دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی ایران مطرح کرد
صنایع غذایی و تبدیلی در یک برهه تاریخی بغرنج!
نسخه نجات صنعت غذا از وضعیت خطرناک امروز
وی اهمیت دادن به صنایع غذایی را یک ضرورت برشمرد و تاکید کرد: تمام ارگانها باید به صنایع غذایی بهای بیشتری بدهند. در شرایط کنونی صنایع دیگری مانند صنایع فلزی، کفش، ریسندگی، پارچه، لباس، لوازم خانگی و... در شرایط نامناسبی به سر میبرند و بسیاری از واحدهای آنها با حداقل ظرفیت تولید میکنند، اما خوشبختانه صنایع غذایی تاکنون روی پای خود ایستاده و هر سال فعالتر از سال گذشته بوده و در حوزه صادرات هم جایگاه قابلتوجهی را کسب کرده است. نقاشی تاکید کرد: اما متاسفانه اکنون صنایع غذایی نیز در حال رویارویی با خطرات و مشکلات متعددی است و باید تمام تلاش خود را به کار بگیریم تا صنعت غذایی را از این وضعیت نجات دهیم.
وی با انتقاد از اینکه قیمتگذاری دستوری واحدهای تولیدی را فلج کرده است، افزود: سال گذشته با اقدامی که سازمان حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده انجام داد و درج قیمت تولیدکننده را الزامی کرد، توان و انرژی زیادی از تولیدکنندگان صرف این قضیه شد و متحمل زیانهای کلانی در روزهای پایانی سال شدند و خوشبختانه درنهایت اثبات شد که این اقدام عبث است. به گفته نقاشی، این گونه دستورالعملهای اشتباه که برای بخش تولید ابلاغ میشود، باعث شده بسیاری از ارگانهایی که هیچ اصالتی در امر متولیگری صنایع یا صنایع غذایی ندارند، به خود اجازه دهند تا اقداماتی انجام دهند که نتیجه آن ناامیدی تولیدکنندگان، توقف واحدهای تولیدی و گرانی در بازار است.
این فعال صنفی با بیان اینکه بخش زیادی از تورم امروز ناشی از دستورالعمل درج قیمت تولیدکننده روی کالاهاست، افزود: ما چوب ندانمکاریها را میخوریم و هنوز با مشکلات ناشی از چنین سیاستگذاریهایی روبهرو هستیم. وی با انتقاد از اینکه طی چند ماه اخیر به دلایل نامشخص و به صورت آشکار علیه تولید داخلی موضعگیری میشود، یادآور شد: بهنظر میرسد ادارات دولتی که متولی تولید هستند، با تولید قهر کردهاند و برای بخش تولید مشکلتراشی میکنند. نقاشی ادامه داد: بانکها، دارایی، سازمان تامین اجتماعی، گمرکات و ادارات نظارتی، گویی هجمه سنگینی روی صنایع غذایی ایجاد کردهاند. این ادارات فراموش کردهاند که تولیدکنندگان ما در شرایط سخت اقتصادی و تحریمی به سر میبرند و ادارات دولتی نباید تا این اندازه برای آنها مشکل ایجاد کنند.
وی بیان کرد: در شرایط نرمال و باثبات اقتصادی، قطعا تولیدکننده به دنبال این نیست که از پرداخت مالیات و اقساط بانکی فرار کند و در صورتی که وضعیت اقتصادی کشور بهبود پیدا کند، تولیدکننده در پرداخت تمامی هزینهها کوتاهی نخواهد کرد.دبیر فدراسیون تشکلهای صنایع غذایی ایران همچنین اظهار کرد: بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار بود قیمتها ثبات پیدا کند و تکنرخی شود، اما این امر انجام نشد و متاسفانه سرمایه واحدهای تولیدی در حد چشمگیری کاهش یافت. درنتیجه واحدهای کوچک نتوانستند سرمایه در گردش خود را تامین کنند و تعطیل شدند. واحدهای بزرگتر نیز به شدت با مشکلات مالی روبهرو شدهاند و هیچ نهادی درجهت جبران کمبود نقدینگی از آنها حمایت نمیکند. بنابراین رفع این معضل نیازمند تصمیمگیری جدی از سوی نهادهای متولی است. وی با اشاره به برگزاری برخی جلسات با هیاتمدیره بانک کشاورزی اعلام کرد: امیدواریم بانک کشاورزی اعتباری را برای اعضای فدراسیون صنایع غذایی و کشاورزی در نظر بگیرد تا کمبود سرمایه در گردش آنها جبران شود. در غیراین صورت واحدهای تولیدی مشکل بسیار بزرگی را در پیشرو خواهند داشت. نقاشی همچنین با انتقاد از برگشت چکهای بانکی واحدهای تولیدی بزرگ تصریح کرد: یک واحد تولیدی بزرگ یا متوسط روزانه حداقل ۳۰۰ تا ۵۰۰ چک برای تهیه و خرید مواد اولیه صادر میکند که طبیعی است یک یا دو فقره از چکها برگشت بخورد؛ اما متاسفانه با برگشت یک چک، تمام حسابها و امور ثبتی واحدهای تولیدی مسدود و با مشکل مواجه میشود که این روند هیچ تفاوتی با واحدهای صنفی کوچک ندارد. در حالی که ممکن است در یک واحد تولیدی بزرگ چندهزار نفر نیروی انسانی مشغول به کار باشند و این معضل بزرگ نیازمند رفع و بررسی است.
وی خواستار تسریع در صادرات شد و گفت: مواردی همچون نحوه تخصیص ارز، امور گمرکات و قوانین خلقالساعه در ممنوعیت واردات یا صادرات برخی مواد و کالاها، ضربه اساسی به تولید و صادرات وارد میکند. نقاشی با انتقاد از قراردادهای ناعادلانه صداوسیما با تولیدکنندگان صنایع غذایی گفت: این قراردادها تولید را به مخاطره انداخته است.این تولیدکننده ضمن قدردانی از زحمات دکتر بیگزاده، رئیس سابق ستاد تسهیل بازار گفت: فدراسیون صنایع غذایی و کشاورزی پیش از این تعامل بسیار خوبی با مدیریت سابق این ستاد داشته و خوشبختانه طبق ضوابط موجود، مشکلات تولیدکنندگان مورد پیگیری قرار میگرفت و رفع میشد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد: با توجه به تجارب گرانقدر دکتر آقاعلیخانی طی سالیان متمادی فعالیت در صنعت، این روند ادامه داشته باشد و حتی نتایج مطلوبتری را شاهد باشیم.
رفع مشکلات صنایع غذایی در اولویت قرار میگیرد
همچنین در این جلسه دبیر ستاد تسهیل و رفع موانع تولید کشور متعهد شد که در حد توان نسبت به رفع این مسائل اقدام کند و از فدراسیون صنایع غذایی ایران درخواست کرد تا کلیه واحدهای صنایع غذایی را طبقهبندی و به این ستاد معرفی کنند. در این راستا مقرر شد تمام این واحدها به ستاد تسهیل و رفع موانع تولید معرفی شوند. بر این اساس آقاعلیخانی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست گفت: اولین جلسه ستاد تسهیل با تشکلهای صنفی را به برگزاری جلسهای با فدراسیون صنایع غذایی ایران اختصاص دادیم تا رفع مشکلات صنایع غذایی در اولویت قرار بگیرد. در ادامه راه، جلسات ماهانه برای بررسی مسائل این صنعت برگزار میشود و امیدواریم خروجی این جلسات مثمرثمر باشد و تولیدکنندگان امیدوار به رفع مسائل خود شوند. وی با بیان اینکه ستاد تسهیل از قدرت اجرایی بالایی برخوردار است، افزود: اما متاسفانه بسیاری از واحدهای تولیدی و تشکلها شرح وظایف ستاد تسهیل را نمیشناسند؛ در حالی که اگر این شرح وظایف را بشناسند، میتوانند بسیاری از مسائل خود را به صورت مصداقی حل کنند.