تحقق برنامه‌های تحولی گـروه خودروسـازی سایپــا

تمام این موارد شرایطی را ایجاد کرد که گروه خودروسازی سایپا با چالش های مالی، کاهش تولید، افت کیفیت، توقف صادرات، عدم رضایت مردم، تزریق نیروهای غیرمتخصص به بدنه و همچنین عدم تنوع بخشی به محصولات مواجه شود. نکته دیگری که این مجموعه به شدت با آن درگیر و به یک معضل ملی هم تبدیل شده بود، وجود تعداد زیادی خودرو در کف پارکینگ بود. بهمن ماه سال گذشته گروه خودروسازی سایپا ضمن کسری نقدینگی با ۸۰ هزار خودرو ناقص، ۵ هزار و ۲۰۰ خودرو یورو۴ و هزار و ۷۰۰ خودرو بدون گارانتی روبرو بود. بر این اساس تیم مدیریتی نارنجی پوشان جاده مخصوص با وجود شدیدترین تحریم ها، کمبود قطعه، عدم تزریق تسهیلات بانکی و مشکلات مالی پُرشمار، از تمام توان و پتانسیل خود بهره گرفت تا با ارتقای بهره وری، تعداد خودروهای کف پارکینگ را به صفر برساند و خوشبختانه مردادماه سال جاری آخرین خودرو با نقص قطعه، تجاری سازی شد. در این میان گروه خودروسازی سایپا از بهمن ماه سال گذشته با مذاکراتی که با قطعه سازان داخلی و خارجی داشت، اجازه نداد خودرو با نقص قطعه تولید شود. ازطرفی باید عنوان کرد که گروه خودروسازی سایپا طی سه سال یعنی سال های ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ همواره بیش از ۴۰ تا ۱۵۰ هزار دستگاه در وضعیت معوق داشت و مشتریان در این خصوص بسیار ناراضی بودند اما از ابتدای سال جاری، خودروهای پر فروش این مجموعه چون کوییک هیچ تعهد معوقی نداشته و حتی زودتر از موعد مقرر به مشتریان تحویل شده است.

بررسی آخرین وضعیت تولید گروه خودروسازی سایپا (۸ ماهه) در حوزه تولید نشان می دهد که تیراژ تولید خودرو نسبت به گذشته بهبود خوبی داشته و با وجود خروج سه محصول پر تیراژ تیبا، تیبا۲ و ساینا از خطوط تولید در ماه های گذشته، این مجموعه به اهداف ترسیم شده تا حدود زیادی رسیده است.

در برنامه تولید گروه خودروسازی سایپا(تجمعی) تولید ۳۱۷ هزار و ۱۲۱ دستگاه مدنظر قرار گرفته بود و این مجموعه با آنکه محصولاتش مشمول قیمت گذاری است و همچنین از تسهیلات بانکی در سال جاری بی نصیب بوده توانسته ۲۹۸ هزار و ۸۷۷ دستگاه خودرو را تولید کند که این امر بیانگر تحقق ۹۴.۲ درصدی تولید است.

اگر بخواهیم به جزئیات وضعیت تولید تجمعی نارنجی پوشان جاده مخصوص بپردازیم باید گفت که در برنامه تجمعی تولید سایپا، تولید ۸۷ هزار و ۵۷۹ دستگاه دیده شده بود حال این مجموعه موفق شده تولید تجمعی را به ۸۷ هزار و ۱۸۷ دستگاه برساند و این نشان دهنده تحقق ۹۹.۶ درصد برنامه پیش بینی شده است.

شرکت پارس خودرو نیز ۸۴ هزار و ۷۵۰ دستگاه خودرو را در برنامه تجمعی داشته که ۸۶ هزار و ۹۴۳ دستگاه تولید و توانسته ۶/۱۰۲ درصد برنامه پیش بینی شده را محقق کند.

 سایپا سیتروئن نیز ۸۱.۳ درصد برنامه تولید خود را محقق کرده به گونه ای ۶۷ هزار و ۶۴۳ خودرو توسط کارگران این مجموعه تولید شده است که البته هدف گذاری ۸۳ هزار و ۲۳۸ دستگاه بود. اما سایت بُن رو گروه خودروسازی سایپا که در دولت گذشته بسیار تضعیف شده بود طی ۸ ماهه سال جاری از برنامه پیش بینی شده هم جلوتر رفت. طبق برنامه ریزی صورت گرفته بنا شده بود بن رو ۲۶ هزار و ۱۷ دستگاه تولید کند اما این مجموعه موفق شد ۲۷ هزار و ۴۳۹ دستگاه خودرو را وارد بازار کند و این امر به منزله تحقق ۱۰۵.۵ درصدی تولید است. مجموعه زامیاد و سایپا دیزل هم در مدت مورد اشاره به ترتیب ۸۳.۹ درصد و ۷۳.۵ درصد از برنامه تولید را عملیاتی کردند.

اعداد عنوان شده نشان می دهد که گروه خودروسازی سایپا در تولید خودروهای سواری پیشرفت قابل توجهی داشته و توانسته بخشی از کوتاهی های دولت گذشته در حوزه تولید خودرو را جبران کند.

_HDK0048 copy

تولید خودرو بر اساس نیاز سنجی بازار

دو اقدام مهمی که گروه خودروسازی سایپا در تولید خودرو انجام داد، توجه به نیاز مشتریان و تقاضای بازار بود. سال های گذشته تولید خودرو هیچ انعطافی نداشت ولی اکنون تولید خودروهایی رو به افزایش است که از سوی مردم، مورد استقبال قرار گرفته است. از این رو با نیازسنجی صورت گرفته تولید و طراحی خودرو بر اساس آن چیزی است که مردم انتظار دارند. یکی از خودروهای محبوب در بازار، کوییک است. عملکرد تجمعی (8 ماهه) تولید کوییک نشان می دهد که 132 هزار و 758 دستگاه از این خودرو تولید شده و این امر به منزله تحقق 107.3 درصدی برنامه تولید است چرا که پیش بینی شده بود در مدت عنوان شده 123 هزار و 725 دستگاه کوییک تجاری سازی شود. در حال حاضر سهم این خودرو در تولید گروه خودروسازی سایپا 44.4 درصد شده است. رشد تولید به خانواده تیبا، ایکس 151 و شاهین هم رسیده است. بدین جهت درصد تحقق خودروهای خانواده تیبا که سهم 10 درصدی از تولید دارد، 100 درصد بوده است. تولید ایکس 151 هم فراتر از پیش بینی بوده (26 هزار و 17 دستگاه) به گونه ای که با تولید 27 هزار و 349 دستگاه بیش از 105 درصد برنامه در مورد خودروی که 9.2 درصد سهم از تولید دارد، محقق شده است. خودروی شاهین که یکی از جدیدترین خودروهای بازار است و به خوبی توانسته در بین خانواده های ایرانی جای خود را باز کند 96.4 درصد برنامه پیش بینی شده را طی 8 ماهه سال جاری محقق کرده است.

ارتقای کیفیت قابل لمس است

کیفیت؛ یکی از مقوله های مهمی است که گروه خودروسازی سایپا به جد دنبال می کند. اواخر سال گذشته رئیس جمهور در یکی از بندهای 8 فرمان تحول صنعت خودرو به افزایش کیفیت و ایمنی خودروهای تولید داخل پرداخت. از همین رو از سال گذشته ارتقای کیفیت محصولات سایپا در دستور کار قرار گرفت. جدیدترین گزارش کیفیت گروه خودروسازی سایپا نشان می دهد که کیفیت خودروهای شاهین، کوییک و تیبا افزایش داشته است. به عنوان مثال هدف گذاری و یا امتیاز برای کیفیت کوییک.آر پارس خودرو 655 بوده حال گزارش از میانگین عملکرد کیفی این خودرو در سال 1401 حدود 633 و عملکرد خردادماه 650 بوده است. در مورد خودروی شاهین نیز چنین فرایندی طی شده به گونه ای که هدف گذاری کیفی برای این خودرو 690 بوده و عدد کیفی این خودرو در خردادماه 675 بوده و در سال 1401 بیش از 670 بوده است. این موضوع نشان می دهد که انحراف در ارتقای کیفیت خودروهای سایپا به حداقل رسیده  و مردم می توانند به خوبی آن را لمس کنند.

کوییک پرفروش ترین محصول

آرامش بخشی به بازار و جلوگیری از نوسان قیمت محصولات سایپا در بازار از موضوعات مهمی است که گروه خودروسازی سایپا به اشکال مختلف در حال پیگیری است. همانگونه که اشاره شد تولید خودرو روند صعودی به خود گرفته است و از این رو موضوع قرعه‌کشی از محصولات این مجموعه برداشته شد. از همین رو متقاضیان خرید خودرو با شرایط سهل می توانند صاحب محصولات سایپا شوند. بر این اساس باید تاکید کرد که از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه، گروه خودروسازی سایپا 335 هزار و 683 دستگاه خودرو به مردم فروخته است که بر این اساس سهم کوییک از میزان فروش یاد شده 147 هزار و 839 دستگاه بوده است. بعد از آن گروه ساینا با 63 هزار و 892 دستگاه قرار می گیرد.

گشایش ها در صادرات محصولات سایپا

گروه خودروسازی سایپا در فصل جدید از فعالیت های خود در دولت سیزدهم، برای مقوله صادرات اهمیت ویژه‌ای قائل شده است. همانطور که در 8 فرمان خودرویی ابلاغ شده از سوی رئیس جمهور آمده ضرورت دارد شرکت های خودروسازی به سمت صادرات بروند. از همین رو و پیرو مذاکراتی که سیاست گذاران برای گشایش در صادرات و رونق تجارت فرامرزی و حضور در بازارهای جدید انجام دادند، گروه خودروسازی سایپا توانسته بعد از مدت ها به سمت صادرات حرکت کند. از ابتدای سال جاری تا پایان آبان ماه هزار و 678 دستگاه خودرو به کشورهای مختلف صادر شده که ارزش تجمعی صادرات خودروها 11 هزار و 848 دلار و ارزش صادرات قطعات خودرو نیز 14 هزار و 811 دلار بوده که از شرکت های سایپا، سایپایدک، فنرسازی زر، رادیاتور ایران، مالیبل، رینگ سایپا و سایپا آذربایجان عمده این صادرات محقق شده و پیش بینی ها حکایت از آن دارد که در ماه های پیش رو این عدد با سرعت افزایش پیدا کند.

در جمع بندی باید عنوان کرد که گروه خودروسازی سایپا در دولت سیزدهم متحول شده و  دیگر قرار نیست ترمز کند. مسیر توسعه ای که این مجموعه در پیش گرفته بر اساس اهداف و برنامه هایی است که وزارت صمت اواخر سال گذشته اعلام کرد. تولید یک میلیون و 600 هزار دستگاه خودرو تا پایان سال 1401، افزایش تیراژ به سه میلیون دستگاه تا پایان سال 1404 و همچنین تولید سالانه دو پلتفرم ملی که از جمله برنامه‌های خودرویی  است که وزارت صمت دارد.

_J1A4076 copy