به گزارش «ایسنا» محسن هاشمی با بیان اینکه شبکه‌های آب، گاز، برق و فاضلاب نیز در بخشی از شهر مقاومت لازم را در برابر سوانح و حوادث ندارند، افزود: به نظر می‌رسد در این شرایط با توجه به وقوع زمین لرزه‌های نسبتا خفیف در سال گذشته و افزایش خطر بروز زلزله، باید در رابطه با بهبود شاخص تاب‌آوری تهران اقدامات جدی صورت گیرد.

وی افزود: بر اساس مطالعات صورت گرفته، پل‌ها و معابری که تاب‌آوری کافی نداشته‌اند، قبلا شناسایی و بخشی از آنها مقاوم‌سازی شده است. البته فرآیند مقاوم‌سازی ابنیه فنی در شبکه معابر شهر همچنان ادامه دارد. هاشمی با انتقاد از تعدد مدیریت در شهر تهران به خصوص در زمان وقوع بحران، گفت: طبعا مساله فقدان مدیریت یکپارچه شهری، در حوزه مدیریت بحران نیز بروز پیدا می‌کند، چراکه تعدد دستگاه‌های تصمیم‌گیرنده در این حوزه سرعت و کارآیی عملکرد که مهم‌ترین عامل در هنگام وقوع بحران است را کاهش می‌دهد. به همین دلیل با اتکا به روابط خوب میان مدیریت شهری، دولت و مجلس، ما این موضوع را به اطلاع رئیس‌جمهور و رئیس مجلس رسانده و پیگیری خواهیم کرد و منتظر تصمیمات سران قوا و مدیران ارشد کشور در این رابطه هستیم.

رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به اینکه به چه میزان زیرساخت‌های شهری تهران، تاب تحمل حوادث مختلف را دارد، افزود: بخشی از زیرساخت‌های شهر که در دهه اخیر ایجاد شده‌اند طبیعتا از فناوری بالاتری برخوردارند؛ اما در بخش‌های زیرساخت‌ها فرسودگی و آسیب‌پذیری زیادی وجود دارد. هاشمی در مورد اینکه خطوط مترو، از نظر ایمنی به چه میزان تاب‌آور است، با بیان اینکه اصولا فرض بر این است که زلزله روی سطح زمین عمل می‌کند و سازه‌های زیرزمینی مترو هنگام زلزله امن تلقی می‌شوند، گفت: در برابر تهدیدات نظامی نیز مترو امنیت بهتری نسبت به سایر ابنیه شهری دارد، اما در هنگام سیل و حریق‌ها ممکن است در مترو به‌دلیل عدم تکمیل تجهیزات خطوط مشکلاتی رخ دهد.