تمایل دلار به کریدور جدید؟

به نظر می‌رسد نرخ دلار آزاد در معاملات بازار ارز تهران پس از رفت‌وآمد میان کانال‌های قیمتی ۷۹ تا ۸۱ هزارتومانی در نیمه دوم این کریدور متوقف شده است. پس از تعدیل نرخ‌های رسمی در معاملات تالار تجاری، روند نرخ‌های آزاد نیز رشد کرد. بر این اساس قیمت دلار آزاد نیز از بازه ۷۳ تا ۷۹ هزار تومانی عبور کرد و در کریدور ۷۹ تا ۸۱ هزار تومانی متوقف شد. پس از برخورد نرخ این ارز با سقف ۸۱هزار و ۲۰۰ تومانی در روزهای ابتدایی هفته جاری روند نرخ دلار تغییر کرد و کاهشی شد.

 برخی از فعالان کف بازار معتقد بودند این افت قیمت ناشی از تشدید حضور بازارساز بوده و در نتیجه از بازگشت نرخ به کانال‌های ۷۶ و ۷۷ هزار تومانی سخن به میان می‌آوردند. اما پس از گذشت چند روز مشاهده شد که افت قیمت روزهای میانی هفته ناشی از روند اصلاحی بوده و پس از اتمام فرآیند اصلاح نرخ، بازار در کانال‌های ۸۰ و ۸۱ رنج شد. باتوجه به نرخ تورم و همچنین نرخ رسمی ارز می‌توان گفت که احتمال افت نرخ‌های شدید در بازار غیررسمی اندک است. چرا که هم اکنون میزان رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده از میزان رشد نرخ ارز بیشتر است و علاوه بر آن شکاف میان بازارهای رسمی و غیررسمی ارز نیز در محدوده کف سالانه قرار دارد. در نتیجه با فرض عدم انتشار سیگنال منفی جدید و همچنین ثبات نرخ‌ها در بازار رسمی پس از انتقال ارز صنایع پتروشیمی به این بازار، می‌توان به حضور نرخ غیررسمی ارز در سطوح حال حاضر امیدوار بود.

در روزهای گذشته روابط عمومی مرکز مبادله از ورود پتروشیمی‌ها به تالار ارز تجاری از اوایل هفته جاری خبر دادند. در این میان سیگنال مثبت جدیدی نیز برای بازار ارز وجود دارد. گمانه‌هایی از تغییر رویکرد نسبت به مساله FATF مطرح شده است که به عقیده تحلیلگران درصورت نهایی شدن و خروج ایران از لیست سیاه این سیستم، فرآیند ارز‌آوری به بازار کشور با سهولت بیشتری صورت خواهد پذیرفت.

در روزهای اخیر عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در شبکه‌های اجتماعی خود نوشت: «از رئیس‌جمهور محترم شنیدم مقام معظم رهبری درخصوص موضوع FATF، با طرح مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرموده‌اند.» این امر می‌تواند با افزایش میزان عرضه در بازار زمینه‌ساز کاهش نرخ شود.

کاهش دامنه نوسان بازار

دیروز چهارشنبه ۱۲‌دی ماه روند نرخ شاخص‌های ارزی در معاملات غیررسمی بازار تهران کم‌نوسان بود. دلار آزاد که در معاملات روز سه‌شنبه با خروج از کانال ۸۰هزار تومانی حوالی رقم ۸۱ هزار و ۴۵۰ تومان معامله می‌شد در بازار روز گذشته رشد ۱۵۰ تومانی را تجربه کرد و به رقم ۸۱ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. یورو و پوند نیز با افت ارزش‌های یکسان ۱۰۰ تومانی در ارقام ۸۴ هزار و ۸۵۰ تومان برای یورو و ۱۰۲ هزار و ۳۵۰ تومان برای پوند معامله شدند. در این میان روند نرخ‌ها‌ در بازار رسمی افزایشی بود. اسکناس دلار رسمی در بازار روز چهارشنبه با حدود ۴۷۱ تومان رشد نسبت به نرخ روز پیشین در رقم ۶۷ هزار و ۴۳۲ تومان به فروش رسید. نرخ حواله این ارز نیز رشد ۴۵۸ تومانی را تجربه کرد و در رقم ۶۵ هزار و ۵۹۵ تومان داد و ستد شد. با توجه به اظهارنظر‌های چند روز اخیر مقامات مسوول پیش‌بینی می‌شود پس از ورود دارایی‌های پتروشیمی به بازار رسمی، روند نرخ‌های این بازار کاهشی شود.

سکه در کمپ ۵۶

پس از برگزاری حراج سکه در روز گذشته نرخ هر قطعه تمام سکه طرح جدید حدود ۲۷۵ هزار تومان افت کرد. به‌نظر می‌رسد ‌مانند بازار دلار، قیمت سکه نیز در بازه ۵۶ میلیون تومانی به تعادل رسیده است. قیمت این کالای سرمایه‌ای در بازار روز گذشته حوالی رقم ۵۶ میلیون و ۴۴۰ هزار تومان ثبت شد. نیم‌سکه ۵۰ هزار تومان رشد کرد و در رقم ۳۱ میلیون و ۴۰۰هزار تومان معامله شد. ربع‌سکه نیز با افت ۲۵۰هزار تومانی به رقم ۱۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید.