14 copy

داده‌‌‌های منتشرشده از سوی بورس‌کالا از عقبگرد محسوس حجم معاملات در بازار آتی حکایت دارد که دلیل اصلی آن را می‌‌‌توان در عدم بازگشایی نمادهای جدید برای محصولات قابل‌معامله در این بازار جست‌وجو کرد. در حال حاضر، تنها 7نماد روی تابلوی آتی بورس‌کالا فعال هستند که با بسته‌شدن  4سررسید آبان‌ماه، شاهد خروج بخش زیادی از موقعیت‌‌‌های تعهدی (خرید و فروش همزمان) در این بازار بودیم. در شرایطی که این بازار روزهای خوشی را در فصل پاییز سپری کرده و با استقبال زیاد سرمایه‌‌‌گذاران مواجه شده است، تعلل در بازگشایی سررسیدهای جدید می‌‌‌تواند باز هم بذر نااطمینانی را در این بازار پراکنده کند؛ همان‌طور که در دی‌ماه سال 97، با بسته‌شدن نمادهای فعال آتی سکه طلا بخش زیادی از سرمایه جذب‌شده به این بازار، از آن خارج شد و این امر، بازار آتی را برای مدت‌‌‌ها به سمت رکود هدایت کرد.

در جریان معاملات هفته گذشته بورس‌کالا، شاهد ورود 279هزار و 82موقعیت همزمان خرید و فروش در این بازار بودیم که نسبت به هفته قبل، از افت 38درصدی حکایت دارد. جهت‌‌‌گیری جریان موقعیت‌‌‌های باز این بازار طی چهار هفته متوالی نزولی بوده است که این مساله، سرعتگیر جدی در برابر رشد و توسعه بازار آتی به شمار می‌‌‌رود. به دنبال خروج موقعیت‌‌‌های تعهدی از نمادهای فعال، طی هفته گذشته حجم نقدینگی و ارزش معاملات مجموع نمادهای قابل معامله قراردادهای آتی به ترتیب افت 5/ 16 و 6درصدی را تجربه کردند. بنابراین زنگ خطر رکود در معاملات آتی بورس‌کالا به صدا درآمده است که با توجه به تعلل مسوولان متولی در بازگشایی سررسیدهای جدید، می‌‌‌تواند رشد و توسعه این بازار را محدود کند.

بی‌‌‌رمق‌‌‌ترین محصول بازار آتی، یعنی پسته، چندین هفته متوالی با حجمی کمتر از تعداد انگشت‌‌‌های دو دست روی تابلوی آتی بورس‌کالا مبادله شد. این محصول نیز همچون سایر محصولات کشاورزی این بازار تنها با یک نماد، یعنی PSAZ00، برای تحویل آذرماه معامله می‌‌‌شود که در جریان دادوستد روز گذشته برای چندمین بار خبری از ورود و خروج نقدینگی به این نماد نبود و تا لحظه تنظیم این گزارش، خرید و فروشی از این نماد به ثبت نرسید. به این ترتیب، لازمه تعمیق و توسعه بازار آتی، علاوه بر گشایش سررسیدهای گوناگون برای کالاهای موجود این بازار، ورود سایر محصولاتی است که اکنون در تالار فیزیکی بورس‌کالا قابل معامله هستند و با ورود به این بازار می‌‌‌توانند زمینه‌‌‌ساز رونق بازار آتی شوند. فراهم‌کردن چنین بستری امکان متنوع‌‌‌سازی پرتفوی سرمایه‌‌‌گذاران در بازار سرمایه را فراهم خواهد کرد. در روزهایی که از جذابیت دادوستد سهام در بورس اوراق کاسته شده است، بازار آتی یا سایر ابزارهای مالی-کالایی بورس‌کالا پتانسیل جذب نقدینگی سرگردان در جامعه را دارند که امید است متولیان تنها بازار رسمی کالایی کشور از این فرصت در جهت توسعه بازارهای گوناگون خود بهره ببرند.