آمریکا و مکزیک به نسخه به روز شده «نفتا» رسیدند
احتمال آشتیکنان واشنگتن و اتاوا
در مورد توافقهای دیگر همچون نفتا هم مدام داد شکایت سر میداد. اما رئیسجمهوری آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که آمریکا به یک توافق بزرگ با مکزیک رسیده است. دونالد ترامپ در توییت خود نوشت: یک قرارداد تجاری بین مکزیک و آمریکا. آمریکا همواره به مکزیک و کانادا برای اصلاح قرارداد تجاری نفتا فشار وارد میکرد، تا اینکه روز دوشنبه اعلام شد که بر سر کلیات یک معاهده تجاری دوجانبه به توافق رسیدهاند. او در مقابل دوربینهای تلویزیونی قرار گرفت و گفت که دو کشور بر سر یک قرارداد تجاری خیلی عالی و منصفانهتر به توافق رسیدهاند.
البته این توافق بیشتر روی کلیات است و هنوز مشخص نیست که توافق در جزئیات هم حاصل شود. به گزارش خبرگزاری آلمان، ترامپ ابراز امیدواری کرده است که کانادا نیز به این مذاکرات ملحق شود. این درحالی است که نیویورکتایمز در گزارشی نوشت که ترامپ مایل بود که مذاکرات با مکزیک بدون حضور کانادا برگزار شود. حالا بهنظر میرسد پس از توافق دوجانبه با مکزیک، ترامپ بهدنبال توافق با کانادا است.
در این راستا روز دوشنبه ترامپ در دفترش که در آن یک تماس تلفنی تصویری با انریکه پنا نیتو، همتای مکزیکی خود داشت، به خبرنگاران گفت: روز بزرگی برای تجارت و روز بزرگی برای کشورمان است. اما ترامپ همچنین اعلام کرد خواهان تغییر نام این پیمان ۲۵ ساله است، زیرا مفاهیم منفی دارد و اذعان کرد که مذاکرات با کانادا ممکن است راحت نباشد. رئیسجمهوری آمریکا در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود یا پیمان نفتا را تغییر میدهد یا از آن خارج خواهد شد. وی این پیمان سهجانبه را یک فاجعه توصیف و آن را عامل از دست رفتن مشاغل صنعت و تولید آمریکا قلمداد کرده بود. رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا و گوارخاردو، وزیر اقتصاد مکزیک هفتههاست سرگرم کار برای حل اختلافات از جمله مقررات برای صنعت خودرو هستند. مذاکرات در ماه مه بهدلیل انتخابات ریاستجمهوری مکزیک متوقف شد و کانادا از مذاکرات خارج شد. کارشناسان بر این باورند با این توافق صنعت خودروی مکزیک در معرض نابودی قرار گرفته است. بخش کلیدی مذاکرات میان آمریکا و مکزیک مربوط به بخش خودرو بوده است. دو طرف برای مقررات سختگیرانهتر برای صادرات خودروی مکزیک به آمریکا توافق کردهاند که شامل الزام بهکارگیری ۷۵ درصد قطعات خودرو ساخت آمریکای شمالی و ۴۰ تا ۴۵ درصد قطعات ساخت کارگرانی با درآمد حداقل ۱۶ دلار در ساعت است. هدف از شرط اخیر ممانعت از روی آوردن خودروسازان به مناطق کمدرآمد مکزیک است.
این توافق تجارت بدون تعرفه برای محصولات زراعی را حفظ میکند، اما تدابیر جدیدی را درباره برچسب و استانداردهای سلامت پیشبینی کرده است. همچنین سیستم حل اختلاف سرمایهگذاران برای بخشهای انرژی و مخابرات را بدون تغییر نگه میدارد. با وجود دستیابی به توافق درباره مسائل مذکور، توافق با کانادا چندان قطعی نیست.
در میان مسائل جنجالی که باید با اتاوا مورد بحث قرار گیرد، بندی است که تحت آن ترامپ خواهان بازنگری این قرارداد در هر پنج سال یک بار است. بهعلاوه آمریکا ممکن است در ابتدا تعرفههای بالایی که روی واردات فولاد و آلومینیوم کانادا و مکزیک وضع کرده بود را حذف کند. پس از توافقی که روز دوشنبه حاصل شد، رئیسجمهوری مکزیک با جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا تماس گرفت و از وی خواست سریعا به مذاکرات ملحق شود. بلافاصله پس از انتشار خبر توافق برای اصلاح نفتا، کریستیا فریلند، وزیر خارجه کانادا سفر دیپلماتیک خود به اروپا را نیمهکاره گذاشت و به واشنگتن رفت تا مذاکرات تجاری با آمریکا را از سربگیرد.
ارسال نظر