نقش مهم مدیران در ایجاد حس شادمانی در کارکنان

بهطورکلی، این احساس شادی از طریق ایجاد کار معنادار و یافتن جنبههای مثبت و امیدوارکننده در هر کاری که فرد انجام میدهد به وجود میآید. افرادی که در محیط کارشان شادتر هستند، رضایت بیشتری از کارشان دارند، همتیمی بهتری برای دیگران هستند و وظایفشان را به بهترین شکل ممکن انجام میدهند. این هنر مدیران بزرگ است که بتوانند با انگشت گذاشتن بر نقاط حساس کارکنان و ایجاد انگیزههای درونی در آنها، بر میزان احساس شادی آنها افزوده و رضایتمندی و بهرهوری آنها را افزایش دهند. در ادامه به توصیههایی برای کمک به کارکنان و شادتر شدن آنها در محل کار اشاره خواهد شد.
با دیگران مهربان باشید و خودتان را مدیریت کنید
اگر شما با خودتان و دیگران مهربان باشید و برای کسانی که در اطرافتان کار میکنند ارزش انسانی قائل شوید و در انجام کارهایشان به آنها کمک کنید، هم خودتان بیشتر احساس شادی خواهید کرد و هم به دیگران کمک میکنید در محل کار احساس شادی کنند و از کاری که با کمک شما انجام میدهند احساس رضایت داشته باشند. علاوه بر این، لازم است که مدیران در زمینه خودمدیریتی و نظمبخشی به کارهایشان پیشقدم شوند و از کارکنانشان نیز بخواهند از طریق بینیاز شدن از کنترل و نظارت مافوق و با افزایش روحیه خودمدیریتی در راستای افزایش بهرهوری فردی و ارائه بهترین عملکرد ممکن، گامهای محکم و اساسی بردارند.
سلامت روحی کارکنان را با ستایش از آنها افزایش دهید
یکی دیگر از ابزارهای موثر که مدیران میتوانند برای شادتر کردن کارکنانشان مورد استفاده قرار دهند، ستایش و قدردانی از آنها به بهانههای مختلف است. تجربه نشان داده هنگامی که کارکنان به این اطمینان رسیده باشند که در ازای عملکرد مطلوبشان مورد ستایش و قدردانی مدیران و رهبران سازمان قرار خواهند گرفت، آنگاه با جان و دل برای سازمانشان کار خواهند کرد و به فعالیتهایی که برای سازمان انجام میدهند، صرفا به چشم وظایف کاری نگاه نمیکنند، بلکه آن را عاملی برای نشان دادن حسن نیت خود به سازمان میبینند. در این میان، مدیران میتوانند با ترویج فرهنگ ستایش و قدردانی در تمام بخشهای سازمان به افزایش روحیه شادی و رضایتمندی از کار در میان کارکنان کمک کنند.
با کارکنانتان دوست باشید و آنها را با هم دوست کنید
انسانها موجوداتی اجتماعی هستند و بهشدت به داشتن روابط نزدیک و دوستانه با دیگران نیازمندند. این موضوع در محیطهای کاری و در درون سازمانها و شرکتها نیز وجود دارد، بهطوری که کمتر کسی را میتوان یافت که نخواهد در محل کارش با اطرافیانش دوست باشد و در صورت نیاز از کمک آنها بهرهمند شود. در واقع، داشتن دوستان زیاد در محل کار باعث افزایش چشمگیر روحیه شادی در کارکنان شده و احساس تیم بودن و تعلق داشتن را در آنها تقویت میکند. هنگامی که کارکنان یک شرکت به این احساس مثبت برسند که در میان دوستان صمیمیشان کار میکنند و در موقعیتهای ناگوار میتوانند روی کمکهای فکری و عملی این دوستان و همکارانشان حساب کنند، احساس شادی و رضایتمندی بیشتری از حضور در چنین شرکتی و ایفای وظایف کاریشان خواهند داشت.
بنابراین، وظیفه یک مدیر بادرایت و دوراندیش این است که هم خودش با کارکنانش دوست باشد و هم از طریق ایجاد و تقویت فرهنگ دوستی در درون سازمان، به افزایش احساس شادی و رضایتمندی کارکنانش کمک کند. این تجربهای است که حتی در شرکتهای بزرگ و نامداری همچون گوگل و اپل جواب داده و در نتیجه از این شرکتها بهعنوان شادترین شرکتهای دنیا یاد میشود.
به کارکنانتان کمک کنید مقاوم باشند و از شکستها نهراسند
یکی دیگر از وظایف مدیران برای شادتر کردن کارکنان در محل کار این است که ترس و نگرانی کارکنان از شکست خوردن و ناکامی در انجام وظایف کاری را به حداقل برسانند و بهگونهای بین کارکنان اعتمادسازی کنند که آنها مطمئن شوند در صورت شکست خوردن و عدمموفقیت پروژههایی که بر عهده آنها گذاشته شده، مورد بازخواست مافوقها قرار نخواهند گرفت. آنها باید بدانند کسانی در شرکت حضور دارند که در این موقعیتها از آنها پشتیبانی خواهند کرد و دست آنها را خواهند گرفت. در واقع یکی از مهمترین عوامل استرسزا برای کارکنان، این است که آنها نمیدانند در صورتی که مرتکب اشتباهات کاری شوند و در انجام یک کار شکست بخورند، چه آیندهای در انتظارشان خواهد بود و آیا کسی هست از آنها حمایت کند یا خیر.
در این وضعیت مملو از بلاتکلیفی و ترس، بسیاری از کارکنان هم دچار استرسهای کاری و نگرانیهای مزمن میشوند و هم از نوآوری و خلاقیت فاصله گرفته و به محافظهکاری روی میآورند. آنها ترجیح میدهند وظایف کاریشان را به شکلی کلیشهای انجام دهند، در حالی که چنین رویکردهایی با هدف سازمانها، یعنی افزایش روحیه شادی و رضایتمندی از کار، تناسب چندانی نداشته و به افزایش شادمانی کارکنان کمکی نخواهد کرد.
بنابراین، یکی از وظایف مدیران طرفدار ایجاد احساس شادی در کارکنان، این است که هم خود در برابر شکستهای کاری مقاوم باشند و هم دیگران را به چنین کارهایی تشویق کنند. این مدیران باید حتی در صورت شکست خوردن در پروژههای نوآورانه قبلی، انجام نوآوری و خلاقیت در کارهای خود را ادامه دهند و این اطمینان خاطر را به کارکنان بدهند که در صورت شکست و ناکامی میتوانند روی کمکهای آنها و حمایت تمامقد مدیران سازمان حساب باز کنند. اینچنین است که یک سازمان میتواند کارکنانی جسور و نوآور و البته شاد داشته باشد که با تمام وجود برای مدیرانشان کار میکنند.
منبع: MIT