آیا اصلاح سهام پایان یافت؟
با این حال، وجود تقاضای موثر در کنار کاهش شدت عرضهها و تداوم ارزش بالای معاملات را میتوان نشانهای از ورود بازار به تعادل جدید دانست. انتشار تدریجی گزارش عملکرد شرکتها در ماه نخست سال در کنار رونمایی از اولین صورتهای مالی شرکتهای بزرگ حاکی از استحکام عوامل بنیادی در جهت رشد ارزش سهام ارزیابی است. بازگشت دوباره شاخص سهام به مدار صعودی را میتوان برآیندی از تقویت جریان اطلاعات و امیدواری سهامداران به وضع بنیادی سهام تلقی کرد.
اقبال خریداران در اولین روز کاری هفته جاری، شروع قدرتمندی را برای بازار سهام رقم زد که شاخص کل را به سوی سقف تاریخی بیش از ۲۰۴ هزار واحدی هدایت کرد. با این حال، تمایل سهامداران به حضور فعال در بازار در روزهای آتی دستخوش اخبار لغو معافیتهای مشتریان نفت ایران از سوی آمریکا شد. اثر منفی این خبر در میانه هفته احتیاط معاملهگران و عقبگرد شاخص کل به کانال ۲۰۲ هزار واحدی را در پی داشت. از طرف دیگر ثبت بازده بیش از ۳۰ درصدی بورس طی دو ماه هم از چنان جذابیتی برای حفظ سود از سوی فعالان سهام برخوردار بود. طبیعی بود که بازار پس از کسب این بازده دلچسب در اندیشه اصلاح بیفتد که معمولا شروع آن توام با تلنگری بیرونی است. از این رو، شاخص سهام پس از جهش به قله تاریخی خود به سبب شناسایی سود و بازگشت مجدد تحریمها، تحت فشار عرضه دورهای از اصلاح قیمتها را تجربه کرد. انگیزههای حمایتی نیز در این دوره، با نظر به دریافت گزارشهای عملکرد ماهانه، انتشار تدریجی صورتهای مالی شرکتها برای سال قبل، در کنار حفظ سطح مطلوب بازار جهانی و همچنین سیگنالهای مساعد از بورس کالا و رشد نرخ ارز سامانه نیما تقویت شدند.
سبقت شاخص کل هموزن
در ادامه جریان معاملات سهشنبه هفته جاری که شاهد دومین اصلاح جدی شاخص کل بورس و عقبگرد ۷/ ۰ درصدی آن بودیم، معاملات روز گذشته در مسیر دیگری آغاز به کار کرد. به این ترتیب، شاخص کل و شاخص کل هموزن در راستای یکدیگر، مسیر افزایشی را در پیش گرفتند. طی این روند، شاخص کل هموزن صعود پرشتابتری را تجربه کرد و بیش از ۲/ ۱ درصد به ارتفاع آن افزوده شد. شاخص کل نیز که همگام با آغاز معاملات ضمن رشد قابل توجه تا آستانه ورود به کانال ۲۰۴ هزار واحدی پیش رفت، در ادامه معاملات به دنبال افت نسبی تقاضا در سهام بزرگ بازار، میزان رشدش به ۴۵/ ۰ درصد محدود شد. سبقت شاخص کل هموزن از شاخص کل طی روز معاملاتی گذشته، گواهی است بر اقبال بیشتر سهامداران نسبت به سهام بنگاههای کوچکتر.
از دریچه صنایع
بیشترین رشد متوسط قیمت سهام به صنعت «لاستیک» اختصاص داشت و پس از آن صنایع کوچکتر «زغالسنگ» و «منسوجات» بیشترین افزایش شاخص روزانه را تجربه کردند. در مجموع، از میان ۳۸ صنعت بورسی، هشت صنعت معاملات خود را در مدار منفی به پایان رساندند که با صرف نظر از صنعت تکسهمی «اطلاعات و ارتباطات»، صنعت «حملونقل» بهعنوان زیاندهترین گروه شناخته شد. صنعت «قند و شکر» نیز به دنبال افت تقاضا در اغلب نمادهای زیرمجموعه خود، در رده بعدی فهرست صنایع قرار گرفت و متوسط قیمت سهام آن بیش از یک درصد عقب نشست.
همچنین طی این روز نزدیک به پنج میلیارد سهم به ارزش حدود ۸۳۴ میلیارد تومان در بازار سهام دست به دست شد که بیش از ۳۰۷ میلیارد تومان از این نقدینگی در معاملات سهام بانکها و خودرو به گردش درآمد. این در حالی است که سهام ایرانخودرو در گزارش ماه فروردین خود از کاهش حدود ۵۰ درصدی فروش خودنسبت دوره مشابه سال قبل پرده برداشته بود و طبق آخرین آمار رسمی، زیان انباشته خودرو سازان از مرز ۱۱ هزار میلیارد تومان عبور کرده است. همچنین بازگشایی سهام بانک صادرات پس از افزایش سرمایه و تشکیل موج تقاضا در نماد مزبور به سایر سهام بانکی نیز تسری یافت که به موجب آن بیشترین ارزش معاملات در صنعت بانکها رقم خورد. در میان نمادهایی نیز که بیشترین اثر فزاینده را بر شاخص کل وارد کردند سهام بانکهای صادرات و تجارت در مجموع حدود ۱۹۰ واحد به ارتفاع نماگر بازار افزودند. از دیگر نمادهایی که در سبزپوش شدن شاخص کل سهام اثر بسزایی داشتند، تاثیر نماد «کگل» قابل توجه بود. نماد مزبور بالغ بر ۱۴۵ واحد به شاخص کل افزود که بیشترین تاثیر مثبت را بر نماگر اصلی بازار سبب شد. پتروشیمی فجر نیز در کنار پتروشیمی جم، افزایش نزدیک به ۱۳۰ واحدی نماگر مزبور را در پی داشت. در مقابل، اثر منفی نمادهای «پارسان»، «فارس» و «ومعادن» عقبروی بیش از ۲۷۳ واحدی شاخص کل را موجب شد که از رشد بیشتر نماگر بازار جلوگیری کرد. بهطور کلی، سهام بانکی بیشترین اثر فزاینده را بر شاخص کل بازار سهام گذاشتند و در مقابل، نمادهای پتروشیمی بیشترین فشار را بر آن وارد کردند.
تقاضای موثر از سوی سهامداران خرد
پس از غلبه بازیگران عمده در سمت خرید سهام در طی روز سهشنبه، بازار شاهد چرخش این مسیر و ثبت خالص تغییر مالکیت به نام معاملهگران حقیقی بازار بود. از این رو، دیروز حدود ۷۲۶ میلیون سهم به ارزش ۴۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در مسیر پرتفوی حقوقی به حقیقی جابهجا شد. بیشترین خالص خرید توسط سهامداران خرد در نمادهای بانکی بازار به میزان ۲۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان ثبت شد. پس از آن نیز برخی گروههای کوچکتر مورد توجه معاملهگران حقیقی بازار قرار گرفتند. در این راستا در گروه مواد غذایی به جز قند ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از سبد سهام بازیگران حقوقی به پرتفوی سهامداران خرد بازار افزوده شد. در نمادهای زیرمجموعه گروه مواد دارویی نیز شاهد جابهجایی ۱۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم.
به این ترتیب در صدر خرید معاملهگران حقیقی، تمایل به جمعآوری سهام بانک تجارت قرار داشت. به این ترتیب خالص خرید این معاملهگران در «وبصادر» به ۵۰۰ میلیون و ۷۹۴ هزار سهم به ارزش ۲۲ میلیارد و ۸۸۶ میلیون تومان بالغ شد. نماد معاملاتی «غگل» نیز در این روز شاهد جابهجایی حدود ۸ میلیون سهم به ارزش ۱۴ میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بود. نماد معاملاتی بانک تجارت نیز از دیگر نمادهای دیروز بورس تهران بود که مورد اقبال معاملهگران خرد بازار قرار گرفت. به این ترتیب دیروز حدود ۱۷۱ میلیون سهم «وتجارت» به ارزش هفت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان به پرتفوی حقیقیها افزوده شد. در آن سوی بازار اما صنایع کالایی همچون محصولات پتروشیمی، فلزات اساسی و گروه فرآوردههای نفتی مورد توجه سهامداران عمده قرار گرفتند. در این راستا ۱۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از سهام زیرمجموعه گروه محصولات پتروشیمی در مسیر حقیقی به حقوقی جابهجا شد. این روند در سهام صنعت فلزات اساسی با جابهجایی ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان ادامه یافت. خالص تغییر مالکیت گروه فرآوردههای نفتی نیز در این روز به میزان ۱۰ میلیارد تومان به سمت بازیگران عمده بود. در میان شرکتهای بورسی نیز نماد معاملاتی فولاد مبارکه اصفهان در صدر خرید معاملهگران عمده بازار قرار داشت. بهطوری که خالص خرید این گروه از معاملهگران در «فولاد» بالغ بر ۲۱ میلیون و ۲۲۰ هزار سهم به ارزش حدود ۸ میلیارد و ۴۷۰ میلیون تومان بود. نماد معاملاتی پالایش نفت اصفهان نیز از دیگر نمادهای مورد توجه حقوقیها طی معاملات روز چهارشنبه بود. در این نماد دیروز حدود ۵ میلیون سهم به ارزش تقریبی ۵ میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی جابهجا شد. در عین حال حدود ۵ میلیون سهم «کگل» به ارزش ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از پرتفوی معاملهگران خرد به سبد سهام بازیگران عمده بازار افزوده شد.
ارسال نظر