ماتیو سالوینی، دبیرکل حزب لیگ و لوییجی دی‌مایو رهبر ضدتشکیلاتی جنبش ۵ ستاره هر کدام جداگانه دیدارهایی با سرجیو ماتارلا، رئیس‌جمهوری این کشور داشتند. این دو از پنج‌شنبه تا دوشنبه، برای ساعت‌های متمادی پشت درهای بسته با یکدیگر مذاکره کردند و عصر دوشنبه نیز به دیدار رئیس‌جمهوری ایتالیا رفتند. این دو حزب ضداتحادیه اروپا هر دو تا پیش از انتخابات چهارم مارس دشمنان سرسختی بودند اما با توجه به اینکه نتیجه قطعی از انتخابات بیرون نیامد مجبور به مذاکره با یکدیگر شدند. آنها مذاکرات خود را از ساعات اولیه صبح پنج‌شنبه آغاز کردند و به‌رغم اختلافات فاحشی که در دو روز اول داشتند اما روز دوشنبه اعلام کردند که در کلیات به توافق رسیده‌اند.

دی‌مایو، رهبر ۳۱ ساله جنبش ۵ ستاره روز دوشنبه به محض اینکه گفت‌وگوها را پایان دادند در جمع خبرنگاران حاضر شد و گفت: روز بسیار مفیدی را با هم داشتیم. آنها ساعت‌ها در میلان با یکدیگر گفت‌وگو کردند و قرار شد که پس از پایان مذاکرات به‌منظور ملاقات با رئیس‌جمهوری این کشور عازم رم شوند. مایو که از این توافق به‌عنوان یک توافق تاریخی یاد می‌کند به خبرنگاران گفت که برای رهایی از بن‌بست تشکیل دولت به نام‌هایی هم برای پست نخست‌وزیری رسیده‌اند. وی گفت که آنها به‌دنبال یک سیاستمدار هستند نه تکنوکرات. اما وی نام کسانی که برای این پست نامزد شده‌اند را به زبان نیاورد.

این تحولات اما در شرایطی رخ می‌دهد که برلوسکونی سیاستمدار نه چندان خوشنام ایتالیا توانسته است پس از ۵ سال اجازه حضور در عالم سیاست را پیدا کند. او ۵ سال پیش به‌دلیل فرار مالیاتی از حضور در انتخابات منع شده بود.  در این میان این گمانه‌زنی مطرح شده است که یکی از نام‌های مطرح شده در گفت‌وگوهای این دو حزب پوپولیست، سیلویو برلوسکونی بوده است. پیرمرد ایتالیایی که گرایش‌های راست دارد و در ایام انتخابات نیز گفته بود که می‌تواند ۶۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی را یک شبه از این کشور بیرون بیندازد. او توانسته است با این سخنان دل از دو حزب ضدمهاجرتی این کشور برباید. به نظر می‌رسد پس از مالزی که به یک پیرمرد توسعه‌گرای ۹۲ ساله اطمینان کرده است، احزاب در ایتالیا نیز به‌دنبال سپردن سکان کشتی توفان‌زده ایتالیا به یک پیرمرد ۸۱ ساله هستند. حزب ۵ ستاره توانست در انتخابات چهارم مارس ۳۲ درصد از کرسی‌های این کشور را به‌دست گیرد و حزب لیگ نیز رای ۱۷ درصدی داشت. این دو حزب توانسته‌اند با ائتلاف اکثریت را به‌دست گیرند.

سالوینی و دی‌مایو هر دو قول داده‌اند که هر چه زودتر مشکل مهاجران غیرقانونی این کشور را حل کنند و راه خروج را به آنها نشان دهند. سالوینی گفته است که این مهاجران را در مدت «۱۵ دقیقه» از کشور اخراج خواهد کرد. کشور وسپا سواران از دو مشکل عمده رنج می‌برد: تورم بالا و بیکاری. از سال ۲۰۱۳ به این سو نیز به تعداد فقرای این کشور افزوده شده است. دست‌راستی‌ها در این کشور عمده مشکلات به‌وجود آمده در ایتالیا را ناشی از سیاست‌های مهاجرتی اتحادیه اروپا می‌دانند و آنها توانستند با شعارهای ضدمهاجرتی آرای مردم را به‌دست آورند. به همین منظور گفته می‌شود که شانس سیلویو برلوسکونی برای تصدی نخست‌وزیری در این کشور بالاتر از دیگران است زیرا در باب سیاست‌های ضدمهاجرتی با این دو حزب همخوانی بیشتری دارد.

آنها پس از توافق اعلام کردند که به‌دنبال فردی خارج از حزب‌شان هستند و چندین گزینه را به همین منظور برای پست نخست‌وزیری کنار گذاشته‌اند. این درحالی است که برخی می‌گویند نام‌های دیگر شانس بیشتری برای کسب نخست‌وزیری دارند. از جمله این افراد می‌توان پروفسور جولیو اسپالی ۷۱ ساله را نام برد. رهبران هر دو حزب با این استاد دانشگاه رو در رو صحبت کرده‌اند. اسپالی به آنها گفته است تا زمانی که آنها از دمینیکو سینیسکالو به‌عنوان وزیر دارایی استفاده کنند، او حاضر به قبولی پست نخست‌وزیری است. دمینیکو سینیسکالو، یکی از افراد برحسته با گرایشات راست میانه‌رو است و پیش‌تر نیز سکاندار وزارت دارایی ایتالیا بوده است. اسپالی اما تاکید کرد که رهبران هر دو حزب با افراد دیگری نیز صحبت کرده‌اند. در این راستا جوزپه کونته، استاد حقوق نیز مد نظر آنها است. اگر ماتارلا با یکی از گزینه‌ها موافقت کند، خیلی سریع این دو حزب دولت را تشکیل خواهند داد در غیر این صورت احتمالا گزینه برگزاری یک انتخابات دیگر قوت می‌گیرد. این در شرایطی است که ماتارلا گفته است که باید نخست‌وزیری انتخاب شود که مشکلات مالی ایتالیا را مرتفع و پیرو اتحادیه اروپا باشد.

هر دو حزب جنبش ۵ ستاره و لیگ به شدت با سیاست‌های مالی اتحادیه اروپا مخالف هستند، اما این اواخر جنبش ۵ ستاره سعی کرده است که لحن خود را نسبت به این اتحادیه ملایم‌تر کند. البته حزب لیگ بیشتر موضع ضداروپایی دارد و خواستار خروج این کشور از اتحادیه اروپا است.  این تحولات اما با واکنش حزب کوچک برادران ایتالیا نیز مواجه شده است. حزب برادران ایتالیا که یک حزب راست میانه‌رو است، گفته که اگر چهره‌ای مقبول برای نخست‌وزیری انتخاب شود، آنها نیز با دو حزب پوپولیست همراهی خواهند کرد. دو حزب یاد شده برتری شکننده‌ای در مجلس علیا دارند و اگر حزب برادران کوچک که ۱۸ سناتور دارد، با حزب جنبش ۵ ستاره و حزب لیگ همراهی کنند، آنها با شکنندگی کمتری مواجه خواهند شد.

چه حزبی از چه کسی حمایت می‌کند؟

شبکه خبری سی‌ان‌بی‌سی در گزارشی نوشت در میان نام‌هایی که مطرح شده، نام دو گزینه قوی‌تر است. حزب جنبش ۵ ستاره به‌طور رسمی از نخست‌وزیری اسپالی حمایت کرده و حزب لیگ نیز گفته است مطلوب‌ترین گزینه برای آنها جوزپه کونته است. رویترز نیز در گزارشی نوشت که نام‌‌های مد نظر برای نخست‌وزیری به رئیس‌جمهوری ایتالیا ارائه شده است اما دبیرکل جنبش ۵ ستاره از ماتارلا چند روزی بیشتر مهلت خواسته است.