صادرات زعفران ایران برای نخستین بار بر اساس قیمت بورس کالا
به گزارش «کالاخبر»، پنجمین همایش ملی زعفران در تربت حیدریه دیروز در شرایطی برگزار شد که بحث عرضه زعفران در بورس کالای ایران از بحثهای داغ این همایش بود. مهدی عباسپور، دبیر همایش و رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت تربت حیدریه درخصوص عرضه زعفران در بورس کالا گفت: بورس کالای ایران به شدت به شفافیت قیمت زعفران کمک کرده و باعث شده است تا با کوتاه شدن دست واسطهها از این بازار، همه از مزایای ورود زعفران به بورس بهرهمند شوند.
وی در گفتوگو با «کالاخبر» افزود: بحث ورود زعفران به بورس کالای ایران هنوز نوپاست با وجود این، معاملات زعفران در بورس کالا رونق گرفته و آگاهی افراد در مورد بازار بورس افزایش یافته است بهطوری که میتوان گفت حضور بورس کالا در محصول زعفران به شدت به شفافسازی قیمت این محصول کمک کرده و باعث شده کشاورزان و صادرکنندگان از این موضوع منتفع شوند. وی یادآور شد: این در حالی است که در گذشته اینگونه نبود و کشورهایی که زعفران به آنها صادر میشد از خلأهای موجود در این بازار استفاده میکردند، به گونهای که ایران با داشتن این محصول استراتژیک و منحصر به فرد نمیتوانست نقش و جایگاه جهانی خوبی داشته باشد، اما بورس کالا به شفافیت قیمت این محصول کمک کرد و موجب شد معاملات زعفران به راحتی انجام شود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت تربت حیدریه اظهار کرد: بنابراین به جرات میتوان گفت که بورس در شفافیت قیمت این محصول تاثیرگذار بوده است، زیرا در گذشته قیمت زعفران از سوی دلالانی که بازار دست آنها بود، تعیین میشد، ولی امروز دیگر این اتفاق رخ نمیدهد و همگان از مزایای ورود زعفران به بورس بهرهمند میشوند. عباسپور در ادامه به استفاده از بستر معاملاتی بورس کالا برای صادرات زعفران اشاره کرد و گفت: بر اساس اطلاعاتی که از کشورهای خریدار زعفران به دست آوردیم آنها به دنبال یک محصول بهداشتی با برند مشخص هستند، بنابراین وقتی زعفران وارد بورس میشود و تمام مراحل آزمایش را طی میکند، قطعا آنها تمایل دارند محصول شناسنامهدار را خریداری کنند که این اتفاق در سالجاری رخ داد و تعدادی از خریداران خارجی در شهرستان تربت حیدریه حضور پیدا کردند و بر اساس قیمت بورس و تالار گل زعفران را خریدند که این موضوع نشان میدهد رابطه مستقیمی بین بورس و خرید کالا از کشاورز وجود دارد.
اطمینان خاطر کشاورزان با بورسی شدن زعفران
یک صادرکننده نمونه زعفران در گفتوگو با «کالاخبر» عرضه و معامله زعفران در بورس کالای ایران را موجب اطمینان خاطر کشاورزان و ممانعت تعمدی قیمتها در زمان برداشت محصول دانست. مسعود صباغزاده اظهار کرد: شرایط معاملات و قیمت زعفران در حال حاضر نسبت به زمانی که این محصول در بازار سنتی معامله میشد، بسیار متفاوت شده است. بهطوریکه عرضه زعفران در بورس به دلالان این اجازه را نداده که قیمتها را در زمان برداشت بهصورت تعمدی پایین بیاورند. اما تحت تاثیر شفافسازی قیمتها در بورس برای کشاورزان، همه فعالان بازار از قیمتهای مبنا که در مکانیزم بورس تعیین شده، مطلع هستند و کشاورزان نیز حاضر نیستند محصول خود را به قیمتهای ناچیز به دلالان بفروشند.
وی افزود: این در شرایطی است که در سالهای گذشته در فصل برداشت گلهای زعفران، قیمتها به شدت افت میکرد و کشاورزان از ترس کاهش قیمت اقدام به عرضه میکردند که این امر نیز موجب پایین آمدن بیشتر قیمتها میشد؛ اما با ساختاری که در بورس تعریف شده کشاورز میتواند در صورت افت قیمتها در زمان برداشت زعفران، محصول خود را بهصورت گواهی سپرده کالایی در انبار نگهداری کند و در زمان موردنظر به قیمت بهتری بفروشد و این فرآیند به نوعی حمایت از زعفرانکاران و کشاورزان است.
استقبال بینظیر معاملهگران از قرارداد آتی
وی به آغاز معاملات آتی زعفران رشتهای در بورس از هفته گذشته نیز اشاره کرد و گفت: اگر این قرارداد راهاندازی نمیشد به علت افزایش عرضه همزمان با برداشت محصول احتمال کاهش بیدلیل قیمت این محصول در بازار سنتی وجود داشت؛ چراکه در تعطیلات هفته گذشته به یکباره میزان برداشت محصول افزایش یافت و رسیدن به زمان اوج گلدهی زمینها میتوانست قیمتها را به کیلویی ۶ میلیون تومان در هر کیلو نیز کاهش دهد؛ اما با راهاندازی معاملات آتی زعفران رشتهای و اطلاع کشاورزان از قیمتهای بورس، از این کاهش قیمت مقطعی جلوگیری به عمل آمد.
وی ادامه داد: این قرارداد در حالی برای اولین بار در بورس کالا راهاندازی شد که از سمت معاملهگران استقبال بینظیری از این قرارداد شد و با توجه به اینکه عمده صادرات ما بهصورت زعفران رشتهای صورت میگیرد میتواند به افزایش حجم معاملات و توسعه بازار این قراردادها منجر شود. این استقبال بهگونهای بود که با راهاندازی سررسید آذر ماه بر پایه دارایی زعفران رشتهای فشار معاملات از قراردادهای زعفران نگین برداشته شد. این فعال بازار زعفران ضمن ابراز خوشحالی از بورسی شدن زعفران اظهار کرد: با عرضه زعفران در بورس، قیمتهای واقعی کشف و معاملات آن شفاف شده است؛ به این ترتیب کشاورزان میتوانند با سپرده کردن محصول خود در انبارهای بورس گواهی سپرده کالایی دریافت کرده و محصول خود را بهصورت مستقیم بفروشند.
ارسال نظر