خطر رکود تورمی در انتظار بازار مسکن
مشاهدات میدانی حاکی از آن است که رشد قیمت مسکن در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ به بالاترین حد خود طی شش سال اخیر رسیده است. کنار یکی از فروشندگان خانه کلنگی که با مشاور املاک تماس گرفته نشستهام. از آن طرف خط صدایی شنیده میشود که قیمت مسکن را با توجه به رونق سفتهبازی در این بازار تعیین میکند: "من خیرخواه شما هستم. اگه الان با این قیمت بفروشی یک ماه دیگه عین خونهی خودت رو باید حدود ۱۰۰ میلیون بالاتر بخری، یه خیر به ما بده، خونهات رو به قیمت خوب میفروشم. خونهی شما ۱۸۰ متره، یعنی اگه متری نیم میلیون بالاتر برات بفروشم ۹۰ میلیون به نفعت میشه؛ ۴۰ تومنش رو به من بده ۵۰ تومن مال خودت".
اوجگیری تا ۷۰ درصد قیمت مسکن
نیمهی دوم اردیبهشت ماه امسال مسکن یکباره اوج گرفت. به اذعان حسام عقبایی ـ نایب رییس اتحادیه املاک ـ قیمت مسکن طی ۱۵ روز دوم اردیبهشت ماه در بعضی نقاط تهران تا ۷۰ درصد رشد نقطه به نقطه را تجربه کرد که با شروع ماه رمضان مجددا دچار افت شد. پرش ۴۰ تا ۷۰ درصدی قیمت مسکن شهر تهران در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ نسبت به ماه مشابه سال قبل در حالی رقم خورد که این میانگین در فروردین ماه ۲۹.۵ درصد بود. بررسی عوامل تاثیرگذار بر تشنج ماهیانهی ملک در پایتخت به کوچ متقاضیان از بازارهای طلا و دلار به سمت مسکن مربوط میشود.
نقش مشاوران در گرانی ملک
"این منطقه خوش فروشه، اگه یه کم روی این فایل کار کنیم، میتونیم بهتر بفروشیم". عامل سوم تورمزا در بازار ملک به رفتار بعضی واسطههای ملکی برمیگردد که با آگاهی از شلوغترین ماه بازار مسکن طی حداقل شش سال اخیر، به عنوان مشوق گرانی عمل کردند. برخی مشاوران املاک که عقبایی مدعی است جواز کسب ندارند، در مناطق پرمشتری تهران، فروشندگان را به ارایه قیمتهای بالاتر سوق میدهند و تورم انتظاری در بازار ملک را عامل توجیهکنندهی این رفتار میدانند. اما واقعیت ماجرا چیز دیگری است.
بررسی تعداد معاملات مسکن پایتخت طی شش سال اخیر حاکی از آن است که اردیبهشت ماه یکی از پرتقاضاترین ماهها در بازار مسکن بوده است. امسال با توجه به تاثیرپذیری مسکن از التهاب بازارهای موازی، این تقاضا نمود بیشتری پیدا کرد و هجوم مشتریان آپارتمان منجر به افزایش قیمت به بالاتر از میانگین سالیانه شد. اما پیشبینی میشود این تب در ماههای آینده به تدریج فروکش کند و میانگین رشد قیمت مسکن به محدوده ۳۰ درصد برگردد.
آنها که از آب گلآلود ماهی میگیرند
عوامل دیگری هم از جمله کمبود عرضه طی شش سال اخیر و نبود سیاستهای تعدیلکننده از جمله مالیات بر خانههای خالی در گرانی یکباره خانهی آرزوها در اردیبهشت ماه نقش داشتند اما در این بین کم نیستند بنگاهیهایی که ماهیهای درشت از این آب گلآلود صید میکنند. اتحادیه املاک هم کماکان سکوت پیشه کرده و نقش خود را اخیرا به ارایهی آمار تعداد معاملات تنزل داده است.
علت نابسامانی بازار مسکن چیست؟
دبیر کانون انبوهسازان میگوید: مسکن تنها کالایی بود که طی شش سال اخیر گران نشد اما با انباشت تقاضا در این بازار طی دو سه ماه اخیر قیمت آن به یکباره جهش کرد. دامن زدن مشاوران املاک به وضعیت فعلی، رکود ساخت و ساز، افزایش هزینههای تولید، غیر قابل اجرا شدن قانون پیشفروش و بیتوجهی به قانون بهبود فضای کسب و کار، عوامل اصلی این گرانی بوده است.
فرشید پورحاجت با اشاره به تاثیر قیمت زمین بر روی قیمت مسکن بیان میکند: مالکان زمین نقش تعیینکننده در رشد قیمت آپارتمان طی ماههای اخیر داشتهاند. هماکنون در مناطق هدف ساخت و ساز با کمبود زمین مواجهیم و این باعث شده مشاوران املاک به خاطر اینکه کسب و کار خودشان را رونق بدهند به مالکان پیشنهاد ارایه قیمتهای بالا میدهند که متاسفانه به افزایش قیمت مسکن دامن زده است. زمین در مناطق شهری کمیاب شده و این موضوع را هم مالکان و هم مشاوران املاک خوب میدانند. بنابراین سعی میکنند املاک کلنگی را به بالاترین قیمت بفروشند.
مشاوران متخلف جواز کسب ندارند
از سوی دیگر نایب رییس اتحادیه املاک با اذعان به وجود تخلف در صنف مشاوران املاک میگوید: من کتمان نمیکنم که در مشاوران املاک تخلف صورت میگیرد. در تمامی مشاغل و حرف احتمال وجود تخلف وجوددارد. کما اینکه ممکن است پزشک یا حتی خبرنگار متخلف هم داشته باشیم اما اینکه بگوییم عموم مشاوران املاک، افرادی خاطی و متخلف هستند اینگونه نیست و غالب مشاوران افراد شرافمتمندی هستند.
حسام عقبایی بیان میکند: عموم مشاوران به دنبال این هستند که قیمت مدنظر خریدار و فروشنده را به هم نزدیک کنند. هنر مشاور املاک این است که ملک را به قیمت واقعی آن روز بفروشد. ممکن است بعضی مشاوران به فروشنده بگویند اکازیون فروخیتم یا به خریدار بگویند اکازیون خریدیم. اما شرافتمندانهترین کار این است که مشاور املاک با توجه به قیمت واقعی روز هر منطقه به خریدار و فروشنده خدمات ارایه دهد. عمده کسانی که فروشندگان را ترغیب به ارایه قیمتهای کاذب میکنند فاقد جواز کسب هستند و در صورتی که این گزارشها به اتحادیه برسد با آنها برخورد میکنیم. هرچند طی حدود ۲۰ سال که من در اتحادیه حضور دارم هنوز چنین شکایتی به دست ما نرسیده است.
عقبایی همچنین پیشبینی کرد که بازار مسکن در ماههای پیش رو به تعادل برسد و میانگین رشد قیمت آن به متوسط ۳۰ درصد برگردد. او گفت: تا اواخر تابستان شاهد کاهش تدریجی قیمت مسکن خواهیم بود اما از حدود ۳۰ درصد رشد سالیانه پایینتر نمیآید.
خطر رکود تورمی در انتظار بازار مسکن
بخش مسکن بیش از پنج سال رکود ساخت و ساز و معاملات را تجربه میکند. از سه ماهه پایانی سال ۱۳۹۶ همزمان با افزایش نسبی معاملات، قیمتهای قطعی شهر تهران تا ۴۱ درصد افزایش نشان داد. میانگین قیمت مسکن شهر تهران نیز در اسفندماه ۲۶ درصد نسبت ماه مشابه سال قبل از آن افزایش یافت. سپس در فروردین ماه که معمولا تعداد معاملات پایین میآید شاهد کاهش ۶.۳ درصدی معاملات تهران بودیم اما میانگین قیمتها نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۹.۵ درصد رشد کرد در منطقه ۵ به عنوان پرفروشترین منطقه شهر تهران میانگین قیمت سالیانه ۴۷ درصد افزایش یافت. با اینکه هنوز آمار رسمی بانک مرکزی از وضعیت بازار مسکن شهر تهران در اردیبهشت ماه ارایه نشده، اتحادیه املاک گزارش داده که در این ماه حدود ۲۱ هزار مورد خرید و فروش مسکن در شهر تهران انجام شده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۷ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که مشاهدات میدانی از رشد ۴۰ تا ۷۰ درصد قیمتها در مناطق پرمشتری شهر تهران حکایت دارد. یعنی نرخ تورم مسکن به عدد بیسابقه حدود ۴۰ درصد بالاتر از میانگین تورم عمومی رسیده و احتمالا ادامهی این وضعیت به رکود تورمی در بازار مسکن منتج خواهد شد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر