تحلیل فضای قیمت سرب و روی در جهان
مدیرعامل شرکت توسعه معادن روی ایران که زیر مجموعههای تولید کننده شمش روی آن به ویژه کالسیمین دارای طرحهای توسعه اند و تا پایان سال ۹۵ دو طرح این شرکت به بهرهبرداری میرسد، درباره وضعیت مصرف روی در دنیا تصریح کرد: مصرف روی در سال آینده بیش از ۱۳ میلیون و ۸۴۷ هزار تن خواهد بود. بنابراین حدود۲۴۸هزارتن کسری فلز روی در بازارهای جهانی پیشبینی میشود. سعدمحمدی یادآور شد: در مورد سرب با مازاد تولید در دنیا مواجهیم، به طوری که تولید آن در سال ۲۰۱۷ برابر۱۱ میلیون و ۳۵۹ هزار تن پیشبینی شده است ومصرف آن۱۱ میلیون و۳۳۶ هزار تن خواهد بود .از این رو در سال میلادی آینده ۲۳ هزار تن مازاد در زمینه تولید سرب وجود دارد. استاد دانشگاه رشته معدن در خصوص وضعیت آمارهای ارایه شده در اجلاس یادشده تاکید کرد که با وجود کمیتههای تخصصی حاضر در گروههای مطالعات بین المللی سرب و روی آمارهای ارائه شده با احتساب کشور چین میباشد اما احتمال خطای آماری در مورد چین وجود دارد. سعدمحمدی گفت : در سال ۲۰۱۶ روی تولیدی دردنیا معادل ۳۵۰ هزار تن است و به نظر میرسد برای سال ۲۰۱۷ این کسری به ۲۵۰ هزار تن کاهش یابد اما باز هم برای فلز روی کمبود محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه با وجود قرارگیری قیمت روی بر شیب ملایم رشد، مقدار تقاضا برای این کالا از عرضه آن بیشتر است، تصریح کرد : همین امر سبب میشود که سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ فلز روی شرایط قیمتی بالاتر از ۲۲۰۰ دلار داشته باشد. وی یادآور شد که اگر چه برخی از تحلیلگران اقتصادی وضعیت سال ۲۰۱۸ را بازگشت قیمت کالاها از سطح فعلی تعبیر میکنند، اما با در نظر داشتن رشد اقتصادی کشورهای اروپا و امریکا که اغلب منفی و یا حدود ۱ تا ۵/ ۱ درصد است، تنها عامل محرک رشد اقتصاد دنیا مناطقی نظیر آفریقا، آمریکای جنوبی و آسیا خواهند بود. از طرفی این رشد به اندازه ای نخواهد بود که افزایش چشمگیری بر قیمت کالاها در جهان بگذارد و انتظار جهش نیز نداریم. سعدمحمدی با اشاره به اینکه تمام رویدادهای مطرح شده اثرگذارند ولی شرایط عرضه و تقاضا برای فلز روی با توجه به اتفاقاتی که برای قیمت زغال سنگ نیز افتاده متفاوت خواهد بود، اظهار امیدواری کرد که تا یک سال آینده سطح قیمت جهانی روی در کانال ۲هزار و ۳۰۰ تا ۲هزار و ۴۵۰ دلار جای داشته باشد.
تحلیل دکتر سعدمحمدی از آمار تولید ایران در سال ۲۰۱۷ بر پایه همین ارقام موجود در سال ۲۰۱۶ استوار است . وی معتقد است که در بحث شمش روی اگر مقدار خاک مورد نیاز در راستای تولید شمش با رشد ۲۰ تا ۲۵ درصد همراه باشد، با تولید ۱۲۰ هزار تن در سال ۲۰۱۷ مواجه میشویم . وی افزود : مشکل تامین خوراک با طرحهای در دست اجرا تا ۲۵ درصد قابل جبران است و این در حالی است که بسیاری از واحدهای تولیدی در سایز کوچک که بر پایه خاک با عیار بالا تولید داشته اند نیز رو به تعطیلی گذاشتهاند. اگر چه ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن در سال است اما فقدان ماده معدنی بر پیش بینی ها اثر مستقیم میگذارد. سعد محمدی ادامه داد: ۲ هزار میلیارد ریال برای سرمایه گذاری در ۱۰ طرح جدید اختصاص داده شده و عمده سرمایه گذاری ها در طرحهای جدید تایید شده اند و امیدواریم این طرح ها در سال ۹۶ به بهره برداری برسند. مدیرعامل هلدینگ توسعه معادن روی ایران به سرمایه گذاریهای خارجی اشاره کرد و گفت: برای تامین خوراک مورد نیاز برای تولید در خارج سرمایه گذاری شده است.
وی اضافه کرد: عملیات اکتشاف در معدن خارجی انجام شده است و عملیات اجرایی برای استخراج از آن هم به زودی عملیاتی خواهد شد. سعدمحمدی در همین حال یادآور شد که نباید رشد قیمت جهانی روی از ۱۴۰۰ دلار به ۲۴۰۰ دلار و علاوه بر آن افزایش قیمت دلار به سطح ۳۶۰۰ تومان را نادیده گرفت. تولید امسال روی در هلدینگ توسعه معادن روی ایران به ۷۵تا۸۰هزارتن میرسد که با ظرفیت کامل تولید ما فاصله دارد اما ارزش ریالی تولیدات این فاصلهها را با توجه به نرخ ارز جبران میکند. از این رو نسبت ارزشی تولید روی ۲۰۱۵ نسبت به ۲۰۱۶ تغییر چندانی نخواهد داشت.
ارسال نظر