تهدید ترامپ، نخستوزیر کانادا را راهی آمریکا کرد
و ناگهان مارالاگو
مقامات مکزیک، کانادا و چین به همراه گروههای صنعتی بزرگ هشدار دادهاند که تعرفههای سنگین تهدیدشده توسط ترامپ به اقتصاد همه کشورهای درگیر آسیب میزند و باعث افزایش تورم و آسیب به بازارهای کار میشود. در بحبوحه این تحولات یک شاهد عینی به خبرگزاری رویترز گفت که «جاستین ترودو» از هتلی در وست پالم بیچ فلوریدا خارج شد تا به استراحتگاه ترامپ در مارالاگو برود. این سفر در برنامه سفر عمومی ترودو ثبت نشده است. به گزارش سیبیسی نیوز، «دومینیک لبلانک» وزیر امنیت عمومی کانادا هم با ترودو در سفر است. دفتر ترودو و نمایندگان ترامپ بلافاصله به درخواستها برای اظهارنظر پاسخی ندادند.
هرگونه ضربه به اقتصاد کانادا، در زمانی که محبوبیت ترودو تا حدی بهدلیل کندی اقتصاد و افزایش هزینههای زندگی در چند سال گذشته کاهش یافته است، به مشکلات ترودو میافزاید. نظرسنجیها نشان میدهد که لیبرالهای ترودو در انتخاباتی که باید تا اواخر اکتبر ۲۰۲۵ برگزار شود، مقابل حزب مخالف محافظهکار شکست خواهند خورد. به گزارش خبرگزاری رویترز، جاستین ترودو طی روزهای گذشته متعهد شد که در برابر تهدیدات تعرفهای ترامپ بایستد و در این رابطه با مقامات ۱۰استان کانادا برای گفتوگو درباره روابط ایالات متحده ملاقاتی برگزار کرد. کانادا چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت و ششمین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی در جهان است. اکثریت قریب به اتفاق ۴میلیون بشکه در روز صادرات نفتخام این کشور به ایالات متحده میرود. ۲منبع آگاه سهشنبه به رویترز گفتند که طرح ترامپ، نفتخام را از مجازاتهای تجاری مستثنی نمیکند.
ترودو با چه کسانی دیدار کرد؟
این دیدار، ترودو را به اولین رئیس دولت از گروه۷ تبدیل میکند که به دیدار رئیسجمهور منتخب آمریکا میرود. نیویورکتایمز به نقل از یکی از مقامات گفت که ترودو و ترامپ عصر جمعه با هم شام خوردند. در این دیدار هیاتی از متحدان ترامپ نیز حضور داشتند که به احتمال زیاد در دولت جدید ترامپ دارای پستهای تجاری عالی و امنیتی خواهند بود. ترودو میداند که ترامپ در اعمال تعرفهها جدی است. تهدید ترامپ میتواند مجددا سه کشور کانادا، آمریکا و مکزیک را به مذاکره مجدد برای پیمان آمریکای شمالی بکشاند. در دوره اول ترامپ، او پیمان آمریکای شمالی را نقض کرد و مجددا به مذاکره با این دو کشور پرداخت. از آن زمان مفاد پیمان تغییر نکرده است؛ اما ترامپ تمایل دارد که مجددا مذاکره بین سه کشور آغاز شود؛ مذاکراتی که در دوره اول ترامپ بسیار طول کشید.
ترودو سعی کرده است آرامش و اعتماد را ایجاد کند و گفت که معتقد است ترامپ خواهد دید که تعرفهها به هر دو کشور که بزرگترین شرکای تجاری یکدیگر هستند، آسیب میرساند. حدود ۸۰درصد نفت و ۴۰درصد گاز کانادا به ایالات متحده صادر میشود و این دو کشور عمیقا صنعتشان در تولید مشترک خودرو و همچنین چندین صنعت دیگر با هم گره خوردهاند. بازدید از مارالاگو در روز جمعه که در ابتدا توسط روزنامه «گلوباند میل» بر اساس ردیابی هواپیمای ترودو گزارش شد، تلاش مستقیم نخستوزیر کانادا را نشان میدهد که قصد دارد نگرانیهای مرزی و اقتصادی ترامپ را رفع کند. منابع میگویند که به لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا، وظیفه تهیه پیشنویس تدابیر سختگیرانهتر در مرزها داده شد. او این هفته گفت که در حال آماده شدن برای استقرار کارکنان اضافی و همچنین پهپادها و هلیکوپترها در صورت نیاز برای مدیریت بهتر مرز بین دو کشور است.
منابع آشنا به موضوع میگویند: «مسائل امنیتی و تجاری در قلب جلسه روز جمعه با ترامپ قرار داشت.» به گفته یک مقام، در این ضیافت شام، داگ بورگوم، فرماندار داکوتای شمالی که ترامپ او را بهعنوان وزیر داخلی (کشور) انتخاب کرد، حضور داشت. هوارد لوتنیک که منتخب ترامپ برای وزیر بازرگانی است و مایک والتز، انتخاب ترامپ برای مشاور امنیت ملی نیز در این جلسه حضور داشتند.
اهل معامله
رئیسجمهور منتخب آمریکا زمانی که در نیویورک پا گرفت و تبدیل به مرد موثر این کلانشهر شد، نشان داد که عاشق مذاکره و معامله است. او بهقدری عاشق معامله است که حتی معامله پیشین خود با دو کشور کانادا و مکزیک را تهدید به نقض مجدد کرده است. حضور ناگهانی و بدون برنامه ترودو، در حالی که اصلا اوضاع خوبی در کانادا ندارد، نشان میدهد که ترامپ در پاره کردن توافق پیشین خود مصمم است. دیدار نخستوزیر کانادا با تیم اصلی ترامپ نشان میدهد که موضع آنها با موضع رئیسجمهور مکزیک در تضاد است. او بهدنبال جدا کردن خود از مکزیک بوده و قرار است در معامله جدید با ترامپ روی سه موضوع کلیدی هماهنگی بیشتری با رئیسجمهور منتخب آمریکا داشته باشد: «مرزها، محدود کردن بیشتر چین و بازگرداندن مشاغل پر درآمد به آمریکا.» کلودیا شینبام، رئیسجمهور مکزیک محکمتر عمل و تهدید کرده است که اگر ترامپ تهدید خود را عملی کند، تعرفههای متقابلی اعمال خواهد کرد. این موضع مکزیک نشان میدهد بین دو متحد، یعنی کانادا و مکزیک در قبال برخورد با تهدید ترامپ شکاف ایجاد شده است.