ساخت دستگاهی برای کنترل رویا

شماره روزنامه: ۴۳۱۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۳۳۸۲۰۴۲ بازار دیجیتال

ایسنا : دانشمندان «ام‌آی‌تی» (MIT) دستگاهی اختراع کرده‌اند که به افراد این امکان را می‌دهد که رویاهای خود را کنترل کنند. نام این دستگاه «Dormio Dubbed» است. این دستگاه یک مرحله نیمه واضح از خواب به نام «هیپناگوژیک» (Hypnagogia) را به نمایش در می‌آورد.

ساخت دستگاهی برای کنترل رویا

هیپناگوژیک به معنای درک حسی اشتباه (توهم) در لحظات به خواب رفتن است. این اختلال جزو نشانه‌های اختلال خواب موسوم به «نارکولپسی» است. هیپناگوژیک تجربه حالت گذار از بیداری به خواب است؛ حالت خواب آور هوشیاری، طی شروع خواب. در مقابل، بی‌خواب کننده نشان‌دهنده شروع بیداری. این مرحله در لحظه‌ای بین خواب و بیداری اتفاق می‌افتد و این لحظه‌ای است که افراد دوست دارند رویاهای خود را به یاد آورند. دانشمندان امیدوارند که کنترل رویای مرحله نیمه واضح از خواب، افراد را قادر کند تا افکار خلاقانه در ذهن آنها ایجاد شود. این دستگاه را «آدام هوروویتز» (Adam Horowitz) و همکارانش در آزمایشگاه ام‌ای تی ساخته‌اند. این دستگاه دو بخش دارد: یک دستکش که کاربر آن را می‌پوشد و یک روبات سخنگو تا به افکار افراد نفوذ کند. این دستکش رویای شفاف را با اندازه‌گیری ضربان قلب و تونوس ماهیچه‌ای کاربر دنبال می‌کند. حسگرهای تعبیه شده درکف دستکش و اسکالپ، تا زمانی که فرد به خواب عمیق فرو رود، او را نظاره می‌کنند. اسکالپ فضای آناتومیکالی است که از جلو به صورت و از اطراف به گردن محدود می‌شود. کاربر باید همان‌طور که به خواب می‌رود، دست خود را مشت کرده و بر حسگر فشار وارد کند.

هنگامی‌که حسگرها تشخیص دادند فرد آرام شده و الگوهای مغزی فرد در حال تغییر است، این روبات صدایی را منتشر می‌کند. به گفته محققان اگر آن روبات کلمه‌ای همانند سگ یا چکش را بگوید، تصاویر این کلمات در رویای فرد ایجاد می‌شوند. محققان هشت فرد را در حالت هیپناگوژیک قرار دادند. نتایج نشان داد: همه افراد کلماتی را که در هنگام رویا شنیده بودند، به یاد می‌آورند. هوروویتز گفت: اکنون ما یک نوع سیستم کارآمد برای کنترل رویاهایمان داریم. این دستگاه خلاقیت افراد را افزایش می‌دهد. نتایج نشان داد به‌طور متوسط ۱۵۸ ثانیه پس از قرار گرفتن در حالت هیپناگوژیک افراد کارهای خلاقانه انجام دادند. محققان گفتند: ایده این طرح در گذشته نیز از سوی «سالوادور دالی» (Salvador Dali)، نقاش فراواقع‌گرای اسپانیایی و «توماس ادیسون» (Thomas Edison) مطرح شده بود، اکنون ما این طرح را به واقعیت تبدیل کرده‌ایم. دستگاه Dormio با فناوری پیشرفته و بسیار دقیق ساخته شده است.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن