برای صد ساله شدن باید نخست متولد شد
چگونه یک تحول دیجیتال موفق در شرکتتان داشته باشید
بهطورکلی، تحول دیجیتال راستین زمانی در یک شرکت آغاز میشود که فناوریهای دیجیتال در تاروپود عملیاتی شرکت رسوخ کرده و عملیاتی مانند تحویل کالا، تعیین موجودی انبار، حسابداری، تحقیق و توسعه و بازاریابی با استفاده از فناوریهای دیجیتال مانند «نرمافزار بهعنوان یک سرویس» یا saas انجامپذیرند و از این طریق است که شرکتها میتوانند به ثبات و رقابتپذیری مطلوبی دست یابند. علاوه بر این، شرکتهای آینده باید تمام تلاششان را انجام دهند تا یک «پلتفرم دیجیتال» را در سراسر شرکت ایجاد کنند که تمام خدماترسانی دیجیتال و نوآوریهای سریع شرکت در چارچوب آن شکل بگیرند و گسترش پیدا کنند. چنین پلتفرم متمرکزی در واقع ترکیبی است از اجزای نرمافزاری متفاوتی که میتوانند با نرمافزارهای مورداستفاده شرکا و مشتریان ارتباط برقرار کنند و شرکت را قادر سازند تا در کوتاهترین زمان ممکن و با بهترین شیوه نسبت به ارائه و توسعه پیشنهادهای دیجیتال جدید به شرکا و مشتریان و عموم جامعه اقدام کنند و از این طریق برای شرکت درآمدزایی و ارزشآفرینی داشته باشند و بستر مناسبی برای سرعتبخشی و ارتقای کیفیت نوآوریهای شرکتی فراهم آورند.
مدیریت بهینه و هوشمند تفاوتها: رهبران و مدیران سازمانها و شرکتها برای موفقیت در این دو تحول دیجیتال باید درزمینه مدیریت بهینه و هوشمند تفاوتهای موجود چه درزمینه عملیات و فرآیندهای کلیدی سازمان و هم در حوزه پلتفرمهای دیجیتال عملکرد مناسبی داشته باشند. در این میان سه نوع تفاوت عمده وجود دارد که مدیریت موثر آنها میتواند موفقیت شرکتها درزمینه تحول دیجیتال را تضمین کند که این سه تفاوت عبارتند از:
تفاوتهای رهبری سازمانی. مدیریت عملیات و فرآیندهای دیجیتال در هر شرکتی به این بستگی دارد که رهبران ارشد آن تصمیمهای درست و قاطعانهای بگیرند، استانداردهای مناسبی را تدوین کنند و بهدرستی خود را با تغییر و تحولات جدید مطابقت دهند. در این میان تفاوتهای موجود در سبک رهبری سازمانی فرآیندهای دیجیتال و ایجاد پلتفرمهای دیجیتال نباید باعث شود روند شکلگیری و تقویت تیمهای کاری فعال درزمینه تحول دیجیتال دچار مشکل و وقفه شود. درواقع یکی از چیزهایی که حتما باید در مسیر تحقق تحول دیجیتال در شرکتها موردتوجه قرار بگیرد این است که تفاوتهای مدیریتی بهدرستی مدیریت شوند و نگرشهای دیجیتال مناسبی در سطح مدیران ارشد شکل بگیرند و سپس از ردههای بالای سازمان به ردههای میانی و پایین تسری پیدا کنند.
تفاوتهای عملیاتی. تمام کسانی که درزمینه تحول دیجیتال در شرکتها و سازمانها تصمیمگیری و عمل میکنند باید بدانند که تفاوتهای عملیاتی عمیقی بین فرآیندها و عملیات سنتی با فرآیندها و عملیات دیجیتال وجود دارند و نمیتوان با نگرشهای سنتی و آنالوگ به دنبال اجرای فرآیندهای دیجیتال و ایجاد پلتفرمهای دیجیتال در درون شرکتها بود و اصرار بیمورد بر این موضوع میتواند کل فرآیند تحول دیجیتال را دچار انحراف و کندی کند.
تفاوتهای فرهنگی. هیچ تحول دیجیتال فراگیری نمیتواند بدون توجه به تفاوتهای فرهنگی موجود بین سازمانهای سنتگرا و سازمانهای دیجیتال تحقق پیدا کند و برای وقوع هر تحول دیجیتالی موفقی به یک فرهنگسازمانی حامی تحول دیجیتال نیاز هست. درواقع، پیادهسازی تحول دیجیتال چه از نوع تحول در فرآیندها و چه در قالب ایجاد پلتفرم دیجیتال به این نیاز دارد که تغییرات اساسی و گستردهای در نحوه تصمیمگیریها و انجام کارها در درون سازمان صورت پذیرد و بهطور حتم وقوع چنین تغییرات گستردهای با مقاومت کسانی در سطوح مختلف سازمان مواجه خواهد شد که به شیوههای سنتی و جاافتاده عادت کردهاند و دوست ندارند منطقه امن خود را از دست بدهند.
سهگانه کامیابی درزمینه تحول دیجیتال: تحقیقات و مطالعات صورت گرفته توسط پژوهشگران امآیتی نشان داده که برای مدیریت بهینه تیمهای فعال و موثر درزمینه تحول دیجیتال انجام سه اقدام ضروری و تعیینکننده است که عبارتند از تفکیک تیمهای تحول دیجیتال، اختیار دادن به رهبران برای شکستن قواعد مرسوم و پرورش رهبران جدید و نوآور.
تفکیک تیمهای تحول دیجیتال: شرکتهایی که بهطور همزمان به دنبال دیجیتالی کردن فرآیندها و عملیات جاری خود و همچنین ایجاد پلتفرمهای دیجیتال هستند باید یک نوع مرزبندی و تفکیک شفاف و دقیق بین تیمهایی که مسوول انجام این دو وظیفه حساس و مهم هستند قائل شوند و بههیچعنوان نباید هردوی این کارها را به یک تیم کاری بسپارند. علاوه بر تفکیک تیمهای فعال درزمینه این دو تحول دیجیتال باید به جداسازی بودجه اختصاصیافته به این دو حوزه نیز توجه داشت.
اختیار دادن به رهبران کسبوکار برای شکستن قواعد مرسوم: تجربه نشان داده که شرکتهایی درزمینه تحول دیجیتال بهخوبی عمل کردهاند که به مدیران و رهبران تیمهای کاریشان اجازه زیر پا گذاشتن قواعد مرسوم و جاافتاده را دادهاند و رهبران تیمهای کاری توانستهاند در برخورد با شرایط جدید، قواعد خاص خودشان تعریف کنند. بهعنوانمثال در بسیاری از شرکتهای موفق در حوزه تحول دیجیتال یکسری قواعد جدید و متفاوت بودجهریزی، مدیریت روابط با مشتریان، فرآیند تبدیل ایده به محصول و نوآوری تدوین و اجراشده است که اگرچه در کوتاهمدت تا حدی اختلال آفرین و نگرانکننده بهنظر میرسیدند اما در بلندمدت موجب کامیابی کلیت سازمان در زمینه تحول دیجیتال شدهاند.