شماره روزنامه ۶۱۴۶
|

اقتصاد سياسی

  • ناتوی اقتصادی؛ راهی برای مهار چین

    مجید اعزازی: آمریکا و اروپا در ماه جاری میلادی توافق کردند تا مذاکرات متوقف شده درباره مشارکت در سرمایه‌گذاری و تجارت بین دو سوی اقیانوس اطلس را از سال ۲۰۱۵ از سر بگیرند. این اقدام نشانگر اراده همزمان آمریکا و اروپا به منظور تسریع در خروج از حالت رکود از سویی و مهار افزایش قدرت چین از سوی دیگر ارزیابی می‌شود. دو طرف مذاکرات علاقه‌مندند تا موانع و تعرفه‌های باقی‌مانده بر سر راه تجارت بین خود را حذف کرده و همچنین مشتاقند تا موانع غیر‌تعرفه‌ای را نیز کاهش دهند. این موانع شامل استانداردهای رقابتی تکنیکی و بهداشتی و مقرراتی هستند که امکان توسعه و رشد همکاری اقتصادی بین این دو بخش را ایجاد می‌کند.
  • آیا اقتصاد جهان منسجم خواهد بود؟

    نویسنده: لاورنس اچ. سامرز، وزیر خزانه‌داری اسبق آمریکا
    مترجم: شادی آذری
    امسال با خوش‌بینی محتاطانه‌ای در مورد اقتصاد جهانی آغاز شد. اروپا از خطر فروپاشی دور شد. ایالات متحده در پرتگاه مالی نیفتاد. ژاپن در حال حرکت به سوی تغییر استراتژی اقتصادی خویش است و به نظر می‌رسد اقتصاد چین دوباره به مسیر درست بازگشته است.
    علاوه بر این، شاخص‌های بازار مالی آمریکا به سطح دوران پیش از بحران بازگشته‌اند و پیش‌بینی می‌شود که نوسانات در پایین‌ترین حد چند سال گذشته قرار خواهد داشت. موسسات مالی عمده تا حدود زیادی بهتر از گذشته سرمایه‌گذاری شده‌اند.
  • چگونگی غلبه بر چالش تجارت فراآتلانتیک

    نویسنده: آنا پلاچیو، وزیر خارجه سابق اسپانیا
    مترجم: مریم رضایی
    اظهارات باراک اوباما در مورد اینکه مذاکرات «مشارکت تجاری و سرمایه‌گذاری فراآتلانتیک» به طور جامعی آغاز خواهد شد، در دو سوی اقیانوس اطلس هیجاناتی ایجاد کرده است. پس از وقفه‌ای که به نظر می‌رسید این مذاکرات را در هاله‌ای از ابهام قرار داده باشد، این اظهارات امید دست یافتنی بودن توافق تجارت آزاد بین آمریکا و اتحادیه اروپا را زنده کرده است.
    با وجود اینکه مفسرین و سیاست گذاران به وجود چالش‌های متعدد در رابطه با این توافق اشاره کرده‌اند، اما از اظهارات جان کری در برلین، که اولین سفر خارجی وزیر امور خارجه آمریکا از زمان انتصابش بود، می‌توان دریافت که روند کلی آن حاکی از خوش‌بینی است.
  • تهدید تجارت آزاد با توافق‌های دو جانبه

    نویسنده: پیتر ساترلند، نماینده دبیر کل سازمان ملل
    مترجم: معزالدین خیرآباد
    ظاهرا گفت‌وگوهای تجارت جهانی دوحه بدون هیچ گونه ناله و زاری در سال جاری محکوم به مرگ است. در حالی که احتمالا بخش کوچکی از این پروژه نجات خواهد یافت واقعیت مهم این است که این موضوع شکستی منحصر به فرد در مذاکرات تجاری چند جانبه به شمار می‌رود. مذاکراتی که اقتصاد جهانی را از جنگ دوم جهانی به بعد دگرگون کرده‌اند. بسیاری از مذاکرات هفتگانه پیشین - از جمله نشست اروگوئه که به تاسیس سازمان تجارت جهانی (WTO) در سال ۱۹۹۵منجر شد- سال‌ها طول کشید، اما هیچ یک از این نشست‌ها نادیده گرفته نشد و مورد بی مهری قرار نگرفت.
  • رویای اروپایی-آمریکایی

    نویسنده: خاویر سولانا، رییس سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا
    مترجم: مجید اعزازی
    امروز سه کشور اروپایی در میان هفت اقتصاد بزرگ جهان قرار دارند. طی ۱۰ سال پیش رو، تنها دو کشور باقی خواهند ماند.
    تا سال ۲۰۳۰ تنها آلمان در این فهرست باقی خواهد ماند و تا ۲۰۵۰ هیچ کشور اروپایی در زمره هفت اقتصاد برتر جهان نخواهد بود. به طور قطع، تا آن زمان، ایالات‌متحده تنها نماینده کشورهای غربی در میان هفت اقتصاد بزرگ جهان خواهد بود.
    این موضوع به این معنی است که دولت‌های اروپایی برای رقابت در جهان قرن بیست و یکم بسیار کوچک هستند.
  • قرن ِ فرا آتلانتیک

    نویسنده: آن‌ماری اسلاتر
    مترجم: مجید اعزازی
    شرایط اقتصادی ایالات متحده در حال بهبود است؛ اروپا درحال تثبیت ؛ در عین حال، هر دو در حال نزدیک‌تر شدن به هم هستند. این موضوع پیام عمده نشست اخیر کنفرانس سالانه امنیتی مونیخ بود. همایش مقتدرانه وزیران دفاع، وزیران خارجه، مقام‌های ارشد نظامی، نمایندگان پارلمانی، روزنامه‌نگاران و کارشناسان امنیت ملی.
    شرکت‌کنندگان در این کنفرانس عمدتا اهل اروپا و ایالات متحده هستند. به طور حتم، این کنفرانس سالانه که برگزاری آن از سال ۱۹۶۳ آغاز شد، کلا روی اعضای ناتو متمرکز شده بود.
  • مشارکت آمریکا و اروپا در سرمایه‌گذاری و تجارت

    نویسنده: رابین نیبلت، مدیر موسسه سلطنتی مطالعات بین‌المللی بریتانیا
    مترجم: مینا خرم
    ایالات متحده و اتحادیه اروپا هفته پیش موافقت کردند تا در مورد مشارکت در سرمایه‌گذاری و تجارت بین اقیانوس مذاکرات را آغاز کنند، این اتفاق بعد از حدود دو دهه از زمانی که این ایده برای اولین بار مطرح شد، صورت گرفت. این همکاری که از اوایل سال ۲۰۱۵ آغاز خواهد شد، به شکل محرک‌های بی نیاز از کسری بودجه، خواهد بود و موجب افزایش تولید ناخالص داخلی ایالات متحده و اتحادیه اروپا حدود ۵/۰ درصد در سال می‌شود. این همکاری همچنین به ایجاد اشتغال در هر دو بخش کمک خواهد کرد.
  • پتانسیل دگرگون‌کننده تجارت دو‌سوی اقیانوس اطلس

    نویسنده: محمد العریان
    مترجم: رفیعه هراتی
    پس از هیاهوی سریع و ظاهرا هماهنگ در اروپا و ایالات متحده، طرح منطقه تجارت آزاد اتحادیه اروپا- آمریکا توجه رسانه‌ها را چندان جلب نکرده است. سه دلیل برای این مساله وجود دارد و هر سه به محدودیت گسترده‌تر درمورد سیاست‌گذاری مناسب اقتصادی در حوزه ملی و هماهنگی موثر فرا مرزی اشاره می‌کنند. باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، در ماه فوریه در سخنرانی سالانه خود یک «تجارت جامع فرا اقیانوسی و شراکت سرمایه‌گذاری» را با اروپا برمبنای تجارتی «منصفانه و آزاد» پیشنهاد داد.
بیشتر