عملکرد هفتگی معاملهگران در بورس تهران بررسی شد
بازی «حقیقی» در زمین کوچکترها
در میان صنایع بورسی نیز گروه اطلاعات و ارتباطات با تک نماد «هایوب» در صدر توجهات معاملهگران خرد بازار قرار داشت و شاهد جابهجایی بیش از ۳۸ میلیارد تومان نقدینگی از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران حقیقی بازار بود. در آنسوی بازار اما گروههای کالایی بازار شامل فرآوردههای نفتی، کانههای فلزی، فلزات اساسی و پتروشیمیها شاهد جابهجایی سهام زیرمجموعههای خود در مسیر حقیقی به حقوقی بودند و در مجموع خالص تغییر مالکیت ۷/ ۳۸ میلیارد تومانی را تجربه کردند. به این ترتیب با وجود رکود نسبی حاکم بر طیف وسیعی از معاملات سهمهای بزرگ، جریان پولها به سمت گروههای کوچکتر ادامه پیدا کرد.
آغاز هفتهای به نام حقوقیها
شاخص سهام در اولین روز کاری هفته منتهی به ۱۰ بهمنماه، با کاهش ۴۶۳ واحدی (معادل ۲۸/ ۰ درصد) مواجه شد. توجه معاملهگران به سهام گروههای کوچک بورسی اما سبب شد تا شاخص هموزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) در این روز رشد حدود ۶/ ۰ درصدی را تجربه کند. در میان بازیگران بورسی نیز حقوقیها فعال ظاهر شدند و خالص خرید ۱۳ میلیارد تومانی را ثبت کردند. در این روز گروههای کالامحور در صدر خرید معاملهگران عمده بازار قرار داشتند.
در میان نمادهای فولادی، نماد معاملاتی شرکت فولاد خوزستان با تداوم خرید سهم از سوی سهامدار عمده همراه شد. بر این اساس سرمایهگذاری سامان مجد روز شنبه حدود ۶۰۰هزار سهم «فخوز» را خریداری کرد. صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرین شهر نیز بهعنوان دیگر سهامدار عمده «فخوز»، ۵۰۰هزار سهم مزبور را جمعآوری کرد. نماد معاملاتی شرکت ملی صنایع مس ایران نیز در این روز خرید ۴۰۰سهم توسط شرکت سرمایهگذاری صدرتامین را تجربه کرد. در مقابل اما فروسیلیس ایران با عرضه قابلتوجه سهام خود از سوی سهامدار عمده مواجه شد. بهطوریکه بیش از ۱۴میلیون سهم «فروس» توسط شرکت کارآفرینان صنعت ذوب فلزات به فروش رفت.رصد تغییر مالکیتهای صورت گرفته در نمادهای معدنی طی معاملات روز شنبه نیز نشان از حمایت سهامداران عمده از نمادهای این گروه دارد؛ بهطوریکه در نماد معاملاتی شرکت گلگهر، خرید دو میلیون سهم از سوی صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرین شهر صورت گرفت. صندوق توسعه معادن و فلزات آرمان نیز بهعنوان سهامدار عمده در نماد معاملاتی شرکت توسعه معادن و فلزات، به خریدهای خود در این نماد ادامه داد و روز شنبه بیش از ۱۰۰هزار سهم «ومعادن» را خریداری کرد.
سهام بانکی اما از سوی هر دو گروه بازیگران سهام مورد اقبال قرار گرفت. بر این اساس روز شنبه، حقوقیها به خریدهای پرحجم خود در نماد معاملاتی بانک ملت ادامه دادند و خالص خرید حدود ۸ میلیارد تومانی را ثبت کردند. در این میان دو میلیون سهم «وبملت» توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت خریداری شد. در مقابل اما بانک تجارت با ثبت خالص تغییر مالکیت ۵/ ۹ میلیارد تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی همراه شد. به این ترتیب شرکت خدمات پشتیبانی مهر۷۸ بهعنوان سهامدار عمده «وتجارت» اقدام به عرضه ۱۴میلیون سهم کرد. در دیگر نمادهای بانکی نیز شرکت دانش گستران آتی سازپویا بهعنوان حقوقی فعال در بانک پاسارگاد، ۱/ ۱ میلیون سهم مزبور را خریداری کرد. در نماد معاملاتی بانک خاورمیانه نیز سرمایهگذاری تامین آتیه مسکن به خریدهای خود ادامه داد و روز شنبه ۹۰هزار سهم دیگر «وخاور» را به پرتفوی خود افزود. بانک صادرات از دیگر نمادهای بانکی بود که با استقبال سهامداران عمده روبهرو شد و طی معاملات این روز شاهد خرید ۱۰۰هزار سهم خود توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی سپهرصادرات بود. صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی بانک سینا بهعنوان حقوقی فعال در بانک سینا، یک میلیون و ۳۰۰هزار سهم «وسینا» را جمعآوری کرد.
خرید حقیقیها در روز منفی سهام
طی معاملات روز یکشنبه، شاخص سهام افت حدود ۱۶۸۰ واحدی را تجربه کرد. در این روز منفی اما معاملهگران خرد در سمت خرید فعال ظاهر شدند. هر چند بیشترین خرید حقیقیها در سهام بانکی ثبت شد اما خالص تغییر مالکیت سهام طی معاملات روز یکشنبه را به سمت خود تغییر داد. به این ترتیب در دومین روز معاملاتی هفته مورد بررسی، حدود ۴۱۱ میلیون سهم به ارزش ۷/ ۵۷ میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی جابهجا شد. همانطور که اشاره شد در صدر توجهات معاملهگران حقیقی، سهام بانکی با خالص خرید ۷۰ میلیارد تومانی قرار داشتند.
در این میان بیشترین خالص خرید حقیقیها در نماد بانک صادرات بود که با انتقال بیش از ۴۲میلیارد تومان نقدینگی به سبد سهامداران خرد این نماد همراه شد. «وبصادر» طی معاملات این روز با رشد مثبت ۵درصدی همراه شد و شاهد تشکیل صف طولانی در سمت خرید بود. البته عرضه سهم از سوی دو حقوقی «وبصادر» تا حدودی تقاضای مزبور را تعدیل کرد بهطوریکه صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی سپهر صادرات و شرکت خدمات پشتیبانی مهر ۷۸ هر کدام ۱۰میلیون سهم بانک صادرات را به فروش رساندند.بانک ملت و بانک تجارت نیز از دیگر نمادهای مورد توجه سهامداران خرد در بازار روز یکشنبه بودند. خالص خرید حقیقیها در نماد «وبملت» به بیش از ۱۷میلیارد تومان رسید؛ در حالی ۳۷میلیون سهم مزبور توسط سهامدار عمده «وبملت» یعنی شرکت سرمایهگذاری صباتامین عرضه شد که دو حقوقی دیگر نیز عرضههایی در این نماد داشتند. بر این اساس خروج ۱۵میلیون سهم از پرتفوی صندوق سرمایهگذاری یکم کارگزاری بانک کشاورزی و واگذاری یک میلیون و ۵۰۰هزار سهم توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت از جمله عرضههای صورت گرفته در نماد «وبملت» بود.در نماد بانک تجارت نیز ۱۴میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شد. در این راستا شرکت خدمات پشتیبانی مهر۷۸ بهعنوان سهامدار عمده «وتجارت» به عرضههای خود در این سهم ادامه داد و طی معاملات این روز حدود ۳میلیون سهم دیگر را واگذار کرد.
در نقطه مقابل اما بانک پاسارگاد در کانون توجه سهامداران عمده قرار گرفت. در حالی خالص خرید حقوقیها در نماد «وپاسار» به ۵/ ۳ میلیارد تومان رسید که دانش گستران آتیسازپویا به خرید سهم پرداخت و یک میلیون سهم این بانک را به پرتفوی خود افزود. در نماد بانک خاورمیانه نیز سرمایهگذاری تامین آتیه مسکن ۷میلیون و ۵۰۰هزار سهم «وخاور» را خریداری کرد.در آنسوی بازار اما بار دیگر گروههای کالایی در لیست خرید معاملهگران عمده قرار داشتند. پالایشیها با خالص خرید ۸/ ۶ میلیارد تومانی در صدر توجهات حقوقیها قرار داشتند و پس از آن نیز گروه فلزات اساسی شاهد خالص خرید ۷/ ۳ میلیارد تومانی در مسیر حقیقی به حقوقی بودند. در میان نمادهای فولادی، فولاد مبارکه اصفهان با عرضه سهم از سوی سهامدار عمده مواجه شد.بر این اساس سرمایهگذاری صدرتامین، بیش از ۳۰میلیون سهم «فولاد» را واگذار کرد. اما در مقابل فولاد خوزستان شاهد تداوم خرید سهم از سوی سهامدار عمده بود. بر این اساس سرمایهگذاری سامان مجد روز یکشنبه حدود ۷۰۰هزار سهم «فخوز» را خریداری کرد. در همین راستا مس شهید باهنر با خرید ۲۰هزار سهم توسط سهامدار حقیقی بالای یک درصدی همراه شد.
تشدید عرضه در سهام بانکی
طی معاملات روز دوشنبه، شاخص سهام با ثبت ریزش ۶/ ۰ درصدی، از کانال ۱۶۰ هزار واحدی عقب نشست. بازیگران خرد بازار اما به خرید خود ادامه دادند و بیش از ۵/ ۱۲ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی خود افزودند. در این روز خودروییها بودند که مورد توجه فعالان حقیقی بازار قرار گرفتند و خالص خرید ۵/ ۱۰ میلیارد تومانی را تجربه کردند. پتروپالایشیها نیز خلاف روند روزهای ابتدایی هفته، مورد اقبال از سوی این گروه از معاملهگران قرار گرفتند. در میان شرکتهای بورسی، نماد معاملاتی شرکت معدنی املاح ایران در صدر توجه سهامداران خرد قرار داشت. در این روز سهامدار عمده «شاملا» یعنی FIN Turquoise Partners Limited به عرضه ۳/ ۲ میلیون سهمی پرداخت. در میان سهام زیرمجموعه گروه خودرو و ساخت قطعات نیز، شرکت پارس فنر بهعنوان سهامداران عمده در شرکت فنرسازی خاور، اقدام به عرضه ۵/ ۲ میلیون سهم مزبور کرد.
در این روز اما تشدید فشار فروش در نمادهای زیرمجموعه گروه بانکها و موسسات اعتباری سبب شد تا خالص خرید این گروه به میزان ۶/ ۱۲ میلیون سهم به نام معاملهگران حقوقی بازار ثبت شود. در صدر این مسیر نیز نماد بانک تجارت قرار داشت و با تجربه ریزش ۵ درصدی، عرضههای سنگینی را نیز تجربه کرد. شرایطی که سبب شد تا حقوقیها، چتر حمایتی خود را بر سر این نماد بانکی گرفته و بیش از ۱۵ میلیارد تومان به «وتجارت» تزریق کنند. در این میان ۸۰میلیون سهم «وتجارت» توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی تجارت ایرانیان خریداری شد. بانک ملت نیز با ثبت خالص خرید ۴/ ۳ میلیارد تومانی از دیگر نمادهای مورد توجه سهامداران عمده در بازار روز دوشنبه بود. ۵/ ۱ میلیون سهم مزبور توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت خریداری شد. همچنین در این روز صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی سپهر صادرات اقدام به خرید ۱۰۰هزار سهم بانک صادرات کرد.
تداوم خرید حقیقیها در سهام کوچک
طی معاملات روز سهشنبه، شاخص سهام با چرخش مسیر شاهد رشد ۳۲۱ واحدی بود. معاملهگران حقیقی نیز در این روز به خریدهای خود ادامه دادند تا بیش از ۴ میلیون سهم به ارزش ۴/ ۳ میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی جابهجا شود. در این روز بار دیگر بیشترین توجه حقیقیها به تکنماد گروه اطلاعات و ارتباطات جلب شد. به این ترتیب «هایوب» شاهد جابهجایی ۵/ ۱۷ میلیارد تومانی نقدینگی از پرتفوی حقوقیها به سبد سهام معاملهگران خرد بود. اشتیاق بالای سهامداران خرد به خرید این سهم سبب شد بازارگردان «هایوب» یعنی تامین سرمایه تمدن اقدام به عرضه سهم کند؛ بهطوریکه این حقوقی حدود ۴۰میلیون سهم مزبور را از پرتفوی خود خارج کرد. البته به رغم عرضه مزبور، همچنان صف خرید سنگین بیش از ۳۰میلیون سهم برای آن باقی ماند.
تشدید فشار عرضه در سهام بانکی اما سبب شد تا بار دیگر حقوقیها به حمایت از سهام مزبور بپردازند. شرایطی که به موجب آن ۶/ ۱۰ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی معاملهگران حقوقی سهام بانکی افزود. در صدر این خریدها نیز جمعآوری سهام بانک ملت با خالص خرید ۹/ ۵ میلیارد تومانی قرار داشت. در این راستا ۳میلیون سهم مزبور توسط صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت خریداری شد.
در بانک تجارت نیز شاهد خرید ۱۸ میلیون سهمی از سوی صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی تجارت ایرانیان بودیم. همچنین در این روز گروه مالی سپهرصادرات بیش از ۸میلیون سهم بانک صادرات را خریداری کرد. روندی مشابه در نماد بانک پاسارگاد با جمعآوری ۷۰۰هزار سهم توسط شرکت دانشگستران آتی سازپویا دنبال شد. خرید ۵۰۰هزار سهم بانک پارسیان از سوی گروه مالی بانک پارسیان و ۳۰۰هزار سهم بانک خاورمیانه توسط شرکت سرمایهگذاری تامین آتیه مسکن از جمله دیگر حمایتهای صورت گرفته از سوی حقوقیها در نمادهای بانکی بود.در میان نمادهای شیمیایی نیز روز سهشنبه گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان شاهد خرید سهم از سوی یکی از سهامداران عمده خود بود. به این ترتیب شرکت سرمایهگذاری مدبران اقتصاد طی معاملات روز سهشنبه به جمعآوری بیش از ۳/ ۱ میلیون سهم «پترول» پرداخت. این حقوقی بهعنوان سهامدار عمده در نماد پتروشیمی شیراز نیز به جمعآوری سهم پرداخت و بیش از ۱۰هزار سهم را خریداری کرد.
رصد آخرین روز معاملاتی هفته
آخرین روز از معاملات هفته منتهی به ۱۰ بهمن ماه بورس تهران، با رشد ۱۴۲ واحدی نماگر اصلی این بازار به پایان رسید و بیش از ۵ میلیارد تومان نقدینگی نیز در مسیر حقوقی به حقیقی جابهجا شد. بیشترین خالص خرید حقیقیها بار دیگر در سهام کوچکتر بازار و در صدر آن در تکنماد گروه اطلاعات و ارتباطات به ثبت رسید. در این روز بازارگردان شرکت «هایوب» یعنی تامین سرمایه لوتوس پارسیان اقدام به عرضه حدود ۳۴میلیون سهم مذکور کرد. در این روز سیمانیها از دیگر صنایع مورد توجه معاملهگران خرد بودند و خالص خرید حدود ۸ میلیارد تومانی را تجربه کردند. در صدر این خریدها تمایل به جمعآوری سهام سیمان فارس و خوزستان قرار داشت. بهطوریکه خالص خرید حقیقیها در نماد «سفارس» به حدود ۵میلیارد تومان رسید. در این راستا سهامدار عمده شرکت یعنی شرکت سرمایهگذاری سیمان تامین اقدام به فروش ۵میلیون سهم «سفارس» کرد.
در نماد معاملاتی شرکت سیمان خوزستان، شاهد جابهجایی ۵/ ۱ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی بودیم. در این نماد ۳میلیون سهم از سوی سیمان سپاهان عرضه شد. شرکت مدیریت سرمایه کیان نیز دیگر حقوقی فعال در «سخوز» بود که اقدام به واگذاری ۵۰۰هزار سهم کرد.در این گروه سیمان غرب نیز با واگذاری ۶۰۰هزار سهم از سوی سهامدار عمده یعنی FIN Gif Spc مواجه شد. شرکت سیمان سپاهان نیز بهعنوان حقوقی فعال در سیمان دشتستان، حدود ۲۰۰هزار سهم را در این بازار به فروش رساند. سیمان شاهرود نیز دیگر نماد سیمانی بود که عرضه سهم از سوی دو سهامدار عمده را تجربه کرد؛ عرضه یک میلیون سهم از سوی سرمایهگذاری سیمان تامین و حدود ۵/ ۱میلیون سهم از سوی شرکت سیمان ریزان سبلان از جمله واگذاریهای صورت گرفته در نماد «سرود» بود.
ارسال نظر