شماره روزنامه ۶۱۶۶
|

دو برداشت از گفت‌و‌گوهای روز جمعه ژنو

یک روز پس از مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در ژنو، نمایندگان تروئیکا تاکید کردند که طرف‌‌ها بر سر ادامه این…

بلومبرگ استراتژی عربستان برای در امان ماندن از تنش ایران و آمریکا را رونمایی کرد

نشریه بلومبرگ در تحلیلی از استراتژی عربستان سعودی برای تقویت روابط همزمان با ایران و آمریکا قبل از استقرار ترامپ…

    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • بلومبرگ استراتژی عربستان برای در امان ماندن از تنش ایران و آمریکا را رونمایی کرد

    نگاه بن‌سلمان به تهران

    نشریه بلومبرگ در تحلیلی از استراتژی عربستان سعودی برای تقویت روابط همزمان با ایران و آمریکا قبل از استقرار ترامپ می‌نویسد: شاهزاده محمد بن سلمان همان‌طور که به دنبال دستیابی به توافق استراتژیک با واشنگتن است، پیشنهاد داد تجارت با جمهوری اسلامی را تقویت کند. سام داغر و پائولو مانچینی ۲۹ نوامبر در بلومبرگ نوشتند: غرفه ایران در نمایشگاه «موسم ریاض»، با طاق‏‏‌ها و ستون‏‏‌های الگو‌گرفته از تخت جمشید، ظرفیت‌های تجاری مناسبی را با فروش فرش، زعفران و سایر محصولات به نمایش گذاشت. پایتخت عربستان سعودی ممکن است مکانی دور از ذهن برای نمایش دادن محصولات جمهوری اسلامی به نظر برسد. زیرا رقابت بین دو قدرت، وضعیت خاورمیانه را برای دهه‏‏‌ها شکل داده است.
  • فرماندهان و مقامات سیاسی نسبت به خطر حملات تروریست‌های تکفیری به سوریه هشدار دادند

    روایت ایرانی از پروژه شام

    در شرایطی که حمله تروریست‌های تکفیری به ادلب و حلب، سوریه را مجددا دستخوش تنش کرده، مقامات نظامی و سیاسی ایران با هشدار نسبت به طرح جدید آمریکا و اسرائیل برای سوریه به‌عنوان یکی از اضلاع محور مقاومت نسبت به این پروژه برای منطقه هشدار دادند. همزمان دولت روسیه با تشدید حملات هوایی خود وعده داده که ظرف ۷۲ساعت آینده [از دیروز شنبه] تجهیزات نظامی جدیدی را به پایگاه هوایی «حمیمیم» منتقل خواهد کرد تا جلوی پیشروی تروریست‌ها گرفته شود.
  • دو برداشت از گفت‌و‌گوهای روز جمعه ژنو

    مذاکره برای مذاکره یا یک گام رو به جلو؟

    یک روز پس از مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در ژنو، نمایندگان تروئیکا تاکید کردند که طرف‌‌ها بر سر ادامه این رایزنی‌‌ها توافق کردند. پیش‌تر مذاکره‌کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز از توافق بر سر ادامه گفت‌وگوها خبر داده بود. اتفاقی که در میانه تنش‌های گسترده تهران و پایتخت‌های اروپایی و سنگینی پرونده‌های اختلافی یک گام رو به جلو محسوب می‌شود. هرچند برخی با تعبیر مذاکره برای مذاکره استدلال می‌کنند که این گفت‌وگوها به نتیجه نخواهد رسید و احتمالا تا چند ماه آینده شاهد ژنوها و وین‌های ۱و۲و۳ خواهیم بود، اما واقعیت این است که در فضای تنش‌های بی‌سابقه ایران و اروپا در طول چهار دهه گذشته، انتظار از نتایج این گفت‌وگوها باید واقع بینانه باشد و قرار نیست این مذاکرات به نتایج چشمگیر و خارق‌العاده‌ای منجر شود.
  • راهبرد - ۱۴۰۳/۰۹/۱۱

    نشست سران قوا برگزار شد

    نشست مشترک سران قوای مجریه، مقننه و قضائیه به میزبانی رئیس‌جمهور در نهاد ریاست‌جمهوری برگزار شد./مهر
  • شاهین‌های ترامپ به‌دنبال شکار چین هستند

    پکن به ‌دنبال در پشتی

    یکی چین را «تهدید وجودی» نامید. دیگری خواستار «تلاش کل جامعه» برای مقابله با چین شد و دو بار از سوی پکن تحریم شد. سومین نفر مدعی شد که ارتش چین «به‌طور خاص برای شکست دادن ایالات متحده آمریکا تمرین کرده است.» کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، مملو از به‌اصطلاح شاهین‌های ضدچینی است که جاه‌طلبی خود را برای رویارویی با رقیب ابرقدرت برتر آمریکا در تقریبا هر حوزه سیاستی، از اقتصاد گرفته تا امنیت آشکار کرده‌اند. به گزارش سی‌ان‌ان، اما بر خلاف مراسم تحلیف قبلی ترامپ در ۸سال پیش، رهبران چین ممکن است با رویکرد تقابل‌آمیزتر غافلگیر نشوند.
  • دو نماینده مجلس در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» پاسخ دادند‌

    چرایی ۴۵۰ سوال از دولت ۱۰۰ روزه

    ۴۵۰ سوال از وزرای دولت چهاردهم در حالی مطرح است که تنها اندکی بیش از ۱۰۰ روز از عمر دولت پزشکیان می‌گذرد. اگرچه سوال از وزرا حق مجلس و نشان‌دهنده نظارت نمایندگان است، اما این تعداد از سوال آن هم تنها در ۱۰۰ روز کاری دولت چهاردهم زیاد به نظر می‌رسد. تعداد بالای سوالات اگرچه به معنای پیمودن مجلس در مسیری غیر از وفاق ملی نیست، اما گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر سیاسی بودن برخی از سوالات نیز مطرح است. این درحالی است که در روزها و ساعت‌های منتهی به رای مجلس به کابینه دولت، برخی نمایندگان با دلایل سیاسی با برخی از وزرای پیشنهادی مخالفت و اعلام می‌کردند که این وزرا به دولت چهاردهم راه نمی‌یابند. حالا اما تعداد بالای سوالات این نگاه را تقویت می‌کند که برخی از نمایندگان با اهداف سیاسی به دنبال مخالفت با وزرا هستند تا بتوانند آنها را به آرامی از کابینه دولت چهاردهم کنار بزنند.
  • تاریخ شفاهی-علینقی عالیخانی - ۱۶۶

    چطور با هویدا آشنا شدم‌؟

  • دکه - ۱۴۰۳/۰۹/۱۱

    روزنامه کیهان در بخش اخبار ویژه با عنوان ‌«فحاشی به رئیس مجلس فقط به خاطر یادآوری قانون!» به گزارش روزنامه هم‌میهن اشاره کرد و نوشت: اظهارات روشن و دقیق رئیس مجلس به عنوان رئیس نهاد قانون‌گذاری مبنی بر اینکه انتصاب آقای ظریف در دولت خلاف قانون موجود است، با پرخاشگری عجیب و نقاب از چهره انداختن مدعیان اصلاحات همراه شد.
  • تجهیزات نظامی روسی تا دو روز دیگر در پایگاه حمیمیم خواهند بود

    ۴۸ ساعت سرنوشت‌ساز

    شورشیان «هیئت تحریر الشام» و یک ناظر جنگ روز جمعه (۹ آذرماه) خبر حمله این گروه به شهر حلب را اعلام کردند. این اقدام می‌تواند بار دیگر جنگ داخلی در این کشور را با شدتی که در سال‌های گذشته مشاهده نشده بود، دوباره شعله‌ور کند. «رجا عبدالرحیم» در گزارش ۳۰نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» مستقر در بریتانیا، شورشیان تکفیری از جمله «هیئت تحریرالشام»، روز جمعه در حمله ای غافلگیرانه «بیش از نیمی از حلب» را به کنترل خود درآوردند. رسانه‌های مستقل سوریه تصاویر و ویدئوهایی از شورشیان در محله‌های حلب و در میدان‌های معروف به اشتراک گذاشتند که در حال رقص و پایکوبی بودند. به نوشته گزارشگر نیویورک‌تایمز، اما رسانه‌های دولتی سوریه این روایت را به چالش کشیده و گزارش دادند که ارتش سوریه گروه‌هایی از «تروریست‌ها» را که در حال فیلم‌برداری از داخل چندین محله حلب بودند، دستگیر کردند تا ثابت کنند که ادعای شورشیان پوچ است و ارتش همچنان کنترل را در دست دارد.
  • محمود عباس با فشار کشورهای عربی جانشین خود را معرفی کرد

    تجلی «فتوح» در قلب «فتح»

    «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین «روحی فتوح» را نامزد کرده است تا در صورتی که به‌دلیل وضعیت نامناسب سلامتی نتواند به سمت خود ادامه دهد، وی عهده‌دار امور شود. «مت ناشد» در گزارش ۳۰نوامبر برای الجزیره نوشت، با ادامه جنگ اسرائیل در غزه – و جان‌باختن بیش از ۴۴ هزار نفر و مجروح شدن و گرسنگی کشیدن بسیاری دیگر- انتقادها از عباس و ریاست جمهوری او افزایش یافت. عباس، ۸۹ساله که همچنین رهبری سازمان آزادی‌بخش فلسطین (PLO) را بر عهده دارد، در سال۲۰۰۵، یک سال پس از مرگ یاسر عرفات، به‌عنوان رئیس تشکیلات خودگردان انتخاب شد.
  • تهدید ترامپ، نخست‌وزیر کانادا را راهی آمریکا کرد

    و ناگهان مارالاگو

    دنیای‌اقتصاد: تهدید دونالد ترامپ در یک پست در شبکه اجتماعی خودش موسوم به تروث سوشال، مبنی بر بالا بردن تعرفه کالاهای کانادایی، مکزیکی و چینی، نخست‌وزیر کانادا را راهی خانه ترامپ کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دو مقامی که مستقیما از این دیدار مطلع بودند، گفتند که پس از تهدید ترامپ مبنی بر تحمیل تعرفه به کالاهای کانادایی، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا جمعه‌شب برای دیدار با دونالد جی.ترامپ، رئیس جمهور منتخب به مارالاگو در فلوریدا رفت. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا دوشنبه تهدید کرد تا زمانی که کانادا و مکزیک، مواد مخدر به‌ویژه فنتانیل را کنترل نکنند، یا اجازه عبور مهاجران را به مرزهای آمریکا بدهند، ۲۵درصد تعرفه بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد.
  • فاجعه گرسنگی در غزه

    سما: دفتر دولتی اطلاع‌رسانی در غزه اعلام کرد که ملت فلسطین به مرحله فاجعه‌باری از گرسنگی رسیده‌اند. این دفتر در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ملت فلسطین به مرحله فاجعه‌باری از گرسنگی و رنج و مشکلات رسیده‌اند. ما خواهان مداخله برنامه جهانی غذا هستیم. رژیم اشغالگر به سیاست گرسنگی ادامه داده و تمام گذرگاه‌های منتهی به نوار غزه را می‌بندد.» این دفتر اعلام کرد برنامه جهانی غذا با توزیع آرد موجود در انبارهای خود مخالفت می‌کند؛ گویی که عمدا به دنبال ادامه بحران است. پیش از این برنامه جهانی غذا اعلام کرده بود که تمام نانوایی‌ها در مرکز نوار غزه به‌دلیل کمبود تجهیزات و کمک‌ها بسته شده‌اند. برنامه جهانی غذا اعلام کرد نان در بیشتر موارد تنها غذایی بود که خانواده‌های غزه می‌توانستند به آن دست یابند و اکنون حتی دیگر به نان هم دسترسی ندارند. ارتش رژیم صهیونیستی نزدیک به ۲ماه است که با اجرای طرحی که به «طرح ژنرال‌ها» معروف شده، مناطق مختلف شمال نوار غزه را در محاصره قرار داده است.
  • وزیر روسی به دیدار «اون» رفت

    کی‌سی‌ان‌ای: «آندری بلوسوف»، وزیر دفاع روسیه در جریان ملاقات با رهبر کره‌شمالی بر تمایل ۲کشور متحد برای گسترش مناسبات خودشان تاکید کرد. بلوسوف گفت کره‌شمالی یکی از معدود کشورهایی است که سیاست خارجی مستقلی را دنبال می‌کند. بلوسوف در جریان گفت‌وگو با «نو کوانگ چول» وزیر دفاع کره‌شمالی در پیونگ‌یانگ گفت: پیمان مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و کره‌شمالی با هدف کاهش خطر جنگ جدید در شرق آسیا است. کیم جونگ اون هم در این دیدار تاکید کرد که تصمیم اخیر قدرت‌های غربی برای اجازه دادن به کی‌یف برای حمله به داخل روسیه با سلاح‌های غربی محکوم است و گفت که این یک «مداخله مستقیم نظامی در درگیری» است. رهبران روسیه و کره شمالی در ماه ژوئن یک معاهده مشارکت راهبردی امضا کردند که هر ۲کشور را موظف می‌کند در صورت وقوع حمله به دیگری «بدون تاخیر» کمک نظامی ارائه و به‌طور مشترک با تحریم‌های غرب مخالفت کنند. در این دیدار، مسکو از پیونگ‌یانگ برای شرکت در رژه پیروزی در میدان سرخ در ۹مه دعوت کرده است.
  • تعیین نماینده آمریکا برای آتش‌بس

    الاخبار: ارتش آمریکا از ورود ژنرال «جاسپر جفرز» به بیروت برای بر عهده گرفتن ریاست کمیته نظارت بر آتش‌بس در لبنان خبر داد. او ریاست کمیته نظارت و اجرای سازوکار آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان را به همراه «آموس هوکشتاین» مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا بر عهده خواهد داشت. طبق اعلام سنتکام، هوکشتاین به‌عنوان رئیس مشترک غیرنظامی کمیته نظارت بر آتش‌بس تا تعیین یک رئیس غیرنظامی دائمی فعالیت خواهد کرد. جفرز پس از ورود به بیروت با «جوزف عون» فرمانده ارتش لبنان دیدار و گفت‌وگو کرد. عون در این دیدار گفت: «توافق آتش‌بس، خروج ارتش اسرائیل را شرط کرده بود، اما دشمن ابتکار عمل را نقض کرد و شروع به هدف قرار دادن مردم کرد و این موضوع اگر ادامه پیدا کند، اجازه نخواهد داد که ارتش لبنان ماموریت خود را انجام دهد و در جنوب مستقر شود.»
  • تظاهرات در گرجستان به خشونت کشیده شد

    نووستی: پلیس ضد شورش گرجستان یک‌بار دیگر از آب پر فشار علیه معترضان به نتایج انتخابات این کشور و متفرق کردن آنها از خیابان‌های تفلیس استفاده کرد. ماموران همچنین یکسری دستگیری‌ها انجام دادند؛ اما تعداد دقیق دستگیر‌شدگان مشخص نیست. با این حال، وزارت کشور گرجستان اعلام کرد که ۴۳ نفر بازداشت شده‌اند. این وزارتخانه همچنین در بیانیه‌ای اعلام کرد برخی از تظاهرات کنندگان در تلاش برای شکستن موانع فلزی بیرون پارلمان بودند که در نتیجه درگیری با پلیس، ۳۲افسر مجروح شدند. اعتراضات مخالفان روز پنج‌شنبه پس از آن آغاز شد که «ایراکلی کوباخیدزه»، نخست‌وزیر گرجستان تصمیم خود را مبنی بر تعلیق بررسی موضوع آغاز گفت‌وگوها درباره عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا تا سال۲۰۲۸ اعلام کرد. انتخابات پارلمانی در گرجستان در ۲۶ اکتبر برگزار شد. بر اساس گزارش کمیسیون مرکزی انتخابات، حزب حاکم «رویای گرجستانی» ۵۳.۹۳درصد آرا را به‌دست آورد. چهار حزب اپوزیسیون نیز وارد مجلس شدند که در مجموع ۳۷.۷۸درصد آرا را کسب کردند.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • محمد شریعتمداری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس شد

    محمد شریعتمداری مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس شد.
  • دبیر سرویس خبر و دیپلماسی دنیای اقتصاد پاسخ داد؛

    آیا مذاکرات ایران و اروپا بدون آمریکا به نتیجه می‌رسد؟

    دنیای اقتصاد: مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی در شرایطی حساس آغاز شده، اما آیا بدون در نظر گرفتن نقش آمریکا می‌توان به توافقی پایدار دست یافت؟ کامران کرمی، دبیر سرویس خبر و دیپلماسی دنیای اقتصاد، به این سوال پاسخ می‌دهد.
  • وضعیت حلب حاصل طرح ترکی-روسی یا طرح آمریکایی؟

    پشت پرده درگیری‌ها در شمال سوریه

    دنیای اقتصاد: درگیری‌ها در حلب وارد چهارمین روز خود شده است و از شب گذشته اخبار ضد و نقیضی از ورود تروریست‌ها به این شهر گزارش می‌شود؛ اینکه چرا شمال سوریه همزمان با اجرای آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل متشنج شد، پرسشی است که ذهن بسیاری را درگیر کرده است.
  • دبیر سرویس خبر و دیپلماسی دنیای اقتصاد پاسخ داد؛

    مذاکرات ایران و اروپا بدون آمریکا به نتیجه می‌رسد؟

    دنیای اقتصاد: مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی در شرایطی حساس آغاز شده، اما آیا بدون در نظر گرفتن نقش آمریکا می‌توان به توافقی پایدار دست یافت؟
  • با وجود نقض‌های چندباره، آتش‌بس همچنان در لبنان برقرار است

    لبخند بیروت به آرامش

    آتش‌بس شکننده بین اسرائیل و حزب‌الله تا حد زیادی در دومین و سومین روزهای خود (پنج شنبه و جمعه برابر با ۸ و ۹ آذرماه) در لبنان ادامه داشت؛ هرچند برخوردهای نظامی میان دو طرف در روز پنج‌شنبه ادامه یافت و اسرائیل دست به حملاتی زد که نقض آتش‌بس محسوب می‌شد. آتش‌بس سحرگاه چهارشنبه ۷آذرماه برقرار شد. «آرون باکسرمن»، «یوان وارد» و دیگران در گزارش ۲۹نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، به‌رغم تبادل آتش بین دو طرف توافق اما به نظر نمی‌رسید که هیچ یک از طرفین نزاع - اسرائیل یا حزب‌الله - مایل به بازگشت فوری به نبردهای تمام‌عیار باشند. با این حال، ارتش لبنان که قرار است نقش مهمی در اجرای آتش‌بس ایفا کند، بعدازظهر پنج‌شنبه اسرائیل را به نقض «چندین باره» آتش‌بس متهم کرد.
  • رهبر انقلاب در دیدار دست‌اندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت ۲۴ هزار شهید استان اصفهان:

    در هم تنیدگی دین و نشانه های تمدنی ایران

    متن بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست‌اندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت ۲۴ هزار شهید استان اصفهان که در تاریخ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ برگزار شده بود، روز پنج‌شنبه در محل برگزاری همایش در اصفهان منتشر شد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار، اصفهان را در همه نشانه‌های تمدنی از جمله علم، صنعت، هنر، معماری، عالِم‌پروری و سلحشوری پیشگام خواندند و تاکید کردند: اصفهان نشان می‌دهد جریان تدین و تشرع با جریان علم و صنعت و فرهنگ و تمدن در هم تنیده است و این دو جریان با یکدیگر منافاتی ندارند.
  • ایران و تروئیکای اروپایی پرونده‌های اختلافی را روی میز گذاشتند

    توفان فکری در ژنو

    گفت‌وگوهای ایران و اروپا در حالی در ژنو آغاز شد که پرونده‌های اختلافی زیادی روی میز تهران، برلین، لندن و پاریس قرار دارد؛ از مسائل دوجانبه، هسته‌ای، تحریم‌ها تا دو جنگ غزه و اوکراین. انریکه مورا ملاقات روز پنج‌شنبه با مذاکره‌کنندگان ایرانی را به‌عنوان پیش‌درآمد گفت‌وگوهای روز جمعه مثبت و صریح ارزیابی کرد. همزمان کاظم غریب‌آبادی، معاون بین‌الملل وزارت خارجه نیز پس از پایان مذاکرات روز جمعه گفت: توافق شد در آینده نزدیک گفت‌وگوها ادامه یابد.
  • همزمان با آغاز گفت‌وگوهای ایران و اروپا صورت گرفت

    توصیه مذاکراتی مراجع به عراقچی

    وزیر امور خارجه روز گذشته در سفری یک روزه به قم با ۴تن از مراجع تقلید دیدار کرد‌. عباس عراقچی، پس از زیارت حرم مطهر بانوی کرامت به دیدار مراجع معظم تقلید رفت و با حضرات آیات مکارم‌شیرازی، نوری‌همدانی، جوادی‌آملی و سبحانی دیدار و گفت‌وگو کرد. آغاز مذاکرات با کشور‌های اروپایی و آتش‌بس در لبنان محور گفت‌وگوها در این دیدارها بود‌. عراقچی همچنین در این دیدارها، گزارشی از اوضاع لبنان و غزه و مذاکرات با سه کشور اروپایی و مسائل اخیر در سوریه ارائه کرد و مراجع عظام را در جریان تلاش‌های صورت‌گرفته طی ۱۰۰ روز اخیر دستگاه دیپلماسی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار داد. مراجع تقلید نیز بر دقت بیشتر در مذاکره با غربی‌ها، بازسازی لبنان و غزه و ارتباط سازنده با کشورهای همسایه تاکید کردند.
  • دلایل بازگشت سفیر آلمان به ایران‌

    همزمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران و اروپا در ژنو، خبرها از بازگشت بی‌سروصدای سفیر آلمان به ایران حکایت می‌کند. مارکوس پوتسل، سفیر آلمان در ایران که مرداد ماه فعالیت خود را در ایران آغاز کرده بود، روز نهم آبان ماه به دلیل آنچه اعتراض به اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، بیان شد به آلمان فراخوانده شد و خاک ایران را ترک کرد. وزارت خارجه آلمان همان زمان در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که پوتسل برای «مشاوره» به برلین فراخوانده شده است‌.