شماره روزنامه ۶۱۸۸
|

«واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

دنیای اقتصاد: آزاده چیذری، به این موضوع پرداخته است که آلودگی هوا چه اثری روی نسل‌های آینده می‌گذارد؟

«واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

دنیای اقتصاد: محمدحسین باقی طی مقاله‌ای ریشه‌های تاریخی منازعات داخلی سوریه و سرنوشت علویان این سرزمین پس از سقوط اسد را بررسی کرده است.

    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • روند بازار سهام در هفته دوم دی‌ماه ارزیابی شد

    سهام کوچک در سیبل بورسی‌ها؟

    شاخص کل در هفته اول دی‏ماه با رشد ۶.۲۸درصدی با مقاومت داینامیک ۲.۸میلیون واحدی درگیر است. احتمالا طی هفته پیش‌رو افزایش تقاضا در نمادهای کوچک‏تر می‏تواند فضا را برای رشد شاخص هموزن و عبور از قله تاریخی فراهم کند. این امر می‏تواند با اصلاح ملایم نماگر اصلی همراه باشد.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • ارزش معاملات از ۲۰هزار ‌میلیارد‌ تومان عبور کرد؛

    استراتژی بزرگان بورسی

    بزرگان بورسی در صدر تقاضای معامله‌گران قرار دارند. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد صندوق‌های اهرمی با ارزش معاملاتی بیش از ۵هزار میلیارد تومان، ۲۵درصد از ارزش بازار را تشکیل می‏دهند. این صندوق‌ها از کف قیمتی آبان‏ماه بازدهی ۲برابری نسبت به نماگر اصلی را به ثبت رساندند.
  • وحشت اسرائیل از سوریه جدید

    نشریه «میدل ایست‌آی» روندهای در حال وقوع در سوریه را باعث ترس اسرائیل دانسته و می‌نویسد: درحالی‌که سوری‌ها سقوط دمشق را جشن گرفتند، اسرائیل به سرعت هرگونه انتقال دموکراتیک را تضعیف کرد، از ترس اینکه این امر منجر به همبستگی بیشتر با فلسطین شود.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • «واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    انتقال بیماری به نسل‌های آینده؛ آلودگی هوا با مردم چه می‌کند؟

    دنیای اقتصاد: آزاده چیذری، به این موضوع پرداخته است که آلودگی هوا چه اثری روی نسل‌های آینده می‌گذارد؟
  • در یک گزارش پژوهشی دلایل ناکارآمدی ساختار صنعتی‏‏‌ کشور بررسی شد؛

    حکایت سه دهه صنعت‏‏‌زدایی

    صنعت‌زدایی مهم‌ترین داستان اقتصاد ایران در سه دهه اخیر بوده است. بررسی تصویر بلندمدت اقتصاد ایران نشان می‌دهد در نتیجه سبدی از سیاست‌های متناقض، سهم صنعت از تولید ناخالص داخلی کشور کاهش یافته و همزمان سهم کالاهای با فناوری متوسط و بالا نیز از کل تولید کشور کاهش یافته است.
  • کارنامه رئیس هفتم بورس بررسی شد

    بازدهی ۱۰۰روزه بورس

    در ۱۰۰ روز اول سکانداری حجت‌الله صیدی بر سازمان بورس، شاخص کل رشد ۳۶درصدی را تجربه کرده است. محدود کردن به موقع دامنه نوسان در زمان اوج ریسک‌های منطقه‌ای، تغییر نرخ دلار موثر بر صنایع و بازگشت اعتماد به بازار، سه اقدام مهمی است که در دوران ریاست صیدی به وقوع پیوسته است.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • «واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    سرنوشت علویان سوریه پس از سقوط اسد

    دنیای اقتصاد: محمدحسین باقی طی مقاله‌ای ریشه‌های تاریخی منازعات داخلی سوریه و سرنوشت علویان این سرزمین پس از سقوط اسد را بررسی کرده است.
  • دولت‌ها در استفاده از اموالشان باید به چه ترتیباتی توجه کنند؟

    ملزومات مولد‌سازی

    یک مدیر مالی تاکید کرد که دولت‌ها باید مدیریت اموال عمومی را به صندوق‌های تخصصی ثروت ملی بسپارند. داگ‌ دتر که ساماندهی اموال عمومی در سوئد را در کارنامه خود دارد، از سنگاپور و متروی هنگ‌کنگ به‌عنوان دو نمونه موفق نام می‌برد.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    چرا «گادپوری»ها قدرت می‌گیرند؟

    دنیای اقتصاد: فائزه مومنی در گزارشی ضمن بررسی «پدیده گادپوری» با مشورت دکتر مریم زارعیان،‌ جامعه‌شناس و پژوهشگر به این پرسش پاسخ داده است که کدام گروه‌ها قدرت بیشتری برای بسیج‌کنندگی جوانان دارند و چرا به‌طور مشخص، خوانندگان و موزیسین ها، قدرت بیشتری برای بسیج کردن جوانان پیدا کرده‌اند؟
  • «دنیای‌اقتصاد» از تغییر نسبت قیمت آپارتمان‏‏‌‏‏‌های شمال به جنوب پایتخت گزارش می‌دهد؛ افت ماهانه قیمت در کجا؟

    اختلاف تورمی مسکن ۲۲ منطقه

    تورم مسکن در مناطق مختلف تهران طی ماه گذشته با اختلاف محسوس همراه شد. تغییرات شاخص «قیمت پیشنهادی» فروشنده‌های آپارتمان در ماه پرتحرک معاملات مسکن به‌گونه‌ای رقم خورد که برخی مناطق جنوبی شاهد تورم ماهانه منفی شدند. اختلاف تورم مسکن شمال و جنوب پایتخت در آذرماه به صعود «نسبت قیمت‌ها» از کف منجر شد.
  • اختلاف ۱۲‌واحد درصدی بازدهی میان دو نماگر اصلی بازار سهام در ۲ ماه گذشته

    سبقت بزرگان در رالی بورس

    معاملات بورس تهران در روز گذشته با واگرایی نماگرهای سهامی پیگیری شد. در رالی صعودی کنونی بازار، شاخص کل رشد ۴۰درصدی و شاخص هموزن رشد ۲۸درصدی را تجربه کرد. شکاف ۱۲واحد درصدی میان این دو نماگر، گویای این است که رشد پایدار بازار سهام نیازمند رشد همگون همه نمادهاست.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • واکاوی اقتصاد؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    نقش تحریم‌ها در فرسودگی صنعت

    دنیای اقتصاد: هدا احمدی در گفت‌وگو با علی چشمی – استاد دانشگاه فردوسی - روند اثرگذاری تحریم بر فرسوده شدن صنعت ایران را بررسی کرده است.
  • آیا تهران با تعطیلی اضطراری سالم شد؟

    راه «سالم» برای هوای سالم

    «تعطیلی‌های اضطراری» در تهران طی هفته گذشته با استناد به سه نشانه، بر روند آلودگی‌هوای پایتخت، بی‌تاثیر یا بسیار کم‌اثر بود. بخشی از فعالیت‌ها در پایتخت از یکشنبه هفته پیش تا پنج‌شنبه، با تصمیم کمیته اضطرار آلودگی‌ هوا تعطیل شد. نتایج نظرسنجی «دنیای‌اقتصاد» از شهروندان، چنین سیاستی برای مهار آلودگی ‌هوا را ناسالم عنوان می‌کند.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • «فارن پالیسی» تحلیل کرد؛

    مسیریابی در سوریه جدید

    فارن‏‏‌پالیسی در گزارشی به مسیریابی ایران در سوریه جدید پرداخته و می‏‏‌نویسد: ایران یا به سمت بازسازی محور مقاومت در یک چشم‏‏‌انداز بلندمدت حرکت خواهد کرد، یا افزایش توانمندی‏‏‌های تسلیحاتی و بهبود روابط با عربستان را در دستور کار قرار خواهد داد.
  • منطقه حائل یا اعزام نیروی حافظ صلح به اوکراین از گزینه‌های پایان جنگ است

    گزینه‌های پایان جنگ اوکراین

    درحالی‏‏‌که تا یک ماه دیگر ترامپ سکان کاخ سفید را در دست می‌گیرد و حملات روسیه به اوکراین همچنان با شدت ادامه دارد، اما دو گزینه برای پایان این جنگ مطرح شده است: منطقه حائل و اعزام نیروهای حافظ صلح اروپایی به اوکراین. البته گزینه دوم با اما و اگرهایی در پایتخت‏‏‌های اروپایی مواجه است.
    جمعه، ۳۰ آذر ۱۴۰۳
  • «واکاوی اقتصاد»، تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    بسترها و الزامات استراتژی صنعتی

    دنیای اقتصاد: دکتر علینقی مشایخی - رییس پیشین اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و تجارت ایران-  طی مقاله‌ای بسترها و الزامات استراتژی صنعتی را شرح داده است.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • مرکز استیمسون جاماندگی ایران در رقابت ترانزیتی را تشریح کرد؛

    غایب بزرگ کریدورهای اقتصادی

    مرکز استیمسون در تحلیلی از غیبت ایران در رقابت جهانی بر سر کریدورها می‌نویسد: ایران در پروژه‌های بزرگی مانند طرح کمربند و جاده چین و ترانس خزر عملا نادیده گرفته شده است. استیمسون تحریم‌های پایدار و زیرساخت‌های ضعیف حمل‌ونقل را دلیل از دست دادن این جایگاه ارزیابی کرده است.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • «واکاوی اقتصاد»، تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟

    خاک، این کیمیای نامشهود

    دنیای اقتصاد: جواد حیدریان، در گزارشی با مشورت محمد درویش - کنشگر محیط ‌زیست و رئیس کمیته محیط ‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو- به واکاوی ارزش اقتصادی خاک پرداخته است.
  • چرا توزیع برق و گاز نباید به‌دست بخش‌خصوصی سپرده شود تا بهره‏‏‏‏‏‏‌وری افزایش یابد؟

    راه‌حل ناترازی انرژی

    حسین عبده‌تبریزی در تحلیلی پیرامون ناترازی انرژی معتقد است، این مشکل، پیش و بیش از هر چیز، ریشه در انتخاب‏‏‏‏‏‏‌ها و سیاست‌های ما در دهه‌های گذشته دارد. ناترازی در تولید و مصرف، فرسودگی زیرساخت‌ها، قیمت‌گذاری نامناسب و کمبود سرمایه‌گذاری تنها بخشی از این دلایل ‏‏‏‏‏‌هستند.
  • علت فاصله امید به زندگی در آمریکا با سایر کشورها چیست؟

    راز عمر کوتاه یانکی‌ها

    ایالات متحده در قیاس با سایر کشورهای توسعه‌یافته امید به زندگی پایین‌تری دارد. درحالی‌که این فاصله را به عواملی چون ناکارآیی نظام بهداشت نسبت می‌دهند، به نظر می‌رسد مواردی چون سوانح رانندگی، تفاوت در نحوه گزارش مرگ‌ومیر نوزادان و رواج قتل عمد تاثیر بیشتری بر این نتایج دارد.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • چرا سوریه پرچم‌دار هویت و ملیت عربی در جهان عرب شد؟

    داستان شکل‌گیری سوریه

    رجب طیب‌اردوغان در سخنانی گفت: اگر منطقه پس از جنگ جهانی اول تقسیم نمی‌شد، شهرهای حلب، شام، حما و حمص به‌عنوان شهرهای ترکیه باقی مانده بودند. آیا این سخنان صحت دارد یا ریشه در نوعثمانی‌گرایی رئیس‌جمهوری ترکیه دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» در یک مقاله تفصیلی به این پرسش پاسخ می‌دهد.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • بازوی پژوهشی اتاق بازرگانی ایران گزارش‌های دو نهاد آماردهی را بررسی کرد؛

    سرگیجه اقتصادی با آمارها

    بررسی‌ها حاکی از آن است که اختلاف و ابهامات قابل توجه مابین ارقام اعلامی تولید ناخالص داخلی و تورم دو نهاد مرکز آمار ایران و بانک مرکزی در سال‌های اخیر به‌شدت افزایش یافته است. در این شرایط، گام برداشتن در راستای یکپارچگی آماری بیش از پیش اهمیت دارد.
  • سامان‌دهی دارایی‌‌های تجاری عمومی دولت سوئد به چه شکلی انجام شد؟

    تجربه خصوصی‌سازی سوئد

    وقوع بحران اقتصادی در اواخر دهه۱۹۹۰ در سوئد منجر به مجموعه اصلاحاتی شد که این کشور را از بحران خارج کرد. درحالی‌که دولت سوئد از خصوصی‌سازی صنایع خود گریزان بود، با تاسیس یک هلدینگ دولتی و تجمیع بنگاه‌های خود در آن، اداره آنها را به بنگاه‌های خصوصی نزدیک کرد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • تمرکز واردات بر ارزبری کمتر

    تبخیر ارزی خودروی خارجی

    واردات خودرو در دولت چهاردهم تغییر مسیر خواهد داد. این‌بار قرار است خودروهای «کمتر ارزبر» در اولویت واردات قرار بگیرد. تاکید بر قیمت پایین ممکن است شرکت‌ها را به سمت واردات خودروهایی با کیفیت پایین‌تر، مدل‌های قدیمی‌ترو حذف آپشن‌های ایمنی و رفاهی سوق دهد.
    شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
  • درس‌های جهانی مهار تورم برای ایران چیست؟

    جاماندگی از قافله «مهار تورم»

    درحالی‌که ایران با تورم مزمن و ساختاری مواجه است، برخی از کشورها با تورم‌های بالا مانند آرژانتین و ترکیه توانسته‌اند با انجام اصلاحات در مسیر مهار تورم گام بردارند. در ماه نوامبر تورم ماهانه آرژانتین ۲.۴درصد و تورم ترکیه ۲.۲درصد و کمتر از تورم ماهانه ایران بوده است.
  • اکونومیست درباره پابندهای کارکنان در شرکت‌ها هشدار داد؛

    بردهای سریع از قوانین احمقانه؛ معجزه مدیرعامل جدید

    بیشتر شرکت‌ها حداقل یک قانون دست‌وپاگیر دارند که چون مدیران درگیر مسائل بزرگ‌تر سازمان شده‌اند، از آن غافل می‌شوند. این فرصتی است برای مدیران تازه‌وارد تا از این قوانین غیرمنطقی برای رسیدن به «دستاوردهای سریع» استفاده کنند. کافی است از کارکنان بپرسند «چه چیزی آنها را آزار می‌دهد؟»
    پنجشنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  • عوامل مهم در شکل‌دهی احساسات منفی و اضطراب‏‏‌آور در کارکنان؛

    خطای مدیریتی ایلان ماسک

    مدیریت ذره‌بینی، یعنی دخالت وسواس‌گونه مدیران در همه تصمیم‌گیری‌های سازمان؛ چیزی که باعث آرامش خاطر مدیر می‌شود، اما ۷۳درصد کارکنان آن را عامل احساسات منفی و اضطراب‌آور خود در محیط کار می‌دانند. حتی ایلان ماسکی که به این سبک مدیریت مشهور است، حالا از موضع خود عقب‌نشینی کرده‌است.
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • چالش‌های ادامه‌دار اصلاح سیاست‌های ارزی؛

    اما و اگر بازار ارز تجاری

    آنچه به‌عنوان بازار مبادله ارزی مطرح شده است، اگر بدون دستکاری و دخالت دولتی فعالیت کند، می‌تواند به تنظیم عرضه و تقاضای ارز منجر شود؛ اما بیم آن می‌رود که سیاستگذار ارزی اقدام به اجرای سیاست‌هایی کند که کارآیی این بازار را هم تحت تاثیر منفی قرار دهد.
    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • دستاورد ناشناخته مرزهای باز

    مهاجرت؛ موتور نوآوری

    یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که تلاش برای محدود ساختن مهاجرت در ایالات‌متحده در یک بازه تاریخی، به شکل معناداری از سطح نوآوری در این کشور کاسته است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها با حضور مهاجران خلاق‌ترند و نوآوری‌های بیشتری از خود نشان می‌دهند.
  • نتایج جهانی‏‏‏‌سازی و تاثیرات آن بر اقتصاد قاره‌سبز بررسی شد؛

    افول تدریجی اروپا

    عقب افتادن در نوآوری، از دست دادن بازارهای صادراتی و پایان انرژی ارزان روسی به تهدیدی جدی علیه اقتصاد اروپا تبدیل شده است. شاخص بهره‏وری نیروی کار نسبت به ایالات‏متحده، در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان کاهش یافته است. آیا افول اروپا تداوم خواهد داشت؟