واکاوی انزوای بورس
عوامل گفتهشده همانند ۴ پایه صندلی هستند که اگر یکی از آنها نباشد فرد به هنگام نشستن نقش بر زمین میشود. در بازارهای مالی نیز این مثال همانند ازدستدادن سرمایه است. هر چند گزارشهای ۶ماهه منتشرشده شرکتها در سامانه کدال در تشدید روند منفی بازار بیتاثیر نبودند اما در این میان برخی از گروهها از جمله صنعت غذایی گزارشهای مطلوبی را روانه بازار کردند. در عینحال همچنان ابهامات اساسی در نرخهای گاز برای روزهای آتی و حتی سال۱۴۰۲ نیز وجود دارد که این مهم در جای خود میتواند افزایش ریسک معاملاتی در این بخش را بههمراه داشته باشد. ارزیابی کلی از وضعیت گزارشهای منتشرشده حاکی از آن است که گروه اوره گزارشهای قابلقبولی ارائه کرد. در گروه پالایش جز یک شرکت، سایر گزارشها معمولی بود. گروه دارو هم گزارشهای نرمال رو به پایینی را منتشر کرد.
بر این اساس در این فضا سهمهای کوچک ریالی میتوانند همچنان از سوی معاملهگران جذاب ارزیابی شوند. در این میان برخی از فعالان بازار علت جذابنبودن این روزهای معاملات و روند خروج پول را افزایش نرخ بهره بدونریسک در نظر میگیرند و معتقدند این مهم باعث میشود کلیت P/ E بازار افت کند. در عینحال باید به این نکته توجه داشت، هر چند که افزایش نرخ بهره بدونریسک از جذابیت بازار سهام میکاهد، اما حساسیت P/ E به ریسک بدون بهره چقدر است و آیا افزایش چند دهمدرصدی نرخ بهره طی ماههای گذشته میتواند دلیل قانعکنندهای برای فروش سهام زیر P/ E ۴ باشد؟ آنطور که بهنظر میرسد ریسکها و ابهامات بزرگتری هستند که باعث انزوای این روزهای بازارسرمایه شدهاند.
بهعنوان مثال چندی پیش بود که باوجود افزایش نرخهای جهانی دولت بهجای حمایت از تولیدکننده و تسهیل امور تولید، عوارض صادراتی بر خیلی از شرکتهای کامودیتیمحور وضع کرد یا بعد از آن تصمیماتی اخذ شد مبنیبر اینکه بورسکالا تحتنظارت وزارت صمت برود، یعنی مکانیزم عرضه و تقاضا به کنار رفته و باز به سمت قیمتگذاری دستوری حرکت کنیم. این رویه یقینا بهعنوان عاملی در راستی کاهش سود شرکتها در نظر گرفته میشود. با اینکه چنین دستورالعملی در نهایت به تصویب نرسید اما طرح آن ترس و ریسک را به دل سرمایهگذاران منتقل کرد. با توجه به خروج نقدینگی از بازار سهام که در این روزها شیب تندی به خود گرفته است، بهنظر میرسد روزهای آتی هم شاهد فشار فروش از سوی سهامداران در بازار سهام باشیم.