«مزدک میرزایی» چهره و صدایی آشنا برای فوتبالدوستان است. صدای او طی این یکی دو سال خاطره انگیزتر بوده و البته در این جام باز هم خاطرهسازتر خواهد شد. هروقت تصویر گل قوچاننژاد به کره جنوبی را در اولسان میبینیم، صدای سر صحنه مزدک میرزایی که با فریاد شادی خود، لحظه ورود توپ به دروازه کره را گزارش میکند، بر هیجان این صحنه میافزاید. مزدک، امسال به عنوان گزارشگر سیمای ایران، راهی برزیل خواهد شد و بدون شک متفاوتترین تجربه کاری خود را در جام ۲۰۱۴ کسب خواهد کرد و البته لحظات خاطره انگیزی را در حافظه شنیداری و تصویری فوتبال ایران رقم خواهد زد.
مهدی رحمتی وقتی سال گذشته ناگهان و بدون اینکه کسی متوجه دلیل کارش شود تصمیم گرفت «برای مدتی» از تیم ملی کنار برود، خشم کارلوس کیروش را برانگیخت و این مربی هم مهر «اخراج» را زیر پرونده دروازهبانی زد که به نظر میرسید جایگاهش در ترکیب ۱۱ نفره ایران در جام جهانی، تضمین شده است. رحمتی مدتی مقابل کیروش موضع گرفت و او را تا حد «کمک مربی» خوب برای مربیان ایرانی (!) خطاب کرد. سپس سعی کرد ملایمتر در این مورد حرف بزند اما هرگز حاضر به عذرخواهی مستقیم یا امضای نامهای مبنی بر عذرخواهی بابت خداحافظی بیدلیلش نشد تا در نهایت کیروش کاملا او را کنار گذاشت.
تیمملی ایران در سال ۱۹۷۷ برای اولین بار به جامجهانی راه یافت و یک سال پس از آن در جامجهانی ۱۹۷۸ آرژانتین حاضر شد. براساس هماهنگیهای انجام شده میان سازمان تربیتبدنی و ارتش، یک هواپیمای نظامی در اختیار تیمملی قرار گرفت تا آنها را با پروازی اختصاصی به شهر کوردوبای آرژانتین ببرد اما ساعاتی قبل از سفر ناصر حجازی اعلام کرد که سوار هواپیما نمیشود! این مسئله باعث نگرانی همه شد و محمود یاوری که آن زمان دستیار حشمت مهاجرانی بود، سراغ حجازی فقید رفت تا دلیل را جویا شود. حجازی اعلام کرد که دولت وقت از یک سال قبل، وقتی تیمملی صعود کرد وعده پرداخت پاداش صدهزارتومانی را داده اما این کار را نکرده است، به همین خاطر تا پول ندهند سوار نمیشود.
بدون شک یکی از جنجالی ترین بازیکنان تمام ادوار فوتبال ما خدادا عزیزی است ؛ مهاجمی که به رغم برخورداری از توانایی های ویژه فنی به دلیل زبان تند و پاره ای حرکات نسنجیده در فوتبال آنطور که باید به حقش نرسید. خداداد در بازی ایران _ امریکا در جامجهانی ۱۹۹۸ تعویض شد و پس از آن در رختکن به شدت علیه جلال طالبی موضع گرفت، حتی پیراهنش را هم به سمت او پرتاب کرد؛ البته طالبی به خاطر فضای حاکم بر اردو نتوانست خداداد را در بازی با آلمان از ترکیب خارج کند اما پس از آن، عزیزی بالغ بر یک سال رنگ اردوی تیمملی را ندید(البته غیر از یک بازی دوستانه مقابل کویت در پاییز سال ۱۳۷۷)؛ خداداد در پایان جامجهانی ۹۸ از محسن صفایی فراهانی نیز به شدت انتقاد کرد و مدعی شد بابت صعود تیمملی به جامجهانی به ملیپوشان هیچ سهمی از پاداش فیفا تعلق نگرفته اما رئیس وقت فدراسیون اعلام کرد که پاداش فیفا متعلق به فدراسیون بوده و خرج ساخت کمپ تیمهای ملی میشود؛ پروژهای که بعدا در سال ۱۳۸۰ تکمیل شد و مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
آرژانتین در ضعیفترین حالت خود هم که باشد باز هم آرژانتین است. لیونل مسی، دی ماریا و بقیه را دارد و برای مساوی و شکست پا به هیچ مسابقهای نمیگذارد. در آن سو هم بوسنی و نیجریه هستند که نیجریه سابقه قهرمانی افریقا را دارد و بوسنی هم از تیمهای خوب اروپا است . شاید خیلیها بگویند که ما سالها قبل بوسنی را شکست دادیم ولی این تیم کاملا دگرگون شده است و در رقابتهای مقدماتی دیدیم که چقدر خوب نتیجه گرفت. فقط بچهها باید تلاش کنند خودشان نتیجه اصلی را رقم بزنند و برای صعود از گروه خود، چشم به نتیجه دیدارهای دیگر نداشته باشند.
غایبان جام جهانی را باید به سه دسته تقسیم کرد: آنها که تیمشان اصلا صعود نکرد، آنها که تیمشان به جام صعود کرد اما به تیم ملی دعوت نشدند و آنها که هم تیمشان در جام حضور دارد و هم دعوت نشدند اما به دلیل مصدومیت، فرصت حضور در برزیل را از دست دادند. pic۱
گرت بیل
(هافبک ولز و رئال مادرید)
رایان گیگز، مارک هیوز و یان راش، ستارههای سرشناس ولزی فوتبال جهان بودند که هیچگاه شانس بازی در جام جهانی را پیدا نکردند و شاید گرانقیمت ترین بازیکن حال حاضر دنیا نیز رویه بزرگان پیش از خود را در پیش گیرد چرا که بعید به نظر می رسد فوتبال ولز به این زودی ها به هیچ تورنمنت بزرگی راه یابد.
پس از درج لوگوی یوز بر روی پیراهن تیم ملی فوتبال که یک موفقیت در عرصه بین المللی برای کشور عزیزمان را با سنت شکنی در قوانین فیفا رقم زد، در اولین همایش هواداران تیم ملی این فکر به ذهنم رسید که برای اثرگذاری بهتر این رویداد می بایست از طریق دیگری پروژه را وسعت بخشیده و پیش ببریم. چراکه معتقد بودم ایران این شایستگی را دارد که با استفاده از فرصت پیش آمده رهبری یک جنبش محیط زیستی در دنیا را بر عهده بگیرد. شاید کمی اغراق آمیز به نظر برسد ولی بنده به آن ایمان دارم و به دنبال این موضوع بودم که پروژه «کودک، محیط زیست، فوتبال» ابتدا تعریف شده و بعدا به پیشنهاد دوستان واژه صلح نیز به آن اضافه گردید.
ارزش کل تیم برزیل بیش از۷۱۸میلیون دلار برآورد شده. موسسهای مربوط به نرمافزارهای ورزشی، به نام «دِ اسکور» همه تیمهای حاضر در جامجهانی را بر اساس ارزش قیمتی آنها رتبهبندی کرده. معیارهای این رتبهبندی شامل قیمت بازیکنان در رده باشگاهی و فاکتورهایی مانند دستمزد بازیکنان، آمار و عملکرد آنها، سن و عملکرد اخیرشان در بازیهای مختلف بوده و هر کدام ضریبهای خاصی را به خود اختصاص دادهاند. نیمار، ستاره بارسلونا که قیمت او مبلغ ۸۸ میلیون دلار برآورد شده و همچنین کاپیتان برزیل با قیمت ۵۸ میلیون و ۸۷۹ هزار دلار، دو بازیکنی هستند که باعث شدهاند هم امیدهای برزیل برای قهرمانی بالا برود و هم قیمت این تیم به شکل چشمگیری افزایش یابد.
فوتبال ایران بیش این سه مرتبه حضور در جامجهانی را تجربه کرده و ۹ بار وارد زمین شده است. در هر سه دوره (۲۰۰۶،۱۹۹۸،۱۹۷۸) شاهد بروز اتفاقات حاشیهساز و بعضا جنجالی بودهایم که بازیکنان سرمنشاء آن بودهاند؛ اتفاقاتی که در بعضی موارد میشود به فوتبالیستها به صورت نسبی حق داد و در پارهای اوقات نیز کارشان هیچ جایی برای دفاع باقی نگذاشت. بدنیست با هم نگاهی به مردان حاشیهساز ایران در ادوار گذشته جامجهانی و بیندازیم. .
بدون شک تلخترین حاشیه فوتبال ایران در جامجهانی طی بازی ایران و پرتغال در جامجهانی ۲۰۰۶ رقم خورد. تیمملی از پرتغال عقب بود و برانکو ایوانکوویچ برای حفظ کورسوی امید خود جهت به تساوی کشاندن کار، تصمیم به تعویض علی کریمی گرفت؛ بازیکنی که انصافا در آن بازی خوب هم کار نکرد و قرار شد رسول خطیبی جای کریمی بیاید و تابلوی تعویض بالا رفت. جادوگر از زمین خارج شد و پس از آن، حرکت بسیار عجیب و نامناسبی انجام داد. او محکم به ساک پزشک تیمملی لگد زد و از بخت بد ما عکس آن لحظه هم گرفته شد تا سروصدای بسیاری راه بیندازد.
فرخ حسابی این بیستمین جام جهانی است. سال ۱۹۳۰ هیچ کشوری حاضر نبود میزبانی این جام را بپذیرد اما در نهایت اروگوئه این کار را کرد تا هم اولین میزبان باشد و هم اولین قهرمان جهان. آن سال خیلی کشورها حاضر نبودند هزینه سنگین سفر دریایی به آمریکای جنوبی را متقبل شوند و از حضور در این جام امتناع کردند اما «ژول ریمه» رئیس وقت فیفا دست کم چهار کشور اروپایی را متقاعد کرد که بیایند و در نهایت جام با ۱۳ تیم برگزار شد (۷ تیم از امریکای جنوبی، ۴ تیم اروپایی و ۲ تیم از آمریکای شمالی). اما حالا اوضاع فرق کرده.
برزیل تیم گردن کلفتی است و امسال در خانه خودش بازی میکند و این شانس را دارد که یک پای اصلی فینال جامجهانی ۲۰۱۴ باشد. اسپانیا تیم ۴سال قبل نیست و چون مدافع عنوان قهرمانی است کار سختی دارد. پرتغال هم نسبت به سالهای قبل قویتر شده. تیمهای افریقایی هم همیشه حرفی برای گفتن دارند اما به احتمال خیلی زیاد برزیل قهرمان است. برای جامجهانی یک سری آلمانی هستند که ما همیشه با آنها کل کل داریم و مقابلشان میایستیم و سعی میکنیم حالشان را بگیریم. امسال هم تصمیم داریم «دماغشونو بسوزونیم»؛ البته آلمان هم واقعا خیلی خوب است.
پس از مشخص شدن نتیجه قرعهکشی جام جهانی برخی میگفتند که ما زنگ تفریح آرژانتین میشویم. من هم اعتقاد دارم که ما توان شکست دادن این تیم را نداریم و کسب مساوی هم بسیار دشوار است ولی تیم ما آنگونه نیست که بخواهد از یک تیم چند گل بخورد. در جام جهانی۲۰۰۶ آلمان هم این نظر وجود داشت که پرتغال سختترین حریف ما است و ما را گلباران میکند اما دیدیم که دو گل خوردیم. ولی در بازی با مکزیک که کمتر رویش حساب میکردیم سه گل دریافت کردیم. ما باید به اندازه بازی با آرژانتین برای بوسنی و نیجریه هم وقت و تمرکز و انرژی صرف کنیم.