صبح ۹ خرداد سال ۱۴۰۰ آقای رئیسی که آن روزها رییس قوه قضاییه بود و می خواست رییس قوه مجریه و رییس جمهور شود، بدون هماهنگی قبلی و سرزده به شهرک صنعتی عباس آباد و کارخانه بزرگ دمنده آمد. پدرم حاج احمد بستانچی از ایشان استقبال کرد و کارخانه را به او نشان داد و درباره سن و سال شان شوخی کردند. آقای رییس وقت قوه قضاییه گفت: هرجا میروم موانع تولید را از زبان صنعتگران می شنوم. امروز یک ائتلاف با پیشتازان اقتصاد کشور که تولیدکنندگان هستند را اعلام میکنم تا تولید به یک بالندگی در کشور برسد.
در حال حاضر، تورم از دو ناحیه سازندگان بخش ساختوساز را تحت فشار قرار داده است. از یک سو با کاهش شدید قدرت خرید طیف مصرفکننده موجب از بین رفتن حلقه آخر زنجیره ساخت و ساز یعنی امکان فروش سریع با حاشیه سود مورد انتظار شده است و دوره خواب سرمایه را طولانی کرده است. از سوی دیگر تورم شدید، ادامه دار و با شیب صعودی در قیمت زمین، مصالح ساختمانی و هزینههای ساخت باعث کاهش توان سازندگانی شده است که اتفاقا بخش عمدهای از سرمایهگذاریهای قبلی شان به همان علت کاهش توان خرید مصرفکننده حبس شده و عملا از چرخه گردش نقدینگی سرمایهگذاریهای جدید خارج شده است.
در حال حاضر تامین مسکن برای اقشار کم برخوردار و خانه اولیها اصل ترین چالش برای دولتها و جامعه بوده و روز به روز بدلیل افزایش تورم ناشی از افزایش نرخ ارز و طلا سختتر از گذشته شده است.
موضوع ساخت و ساز تنها به معنی سرپناه نیست، بلکه توجه به آسایش خانواده و کاربران در زمان بهرهبرداری از پروژهها و همچنین توجه به انسان محوری و شهروندمحوری از کلیدیترین مسائلی است که امروزه در حوزه معماری و شهرسازی دارای اهمیت فراوانی است و باید مدیران و سیاستگذاران شهری در دستور کار ویژه خود قرار دهند. از این رو شرکتهای ساختمانی که نگاهی بلندمدت به مقوله ساخت و ساز دارند و سعی میکنند با برندسازی، جایگاه خود را در این بازار و صنعت ساختمان ارتقا دهند همواره نگاهی چند وجهی جدای از مقولات مهندسی به تعریف و اجرای پروژههای خود دارند.
دنیای اقتصاد: ایران یکی از اولین کشورهای غرب آسیا است که دارای برنامهریزی توسعه اقتصادی بوده و این برنامهها پیش از انقلاب با نام برنامه عمرانی و پس از انقلاب به عنوان برنامه توسعه تدوین شدهاند. منشا شکلگیری این برنامهها به تاسیس «اداره دفتر کل برنامه» در سال ۱۳۲۷ بازمیگردد و اولین برنامه به عنوان مقررات گزارش کمیسیون برنامه مجلس توسط این سازمان تدوین گردید و سپس با تصویب قانون اجرای آن عملا اولین برنامه عمرانی شکل گرفت. بسیاری از برنامههای تدوین شده و سیاستهای کشور متناسب با اهداف توسعهای طرح ریزی میگردند و به همین دلیل میتوان با بررسی جایگاه مسکن در این برنامهها، میزان توجه سیاستگذاران و اقدامات انجام شده متناسب با آن برنامه را در بازه زمانی اجرای برنامه بررسی نمود.
دنیایاقتصاد: نخستین همایش بزرگداشت روز صنعت قیر ایران در آستانه هجدهم تیرماه (روز صنعت قیر) ۱۵ تیر سال گذشته با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، داوود محمدی، رییس هیات مدیره انجمن قیر ایران و جمعی از مدیران کارخانههای قیرسازی و فعالان این صنعت برگزار شد. حال پس از استقبال دستاندرکاران، اندیشمندان و فرهیختگان صنعت قیر کشور از نخستین همایش صنعت قیر ایران، دومین دوره این رویداد ملی توسط انجمن قیر ایران با همکاری مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی چهارشنبه ۱۸ مرداد سال جاری برگزار میشود.
نقش تشکلهای اقتصادی در مناسبات صنفی و حل مشکلات فیمابین در تعامل با قوای سه گانه کشور و به تبع آن رشد و توسعه اقتصادی کشور، از ضروریات فضای کسبوکار است. ایران در میان دهها کشور تولیدکننده و صادرکننده قیر میتواند یکی از تامینکنندگان موثر قیر جهان باشد. کشور کانادا بزرگترین تولید-کننده قیر در میان کشورها و شرکت شلبیتومن با ۱۲ درصد تولید جهانی، بزرگترین شرکت تولیدکننده قیر در جهان محسوب میشود. ایران سالانه حدود شش میلیون تُن قیر تولید میکند که یک چهارم از آن در داخل مصرف و مابقی به کشورهای خاورمیانه، جنوب آسیا، شرق و جنوب شرق آسیا، آفریقا و اروپا صادر میشود. به موازات رشد تشکلهای اقتصادی کشور و موفقیتهای حاصله و با همفکری شرکتهای تولیدکننده قیر، ضرورت تاسیس تشکّلی اقتصادی برای همراهی، همکاری و وحدت بین فعالان این صنعت احساس شد.
زنجیره تامین در صنعت قیر به معنای جابهجایی کالاها از یک نقطه به نقطه دیگر و با توجه به نوع کالا تابع شرایط خاص است. بنابراین فرآیند برنامهریزی اجرای کارآمد حمل و نقل کالا از نقطه تولید تا نقطه مصرف را میتوان زنجیره تامین تعریف کرد. در صنعت قیر از آنجایی که حمل ماده اوله و محصول نهایی، جریان نقدی را هدایت میکند منطقی است که نظارت بر نحوه ارسال محصول از دغدغههای اصلی تولیدکنندگان و مشتریان باشد.
یکی از مشکلات جوانان روستایی کشور موضوع اشتغال و تولید است از سوی دیگر طبیعت بکر و زیبای مناطق روستایی و توسعه فرهنگ بومگردی، مشتاقان حضور در مناطق دوردست را دوچندان کرده است که عدم معابر و دسترسی مناسب، مانع حضور بخش زیادی از گردشگران داخلی و خارجی شده است.
استان هرمزگان دارای موقعیت ممتاز در منطقه بوده و با دارا بودن قریب به ۱۶۰۰ کیلومتر ساحل و جزایر استراتژیک مرکز ثقل و نقطه عطفی در مسیر جهش تولید و رشد صادرات و شکوفایی اقتصاد کشور است. این استان به دلیل قرار گرفتن در آبراه بینالمللی خلیجفارس و دریای عمان و دسترسی به آبهای آزاد و همجواری با مراکز تولیدی و بازرگانی کشورهای همسایه، توانمندی عظیمی برای تولید و صادرات دارد. بدیهی است تقویت درآمدهای ارزی و ایجاد اشتغال پایدار، در گرو سرمایهگذاری بخش خصوصی و نیازمند، برنامهریزی و حمایت از صنایع استان بوده و نقش تشکلهای صنفی و تخصصی در این خصوص پررنگ و بسیار تاثیرگذار است.
در ایران دهههاست که اقتصاد به شدت متکی بر صنعت ساخت و ساز است و شهرداریها هم آلوده این سیاستها شدهاند تا جایی که بیش از ۷۰درصد از درآمد شهرداریها از تراکمفروشی است که مستقیم ناشی از سیاستهای بازار مسکن است. در دهههای اخیر هر زمان دولتها با تحریم مواجه شدهاند، وضعیت ناپایدار اقتصادی را از طریق بازارهای دلار، طلا و مستغلات (خصوصا مسکن) جبران میکردند و میکنند. دوران طلایی بازار مسکن در دولت دوم احمدینژاد بود که نتیجه آن گرانی مسکن و کاهش دسترسی مردم به مسکن بود.