به گزارش «دنیای اقتصاد» فرشید گلزاده‌کرمانی با تاکید بر اینکه با همت و تلاش ستودنی همه همکاران، شاهد رشد فروش بی‌نظیری در اسفند ماه بودیم، افزود: به این ترتیب در پایان ۵ ماه اول سال مالی ۹۷-۹۶، بودجه فروش شرکت که در روزهای اول ابلاغ، دست نیافتنی تلقی می‌شد به‌صورت کامل محقق شده است. وی ادامه داد: مهم‌تر از کسب این دستاورد ارزشمند، تلاش بی‌وقفه برای حفظ آن است و چه بسا حفظ این دستاورد از دستیابی به آن چالش‌برانگیزتر است. بر این اساس پایبندی ما به این سیاست‌ها و برنامه‌های اتخاذ شده برای سال جدید یکی از شروط لازم برای حفظ و ارتقای موفقیت‌های اخیر است.

گلزاده با بیان اینکه مهم‌ترین هدف محوری ما در سال مالی جاری، افزایش سهم بازار و ارتقای میزان فروش است، اظهار کرد: به همین منظور اقدامات گوناگونی اعم از ارائه تخفیفات گسترده به مشتریان، ارتقای کیفیت خدمات فروشگاهی از طریق آپدیت منظم فروشگاه‌ها، بهبود کیفیت کالاها، عرضه تنوع مناسبی از محصولات، تبلیغات گسترده و نیز برنامه‌های فروش سازمانی در دستور کار قرار دارد. وی در ادامه سیاست دوم رفاه را بهبود حاشیه سود عنوان کرد و گفت: به منظور افزایش توان برای ارائه تخفیف به مشتریان، بهبود حاشیه سود شرکت باید مورد توجه جدی قرار گیرد؛ تحقق این امر با اصلاح روش‌های سفارش‌گذاری، مدیریت موجودی کالا و بهبود شاخص ماندگاری کالا، تمرکز بر تامین‌کنندگان برتر و اصلاح روش‌های ثبت هزینه و قیمت تمام شده قابل انجام است که از طریق کارگروه مدیریت گروه‌بندی کالایی (Category Management) به‌طور نظام‌مند پایش خواهد شد.

مدیرعامل فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه، توسعه حوزه مواد غذایی تازه را سیاست سوم این شرکت دانست و افزود: عرضه محصولات با کیفیت بالا و قیمت مناسب در بخش موادغذایی تازه یکی از پروژه‌های بنیادین سال ۹۷ است و هر گروه کالایی در این بخش با یک مدیریت مجزا و با سرمایه‌گذاری مناسب در زیرساخت‌ها توسعه داده خواهد شد تا این مهم محقق شود.

وی در تشریح دیگر برنامه‌های رفاه تصریح کرد: اجرای برنامه‌های متنوع تبلیغاتی به منظور ارتقای برند و جذب مشتریان به فروشگاه‌های رفاه با هدف اطلاع‌رسانی تحولات ایجاد شده در رفاه به مشتریان اعم از اصلاح قیمت‌ها، بازسازی فروشگاه‌ها، ارتقای کیفیت و تنوع کالاها و... همچنان با قوت استمرار خواهند یافت. در سال ۹۷، توجه و سرمایه‌گذاری روی تبلیغات هدفمند با رویکرد توسعه وفاداری مشتریان در قالب باشگاه مشتریان و به منظور نگهداشت و در نتیجه ایجاد تکرار خرید، سرمایه‌گذاری روی دیجیتال مارکتینگ و تولید محتوای فاخر رویکرد محوری در تبلیغات است. گلزاده کرمانی راه‌اندازی فروشگاه‌های مدرن با تاکید بر فروشگاه‌های ‌هایپر و اکسترا در مناطق جغرافیایی مناسب را سیاست پنجم رفاه عنوان کرد و گفت: این سیاست در سال جدید با جدیت بیشتر و نظام‌مندتر پیگیری می‌شود و توسعه مدل‌های جدید فروشگاهی به منظور کسب سهم بیشتر از سبد خانوار و مشتریان جدید، در قالب کسب‌وکارهای جدید دنبال خواهد شد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت آموزش نیروی انسانی تاکید کرد: ایجاد مرکز آموزش تخصصی و اجرای گسترده برنامه‌های آموزشی اثربخش در سطوح مختلف شغلی برای تامین نیروی انسانی مورد نیاز فروشگاه‌های فعلی و جدید رفاه و نیز نیروی انسانی کسب‌وکارهای جدید با جدیت دنبال خواهد شد. همچنین بازطراحی سیستم جبران خدمات نیروی انسانی به منظور تخصیص موثر هزینه‌های پرسنلی و نیز اجرای منظم سیستم کارانه عملکرد از پروژه‌های مهم سال ۹۷ است. مدیرعامل فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه در پایان با بیان اینکه اجرای سیاست‌های فوق برای تقویت و رشد کسب‌وکار فعلی رفاه دارای اهمیت هستند، افزود: همچنین به موازات رشد کسب‌وکار فعلی، توسعه کسب‌وکارهای جدید اعم از مدل‌های کسب‌وکار جدید فروشگاهی، ورود به عرصه فروش اینترنتی، تقویت حوزه لجستیک، توسعه نمایندگی‌ها و... نیز با قوت ادامه خواهد یافت.