آمار و ارقام صنعت لوازم خانگی در جایگاه سوم صنایع کشور و بعد از صنعت خودرو قرار دارد، اما این دو صنعت به لحاظ ساختاری تفاوت‌های زیادی با یکدیگر دارند. صنعت خودرو، یک صنعت حمایت شده با سپر تعرفه‌ای بسیار بالا است که سطح بهره‌وری و کیفیت محصولات آن قابل قیاس با روند جهانی نیست. اما بسیاری از تولیدکنندگان صنایع لوازم خانگی حتی در بدترین شرایط نیز تا حد مناسبی خود را با استانداردهای جهانی انطباق داده‌اند. کالبدشکافی این صنعت حاوی سیگنال‌‌های مهمی است که می‌تواند مبنایی برای سازماندهی کلی سیاست‌‌های دولت در امر تولید قرار گیرد. این چهارچوب شامل شکل‌دهی زنجیره مناسب تولید، تعریف قوانین حاکم بر بازار در جهت حمایت از تولید و نحوه تعامل دولت در امر توسعه این صنعت است. آسیب‌های وارده به این صنعت آن‌چنان بدیهی و آشکار است که حتی ساده‌ترین افراد نیز به راحتی می‌توانند آن ‌را شناسایی کنند و جای تعجب دارد که چرا اراده‌ای موثر در جهت رفع آن دیده نمی‌شود؟
  • انحراف از تولید

    وجود تقاضای بالا در بخش‌های اداری، تجاری و به‌خصوص مسکونی برای لوازم خانگی، می‌تواند بستری مهم برای شتاب‌دهی به فرآیند رشد اقتصادی کشور و خروج از شرایط رکودی حاکم باشد. همچنین این صنعت ضمن ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم در حوزه فعالیت خود، موجب گسترش دامنه ایجاد مشاغل از طریق سایر صنایع وابسته نظیر فولاد و پتروشیمی در سیستم اقتصادی کشور نیز خواهد شد. به‌منظور کالبدشکافی وضعیت حاکم بر صنایع لوازم خانگی گازسوز، با آقای اسماعیل بازارچی دبیر کانون انجمن‌های صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی و مدیر اجرایی انجمن صنفی لوازم خانگی گفت‌وگویی انجام دادیم. بازارچی ضمن بیان برنامه‌های آتی انجمن به‌منظور بهبود وضعیت این صنعت، شرایط فعلی آن را در سطح مطلوبی ارزیابی نمی‌کند؛ به عقیده او این صنعت در حال حاضر تنها با ۳۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت است. او رویکرد دولت در صدور بیش از حد پروانه‌های تولیدی را عامل اصلی کاهش مزیت رقابتی و عدم تعمیق دانش و تکنولوژی در این صنعت می‌داند. دبیر انجمن‌های صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی عملکرد دولت برای تسهیل فرآیند تولید از مجاری کاهش مالیات بر ارزش افزوده، تغییر رویکرد در نحوه پرداخت بیمه تامین اجتماعی و کاهش اصطکاک در تزریق منابع مالی سیستم بانکی را امری اجتناب‌ناپذیر می‌داند.
  • شتاب به سوی توسعه اقتصادی

    شرکت‌های سازنده لوازم خانگی در اثر تغییر و تحول شرایط و عوامل اثرگذار که روز به روز شتاب بیشتری می‌گیرند، در مرحله پیچیده‌ای قرار گرفته‌اند. جهانی‌شدن و حضور در بازارهای بین‌المللی، مستلزم تولید لوازم خانگی با کیفیت و قیمت قابل رقابت در مقیاس جهانی و افزایش میزان تولید فراتر از حداقل لازم جهت مصرف است. بهره‌برداری از فرصت‌ها و دستیابی به بازارهای جدید و تامین خواسته‌ها و انتظارات مشتریان و جامعه نیازمند حمایت اصولی دولت و ایجاد تغییر و تحول برای کاهش قیمت تمام شده محصولات است. برخی مشکلات نظیر نرخ ارز، کمبودهای تکنولوژیک و عدم برندسازی قدرتمند در کنار مشکلات ساختاری اقتصاد ایران که بهره‌وری را پایین نگه داشته است موجب کاهش توان رقابتی این صنعت برای تولید و صادرات محصول شده است. در گفت‌وگو با دکتر حبیب‌اله انصاری، دبیر کل و رییس ستاد برنامه‌ریزی و اجرایی انجمن صنایع لوازم خانگی، به بررسی اجمالی این صنعت و چشم‌انداز آن پرداخته‌ایم.
  • کلاف پیچیده تولید

    صنعت لوازم خانگی یکی از مهم‌ترین صنایع داخلی کشور است که گستره وسیعی از بنگاه‌ها و کارخانه‌های داخلی را به شکل مستقیم و غیر مستقیم در بر می‌گیرد. به منظور بررسی وضعیت کنونی این صنعت و چالش‌ها و دغدغه‌های فعالان حاضر در آن با مهندس آرمان خالقی، دبیر و عضو هیات مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران گفت‌وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.
  • حفظ بازار، از کانال صادرات

    وضعیت بازار و قیمت‌های لوازم خانگی، صحت و سلامت تبلیغات اغراق شده لوازم خانگی، خدمات پس از فروش شرکت‌های داخلی و اینکه آیا آنها قدرت رقابت با شرکت‌های خارجی دارند و تمایلی برای ادغام و مشارکت شرکت‌های داخلی و خارجی لوازم خانگی وجود دارد یا خیر از مواردی بود که در گفت‌وگو با محمد طحان‌پور، رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی ایران مطرح شد، مشروح این گفت‌وگو در ادامه می‌خوانید:
  • قوانینی برای ترغیب به قاچاق

    تولید هر محصول در سیستم اقتصادی کشور زنجیره‌ای از مشاغل مختلف را به هم متصل کرده و بسترساز توزیع درآمد در جامعه خواهد شد. تلویزیون، یکی از محصولات پر تقاضا در سبد مصرفی خانوارهاست که همواره بازار آن در کشور از رونق بالایی برخوردار است. این محصول به جهت تنوع فراوان گاه از تقاضای بالای ۱۰۰ درصد در خانوارها برخوردار است (دو تلویزیون در یک خانوار) به طبع هر گونه توسعه در تولید این محصول ضمن جلوگیری از خروج ارز از چرخه اقتصادی کشور می‌تواند زمینه ساز افزایش اشتغال و تولید ملی در شرایط رکود فعلی باشد.در حال حاضر بازار داخلی جولانگاه انواع برندهای خارجی این محصول است و تفاوت قیمتی در مکان‌های مختلف به وفور دیده می‌شود. به منظور بررسی وضعیت تولید این محصول گفت‌وگویی با آقای محمدرضا شهیدی دبیر انجمن لوازم خانگی ایران به طور خاص صنعت تلویزیون، انجام دادیم. شهیدی وضعیت صنعت تلویزیون را یک وضعیت نامساعد برای تولیدکنندگان و بستری برای سودآوری سوداگران کالای قاچاق می‌داند. او برخورد دولت دراین زمینه را از یک طرف فشار بر تولیدکنندگان به منظور پرداخت انواع هزینه‌های گمرکی و مالیاتی دانسته و از طرف دیگر سطحی نگری در ورود کالاهای قاچاق در حجم وسیع. خروجی این سازوکار تفاوت قیمت فاحش بین تولید داخلی و کالای قاچاق و انحراف رفتار تقاضا به سمت کالاهای قاچاق بوده است که آسیبی جدی بر پیکره تولید این صنعت وارد کرده است.
  • تحلیل بازار با مدیران گروه مادیران

    نبض حیات اقتصادی کشور در گرو فعالیت بخش‌ خصوصی و توانایی آن در تولید و ایجاد اشتغال است. با توجه به روند کاهشی تقاضا برای نفت در دنیا و اخبار حاکی از افول این صنعت در دو دهه پیش‌رو، لزوم توجه به صادرات غیر نفتی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی، بیش از پیش مهم و ضروری به‌نظر می‌رسد. مادیران یک برند موفق داخلی است که شایستگی آن در سایه ارائه محصولات با کیفیت ماشین‌های اداری و به تازگی، تلویزیون، در سیستم اقتصادی کشور تثبیت شده است. حمایت ازچنین واحدهای تولیدی که هدف اصلی آن‌ها تولید محصولات با ارزش‌افزوده بالا و با تکیه بر دانش داخلی و ارائه محصولات در بالاترین سطح کیفی است، امری اجتناب‌ناپذیر در آینده اقتصادی کشور خواهد بود. در میزگردی با حضور مسعود امیری رئیس هیات مدیره مادیران و محمود قهاری قائم مقام مدیرعامل در امر تولید و مدیر کارخانه الکترونیک مادیران، به بررسی شرایط این بازار و روند پیش‌رو در آن پرداختیم. امیری سازگار با ادبیات اقتصادی عقیده دارد این تقاضای موثر است که موجب کشش بخش عرضه و افزایش ظرفیت تولیدی صنایع می‌شود. به اعتقاد او در حال حاضر این صنعت از فقدان تقاضای موثر رنج می‌برد و دولت باید اقدامات موثری برای اتصال تقاضا به بدنه عرضه محصولات لوازم خانگی که جولانگاه برندهای مختلف است، انجام دهد. قهاری نیز در تایید نظرات رئیس هیات مدیره شرکت، بیان می‌کند این صنعت از پتانسیل بسیار بالا به جهت دانش و تخصص لازم همچنین نیروی کار ارزان برخوردار است و تنها نیازمند اهرم تقویتی در بخش تقاضا برای محصولات داخلی است؛ امیری همچنین تعامل بهتر دولت با سایر کشورها، گشایش کانال‌های اعتباری و مالی بین‌المللی و ایجاد سیاست‌های تشویق صادرات را امری درخور توجه برای توسعه صادرات در این حوزه از صنعت کشور می‌داند که نیازمند اراده دولت برای تحقق آن است.
  • اجازه دهید مواد اولیه را با قیمت‌های جهانی تهیه کنیم

    صنعت یخچال‌سازی کشور با قدمت بیش از ۵۰ سال از جمله صنایع مهم در صنعت تولید لوازم خانگی به شمار می‌رود. اهمیت این کالا به عنوان کالای مصرفی با دوام موجب شده تا انواع محصولات خارجی و برندهای معتبر در بازار این محصول در کشور حضور داشته باشند. در این میان نقش صنایع داخلی که با وجود رقابت شدید، همچنان با قدرت به فعالیت خود ادامه می‌دهند ستودنی است. با آقای فتاحی، بنیان‌گذار امرسان؛ یکی از برندهای با کیفیت داخلی، به منظور بررسی وضعیت این صنعت از دیدگاه تولیدکنندگان گفت‌وگویی انجام دادیم. فتاحی اعتقاد دارد اگرچه شرکت امرسان قادر به تولید محصولاتی در سطح جهانی و با کیفیت بسیار بالااست، اما عدم سیاست‌گذاری درست دولت به شدت از توان رقابتی این شرکت کاسته است. او اصلاح زنجیره تامین این محصول از تامین مواد اولیه تا ایجاد تقاضای با ثبات در عرصه بین‌المللی را نه در توان بخش‌خصوصی بلکه وظیفه اصلی دولت در توسعه محصولات غیر نفتی کشور و اقتصاد مقاومتی می‌داند.
  • تغییر رویکرد از تجارت به تولید

    در طول دهه‌های گذشته، تکیه دولت بر درآمدهای نفتی موجب بروز فقر تکنولوژیک و عقب‌ماندگی صنعتی اقتصاد کشور شده است. صنعت لوازم خانگی به‌عنوان دومین صنعت بزرگ در اقتصاد کشور به‌لحاظ برخورداری از پتانسیل ایجاد اشتغال، می‌تواند نقش مهمی در توسعه صادرات غیر نفتی و خروج کشور از رکود اقتصادی حاکم داشته باشد. در چهارچوب اقتصاد مقاومتی و سازگار با اهداف دولت مبنی بر حمایت از تولید ملی، لزوم توجه به این حوزه از صنعت بیش از پیش ضروری به‌نظر می‌رسد. به‌منظور بررسی شرایط حاکم بر بازار لوازم خانگی و چشم‌انداز آینده آن در اقتصاد کشور، پای صحبت آقای علیرضا خزاعی مدیر عامل محترم شرکت صنایع گلدیران نشستیم. وی که عضوهیات مدیره انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه کشور است اعتقاد دارد سیاست‌های دولت در زمینه توسعه صنایع باید مورد بازنگری اساسی قرار بگیرد. اجرای آمایش ملی در برنامه‌ریزی تولید و توسعه صنایع، جایگزینی فرآیند قطعه‌سازی با واردات کالا و کاهش تعداد واحدهای تولیدی در قالب ادغام با یکدیگر به‌منظور تولید در تیراژ بالا از جمله مواردی است که او در این راستا بر آن تاکید دارد.
  • حرکت به سمت تقاضای با ثبات و پایدار

    آمار مربوط به تعداد تولیدکنندگان لوازم خانگی در کشور به‌خوبی گویای فرصت‌ها و پتانسیل عظیم در این حوزه از صنعت کشور است. پتانسیلی که می‌تواند موجب سرازیر شدن سرمایه‌های داخلی و خارجی به بدنه تولید و اشتغال ملی و آبستن توسعه اقتصادی کشور باشد . اما لازمه تحقق چنین امری طراحی مناسب سازوکار حاکم بر بازار و تسهیل امور تولیدکنندگان است. شناسایی فرصت‌ها و چالش‌های این صنعت در سایه تعامل مناسب با فعالان این حوزه امکان‌پذیر است . به‌همین دلیل با آقای محمد حسین باقری مدیر عامل شرکت دونار خزر گفت‌وگو کردیم. دونار خزر یکی از تولیدکنندگان موفق داخلی است که با وجود مشکلات موجود در صنعت و رقابت شدید تولیدکنندگان داخلی و خارجی محصولاتی را نیز روانه بازارهای خارج از کشور نظیر عراق و آسیای مرکزی کرده است. باقری اعتقاد دارد آن‌چه موجب بهره‌برداری مناسب از پتانسیل عظیم در این صنعت خواهد شد، ایجاد تقاضای با ثبات و پایدار برای تحریک بخش عرضه و حرکت آن‌ها به سمت تجهیز تکنولوژیک سازگار با تقاضای بازار است. او یکی از عمده‌ترین مشکلات این صنعت را ورود کالای قاچاق به داخل کشور و کاهش تقاضای موثر برای تولیدکنندگان داخلی می‌داند.
  • لازمه چرخش صنعت حمایت دولت از صنعتگران

    صنایع لوازم خانگی یکی از بهترین صنایع در چشم‌انداز توسعه صادرات غیرنفتی در اقتصاد کشور است. صنعتی که ضمن برخورداری از تنوع بسیار بالا، تقاضای قابل ‌ملاحظه و پایداری را در انواع محصولات مورد نیاز خانوارها به خود اختصاص داده است. توسعه این صنعت ضمن ایجاد فرصت اشتغال برای تعداد زیادی از متقاضیان کار، می‌تواند از خروج بسیاری از منابع مالی کشور در قالب واردات و قاچاق محصولات این حوزه جلوگیری کند. به‌منظور بررسی وضعیت این صنعت از دید فعالان این حوزه، به‌خصوص تولیدکنندگان که پیوسته با مسائل و مشکلات این صنعت روبه‌رو بوده و از فرصت‌ها و پتانسیل‌های موجود در آن نیز آگاهی دارند با آقای مالامیری، رییس هیات مدیره شرکت ایلیا استیل گفت‌وگویی انجام دادیم. مالامیری مشکلات اصلی این صنعت را ناشی از تعریف قوانین بازار می‌داند. به‌عقیده او قوانین حاکم در این بازار بیش از آنکه در جهت تشویق رفتار سرمایه‌گذاری به سمت تولید باشد در حال گسترش فرهنگ بازرگانی است. همچنین او یکی از مشکلاتی که امروزه این صنعت را به‌شدت در تنگنا قرار داده، کمبود منابع مالی و تسهیلات ارزان قیمت در سیستم اقتصادی کشور می‌داند.
  • واردات به‌طور کلی باید قطع شود

    تحقق اقتصاد مقاومتی و توفیق در امر صادرات نیازمند ایجاد بسترهای مناسب تولیدی برای فعالان حوزه‌های مختلف است. رویکردهای موجود در صنایع باید بر پایه حمایت از کارآفرینان واقعی استوار باشد تا بتوان شاهد توسعه صنایع از کانال بخش خصوصی بود. توسعه اقتصادی از مجرای بخش خصوصی بهبود کیفیت، افزایش بهره‌وری و کاهش قیمت تولید محصولات را به ارمغان می‌آورد که محرک اصلی تقویت قدرت رقابتی و توسعه صنایع است. صنایع لوازم خانگی گازسوز ایران یکی از نقاط قوت صنعت در جغرافیای صنعت لوازم خانگی کشور است. محصولات این بخش از صنعت از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند که نویدبخش وجود پتانسیل توسعه صنایع غیر نفتی در اقتصاد کشور است. به بهانه بررسی این بازار و کالبدشکافی مسائل و مشکلات موجود در آن، با جناب آقای صمد رحیم تبریزی عضوهیات مدیره محترم انجمن لوازم خانگی گاز سوز همگن کشور گفت‌وگویی انجام دادیم. تبریزی ضمن بیان این‌که کیفیت بالای محصولات داخلی حتی توانسته جواز ورود به اروپا را بگیرد، از قیمت تمام شده آن به‌عنوان مشکل اساسی این صنعت یاد می‌کند. مدیر عامل شرکت تولیدی سینجر، لازمه توسعه این صنعت را، تغییر نگرش دولت در زمینه تولید، کاهش هزینه‌های مالیاتی، بیمه‌ای و تغییر سازوکار سیستم بانکی می‌داند. او اعتقاد دارد دولت باید با مردم و بخش خصوصی همرنگ شده و در کنار آنها و به‌عنوان جزئی از آن‌ها در امر تولید حضور داشته باشد و حتی خودش اقدام به سرمایه‌گذاری کند. در ادامه با جزئیات بیشتری در این زمینه آشنا خواهیم شد.
  • تامین منابع مالی ارزان، راهکار توسعه صادرات

    امروزه بیش از هر زمان دیگری در اخبار و رسانه‌ها بحث اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخلی در صدر سیاست‌های دولت در آینده اقتصادی کشور قرار دارد. اما اجرای اقتصاد مقاومتی در حوزه تولید، نیازمند رویکردی ساخت‌یافته، منسجم و پیگری مستمر در اجرای آن است. کالبدشکافی مشکلات صنعت لوازم خانگی به‌عنوان یکی از بزرگترین پتانسیل‌های موجود در صنعت تولیدی کشور به‌خوبی گویای عدم‌توجه به این حوزه، و فقدان زیرساخت‌های مناسب در آن برای حمایت از تولیدکنندگان است. در این میان یکی از نقاط اصلی که باید در کانون توجه دولت قرار گیرد بحث حمایت از برندهای اصیل ایرانی در حوزه صنایع مختلف است. شرکت پارس الکتریک یکی از شرکت‌های باسابقه طولانی در کشور است که در مقطعی به‌دلیل مشکلات موجود در ساختار تولیدی کشور حتی مجبور به ترک این عرصه شد، اما خوشبختانه بار دیگر شاهد حضور آن در این حوزه از اقتصاد کشور هستیم.
  • در انتظار ورود به بازارهای جهانی

    بدون شک در شرایط رکود اقتصادی حاکم بر کشور، عموم کارشناسان در مورد توسعه ظرفیت‌های تولیدی و به‌طور خاص گسترش صادرات غیر‌نفتی در سیستم اقتصادی اتفاق نظر دارند. در طول دهه‌های گذشته، ساختار اقتصاد تک‌محصولی کشور و اتکا به درآمدهای نفتی موجب ضعف تکنولوژیک در بدنه صنایع شده است. از جمله راه‌کارهای مناسب برای جبران این عقب‌ماندگی و حرکتی هم جهت با روند جهانی تولید محصولات، جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. تحت این شرایط برندها و شرکت‌های معتبر در عرصه‌های بین‌المللی ضمن انتقال دانش و تکنولوژی خود به کشور، زمینه‌ساز رسوخ این دانش در صنایع مختلف و مهم‌تر از آن تربیت نیروی انسانی به منظور توسعه ابعاد اقتصادی خواهد بود. شرکت پاکشوما یکی از نمونه‌های موفق در این زمینه است که در حال برنامه‌ریزی برای صادرات محصولات به بازارهای برون مرزی است. به‌منظور بررسی شرایط موجود در این شرکت و کالبدشکافی رویه حرکتی آن در مسیر پیش‌رو پای صحبت حسین اسحقی قائم مقام مدیر عامل شرکت تولیدی صنعتی پاکشوما نشستیم. اسحقی ضمن تایید این موضوع بیان می‌کند در حال حاضر به‌دنبال رایزنی با شرکت مِدیا از برندهای معتبر جهانی که صادرات وسیعی حتی به بازارهای آمریکا دارد، هستیم. او همچنین اعتقاد دارد سیاست‌های دولت در صنعت لوازم خانگی نیازمند بازنگری و توجه بیشتر است. اسحقی ورود کالای قاچاق و صدوربی‌رویه پروانه‌های تولیدی را عاملی در کاهش سهم بازار تولیدی‌ها، و عدم توانایی آنها در تامین منابع مالی تجهیزاتشان می‌داند. او می‌افزاید لازمه توسعه یک صنعت و رسیدن به سطح اقتصاد در مقیاس، نیازمند وجود تقاضای موثر برای محصولات است تا بازده فروش هزینه‌های تولید را جبران کند. اسحقی همچنین بخش عرضه صنعت لوازم خانگی را نیازمند تزریق منابع مالی ارزان قیمت برای ادامه فعالیت و افزایش ظرفیت تولیدی می‌داند.
  • مردم باید کالای با کیفیت ایرانی بخرند، نه صرفا کالای ایرانی!

    امروزه لوازم خانگی و به‌طور خاص محصولات صوتی تصویری به یکی از نیازهای ضروری بشر برای تسهیل فرآیند زندگی روزمره تبدیل شده است. این ضرورت موجب پیدایش تقاضای موثر و پایداری در این حوزه، در سیستم اقتصادی کشورها شده است. با درنظر گرفتن این موضوع می‌توان صنایع لوازم خانگی را یکی از مجاری اصلی اشتغال‌زایی و توسعه پایدار در اقتصاد کشور در نظر گرفت. به‌منظور شناخت بهتر پتاسیل‌های موجود در این صنعت با آقای مهران ایجادی مدیر عامل یکی از با سابقه‌ترین شرکت‌های تولیدی کشور در این زمینه، یعنی شرکت تولیدی صنام الکترونیک به گفت‌وگو نشستیم. ایجادی بزرگترین و با ارزشترین سرمایه در صنعت لوازم خانگی را سرمایه انسانی موجود در دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان می‌داند. در همین راستا شرکت صنام همواره تلاش کرده بستر لازم برای حضور فعال این افراد را فراهم کرده و آینده‌پژوهی مناسبی در سایه تعامل با آن‌ها برای این صنعت پایه‌ریزی کند. ایجادی، صنام الکترونیک را یک نمونه موفق در بحث اقتصاد مقاومتی و تولید ملی دانسته که همواره چشم به سرمایه‌های داخلی برای توسعه ابعاد خود داشته است. او اعتقاد دارد صنعت لوازم خانگی در صورت همراهی دولت و سایر فعالان این حوزه، آینده‌ای بسیار روشن در تولید و اشتغال ملی و به‌طور کلی در سیستم اقتصادی کشور خواهد داشت.
  • از واردات تا حرکت به سوی تولید داخلی

    شرکت گلدیران به عنوان نماینده انحصاری شرکت ال‌جی الکترونیکس، از سال ۱۹۸۸ میلادی یا ۱۳۶۷ شمسی، فعالیت خود را با همکاری شرکت گلداستار آغاز کرده است. در حال حاضر گلدیران تنها نماینده رسمی ال‌جی در زمینه واردات، تولید و عرضه محصولات صوتی‌و‌تصویری، لوازم‌خانگی و کولرهای‌گازی، همچنین ارائه خدمات پس از فروش، در ایران است. نحوه فعالیت این شرکت تنها بر واسطه‌گری صرف، متمرکز نبوده است. در تبیین نحوه عملکرد کلی شرکت باید گفت، واردات محصولات با هدف جلب رضایت مشتریان و برطرف کردن نیازهای مصرف‌کنندگان از یک کانال کنترل شده با هدف ایجاد اشتغال انجام شده است. شرکت در ابتدا دامنه‌ای از مشاغل را از مجرای خدمات پس از فروش وارد چرخه اقتصادی کشور کرده و بعد از آن نیز رفته‌رفته قدم در عرصه تولید برخی از این محصولات گذاشته است. شاید با این رویکرد بتوان به توسعه این صنعت در قالب سرمایه‌گذاری خارجی در ایران و صادرات محصولات از کشور به بازارهای اطراف نیز امید داشت.
  • چرخه معیوب تامین مواد اولیه

    نزدیک به چهار دهه از عمر شرکت تولیدی پارس به‌عنوان بزرگترین شرکت سازنده لوازم خانگی در خاورمیانه می‌گذرد. در سال‌های اولیه، محصول تولیدی این شرکت یخچال و فریزر ۱۲ فوت بود؛ شاید امروزه کمتر خانوار ایرانی باشد که این محصولات را با نام پارس به‌خاطر نیاورد. این شرکت فعالیت خود را با هدف رفع نیاز مصرف‌کنندگان داخلی و گسترش تولید و اشتغال ملی شروع کرد و در این مسیر از هیچ تلاشی کوتاهی نکرده است. بدون شک در بازار پویا و متنوع محصولات لوازم خانگی همگام‌سازی نیاز بازار با تکنولوژی روز دنیا امری در خور توجه در راستای تحقق مشتری‌‌مداری است. شرکت تولیدی پارس با راه‌اندازی واحد‌های آزمایشگاهی و تیم‌های تحقیق و توسعه قوی، ضمن دستیابی به دانش‌ انباشت شده در این صنعت، کیفیت محصولات این شرکت ایرانی را نیز تا حد ممکن به استانداردهای جهانی تبدیل کرده است. نمود این عملکرد موفق در تامین نیاز بازار داخلی کشور و حرکت به سمت بازارهای جهانی قابل مشاهده است.
  • «انرژی» در مسیر بازارهای جهانی

    کارخانه انرژی در ۲۶ خرداد ۱۳۴۸ تاسیس و در سال ۱۳۵۰ با هدف تولید محصولات گرمایش صنعتی شروع به فعالیت کرد. در سال ۱۳۵۴ با توجه به استقبال و تقاضای فزاینده بازار، کارخانه به محل کنونی خود واقع در کیلومتر ۷ جاده قم منتقل شد. دامنه تولیدات این شرکت تا سال ۱۳۶۸، شامل: بخاری کارگاهی، آبگرمکن و هیتر نفتی بود؛ از سال ۱۳۶۸ انجام اقدامات بنیادینی همچون: تولید یونیت هیترگازی ۶۴۰ برگرفته از تکنولوژی MODINE آمریکا و همچنین ورود مهندسان و کارشناسان فنی به مجموعه، برای ایجاد تغییرات در خطوط و ساختار تولید نخستین گام‌های شرکت در جهت خارج شدن از دنیای مدیریت سنتی بود. در سال ۱۳۷۵ سومین مرحله از طول عمر انرژی با هدف دگرگونی و ساختار شکنی همه جانبه و فراگیر در جهت اصلاح زیربنای کلیه سیستم‌های شرکت اعم از تولید، فروش، مالی، تحقیق و توسعه، کیفیت و ... آغاز شد. این شرکت تا سال ۱۳۷۸ با فعالیت بسیار فشرده پرسنل خود توانست فاصله خود را با تکنولوژی و مدیریت روز دنیای صنعتی به شدت کاهش دهد. به منظور آشنایی بیشتر با روند شکل‌گیری و توسعه شرکت انرژی با آقای حمیدرضا مهدیان مدیر عامل و رییس هیات مدیره این شرکت گفت و گو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.
  • تلاش تنها برای ادامه حیات

    شرکت آبسال در سال ۱۳۳۵ در تهران پا به عرصه تولید گذاشت. این شرکت فعالیت خود را با تولید محصولاتی نظیر بشقاب، کاسه، متریال قوری آغاز کرده و رفته‌رفته با گسترش دامنه تولیدی در قالب محصولاتی چون اجاق گاز رومیزی، اجاق گاز فر دار، انواع بخاری‌های گازسوز و نفت سوز و آبگرمکن گازی، جایگاه مناسبی در صنعت لوازم خانگی کشور برای خود ایجاد کرد. در سال ۱۳۴۸ کولر آبی این شرکت به‌عنوان محصولی با کیفیت روانه بازار شد و امروزه شاید کمتر کسی در صنعت باشد که این محصول را با نام شرکت آبسال به‌خاطر نیاورد.
  • مدرنیسم تشریفاتی ، طاعون تجارت امروز

    در دنیای تجارت امروز و همزمان با طلوع مهربانانه خورشید در هر بامداد ، شاهد طلوع و غروب برندها و غولهای تجاری بزرگی هستیم. غولهای تجاری که شاید در پایان ساعات کاری دیروز حضوری چشمگیر داشته و شاید در طلوع امروز پا به عرصه تجارت گذاشته‌اند. این ظهور بی شک مرهون مدیریتی تیز بین و زمان سنج است که در کنار فعالیت نیروهای معتقد به آینده شکل می گیرد . و صد البته تداوم آن ، از تولد برند بسیار دشوارتر و پر هزینه تر است. روزی خواهد رسید که این تولد به پایان قصه خود ، یعنی مرگ تجاری ختم شود . اما زمان و تاریخ اتمام جلال و شکوه، با خلاقیت و نوآوری ، همگام با شرایط و خواسته های خریداران ما عجین شده است. متاسفانه با شرایط اقتصادی موجود در میهن ما پیشرفت زود هنگام و سریع شرکت‌ها در شرایط خاص و بحران های اقتصادی بیشتر از خلاقیت به چشم می خورد. در پیشرفتهای غیر ارادی به دلیل عدم آمادگی ، برنامه ریزی و مهم‌تر از همه نبود تخصص مدیریت ، روند سقوط با سرعت زیادی انجام می پذیرد. در این مقاله به صورت خلاصه به مشکلات این گونه مجموعه ها خواهیم پرداخت.
  • استراتژی و اراده؛ کاری که دولت برای صنعت نکرد

    نیمه دوم دهه چهل که شروع شد، بسیاری از بازرگانان فعال در صنایع لوازم خانگی با برنامه ریزی مدیران صنعتی وقت به تولید کننده تبدیل شدند و سرمایه‌های خود را برای تولید انواع لوازم خانگی مورد نیاز کشور به کار گرفتند. «فیلکو» یکی از نام‌هایی است که در آن زمان متولد شد و توانست در تولید یخچال و یخچال فریزر وارد فعالیت شود. این برند پس از انقلاب به عنوان زیر مجموعه شرکت تولیدی بهمن به «فیلور» تغییر نام پیدا کرد و فعالیت خود را در این صنعت ادامه داد. محمدرضا فریوری، مدیرعامل و نایب‌رییس هیات‌مدیره شرکت تولیدی بهمن، در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد از فراز و نشیب‌های صنعت لوازم خانگی سخن می‌گوید و خواستار تدوین استراتژی مناسب برای تولیدات کشور است. او می‌گوید، مشکل اساسی تولید در ایران نداشتن استراتژی مناسب برای بخش تولید و نبود اراده لازم برای اجرای استراتژی تدوین شده است.
  • بازار اروپا در دست ماست

    روزی که سیدصادق سبزواری با برخی از دوستان خود تصمیم گرفت تا صنعت چرخ خیاطی را در ایران بنیان‌گذاری کند، بسیاری از سرمایه داران و کارآفرینان ایرانی در حال خروج از کشور بودند و هرگز به این نمی‌اندیشیدند که در فضای جدید ایجاد شده، سرمایه خود را برای توسعه فعالیت‌هایشان به کار گیرند، اما در همان سال ۱۳۵۸ بود که سنگ بنای شرکت کارخانجات چرخ خیاطی ایران پایه‌گذاری و کاچیران با سرمایه‌گذاری سیدصادق و دوستانش متولد شد. در آن زمان کمتر کسی به فکر بنیان‌گذاری صنعتی مانند چرخ خیاطی بود اما چون کشور نیاز داشت تا وارد دنیای مدرن دوخت و دوز شود و خانواده‌ها با استفاده از چرخ خیاطی، امور جاری زندگی خود را بگذرانند و حتی با استفاده از آن شغلی برای خود دست و پا کنند، سرمایه‌گذاری در این صنعت جواب داد و ایران به باشگاه تولیدکنندگان چرخ خیاطی دنیا پیوست. نزدیک به ۴۰ سال از آن روزها می‌گذرد و با توجه به تحولاتی که در صنعت دوخت و دوز کشور به وجود آمده، کاچیران توانسته همپای بزرگان دنیا به تولید محصولات خود بپردازد و به بازارهایی ورود پیدا کند که در آن رقابت‌پذیری در اوج خود قرار گرفته و مصرف کنندگانش کیفیتی را طلب می‌کنند که کمتر تولیدکننده‌ای در دنیا می‌تواند به آن پاسخ گوید. سید مهدی میرسجادی، نوه حاج صادق، امروز به جای پدربزرگ نشسته و این کارخانه را هدایت می‌کند. او که نسل سوم مدیریت این کارخانه به شمار می‌آید در گفت و گو با دنیای اقتصاد، حال و روز صنعت چرخ خیاطی ایران را شرح داده است.