دنیای اقتصاد: بسیاری از تحلیلگران معتقدند سال ۲۰۲۵ قیمت هر اونس نقره به ۵۰ دلار هم میرسد؛ هر چند بررسیهای انجام شده نشان میدهد؛ در سالهای پیش رو روند منحنی نرخ نقره صعودی است.
اخیرا مرکز آمار در گزارشی متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در آذرماه را منتشر کرد. بر اساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینههای ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار ۴نفره در آبانماه به حداقل حقوق به ۵۷.۳درصد رسیده است. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل ۶۵.۶درصد بوده است. با این حال در ماه گذشته نسبت هزینههای ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با ۵۶.۸درصد بود و در آذرماه افزایش ۰.۵واحد درصدی را تجربه کرده است. به عبارتی سهم خوراکیها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است؛ اما در مقایسه با آبانماه افزایش را نشان میدهد. افزایش قیمت کالاهای خوراکی در حالی ادامه دارد که نسبت به رقم تورم کل کشور ۵واحد درصد پایینتر است.
بازار غیررسمی ارز تهران طی چند روز گذشته نوسانات قیمتی چشمگیری را پشت سر گذاشت. نرخ دلار آزاد پس از یک تجربه ورود و خروج از کانال ۸۱ هزار تومانی مجددا در سطوح قیمتی این کانال معامله میشود. همین امر موجب شده تا برخی از تحلیلگران از توافق عرضهکنندگان و متقاضیان بر سر کریدور جدید ۸۱ هزار تومانی سخن به میان آورند.
رشد بدهی دولت آمریکا،مانعی بر سر راه فعالان بازار شد
بازار اوراق خزانهداری ایالاتمتحده، بزرگترین و مهمترین بازارهای مالی جهان، برای تضمین کارکرد بهتر خود، به شبکهای از «واسطههای اصلی» وابسته است. این واسطهها نقش حیاتی در خرید اوراق خزانه در حراجهای دولتی و معاملات بازار ثانویه ایفا میکنند. اما در سالهای اخیر، کاهش تعداد این واسطهها و افزایش بدهیهای دولتی، چالشهای بزرگی را برای این سیستم ایجاد کرده است.
بریکس، متشکل از اقتصادهای بزرگ نوظهور، بیش از ۴۰درصد از جمعیت جهان و حدود ۳۷ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی بر اساس شاخص برابری قدرت خرید است. این مجموعه که نقشی کلیدی در رشد اقتصادی جهانی ایفا کرده، علاوه بر اقتصاد، حوزههای سیاسی و فرهنگی را نیز شامل میشود. در سال ۲۰۲۴، با پیوستن چهار کشور جدید از جمله ایران، امارات متحده عربی، مصر و اتیوپی، بریکس به ساختاری گستردهتر تحت عنوان «بریکس پلاس» تبدیل شد. سهم بریکس پلاس از تولید ناخالص داخلی جهانی اکنون به حدود ۳۷ درصد میرسد، در حالی که سهم گروه جی۷، متشکل از اقتصادهای پیشرفته، تنها ۲۹ درصد است. این تغییرات نشاندهنده تلاش بریکس برای شکلدهی به نظمی نوین در اقتصاد جهانی و کاهش وابستگی به نظام تحت سلطه غرب است.
دنیای اقتصاد: بر اساس حکم سلطنتی احمدالمسلمی به عنوان رئیس جدید بانک مرکزی عمان منصوب شد. هیثمبنطارق، سلطان و نخستوزیر کشور عمان، در یک حکم احمدالمسلمی را جایگزین طاهر العمری کرد. بر اساس گزارش بلومبرگ و msn، طاهر العمری از سال ۲۰۱۷ ریاست بانک مرکزی عمان را بر عهده داشته است.
مرکز مبادله ایران: پنجاه و پنجمین حراج سکه طلا در حالی با تخصیص ۱۶هزار و ۲۹۹قطعه انواع سکه طلا به پایان رسید که ۲۲هزار و ۹۰۷قطعه انواع سکه ثبت سفارش شد. این نسبت نشان از برنده شدن ۷۰درصد متقاضیان دارد.
سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی گفت: در راستای مبارزه با پولشویی و مطابق بررسی گزارشهای موارد مشکوک، اطلاعات ۶۲۹ مؤدی در ۹ماه سال جاری به مرکز اطلاعات مالی ارسال شد. شاهین مستوفی، رئیس مرکز بازرسی مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور با اشاره به راهبرد این سازمان مبنی بر وصول درآمدهای مالیاتی از طریق شناسایی فرارهای مالیاتی گفت: تحقق درآمدهای مالیاتی بدون فشار به مؤدیان خوشحساب کنونی و واحدهای تولیدی و صنعتی و از طریق شناسایی مؤدیان جدید، تمرکز بر دانهدرشتها و مبارزه قاطع با فرار مالیاتی صورت میگیرد.
بالاخره با گذشت بیش از دو ماه از آزادسازی واردات آیفون و بلاتکلیفی در رویه تجاری این گوشیها، شناسه ثبت آیفون در سامانه جامع تجارت تعریف شد. بر این اساس تجار میتوانند نسبت به ۳۰ درصد از ظرفیت واردات خود ثبت سفارش آیفون را انجام دهند.
سیتنا: سرانجام پس از سالها بینظمی که بخشی از آن مربوط به مقاومت شرکت اپل در برابر پورتهای معمول بود، بهتازگی تمام دستگاههای موبایل، تبلت، دوربینها و سایر تجهیزات الکترونیکی در محدوده اتحادیه اروپا باید با پورت یواس بی- سی عرضه شوند.
ایسنا: هرچند پیشبینیهای اخیر حاکی از این است که در سال ۲۰۲۵ سرعت پیشرفت هوش مصنوعی کُندتر خواهد شد، اما سرمایهگذاریها در این حوزه ادامه خواهد داشت و شرکتهایی مانند انویدیا همچنان پیشتاز خواهند ماند و بازار با نوسانات قابلتوجهی روبهرو خواهد بود.
ایسنا: محمدمحسن صدر، معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، امروز در مراسم امضای تفاهمنامه همکاریهای مشترک با شورای عالی مناطق آزاد اظهار کرد: «شکی نیست مسیر توسعه از شاهراه فناوری میگذرد. حال اگر مجموعهای قصد توسعه داشته باشد حتما باید بر مبنای فناوری گام بردارد. همواره پیشنهاد ما این است که برای اجرای پایلوت طرحهای ملی و طرحهای توسعهای پیشران در حوزه فاوا، کار از مناطق آزاد آغاز شود و در گام بعدی به سایر نقاط کشور تعمیم داده شود.»
مهر: بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، گزارش کوتاهی درباره وضعیت این شرکت، چالشها و راهکارهای برونرفت از کاهش درآمد ارائه کرد و گفت: «به دلیل ایجاد محدودیتها در دو سال گذشته شرکت ارتباطات زیرساخت با بدهیهای ارزی مواجه شد که مشکلاتی را پیش روی شرکت قرارداد، اما با تحولاتی که در دولت چهاردهم صورت گرفته و همچنین گشایشهای انجامشده روند ترافیک رو به رشد است و همچنان تلاش میکنیم این روند ادامه یابد.»
مهر: پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام در پایان سال میلادی پیامهای جدیدی در کانال خود منتشر کرده است. او در یکی از این پیامها نوشته است: «دسترسی به برخی رسانههای روسی تحت قانون تحریمهای بازارهای دیجیتال (DSA) محدود شده است. در این میان دسترسی به کانال تلگرام تمام رسانههای غربی بهطور آزاد در روسیه فراهم است. چه کسی فکر میکرد در ۲۰۲۵ کاربران روسی تلگرام از آزادی بیشتری نسبت به کاربران اروپایی برخوردار باشند.
دنیای اقتصاد: نرخ بازار توافقی نیما در روز چهارشنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳ شاهد مبادله دلار با نرخ ۶۵ هزار و ۵۹۵ تومان، مبادله یورو با نرخ ۶۷ هزار و ۸۹۴ تومان و مبادله درهم با نرخ ۱۷ هزار و ۸۶۱ تومان بود.
کف و سقف سرمایه دانشبنیانها برای ورود به بورس چقدر است؟
در اوایل هفته حسین افشین، معاون علمی ریاستجمهوری از پذیرش ۱۵ شرکت استارتآپی در فرابورس خبر داد و حالا مدیرعامل فرابورس، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اعلام میکند که تعداد این شرکتها تا کنون به ۲۱ واحد رسیده و همچنین بیش از ۱۰ شرکت نیز در صف بررسی این بازار برای پذیرش قرار دارند. کارشناسان معتقدند تسریع روند پذیرش شرکتهای دانشبنیان و استارتآپی از انتهای آذر ماه نویدبخش هموار شدن مسیر برای اینگونه کسبوکارها است و شرایط را برای آنها بهبود میبخشد.
در سالی که گذشت، بسیاری از بازارهای مهم، از جمله طلا و بیتکوین، با رشد چشمگیری مواجه شدند. درحال حاضر بیشتر بازارها تغییرات چندانی ندارند و منتظر انگیزههای جدید بنیادی برای حرکت هستند. این گزارش عملکرد بازارهای پربازده در سال ۲۰۲۴ تحتتاثیر سیاستهای پولی، تغییرات اقلیمی و تنشهای ژئوپلیتیک را بررسی میکند.
بانکمرکزی درتلاش است تا مرجعیت نرخ ارز را در کشور تغییر دهد. این نخستینبار نیست که مقامات اقتصادی کشور تلاش میکنند از اعتبار نرخهای غیررسمی کاسته و به اعتبار نرخهای رسمی ارز بیفزایند.
سیتنا: قابلیت جدید واتساپ به نام Chat with Us با هدف افزایش اثربخشی خدمات پشتیبانی برای کاربران، به آنها این امکان را میدهد که بهصورت سریع با تیم پشتیبانی از طریق نسخه وب اپلیکیشن واتساپ ارتباط برقرار کنند. قابلیت جدید واتساپ به نام Chat with Us به کاربران این امکان را میدهد که بهصورت سریع و آسان با تیم پشتیبانی از طریق نسخه وب اپلیکیشن واتساپ ارتباط برقرار کنند.
ایسنا: اپلیکیشن پیامرسان تلگرام، دسترسی به کانالهای متعلق به رسانههای دولتی روسیه را در کشورهای متعدد عضو اتحادیه اروپا شامل لهستان، بلژیک، فرانسه، هلند، یونان، ایتالیا و لتونی، مسدود کرد. کاربران در این کشورهای اروپایی، دیگر به این کانالها دسترسی ندارند و این اعلان را مشاهده میکنند که محتوا به دلیل نقض قوانین محلی، غیرقابل دسترس است.
ایلنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: «امیدواریم که در همین هفتههای پیشرو بتوانیم جلسهای با وزرای مربوطه برگزار کنیم و انشاءالله طرح مدیریت مصرف هوشمند را بهصورت عملیاتی کلید بزنیم. این طرح عمدتا مبتنی بر رویکردها و نگاههای نرمافزاری است و هدف آن ایجاد پروفایل انرژی برای مردم عزیزمان است تا بتوانند در جریان مصرف انرژی خود قرار گیرند.»
ایسنا: معاون توانمندسازی سازمان ملی هوش مصنوعی مزیت رقابتی ایران در توسعه این حوزه را دسترسی به دادههای منحصربهفرد فارسی دانست و گفت: «این دادههای فارسی میتواند مزیت رقابتی برای ما ایجاد کند و اگر درست مدیریت شود، میتواند منجر به توسعه مدلهای ارزش افزوده شود.»
ایسنا: دادگاه عالی ونزوئلا، تیکتاک را برای چالشهایی که منجر به مرگ سه کودک و صدمه دیدن دهها نفر در ماههای اخیر شده است، ۱۰ میلیون دلار جریمه کرد. دادگاه عالی ونزوئلا، روز دوشنبه، اعلام کرد این شرکت شبکه اجتماعی باید ظرف مدت ۱۰ روز، این جریمه را به سازمان مخابرات این کشور پرداخت کند. این دادگاه همچنین به تیکتاک دستور داد یک دفتر در ونزوئلا تاسیس کند.
دنیای اقتصاد: بانک مرکزی ابتدا باید مقررات مربوط به فعالیت سکوهای تبادل رمزارزها را تدوین کرده و شرایط کار آنها را روشن کند، سپس باید حوزه اختیارات و شروط نظارتی خود را برای این نوع فعالیتها روشن نماید تا از ایجاد هرگونه ابهام و نگرانی در میان کاربران جلوگیری شود.
دنیای اقتصاد: تبلتها ابزارهای مفیدی هستند که برای کار، سرگرمی و آموزش استفاده می شوند؛ اما ممکن است به اندازه لپ تاپ ها قدرتمند نباشند. در این گزارش با انواع تبلت های اقتصادی بازار ایران آشنا می شوید.
در «نشست خبری سکوهای تبادل رمزارز پیرو مسدودی خدمات پرداخت» مطرح شد؛
دنیای اقتصاد: فعالان حوزه رمزارز با انتقاد از مسدود سازی درگاههای پرداخت سکوهای تبادل رمزارز، خواستار شفافیت و تعامل بیشتر نهادهای مسوول شدند. آنها معتقدند این تصمیمات علاوه بر آسیب به کسبوکارهای رسمی، موجب تقویت بازارهای غیررسمی و افزایش ریسک در معاملات رمزارزی میشود.
دنیای اقتصاد: معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر تک نرخی شدن ارز، گفت: متاسفانه ارزی که معمولاً به حساب مردم گذاشته میشود به جز ارز کالاهای اساسی، ارز آزاد است. حالا اگر تولید و وارد کننده ارز دیگری گرفته باشند، مابهالتفاوت آن به مردم پرداخت نمیشود.
دنیای اقتصاد: چندنرخی بودن ارز بهعنوان یکی از موضوعات پیچیده و چالشبرانگیز اقتصادی، نیازمند بازنگری و اصلاحات اساسی است. سیاستهای ارزی باید بهگونهای تنظیم شوند که از ایجاد فساد و رانت جلوگیری کنند و به بهبود وضعیت اقتصاد کشور و تقویت صادرات کمک کنند.