«نه» تلویحی به تفکیک «راه و شهرسازی»

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، در سال‌های اخیر، موضوع تفکیک وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه مجزا به دلیل چالش‌های مدیریتی و تخصصی مورد‌توجه قرارگرفته‌است. این وزارتخانه در سال‌۱۳۹۰ با ادغام وزارتخانه‌‌‌‌‌های راه و ترابری و مسکن و شهرسازی تشکیل شد، بااین‌حال پس از گذشت بیش از یک دهه، برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان معتقدند؛ گستردگی وظایف این وزارتخانه مانع از تمرکز موثر بر حوزه‌های تخصصی شده و مشکلاتی در مدیریت بخش‌های مسکن و حمل‌ونقل ایجاد ‌کرده‌است.

1

مهرماه امسال فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، اعلام کرد؛ با تفکیک این وزارتخانه مخالفتی ندارد. این اظهارنظر اگرچه به نظر می‌رسد از شرط مجلسی‌‌‌‌‌ها برای ‌دادن رای‌اعتماد به او نشات‌گرفته باشد، اما در عین‌حال نشان‌دهنده پذیرش چالش‌های مدیریتی فعلی و تمایل به تغییرات ساختاری برای بهبود عملکرد در این حوزه‌‌‌‌‌ها است. در آبان ماه امسال، محمدرضا رضایی‌کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس، خبر از جمع‌‌‌‌‌آوری ۷۰ امضا از نمایندگان برای طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی داد و به‌تازگی اعلام‌شده که تعداد امضاها به حدود ۱۰۰فقره رسیده‌است. چندی پیش نیز گروهی از فعالان بخش‌خصوصی در حوزه حمل‌ونقل خواستار حذف معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی شدند. هرچند این درخواست مکتوب با دفاع تمام‌قد وزارتخانه از معاونت مذکور مواجه شد اما در مجموع به‌نظر می‌رسد نشانه‌هایی از ضرورت شکلی از تغییر ساختار در این نهاد دریافت شده‌است.

سعید رسولی، سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی در حاشیه هشتمین نمایشگاه حمل‌ونقل لجستیک و صنایع وابسته، در پاسخ پرسش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» دیدگاه خود درباره تغییرات ساختاری در وزارت راه و شهرسازی و تفکیک آن‌را این‌‌‌‌‌طور بیان کرد: هر از گاهی موضوع تفکیک وزارتخانه‌‌‌‌‌های مختلف مطرح می‌شود که بعضا در دوره‌‌‌‌‌ای بحث الحاق آنها مطرح بود، اما این‌‌‌‌‌ها جزو موضوعات فرعی بوده و اصل‌موضوع خدمات‌رسانی باکیفیت است. اصل‌بر ارائه خدمت باکیفیت است که بر اساس شرح وظایف مشخص‌شده باید صورت گیرد.

وی افزود: زیرمجموعه‌‌‌‌‌های وزارت راه و شهرساری و تمام شقوق حمل‌ونقل در طول سال‌های گذشته نهایت تلاش خود را برای خدمت‌رسانی بهتر داشته‌‌‌‌‌اند، بنابراین با استفاده از تمام ظرفیت‌ها در حوزه حمل‌ونقل اعم از بخش دولتی و غیر‌دولتی سعی داریم بهترین عملکرد را داشته باشیم. دولت چهاردهم نیز به‌طور ویژه تصمیم بر حمایت بیشتر از بخش غیر‌دولتی و ایجاد هم‌افزایی بیشتر در تمام شقوق حمل‌ونقلی دارد. رسولی در ادامه گفت: همچنین سعی در استفاده حداکثری از ظرفیت استراتژیک جغرافیایی کشور در منطقه داریم تا بتوانیم تلفات جاده‌ای را به حداقل رسانده و سهم ترانزیت کشور را در منطقه افزایش دهیم. از طرفی امروز استفاده از تکنولوژی‌های نوین و هوشمند در بخش حمل‌ونقل یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است. باید متناسب با‌ شأن و جایگاه مردم، خدمات شایسته را در تمام شقوق حمل‌ونقل ارائه دهیم.

به این‌ترتیب سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی عملا از اعلام موضع صریح در ارتباط با موضوع تفکیک وزارت راه و شهرسازی خودداری کرد، اما تلویحا تاکید کرد؛ اگر اقدامی از جنس اصلاح ساختار برای بهبود ارائه خدمت ضروری باشد، از آن استقبال می‌کند.

اتصال ریلی رشت- آستارا جزو اولویت‌‌‌‌‌های لجستیکی کشور

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی با اشاره به روند پیشرفت راه‌آهن رشت-آستارا در جمع خبرنگاران گفت: موضوع اتصال ریلی رشت به آستارا جزو اولویت‌‌‌‌‌های لجستیکی کشور بوده و سایر مسیرهای ریلی که تا نزدیکی مرزها کشیده شده‌است نیز، باید به شبکه ریلی کشورهای همسایه متصل شوند که مورد تاکید دولت‌ها نیز قرار دارد.

رسولی افزود: در هفته‌جاری در این رابطه جلسه‌‌‌‌‌ای داشتیم و جزئیات آن نشان می‌دهد که  آن مسائل فنی،مالی و حقوقی در حال پیشرفت است.

وی خاطرنشان کرد: مسیر ریلی رشت-آستارا و سایر مسیرهای ریلی در نزدیکی مرز مانند شلمچه- بصره باید اتصال پیدا کنند، بنابراین تکمیل شبکه‌های کریدوری جزو اولویت‌ها است و این موضوع با جدیت در حال پیگیری است.

وی با اشاره به موضع روسیه درباره راه‌آهن رشت-آستارا گفت: موضوع اتصال ریلی رشت و آستار جزو اولویت‌های لجستیکی کشور است و سایر مسیرهای ریلی تا نزدیکی مرز رفته‌اند و باید به شبکه کشورهای همسایه متصل شوند نیز مورد تاکید دولت‌ها است.

طرح جامع حمل‌ونقل باید مبتنی بر آمایش سرزمینی باشد

سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی با اشاره به طرح جامع حمل‌ونقل گفت: این طرح، یک طرح لجستیکی ارزشمند است و باید مبتنی بر آمایش سرزمینی، یکپارچگی و لجستیک باشد. چارچوب کلی این طرح نیز مشخص است. با توجه به نقش تشکل‌ها و بخش‌خصوصی درنظر دارم در دوره مدیریت خود به‌صورت دوره‌‌‌‌‌ای با تشکل‌های حمل‌ونقلی جلساتی را برگزار کنم و نظر آنها را در این‌خصوص جویا شوم. البته یکی از اولویت‌‌‌‌‌های اصلی عملیاتی‌کردن این طرح و اجرای این طرح در مسیر صحیح است.

افزایش قیمت بلیت قطار طبق سال‌های گذشته

سرپرست معاونت حمل‌ونقل وزارت راه و شهرسازی از افزایش قیمت بلیت قطار طبق سال‌های گذشته خبر داد و گفت: قیمت بلیت قطار در دی ماه‌‌‌‌‌ تغییری نکرده و برای پایان سال‌اطلاع‌رسانی می‌شود. وی افزود: افزایش نرخ سنواتی داریم اما پیش‌فروش دی ماه بدون افزایش نرخ اعلام شد. اگر افزایش قیمتی در پیش باشد تصمیم‌گیری و ابلاغ خواهدشد.

رسولی اظهار کرد: در سال‌های گذشته به‌صورت سنواتی قیمت بلیت قطار افزایش منطقی داشت. قطعا شبکه حمل‌ونقل ریلی مورد استقبال مردم است و شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی که اکثرا غیردولتی هستند باید اقتصاد خود را با توجه به هزینه‌ها و کیفیت خدمات مدیریت کنند.

به گفته رسولی، بیست و نهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در هفته گذشته با حضور نمایندگان همه دستگاه‌ها به‌خوبی برگزار شد و چند تفاهم‌نامه هم در حوزه حمل‌ونقل ریلی و هوایی و جاده‌ای به امضا رسید. موارد دیگری نیز مورد مذاکره قرارگرفت که تا نشست بعدی اقدامات کارشناسی بر روی آنها انجام می‌شود.

تاخیر در افتتاح نمایشگاه به دلیل مصوبه کمیته اضطرار

رسولی درباره تاخیر در افتتاح نمایشگاه حمل‌ونقل اظهار کرد: امسال نیز نسبت به اخذ مجوز نمایشگاه اقدام شد، اما کمیته اضطرار آلودگی هوای وزارت کشور، روز ۲۴ آذرماه، مصوبه‌‌‌‌‌ای صادر کرد که برخی از فعالیت‌ها را محدود کرد و در بند‌۱۴ قید شده بود که بر‌‌گزاری نمایشگاه در شهر تهران با هدف تامین انرژی مورد‌نیاز گرمایش و آسایش مردم ممنوع است. وی افزود: متعاقبا وزارت راه و شهرسازی به این مصوبه استانداری عمل کرد و روابط‌عمومی اطلاعیه‌ای صادر کرد که بر‌‌گزاری نمایشگاه امسال به زمان دیگری موکول شود، اما از آنجا که مصلای تهران برای نماز جمعه آماده می‌شود، لذا برپایی مجدد غرفه‌‌‌‌‌ها عملا امکان‌پذیر نبود، به همین خاطر مکاتبه‌‌‌‌‌ای با استانداری برای دریافت مجوز بر‌‌گزاری هشتمین نمایشگاه حمل‌ونقل، لجستیک و صنایع وابسته انجام‌شد.