«دنیای اقتصاد» از غافلگیری فروشندههای ملک در مسیر نقل و انتقال گزارش میدهد
مانع شهری در معاملات مسکن
فرجام ۵ نارضایتی ساختمانی در کارنامه ۱۰۰ روزه شهرداری
اشکالات «نظام شهرسازی» در حوزههای مختلف -از صدور مجوزهای ساختمانی تا برگههای اجازه فروش آپارتمان- دومین عنصر «نارضایتی عمومی» از مدیریت شهری تهران محسوب میشود که نهتنها طی سالهای اخیر به اشکال مختلف از سوی شهروندان در قالب گلایههای مکتوب و شفاهی به شهرداری و شورای شهر بروز پیدا کرده، بلکه حدود سه ماه پیش نیز در شروع به کار مدیریت جدید، «سطح نارضایتی پایتختنشینها در حوزه شهرسازی» با انجام یک نظرسنجی از سوی شهرداری تهران اندازهگیری شد.
در حالحاضر بهرغم اثبات مجموعهای از مولفههای «سلبکننده» حقوق شهروندی و «مغایر» با تسهیل خدماترسانی به مالکان و سرمایهگذاران ساختمانی در این حوزه، هنوز حرکت محسوسی در شهر در جهت بهبود اوضاع مشاهده نمیشود. بیپاسخ ماندن مطالبه شهروندان تهرانی برای رفع آزاردهندههای شهری –ساختمانی- در مقطع فعلی که بازارهای معاملات ملک و ساخت وساز از رکود بیرون آمده، دردسرهایی را برای فروشندگان و خریداران آپارتمان از یکسو و سازندهها از سوی دیگر بهوجود آورده است. اخیرا نتایج رسمی از یک نظرسنجی صورت گرفته توسط شهرداری تهران -در همین دوره جدید- نشان داد ۴۷ درصد از تهرانیهای شرکتکننده در نظرسنجی اعلام کردهاند «بیقاعدگی در ساخت و ساز» طی سالهای اخیر بیشتر شده است.
پیشتر، یک نهاد مطالعاتی زیرمجموعه مدیریت شهری تهران نیز با پرسش از سه گروه ساکن پایتخت –دانشگاهیان، عموم مردم و اعضای شورایاریها- درباره «میزان وخامت ۶ عنصر حیاتی شهر تهران» به این جمعبندی رسید که، «پایتختنشینها، بعد از چالش ترافیک و آلودگی هوا، از نظام شهرسازی بیشترین نارضایتی را دارند.» نارضایتی عمومی در تهران از نظام شهرسازی و امور مرتبط با مجوزهایی که شهرداری برای ساخت و ساز صادر میکند، عمدتا به ۵ آزاردهنده شهری مربوط است که شامل «فرآیند طولانی صدور پروانه ساختمانی»، «اشغال مشاعات شهر از سوی برخی برجسازها با پهن کردن کارگاه ساختمانی در حداقل یک لاین از خیابان»، «غافلگیری فروشندههای آپارتمان در شهرداری از بابت شروط جدید برای صدور مجوز نقل و انتقال»، «عدم شفافیت کاربری املاک در محلهها ناشی از در دسترس نبودن همه اطلاعات طرح تفصیلی برای همگان» و همچنین «بلندمرتبهسازی بدون ضوابط مشخص از قبل مصوب» میشود.
گزارش «دنیایاقتصاد» از آنچه طی ماههای اخیر همزمان با افزایش حجم معاملات مسکن در تهران، بهعنوان یک «مانع شهری در خرید و فروش آپارتمان» بروز کرده، حاکی است: در برخی مناطق شهر تهران، صدور مفاصاحساب شهرداری برای مالکان متقاضی فروش واحد مسکونی به «اخذ پایانکار جدید مختص تکآپارتمان» منوط شده است. در روال جدید، بهرغم آنکه مورد فروش، دارای پایان کار ساختمانی و سند محضری است، فروشنده باید مجددا نسبت به اخذ پایانکار جدید اقدام کند. این روال تازه، بدون اطلاع قبلی در بازار مسکن، در مدیریت شهری تهران برقرار شده است بهطوری که متقاضیان فروش آپارتمان در شرایطی که پیش از مراجعه برای دریافت مفاصاحساب، در جریان انجام معامله، متعهد به انتقال رسمی ملک در زمان مشخص به نام خریدار شدهاند، باید برای دریافت نسخه جدید پایانکار، یک دوره زمانی اداری در شهرداری همچون انتظار برای بازدید کارشناس و... را متحمل شوند که در این حالت، به دلیل عدم اطلاع قبلی مالکان از روال جدید، این احتمال بهوجود میآید که این قبیل مجوزهای موردنیاز برای نقل و انتقال رسمی، امکان انجام تعهد فروشنده به خریدار در محضر را برای مالک سلب کند (مدارک جدید تا قبل از زمان انتقال آماده نشود) و در نتیجه طرفین معامله با مشکلات حقوقی از جمله بروز ضرر و زیان یا بههم خوردن معامله روبهرو شوند.
نمونهای دیگر از مانع شهری در نقل و انتقالات ملکی که اثر سوء در رونق خرید و فروش آپارتمان دارد و با حقوق شهروندی نیز در تضاد است، به ممانعت مدیریت شهری در صدور مفاصاحساب برای مالکان در برخی ساختمانها مربوط میشود. شهرداری در ساختمانهایی که مالکان برخی املاک در آن به اشکال مختلف، بدهی به شهرداری دارند، صدور مفاصاحساب عوارض شهری برای کلیه مالکان آن ساختمان را متوقف کرده است. این توقف در صدور مفاصاحساب که بهطور طبیعی باعث محرومیت پایتخت از دریافت بهموقع عوارض نوسازی (شارژ شهری) میشود، امکان نقل و انتقال آپارتمانها را نیز از مالکان سلب میکند.
شارژ شهری پایدارترین درآمد، آنهم از نوع سالم برای شهرداری تهران است که طی همه سالهای گذشته، فقط ۲ درصد از بودجه سالانه اداره پایتخت با آن تامینمالی شده است اما مدیریت جدید پایتخت تصمیم گرفته سهم آن را در بودجه شهرداری تقویت کند. با این حال، اقدامات اخیر (عدم صدور مفاصاحساب) با این تصمیم در مغایرت است. از سوی دیگر در دوره جدید بازار مسکن که حجم معاملات با افزایش روبهرو شده، افزایش حواشی معاملات خرید و فروش مسکن به معنی برگهها و مجوزهایی است که برای نقل و انتقال ملک موردنیاز به یک مانع برای ورود بازار مسکن به فاز رونق بدل شده است، بهویژه آنکه این فاکتورها در شرایطی به پروسه نقل و انتقال ملک اضافه شده که خریداران و فروشندگان مسکن اطلاع دقیقی از اضافه شدن این بوروکراسی اداری ندارند. بررسیها نشان میدهد صدور و اخذ برخی از برگههای مربوط به مجوز نقل و انتقال املاک در یک فرآیند زمانبر و هزینهبر انجام میشود که در نهایت سبب میشود در کوتاه مدت امکان اخذ مجوزها و نهایی شدن پروسه خرید و فروش ملک امکانپذیر نباشد.
کارشناسان ملکی و صاحبنظران امور نقل و انتقال رسمی ملک معتقدند بخشی از زوائد شهری مرتبط با صدور مجوز نقل و انتقال آپارتمان با قانون شهرداریها ناهمخوان است. بهعنوان مثال در مورد شرط تازه مربوط به «اخذ پایان کار جدید تک آپارتمان» عنوان میکنند مطابق با تبصره ۱۸ الحاقی به ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها مصوب شورای انقلاب، برای آنکه شهرداریها مجوز نهایی نقل و انتقال ملک را صادر کنند که به دنبال آن دفاتر اسناد رسمی بتوانند کار نقل و انتقال را انجام دهند، فقط به یک مدرک شامل پایان کار مطلق یا عدم خلاف، نیاز است. کارشناسان با استناد به این قانون عنوان میکنند مالکانی که دارای پایان کار قدیمی یا پایان کار ساختمانی برای یک مجموعه ساختمان هستند این مدرک برای صدور مفاصاحساب شهرداری کفایت میکند و نیازی به صدور پایان کار جدید برای تک آپارتمان نیست.
صاحبنظران امور نقل و انتقال رسمی املاک در عین حال تاکید میکنند چنانچه شهرداری به هر دلیلی بخواهد در فرآیند صدور مفاصا حساب و مجوز نقل و انتقال ساختمان تغییرات یا اصلاحاتی را اعمال کند باید پیش از اجرای آن نسبت به آمادهسازی عمومی در شهر اقدام کند.
در این میان مهدی حجت معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران روز گذشته در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» مبنی بر اقدامات اصلاحی شهرداری تهران برای رفع این پنج مانع اینگونه توضیح داد: طولانی بودن زمان صدور پروانه ساختمانی در حال حاضر یکی از معضلات حوزه شهرسازی محسوب میشود که البته به دو دسته از مجوز شامل مجوزهای مربوط به درون سیستم شهرداری و مجوزهای بیرونی تقسیمبندی میشود. بهعنوان مثال یکی از مجوزهای مربوط به بیرون، مجوز آتشنشانی است که صدور آن زمانبر بود اما در حال حاضر مطابق با دستور شهردار تهران، بنا شده از این پس مجوز آتشنشانی مربوط به صدور پروانه ساختمانی با نگاه ویژه و سرعت بیشتری صادر شود. در عین حال برای صدور سایر مجوزها نیز طرحی بین مناطق شهرداری تهران برای کاهش زمان صدور پروانه ساختمانی از چندین ماه به یک هفته در حال پیگیری است. بهعنوان مثال هماکنون زمان صدور پروانه ساختمانی در منطقه ۱۷ به یک هفته کاهش پیدا کرده است.
او در مورد راهکار رفع مزاحمت اشغال مشاعات شهر از سوی برخی برجسازها نیز عنوان کرد: آنچه تاکنون در زمان اجرای پروژههای ساختمانی مورد توجه قرار میگرفت فقط پروسه ساخت بدون توجه به فراهم کردن رفاه و آسایش شهروندان است اما در عین حال ضابطه و قاعده مشخصی برای جلوگیری و برخورد با مزاحمان مشاعات شهر وجود ندارد. از این رو در این زمینه باید قاعده و ضابطه خاصی طراحی شود.
معاون شهردار در مورد نوعی از مشاعات مزاحم اغذیهفروشیها یا سوپرمارکتها در پیادهروها و معابر شهری نیز گفت: این نوع مزاحمتها باید تکتک مورد بررسی قرار گیرند تا در مورد ساختمانهایی که دارای دامنه هستند و امکان ارائه خدمات برونمحلهای را فراهم میکنند، تصمیم منطقی اخذ شود. حجت با بیان اینکه شهرداری بنایی برای کار کردن در یک فضای تاریک و غیرشفاف ندارد، اظهار کرد: به همین دلیل بنا داریم در یک پروسه تدریجی تمامی کاربریهای ساختمانی را در سامانه در دسترس تمامی شهروندان قرار دهیم. او اگرچه در مورد وضعیت تصویب ضوابط بلندمرتبهسازی پاسخی ارائه نکرد اما در مورد پنجمین مانع موجود در نظام شهرسازی بر سر راه رونقگیری بازار مسکن عنوان کرد اسناد و مدارک این موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برجهای جدید در راه است
مهدی حجت روز گذشته در جریان برگزاری اولین نشست خبری خود با اصحاب رسانه به موضوع پروندههای بلاتکلیف برجسازی نیز اشاره کرد و افزود: در این حوزه با دو دسته پروندههای ساختمانی مواجه هستیم. دسته اول پروندههایی هستند که پروانه ساخت صادر، مبلغ عوارض از سازنده دریافت شده و در عین حال پروانه ساختمانی صادر شده برای آنها همچنان دارای اعتبار است. این گروه از پروندهها دارای حقوق مکتسبه هستند و تعداد آنها کمتر از ۱۰۰ پرونده است و هیچ راه دیگری جز اجازه اجرای پروژه ساختمانی به آنها وجود ندارد.
او ادامه داد: دسته دوم پروندههایی هستند که اگرچه پروانه ساختمانی برای آنها صادر شده و مبلغ عوارض از مالکان دریافت شده اما زمان اعتبار مجوز ساختمانی آنها گذشته است از این رو بنا شده این نوع از پروندههای بلاتکلیف بهصورت هفتگی مورد شناسایی و بررسی قرار گیرند تا راه برونرفت معقولی برای آنها پیدا شود. به گزارش «دنیای اقتصاد» در صورتی که برجهای مجوز داده شده در دوره گذشته، در دوره کنونی ساخته شوند تعداد برجهای شهر تهران به بیش از هزار برج خواهد رسید. مطابق با بررسی کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران هماکنون در پایتخت بیش از ۹۷۰ برج (ساختمان بیش از ۱۲ طبقه) مستقر است.
معاون شهرسازی شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع شیفت درآمدی شهرداری تهران از محل «حراج شهر» به «درآمدی پایدار از نوع شارژ شهری» عنوان کرد: در حال حاضر از مجموع بودجه ۱۷ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومانی شهرداری تهران رقمی حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان از محل انواع عوارض ساختمانی تامین میشود. اگرچه این تغییر مسیر زمانبر است و باید به تدریج با کسب آمادگی شهروندان صورت گیرد اما میتوان از این طریق تحولی در اداره پایتخت ایجاد کرد. ضمن آنکه در کنار کسب منابع پایدار از این محل، از ظرفیتهای بالقوه شهر تهران در مسیر ارتقای کیفیت زندگی شهروندان پایتخت میتوان استفاده کرد. او اضافه کرد: یکی از مهمترین مسائل کنونی بازنگری طرح تفصیلی شهر تهران است که طی پنج سال گذشته بهصورت ناقص و بهعنوان یک رهنمود کلی اجرایی شده است از این رو بنا داریم تا پایان سال ۹۷ دستورالعمل اداره شهر تهران در حوزه کالبدی را فراهم کنیم.
او در پاسخ به این سوال که بازنگری در طرح تفصیلی چگونه خواهد بود، گفت: در طرح تفصیلی مداخلات زیادی صورت گرفته و شاهد انحراف در این طرح نسبت به طرح اولیه هستیم اما جای سوال است که آیا حتی اگر بر اساس طرح تفصیلی ارائه شده اولیه کار پیش میرفت باز هم به آرمانهایمان میرسیدیم؟ که بر همین اساس شورای شهر تهران در مصوبهای به معاونت شهرسازی فرصت شش ماهه داده تا میزان انحراف از طرح تفصیلی را گزارش دهیم اما ما به دنبال آن هستیم که ببینیم آیا واقعا اهداف طرح تفصیلی در بلندمدت پاسخگوی همه نیازها هست یا خیر؟ میزان انطباقپذیری آن با طرح جامع چقدر بوده است؟ و بر اساس طرح جامع و اهدافی که داشتیم به چه مقدار باید در طرح تفصیلی بازنگری صورت گیرد چرا که در برخی از مناطق تا سال۱۴۰۰ هر چه که باید ساخته شود، ساخته شده است بنابراین به نظر میرسد نیاز باشد با توجه به تغییراتی که شهر تهران از منظر تحولات کالبدی و جمعیتی داشته، طرح جامع شهر تهران نیز مورد بازنگری قرار گیرد.
ارسال نظر