طلا به کف ۷ هفته برگشت؛ نفت به پیش از حملات نفتی تنزل یافت
فروکش نگرانیهای ژئوپلیتیک در بازار جهانی
بازار سهام
رکوردشکنی متوازن نماگرهای سهام
بازار سهام معاملات سومین روز کاری هفته را با جهش نماگرهای اصلی پشت سر گذاشت. شاخص کل که روز یکشنبه از حرکت در مسیر صعودی بازمانده بود، دیروز ضمن جهش ۲ درصدی به ارتفاع بیسابقه ۳۲۴ هزار واحد دست یافت. اشتهای سیریناپذیر تقاضا باعث شد تا قیمت ۸۰ درصد از نمادهای بورسی افزایش یابد و همگام با تقویت شاخص کل، نماگر هموزن صعود ۱/ ۲ درصدی را ثبت کند. علاوهبر برگشت کالاییها به مدار رشد، تداوم روحیه داراییمحوری در معاملات سهام به استمرار صفهای خرید در سهام گروه بانک، خودرو و همچنین هجوم چشمگیر تقاضا به سهام گروه دارویی بورس تهران انجامید. پیوستن صنعت دارو به جبهه داراییگرایی بازار از ویژگیهای خاص معاملات دیروز بود. پایداری صف خرید ۴۳۰ میلیارد تومانی در پایان کار نشان داد که تقاضا همچنان خیال عقبنشینی در سر ندارد.
بازار ارز
وقار در گامهای صعودی دلار
دلار معاملات دیروز را در محیطی آرام پی گرفت و توانست به چهارمین صعود متوالی خود دست یابد. شاخص ارزی کشور که از چهارشنبه هفته قبل قدم در مسیر افزایشی گذاشته بود، در جریان معاملات دیروز 60 تومان ارتفاع گرفت و به نرخ 11 هزار و530 تومانی رسید. برخی از فعالان بازار عبور دلار از سطح مقاومتی مزبور را دشوار ارزیابی میکردند؛ اما سرانجام دلار با رشد 5/ 0 درصدی دیروز توانست این سطح مقاومتی را پشت سر بگذارد و به بالاترین مقدار از بیستم شهریور برسد. حرکت روی ریل تقاضای تجاری و افت حساسیت به عوامل غیرتجاری، رشدهای متعادلی را برای دلار رقم زده است. بسیاری معتقدند که تکرار الگوی سنتی رشد تقاضای تجاری ارز در فصل پاییز در کنار محدودیتهای پیش روی درآمدهای نفتی دولت همچنان عامل حمایت از دلار در سطوح فعلی به شمار میرود.
بازار سکه
حمایت دلار از فلز زرد
بازار سکه دیروز همراستا با بازار داخلی ارز به صعودهای ملایم خود ادامه داد. فلز گرانبهای داخلی که از اواخر هفته گذشته تحت فشار افت قیمتهای جهانی قرار گرفته است، همسو با رشدهای آرام در بازار ارز پیش میرود. دیروز قیمت هر سکه طرح جدید در دومین صعود متوالی خود 15 هزار تومان افزایش یافت و به سطح 4 میلیون و 35 هزار تومان رسید. هر چند سکه همبستگی بالای خود را با دلار حفظ کرده اما طی هفتههای اخیر شاهد ایجاد خللهای موقت اونس در رابطه دلار و سکه بودیم. اونس جهانی طلا که در هفته گذشته در قیمتهای 1530 دلار معامله میشد با دریافت سیگنالهای مثبت از چین و آمریکا، آمارهای قوی از حوزه یورو و همچنین انتشار گزارشهایی از کاهش تنش میان عربستان و یمن در روز گذشته ریزش معنادار را تجربه کرد و سکه را زیر فشار گذاشت.
بازار طلای جهانی
خروج سرمایهها از پناهگاههای امن
بهای طلای با افت یک درصدی دیروز به کمترین سطح در 7 هفته اخیر سقوط کرد. فروکش نگرانیها از تبعات جنگ تجاری چین و آمریکا، خیز دوباره شاخص دلار و گزارشهایی مبنیبر آتشبس احتمالی یمن و عربستان تاثیر خود را بر کاهش تقاضای داراییهای امنی چون طلا گذاشت. تکذیب خبر ممنوعیت سرمایهگذاری در شرکتهای چینی توسط دولت ترامپ از عوامل افت طلا بود. در همین راستا، مذاکرهکننده ارشد چین قرار است برای آغاز دور جدید گفتوگوها دهم اکتبر راهی آمریکا شود. در این میان شروع تعطیلات ملی چین از روز سهشنبه هم در فشار عرضه دیروز در بازار جهانی موثر بود. آمار بهتر از انتظار منطقه یورو با کاهش نرخ بیکاری به کمترین سطح در ۱۱ سال اخیر (۴/ ۷درصد)، اشتغال قوی در آلمان و رشد مطلوب اقتصادی در انگلیس از شدت نگرانیها کاست و به افت طلا انجامید.
بازار اوراق مسکن
تقلای ناکام «تسه»ها برای رهایی از رکود
اوراق وام مسکن طی روزهای اخیر گرفتار تله رکود حاکم بر بازار مسکن هستند و با وجود بهبود نسبی تقاضا و افزایش قیمت در تعداد زیادی از امتیازهای وام طی روز گذشته، کفهای قیمتی جدیدی را بر تابلو فرابورس به ثبت رساندند. دیروز قیمت پایانی دو سوم از تعداد کل امتیازهای مسکن بهطور میانگین یک درصد افزایش یافت و بین سطوح ۳۶ تا ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان به نوسان پرداخت. همزمان با این اتفاق در یک سوم دیگر از اوراق شاهد افت قیمتها بودیم. شدت افت به حدی بود که بهای امتیاز وام مهر ۹۶ به سطح ۳۳ هزار تومان سقوط کرد. عقبنشینی ۳۰ درصدی «تسه»ها از ابتدای سال در شرایطی اتفاق افتاده که تورم مسکن در شهریور برای دومین ماه پیاپی افت کرده و حجم معاملات به کمترین مقدار تاریخی خود رسیده است.
بازار نفت
برآیند صفر حملات آرامکو در نفت
بهای نفت پس از بازگشت عربستان به ظرفیت کامل تولید بزرگترین افت هفتگی را طی دو و نیم ماه اخیر تجربه کرد و در بازگشایی دیروز هم به نقطه صفر پیش از انفجار آرامکو رسید. هر بشکه نفت خام آمریکا ساعت ۱۶ دیروز ضمن افت ۲ درصدی به قیمت ۱/ ۵۵ دلار معامله شد. با وجود بازگشت عربستان به مدار عادی تولید، ترس از کمبود عرضه در خاورمیانه همچنان در بازار نفت احساس میشود. البته زمزمههای آتشبس عربستان با حوثیهای یمن تا حدودی از این نگرانیها کاسته و اختلافات تجاری چین و آمریکا را به کانون اثربخش معاملات نفت بدل کرده است. با وجود حمایت آمار بهتر از انتظار شاخص مدیران خرید چین از قیمتها، دورنمای تقاضای چین همچنان ضعیف ارزیابی میشود. شاخص PMI چین برای پنجماه پیاپی انقباضی مانده و این سیگنال مساعدی از بزرگترین واردکننده نفت جهان نیست.
ارسال نظر